2020. január 15., szerda

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Országosan ez menne, ha az összefogó csirkefogók győznének.

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

2020. január 14. 14:37

A Fidesz meg fogja vizsgálni, hogy Janiczak Dávidnak, a Jobbik ózdi polgármesterének a "privát szórakozásai" mennyi pénzébe kerülnek a helyieknek - közölte Zsigmond Barna Pál, a kormánypárt országgyűlési képviselője kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

A fideszes politikus felháborítónak nevezte, hogy Janiczak Dávid "privát fürdőzésre és randevúzásra" használja a város uszodáját.
   
"Azért, hogy a polgármester a barátnőjével kettesben fürödjön és a jakuzziban áztassa magát, kiürítették az egész fürdőt és elküldték a többi vendéget" - mondta Zsigmond Barna Pál.
   
Ráadásul azzal is védekezett a polgármester, hogy azért csinálta ezt, hogy ne kelljen a többi ott lévő emberrel, ózdi lakossal beszélgetnie - tette hozzá a kormánypárti képviselő, aki azt kérdezte: "polgármester úrnak talán megalázó a nép közé vegyülni"?
   
Arra is választ vár, hogy Janiczak Dávid mennyi városi szolgáltatást használ még privát célokra. Úgy hallani ugyanis - jegyezte meg Zsigmond Barna Pál -, hogy "nemcsak fürdőzget, hanem ingyen bowlingozgat is a Jobbik vezetésével az önkormányzati bowlingpályán".

MTI

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at partizaninfo@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Ennek a cikknek a forrásai pl. teljesen hivatalosak. És azok nem a kurucok voltak. :P

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombat este levélben fordult a szövetséges országokhoz, segítsenek Izrael védelmében a Nemzetközi Büntetőbíróság háborús bűnökkel kapcsolatos eljárásának ügyében azzal, hogy kijelentik: a bíróság hatásköre nem terjed ki a zsidó államra — számolt be róla a The Jerusalem Post.

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze szerint a zsidó állam háborús bűnöket követ el palesztin területeken, ezért vizsgálat elindítását jelentette be a múlt év végén, amelyhez szerinte az összes törvényi kritérium teljesül. Ezt azonban vitatja az izraeli főügyész és Netanjahu  is.

Az izraeli vezetés szerint a Nemzetközi Büntetőbíróságnak nincs joga és hatásköre beleavatkozni a palesztin-izraeli konfliktusba mivel a zsidó állam nem tartozik a bíróság által hozott Római Statútum aláírói közé.

Az ICC az alapokmányát, a Római Statútum aláíró 123 ország területén elkövetett háborús bűnök, népirtások és emberiesség elleni bűncselekmények ügyében jogosult ítélkezni. Izrael nem írta alá a Római Statútumot, a Ciszjordániában, korlátozott autonómiával rendelkező Palesztin Hatóság viszont igen.

A zsidó állam mellett többek között Észak-Korea, Szomália, Szudán és Törökország sem írta alá a szerződést. A nagyhatalmat mint az Egyesült Államok, Oroszország, India vagy Kína is  kritikusak a bírósággal szemben.

Az Egyesült Államok és Ausztrália mellett Magyarország volt a harmadik ország, ami kifejezte tiltakozását a Nemzetközi Büntetőbíróság Izrael háborús bűnökre vonatkozó eljárásával kapcsolatban.

Levelében Szijjártó Péter magyar külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az ICC-nek nincsen jogi hatásköre eljárást indítani Izrael ellen, illetve kiemelte, Magyarország osztja a zsidó állam aggodalmát az említett bíróság politikai célokra való felhasználásával és a nemzeti szuverenitás megsértésével kapcsolatban.

Mike Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere Twitter-oldalán úgy nyilatkozott:

„Izrael nem az ICC tagállama. Határozottan tiltakozunk ez ellen a megalapozatlan vizsgálat ellen, ami tisztességtelenül vette célba Izraelt. A hosszútávú békéhez közvetlen tárgyalásokon keresztül vezet az út."

Ausztrália külügyi és külkereskedelmi minisztériuma pedig „aggodalmát" fejezte ki Fatou Bensouda főügyész indítványával kapcsolatban, mondván, a palesztinokat nem tekintik a Római Statútum tagországának, mivel nem ismerik el a palesztin államot.

Izraeli külügyminisztérium, Neokohn.hu nyomán

Sharing is caring!

, , , ,


You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at partizaninfo@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Ez volt az amerikában székelő globális világhatalom LEGJOBB lépése, akkor milyen más választásai lehettek volna még ennél is előnytelenebbek?

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs
Birodalmi agónia

Kászim Szulejmáni iráni tábornok drónnal való kivégzése egy meglehetősen komplex történelmi folyamat drámai eseménye. Könnyen lehet, hogy az Amerikai Birodalom hanyatlásának és összeomlásának fontos dátumaként fogja majd egyszer kezelni a világ, de addig még történik egy és más.

"Egyre nyilvánvalóbbá válik a lassan egy évszázada globális birodalomként üzemelő Amerikai Egyesült Államok hanyatlása" – írja cikkében Bogár László közgazdász professzor. Neki tett föl kérdéseket a Présház.

– Professzor úr, az USA-elnököt egy bődületesen infantilis döntésbe vitte bele kamarillája. Mártírt, azaz legyőzhetetlen ellenfelet alakított ki, miként annak idején a mi Zsigmond királyunk, aki német-római császárként megégette Husz Jánost – így a huszita vallás az óta is létezik. A história egyszerű, érthető tanulságait miért felejthetik el magasra kapaszkodott, tehát jó szellemi képességű dilettánsok?

– Kászim Szulejmáni iráni tábornok drónnal való kivégzése, mert erről van szó, egy meglehetősen komplex történelmi folyamat drámai eseménye. Könnyen lehet, hogy az Amerikai Birodalom hanyatlásának és összeomlásának fontos dátumaként fogja majd egyszer kezelni a világ, de addig még történik egy és más. Hogy pontosan mi fog történni, azt ma még nyilvánvaló módon senki sem tudja, de mivel az a konfliktus-rendszer, amelynek ez az esemény is része, a világ egészének jövőjét meghatározza majd, így minden lokalitásnak, mint amilyen a magyar társadalom is, minél pontosabb képet kell alkotni a történésekről. Ebben a Boszporusztól Indiáig és Egyiptomtól, vagy Iraktól a Kaukázusig tartó térségben az elmúlt közel ötezer év során nagy kultúrák egész sora emelkedett fel, majd hanyatlott alá, és mind a három nagy monoteista vallás (zsidó, keresztény, iszlám) e térségből ered. E nagy kultúrák közötti együttműködés és a tektonikai összecsapások nemcsak a térség, de az egész világ sorsát befolyásolták. A nyugatias modernitás létszerveződési módja, ami a XIX. század óta kapitalizmusnak nevezi önmagát, a világhódító útja során mindig különös figyelmet szentelt ennek a térségnek. Bár az első három nagy nyugati nemzetállam, amelyek egy-egy évszázadra világbirodalommá is váltak, tehát Portugália, Spanyolország és Hollandia még inkább az Új Világ, és az Indiától keletre fekvő térségek stratégiai pontjait igyekeztek elfoglalni, de az őket követő Franciaország és Nagy Britannia, illetve Oroszország számára már döntő fontosságú volt e térség feletti uralom biztosítása. Az Oszmán Birodalom fél évezreden át volt meghatározója a térség folyamatainak, így a XIX. század során elsősorban az ő küzdelmük, és konfliktusaik határozták meg a régió folyamatait. Azt azért érdemes hozzátenni mindehhez, hogy az Oszmán Birodalom kereskedelmét, pénzügyeit és a korabeli „médiáját" ugyanaz a világerő uralta, amely a modern Nyugatot is konstruálta. Amikor tehát a történelmi Magyarország „két pogány közt" küzdött egy hazáért, ugyanannak a világerőnek a két satupofája közé szorulva szenvedte el történetének legsúlyosabb csapásait. A XX. század minden addiginál drámaibb átrendeződéseket hozott a térség számára. A világot ténylegesen irányító „láthatatlan" globális szuperstruktúra az „első világháború" fedőnevű projektje során megsemmisíti a még megmaradt négy szakrális birodalom-maradványt, a két német dominanciájú birodalmat (Német és Habsburg) az Orosz Birodalmat és az Oszmán Birodalmat. Ennek nyomán most már teljes mértékben a Brit Birodalom stratégiai érdekei határozták meg a térséget, ám ez már a Brit Birodalom összeomlásának utolsó fázisa, és ettől kezdve a feljövőben lévő Amerikai Birodalom válik uralkodóvá e térségben is.

New York City – pixabay

A XX. század másik nagy átalakulási folyamata technológiai rendszerekben megy végbe, a motorizáció és annak „vivő-anyaga", a kőolaj meghatározó jelentőségűvé válik. És mivel kiderül, ez a térség szinte kőolaj-tengeren úszik, az új világbirodalmi korszak már ennek hatalomgazdaságára épül. Az utóbbi évtizedek során olyan ütközési zóna alakult ki, ahol az Amerikai Birodalom, a Szovjet Birodalom, majd az utód Oroszország, az Európa Unió mint a Németország uralta Európa birodalmi kísérlete, a világbirodalmi aspirációit egyre inkább érvényesíteni akaró Kína, és persze a már említett globális szuperstruktúra küzd a térség feletti főhatalomért. Mindezt tovább bonyolítja az iszlám, és az iszlámon mint világhatalmi komplexumon belüli súrlódás a síita és szunnita iszlám között, valamint az a tény, hogy az arab dominancia mellett jelen van a türk és a perzsa kulturális talapzat is. Talán mindebből kiderül, hogy ez egy elképzelhetetlen sűrűsödési pontja mindannak, amit világhatalmi rendszerként értelmezhetünk. Végül, de nem utolsó sorban említenünk kell azt az összefüggést is, amely kényessége miatt igen nehezen elbeszélhető, mégis kísérletet kell tennünk rá, mert e dimenzió nélkül értelmezhetetlenek a térségen belüli konfliktusok. Ahogy Amerika is kettős szerkezetű, egy nemzetállam és egy birodalom együttműködésének és konfliktusának bonyolult rendszere, úgy a zsidó nemzetállam, Izrael is hasonló szerkezetű, e komplexumnak is van világbirodalmi dimenziója. És akárcsak Amerika esetében, itt is a nemzetállami és globális birodalmi szint állandó együttműködése és konfliktusa rajzolja ki a rendszer alapmintázatát. Szulejmáni tábornok kivégzése ennek a szinte már-már felfoghatatlanul bonyolult világhatalmi erőtérnek egy igen fontos mozzanata. A „művelet" brutalitása, amely önállóan is üzenetértékű, önmagáért beszél. Meglepő, és elítélendő azonban csak azok számára lehet, akik komolyan gondolják, hogy létezik (hogy egyáltalán létezhet) olyan, hogy demokrácia, és akik erre az alaptalan feltevésre építve még azt is hajlamosak elhinni, amit az Amerikai Birodalom véleményhatalmi rendszere önmagáról állít, vagyis hogy Amerika demokrácia, és történelmi küldetésének éppen a demokrácia világszerte történő meghonosítását tartja. Ezek azonban, bár jó szándékú, ám gyermeteg feltételezések, amelyeknek semmilyen alapja nincs. A demokrácia már Platon számára is egy degenaratív szerveződési módként tételeződött, amely kizárólag arra szolgált az ókori görög civilizációban is, hogy elfedje azt a rejtett és brutális diktatúrát, amely meghatározta a poliszok működését. Ez ma is így van, ami demokráciának álcázza magát, az nem a többség uralma, mint az elnevezése (demokrácia = népuralom) sugallja, hanem egy azonosíthatatlan szervezett kisebbség uralma a szervezetlen többség felett. Amit demokratikus vetélkedésnek és demokratikus eljárásmódoknak látunk többnyire kizárólag a választások során, az nem más, mint a szervezett kisebbségként a szervezetlen többség feletti uralmat átvenni és gyakorolni kívánó elit-csoportok küzdelme azért, hogy az adott lokalitásban ők gyakorolhassák a kollaboráns helytartók funkcióit a globális birodalmi szuperstruktúra megbízásából. Ebben az elképesztően bonyolult globális hatalmi erőtérben a térség minden állama, népcsoportja, vallási kulturális identitásra épülő emberi közössége megpróbál olyan pozíciót felvenni, és ha felvette, akkor megtartani, amely a legkisebb kockázattal és „költséggel" teszi lehetővé működését. Törökország, Szíria és Irán hagyományinál fogva és kulturális identitásából adódóan nem nagyon tud belehelyezkedni abba a globálisan meghatározó erőtérbe, amelyet az Amerikai Birodalom, Izrael (a lokális és globális Izrael), valamint a térséget meghatározó iszlám-arab olajhatalom, Szaúd Arábia stratégiai szövetsége alkot. Mindebből az is következik, hogy e három ország kénytelen az Oroszország, Kína és részben az Európai Unió által kifeszített hatalmi hálózat felé orientálódni. Mindezen belül a legkényesebb kérdést most az jelenti, hogy Irán eltökélt szándéka, hogy elrettentésképpen saját atomfegyvert fejlesszen ki, ami, ha persze csak szimbolikusan, hiszen e fegyvereknek a térség hétköznapi konfliktusaiban történő felhasználásának valószínűsége igen csekély, de mégis csak drámai módon felborítaná a térség amúgy is ingatag egyensúlyát. Az imént említett másik „triumvirátus" mindennek alapján most látta elérkezettnek az időt arra, hogy brutálisan jelezze, a szó szoros értelmében bármilyen eszközt hajlandó felhasználni Irán atomhatalommá válásának megakadályozására. Most még senki nem is sejtheti, hogy mindez milyen közvetlen és hosszú távú stratégia következményekkel jár majd, de az biztos, hogy a háború negatív végösszegű játszma, ahol végül is mindenki veszít, és azért bizonyulhat csapdának, mert kialakulhat egy végzetesen veszélyes optikai csalódás. Ennek lényege, hogy a felek gondolhatják úgyis, hogy ha én többet tudok ártani a másiknak, mint ő nekem, akkor ez nekem nyereség, holott valójában csak kisebb veszteségről van szó. Ami pedig a mártír „előállítását" illeti, ez egy valóban létező összefüggés, amely máris nyilvánvalóvá tette roppant erejét. A mártír szimbolikus hatalma már számos alkalommal meg is mutatta a történelem során, milyen felfoghatatlan azonosság-képző erő tud lenni. Igen, valóban elképzelhető, hogy ez a lépés végzetesnek bizonyul az Amerikai Birodalom illetve az USA, Izrael, Szaúd Arábia hármas-szövetség számára. Az iráni válaszcsapás „visszafogottsága" azonban egyelőre arra utal, hogy mindkét oldal hajlandó és talán képes is visszakorrigálni, és a háború negatív végösszegű tragikus folyamatát, e folyamat eszkalációját meg tudják akadályozni. Erre utal az is, hogy a kőolajárak az akció hírére négy százalékkal nőttek, ám azóta öt százalékkal csökkentek, vagyis a globális hatalomgazdasági szereplők inkább az egyezkedésben, a háború elkerülésében bíznak

– Az amerikai birodalom a legfőbb riválisának Kínát, illetve egy Európa–Oroszország–Kína eurázsiai együttműködési rendszerre épülő „globális nagykoalíciót" tekinti. A mi országunk, amelyet IV. Béla "natio contradictionis" néven, azaz az ellenállás nemzetként jellemzett, hogyan erősödhet meg ebben a forgatagban?

Hírdetés

– A IV. Béla által „natio contradictionis" néven megfogalmazott összefüggés arra utal, hogy a magyarok szabad és bátor népe minden olyan hatásnak ellenáll, amely eredeti önazonosságát veszélyezteti. Hogy ezt az önazonosságát, amire szabadsága és bátorsága is épül, minden eszközzel és minden áron megvédi. Ez minden időkben élet-halál kérdése volt, de az is igaz, hogy a Szent Istvántól Hunyadiakig tartó fél évezred során is élet-halál harcot kellett folytatnunk ennek az önazonosságnak a megvédéséért. A Hunyadiak óta eltelt újabb fél évezred során ez az önazonosságunkat minden áron megvédeni kész határozottság meggyengült. Az idén Trianon századik évfordulójára emlékezünk, hat év múlva pedig Mohács ötszázadik évfordulójára. A méltó megemlékezés alapvető feltétele az, hogy tudatosítsuk önmagunkban, ezek az évfordulók ugyan statikus „dátumok", de mindkét esetben folyamatokról van szó, Mohács és Trianon folyamatosan „zajlik", sajnos ma is. E két történelmi tragédia-nyaláb csak azért következhetett be, és fejtheti ki mindmáig pusztító hatásait, mert meggyengültek a történelmi önazonosságunkat megvédeni képes energiáink. Annak érdekében, hogy mindenképpen elkerülhetővé váljék egy harmadik, minden bizonnyal végzetes történelmi tragédia, igen alapos tudással és az ebből adódó teendőkhöz szükséges bátorsággal kell rendelkeznünk a XXI. század ma még szinte elképzelhetetlenül bonyolult és veszélyes lét-örvényei közepette. Bár hazánk a mostani beszélgetésünk tárgyát képező térségtől távolabb fekszik, de a globális világban minden hatás szinte azonnal jelentkezik minden lokalitásban is, így igen jól átgondolt stratégiai döntéseket kell hoznunk, úgy, hogy közben állandóan készen álljunk az esetleges gyors korrekciókra is. A közép-európai térségben szintén jelen vannak az imént említett birodalmak, tehát nekünk is ugyanaz a feladatunk. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a mindenkori pozíciónk a lehető legkevesebb kockázattal tegye elérhetővé a nemzet számára szükséges alapvető javak előteremtését. Kiindulni csak abból tudunk, ami van, de hogy „mi van", vagyis, hogy mi is a „valóság" ebben a kaotikusan kavargó-örvénylő világban, azt nagyon nehéz pontosan azonosítani. Mint ahogy sajnos azt sem könnyű, hogy „mi a magyar ma?", vagyis hogy megvédendő önazonosságunk ma mi is valójában. Márpedig itt nem tévedhetünk, nagyon finom felbontású kép kell a világról, hisz ahhoz kell alkalmazkodni, és nagyon finom felbontású kép kell a magyar identitásról, hisz ennek alapvető érték-pilléreit kell megvédenünk e kavargó világban. Az erről a döntő fontosságú lét-feladatról szóló belső diskurzus ma nem túl sok jót ígér, a nemzet lelkiállapota végzetesen megosztottnak látszik. Márpedig az átgondolt és összehangolt nemzet-stratégiai cselekvés lehet az egyetlen biztosíték arra, hogy nem következik be újabb nemzeti tragédia. A megosztottság, és e megosztottságból eredő vita, mint mindig, a nemzeti identitás, illetve az ebből adódó cselekvési stratégia körül zajlik, vagyis hogy „kik vagyunk, és mit akarunk" ebben a kavargó világban. Erre ma nagyon nehéz mindenki számára teljesen elfogadható közös választ adni, márpedig a legfontosabb, ahogy mondani szokás, „nemzeti sors-kérdéseket" illetően mégis csak ezt kell tennünk. Tovább nehezíti e nemzeti konszenzus-minimumnak a létrehozását az is, hogy e megosztottság egész Európára, sőt a világ egészére is igaz. A feladat tehát rendkívül nehéz, de azért nem egészen reménytelen. Ennek egyik szép és megbecsülendő példája a Visegrádi négyek együttműködése, és az, hogy nemcsak a V4-ben részvevő Csehországgal és Szlovákiával jó a viszonyunk, hanem Szerbiával, Horvátországgal, Szlovéniával is.

A V4-ek – dw.com

Újra tudtuk formálni a stratégiai partnerséget Oroszországgal, és Törökországgal is, a nagy távolság és kulturális különbségek ellenére nagyon ígéretes a Kínával való együttműködésünk is. Mindez azért döntő fontosságú, mert a XXI. század minden bizonnyal legdrámaibb eseménye az a birodalom-váltás lesz, amelynek során az Amerikai Birodalmat „valaki vagy valami" le fogja váltani. Vagy egy újabb birodalom jön tehát, vagy egy új világrend, esetleg mindkettő. És nagyon nem mindegy, hogy a mindkét esetben teljesen megváltozó új egyezségrendszerben milyen pozíciót tudunk majd elfoglalni, vagy ha hosszan tartó globális káosz jön, akkor miként tudunk okos kármentést véghezvinni.

– Mint Ön jelzi: akármilyen bizakodóan is ítéljük meg a kínai horoszkóp holdújévben kezdődő Patkány év esélyeit a tartós és biztonságos jólét és gyarapodás megteremtésére 2020 folyamán, nem árt, ha felkészülünk e „projekt" esetleges bukására is. E fölkészülésért mi mindent tehet a magyar civil, a valódi, tehát nem külföldről pénzzel kitömött civiltársadalom?

– A kínai világszemléletben a patkány, pontosabban a Patkány, mert itt egy állatöv szimbolikus eleméről van szó, egyáltalán nem olyan negatív értéktartalmú, mint a nyugati ember megközelítése. Logikailag nem is olyan nehéz belátni, hogy a patkány ott van jelen nagy tömegben, ahol jól érzi magát, és csak ott érzi jól magát, ahol tartós a jólét, így talán nem meglepő, hogy a kínai naptárban ez egy stabil és gyarapodó időszakot jelöl. Nem kizárva persze a tartós gyarapodás, békés alkotó munka esélyét sem, azért nem árt felkészülni ennél kevésbé vonzó forgatókönyvre is. A birodalmi lemez-tektonika súrlódásai bármikor bármit előhozhatnak, és ez szinte pillanatok alatt végigfut az egész globális rendszeren. Az olajár, ahogy már említettem, globális hatalmi mechanizmusok eredménye, és semmi köze a „közgazdasági" elméletek által előre vetített tankönyv-ízű elképzelésekhez. És mivel energia mindenhez kell, így ennek az ára pillanatok alatt megjelenik minden más áru és szolgáltatás árában is. Arra is fel kell készülni, hogy akár a 2008-as válságnál is súlyosabb helyzet alakulhat ki, egy rendkívül veszélyes globális hatalomgazdasági trükk-sorozat nyomán. Ennek lényege az, hogy a kamatok nulla szinten állnak, sőt egyre többször negatív sávba kerülnek át, ami azt jelenti, hogy még kap is pénzt a hitelfelvevő. Ebből az ingyen-pénzből aztán a leggazdagabbak óriási tömegű részvényt vásárolnak, mostanában egyre többször saját cégük részvényeit vásárolják vissza. Mindez azt a látszatot kelti, hogy hatalmas és valóságos kereslet van az értékpapírok iránt, ezért azoknak az ára irreális magasságokba emelkedik. Jellemző módon az amerikai nemzeti jövedelem az elmúlt évtizedben 44%-kal nőtt, de a tőzsdén szereplő értékpapírok, amelyeknek értéke már sokkal nagyobb, mint az amerikai GDP, ez alatt az idő alatt több mint 400%-kal nőttek! Ez egy mindent romba dönteni képes aberráció. Már neve is van Everything Bubble, vagyis Mindenség Lufi. Ha ez egyszerre pukkad ki, és a világ urai ugyanolyan cinikusak és gátlástalanok lesznek, mint a 2008-ban voltak, az ma még elképzelhetetlen pusztítással járna. Mindennek nyomán a világ teljes adóssága a múlt év végén a világ teljes pénzvagyonának a több mint kilencven százalékát tette ki, vagyis még egy ilyen évtized és a világ adóssága nagyobb lesz, mint a vagyona, tehát a világ egésze csődbe kerülne, akár elárverezhető lenne. És mivel ennél képtelenebb dolgot elképzelni sem lehet, így ez a világ most már valóban az abszurditások világa. Feltehetnénk például azt a helyénvaló kérdést, hogy ki lenne az árverező, és mit tennének a népek, ha „kilakoltatnák" őket a Földről. Az egészséges lélek ezzel nem tud mit kezdeni, pontosabban az egyetlen dolog, amit tehetünk, az az, hogy ennek a degenerált folyamatnak a lényegét, és fő mozgatórúgóit megértve, megpróbáljuk az életünket úgy átgondolni, hogy minél távolabb kerüljünk ezektől a pusztító folyamatoktól. Életünk minden mozzanatát úgy kellene átalakítani, hogy bármilyen súlyos összeomlás is megy végbe, ne maradjunk a teljes kiszolgáltatottságban. És ezt elsősorban a vidék világában tehetjük meg. Ezért a kérdésre válaszolni próbálván: a vidéki világ, a falusi társadalom életképességének okosan átgondolt és összehangolt fokozásával lehetne a kiszolgáltatottságunkat lépésről lépésre úgy csökkenteni, hogy megvédhessük magunkat bármilyen veszélytől, kihívástól. Minden eddiginél sokkal átfogóbb nemzetstratégiára van szükség a magyar vidék segítése, támogatása terén. Apró adalék ehhez, hogy míg Ausztria az egy főre eső jövedelmek terén nagyjából négyszer jobb pozícióban van, mint Magyarország, egy átlagos tiroli parasztcsalád anyagi és pénzvagyona legalább huszonötször akkora, mint egy észak magyarországi családé.

Bogár László – Egressy Rita felvétele

Az elmúlt évszázadok pusztító folyamatainak fő teherviselője a magyar falu volt. Az Amerikába „kitántorgó" sajnos sokkal több, mint „másfél millió emberünk" (mint József Attila írja) és Trianon tragédiájától a „padlás-söprésen" és „kulák-listán" át a rendszerváltás újabb brutális vidék-kifosztási folyamataiig egy évszázad alatt többször is véres péppé darálták a magyar parasztot, pedig az élet csak onnan tud, sokszor úgy érzem, inkább csak tudna, kihajtani. Ez a magyar jövő legkényesebb és legdrámaibb kérdése, a valóságos civil-szerveződéseknek ezért legfőképpen itt kellene minden alkotóképességüket megmutatni, hogy ne szorulhassunk a hanyatló birodalmak romjai alá. Hogy lesz-e ehhez majd tudásunk, bátorságunk, és kitartásunk, nos, ez dől el a Trianon századik és Mohács ötszázadik évfordulója közötti szakrális tér-időben.  


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »
You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at partizaninfo@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: "a tavalyi önkormányzati választáson a Jobbik, az MSZP, a DK és az LMP által is támogatott Matkovich Ilona december 12-én, első polgármesteri utasításában előírta, hogy az

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

A Fidesz-KDNP vizsgálatot kér a váci polgármester véleménykorlátozó utasítása miatt

2020. január 14. 15:33

Az alapvető jogok biztosától kér vizsgálatot Manninger Péter, a Fidesz-KDNP váci önkormányzati képviselője, aki szerint a helyi ellenzéki polgármester a sajtó-, a szólás- és a véleménynyilvánítás szabadságát sértő utasítást hozott, amit vissza kell vonni.

A kormánypárti politikus keddi sajtótájékoztatóján kifejtette, a tavalyi önkormányzati választáson a Jobbik, az MSZP, a DK és az LMP által is támogatott Matkovich Ilona december 12-én, első polgármesteri utasításában előírta, hogy az önkormányzati cégek, illetve az azzal kapcsolatban álló vállalkozások dolgozói csak az ő előzetes írásbeli engedélyével nyilatkozhatnak és jelenthetnek meg az önkormányzatot és társaságait érintő bírálatokat.
   
Manninger szerint ez a rendelkezés rendkívül aggályos a sajtó- a vélemény- és szólásszabadság szempontjából, mivel összemossa az önkormányzat gazdasági szerepvállalását és közjogi szerepét. Az önkormányzat egyik legfontosabb küldetése ugyanis, hogy biztosítsa a szabad véleménynyilvánítást, függetlenül annak valóságtartalmától, pozitív, vagy negatív hangvételétől, illetve a megfogalmazók személyétől - mondta.
   
A Fidesz-KDNP váci képviselője szimbolikusnak nevezte, hogy Matkovich Ilonának ez volt az első számú utasítása, holott korábban maga is 16 évig újságíróként dolgozott. Ezen tevékenysége alatt pedig szerinte biztosan nem cenzúrázta őt senki - tette hozzá.
   
A képviselő elmondta, nem gondolják, hogy egy polgármesternek feladata lenne a Facebook-posztok írásbeli engedélyezése, reményeik szerint pedig ezt az ombudsman is a szabadságjogokat korlátozó lépésnek ítéli majd, így korrigálhatják az erről szóló döntést.
   
A politikus kérdésekre válaszolva elmondta, a polgármester utasítása részleteiben is aggályos, mivel sem határidőket, sem konkrét szankciókat nem tartalmaz. Újabb kérdésre úgy fogalmazott, nagyon reméli, hogy Matkovich Ilonának nem a politikai megfélemlítés volt a célja, hanem egy "rossz gondolat" lett "rosszul megfogalmazva".
 

MTI

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at partizaninfo@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Kötelező idegen ima, kvázi kukoricán térdepeltetett lányok.

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Képzeljük el azt a "szerepjátékot", ahol az iskola arra kényszeríti a kis Mohamedet, hogy menjen be a templomba, vessen keresztet, és mondja el a miatyánkot.

Még a kék sisakosok is bevonulnának...

De fordítva ok. Fordítva ok?

]]> Tanulókat kényszerítenek muszlim imádkozás elvégzésére arabul – a kislányokat az osztályterem hátsó részébe küldték. ]]>

Csütörtökön Emmaboda önkormányzatához.

A Bjurbäck iskola 5-ik évfolyamának diákjai részt vettek egy vallási órán, ahol a lányokat az osztályterem leghátsó részébe küldték, mivel minden tanulót – a nemük szerint felosztva – később Mecka felé imaszőnyegen térdelve kényszerítették arabul Allahoz imádkozni.

A rektor „egy szerepjáték"-nak titulálva intézte el az ügyet.

A Markus nevű apa levelében, melyet a felelősöknek küldött, ez állt:

Ma hazajöttek a lányok az iskolából és elmondták, hogy arra kényszerítették őket, hogy imaszőnyegen térdepeljenek és arabul imádkozzanak. A lányokat az osztályterem leghátsó részébe küldték. Majd arab zenére táncolniuk kellett és arab süteményt ettek. Az én lányaim egyáltalán nem akartak részt venni ebben, mivel nem értették, mit olvasott fel  ma a koránból az anyanyelvi tanár az arab gyerekeknek.

Márkus megkérdezi, hogyan gondolták a továbbiakban „egy szerepjáték" eljátszását például a keresztyénségről.

Egy az Emmaboda önkormányzat oktatási vezetője. Lennart O Wernerrel történt beszélgetés felvételén, melyen a Samhällsnytt is képviseltette magát, megerősítette, hogy az ima úgy és azon a módon történt meg, ahogyan a fenti levélrészletben az apa leírta.

A szülő az akarja, hogy a rektort távolítsák el.

Márkus leírja még a Facebookban megjelenő közleményében, hogy bizonyos tanulók hoztak magukkal szőnyeget. A tanár kiosztott szőnyeget azoknak a tanulóknak, akinek nem volt sajátjuk. A gyerekeknek a muszlim böjt végét jelző Eid al-fitr-t kellett ünnepelniük.

Márkus lányai azt is elmagyarázták, hogy egy Kaba vagy „kuben" felé kellett fordulniuk, ami egy a szaúdi Meckában lévő épület. Ez a muszlimok legfontosabb búcsújáró helye és az iszlám legszentebb helye, mondja az apa.

A Samhällsnytt szerkesztősége beszélt Márkus apával. Ő úgy döntött, hogy feljelenti az iskolát a történtek miatt.

Hogyan reagált, amikor a lányai elmesélték, hogy muszlim imára kényszerítették őket?

Természetesen megdöbbentem, amikor meghallottam mindezt. Az, hogy az iskola az órán úgy dönt, hogy felosztja a gyermekeket nemük szerint. Mindezek után az osztályterem leghátsó részébe helyezte őket….Teljesen őrültség. Letérdepelni egy szőnyegre és Mecka felé imádkozni. Mindezt, mialatt az anyanyelvi tanár a koránból idéz.

  • Mindez az ellenkezője annak, ami az oktatási tervben szerepel, ahogy én értelmezem. Az, hogy mindezt egy szerepjátéknak nevezik, nincs rendben, mivel aláássa a szülői tekintélyemet. Én mint szülő vagyok felelős a gyermekeim neveléséért, nem az iskola. Azért járnak oda, hogy olyan dolgokat tanuljanak, melyet egész életükben magukkal vihetnek. És ha itt az iskolában az amit tanulnak, hogy ők kevesebbet érnek, akkor nem akarom, hogy odajárjanak. Különösen nem, hogy térdepeljenek egy nőgyűlölő vallás előtt, amelyik elnyomja és háttérbe szorítja a lányokat.

Úgy érzi, hogy bízhat az iskolarendszerben?

Kérdezem, vajon milyen értékalapja van tulajdonképpen az iskolának. Ha ez az ő értékrendjük, akkor azt egyáltalán nem értékelem. Úgy gondolom, katasztrófális, hogy a gyerekek megtanulják, hogy az egyik nem többet ér mint a másik. Számomra magától értetődő, hogy egy fiú vagy egy leány ugyanannyit ér. Nem akarunk egy olyan társadalmat, ahol az egyik nemhez tartozó személy sokkal kevesebbet ér mint a másik.

Márkus azt akarja, hogy az iskola kérjen bocsánatot és ezután pedig kövesse a svédországi törvényeket.

  • Az követelem, hogy a kivizsgálás során a rektort távolítsák el. Természetesen feljelentettem az iskolát, mivel úgy hiszem, hogy nem a törvénynek megfelelően jártak el. Tökéletesen meg vagyok győződve arról, hogy bocsánatot fognak kérni és magyarázatot adnak. Örömmel várom, hogy az új rektor és tanár tiszteletben fogja majd tartani törvényeinket. De bízni..? Be kell bizonyítaniuk, hogy megérdemeljék a bizalmamat.

Az imakényszer a törvény ellen szegülése

Az a cselekmény, amely muszlim imára kényszerít, az emberi jogok egyikének számító vallásszabadsággal ellentétes tettnek minősül.

Az EJEE (Europakonvention) 9. cikkében ez áll:

  1. Mindenkinek joga van a gondolat-, a lelkiismeret- és vallásszabadsághoz; ez a jog magában foglalja a vallás vagy meggyőződés megváltoztatásának szabadságát, valamint a vallásnak vagy meggyőződésnek mind egyénileg, mind együttesen, mind a nyilvánosság előtt, mind a magánéletben istentisztelet, oktatás és szertartások végzése útján való kifejezésre juttatásának jogát.
  2. A vallás vagy meggyőződés kifejezésre juttatásának szabadságát csak a törvényben meghatározott, olyan korlátozásoknak lehet alávetni, amelyek egy demokratikus társadalomban a közbiztonság, a közrend, közegészség vagy az erkölcsök, illetőleg mások jogainak és szabadságainak védelme érdekében szükségesek.

(A fordító megjegyzése: Az EJEE teljes 9. cikkét másoltam ide.)

Samhällsnytt szerkesztősége felvette a kapcsolatot Charlotte Andersson-nal, a Svéddemokrata Párt (SD) Emmaboda-i elnökével, aki az elsők között vizsgálta a  történéseket. Elmondta, hogy az SD készített egy sajtóközleményt. A sajtóközleményben, mely a Samhällsnytt birtokában van, a párt részletezi a történést és a következőt írja: "Mi Svéddemokraták követni fogjuk az ügy menetét, hogy mi fog történni ezzel az iskolával."

Mira Aksoy

2019. december 20.

Fordította: Géber Zsuzsánna

Forrás: ]]> Bádog - Bayer Zsolt blogja ]]>

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at partizaninfo@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: NA, ilyen az ellenpélda : nem a mi történészünk. Felejtsen el magyarul az ilyen.

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs
Jó, hogy elcsatolták Székelyföldet!

Még az is kiderülhet, hogy Trianonnal igazából Csonka-Magyarország járt jól

Gyáni Gábor történész cikket publikált az Élet és Irodalom decemberi számában Trianon – a veszteség természete címmel (2019. december 19.), ami sokak felháborodását kiváltotta. Írását lapunk is ismertette Trianon előnyeit ecsetelte egy történész címmel (Magyar Nemzet, 2020. január 6.), mely cikkre szerkesztőségünknek Gyáni Gábor válaszcikket küldött. Gyáni válaszától függetlenül a témakörben Pataki Tamás munkatársunk is publicisztikát írt. Alább mindkét írást közöljük.

Trianonnal végül is mi jártunk jól – ez a lényege Gyáni Gábor cikkének, de meg szeretném nyugtatni az olvasót, ez nem az én mondatom, nem is a Vörös Újság címlapjáról másoltam ki. A balliberális körök Trianon századik évfordulójának értelmezésére készülnek, ám ez túl nagy falatnak bizonyul, ezért úgy megakad a torkukon, mint Kis Jánoséban a töltött káposzta Móricz Zsigmond Tragédia című elbeszélésében.

Gyáni Gábor Trianon – a veszteség természete című cikke (Élet és Irodalom, december 19.) az iskolapéldája lehetne annak, hogy miképpen kovácsoljunk szükségből negatív erényt, a történész ebben a publicisztikában ugyanis többek között azt állítja, végül is jó, hogy elcsatolták Székelyföldet, mert különben is a Magyar Királyság egyik legelmaradottabb régió­ja volt, és aranyhegyekbe került volna a modernizálása. Mit nékem Karinthy trianoni fantomfájdalma, ha a balliberális körökben csakis a gazdaságszakbarbár vandalizmus az úr.

A Trianon-relativizálás egy HVG-interjúval folytatódott, amelyben Egry Gábor történész, a Politikatörténeti Intézet igazgatója kifejtette, hogy noha Trianon okozott „egyfajta társadalmi megrendülést", attól még „nem szükségszerűen traumatikus és egyáltalán nem jelentette ugyanazt a magyarok összessége számára", hisz Trianon nem „egy homogén, trau­matikus tapasztalat".

Akinek a magyarság és a haza csak számokat, adóforintokat és statisztikai adatokat jelent, az maga is csak egy statisztikai adat lesz számunkra. Ha a történettudománynak lenne Darwin-díja, akkor a két történész eszmefuttatása 2120-ig minden évben elnyerhetné, hisz nem akadna oly szellemgigász, aki megküzdhetne ezzel a hatalmas ostobasággal.

Tehát mi volt az akkori Székelyföld vagy a gazdag határ menti városokon kívüli térség a mai balliberálisok szemében? Problémás peremvidék, feláldozható lakossággal, amibe nem érdemes fektetni. Persze az meg kit érdekel, hogy Székelyföld esetében színmagyar területről van szó! Ezek a gondolatok vészesen egybecsengenek Gyurcsány Ferenc 2004. december 5-i népszavazás előtti gyűlöletkampányának jól ismert szlogenjeivel – „Ne fizessünk rá a kettős állampolgárságra!", „Ne fizessünk álmainkkal, mert nehezedik a lakáshelyzet!" stb.

Ennyire értékeli ma egy magyar történész a Magyarországtól elcsatolt Székelyföld, Kárpátalja és az Északkelet-Felvidék helyzetét. Ezt az önfeladó mentalitást, ezt a hamis önképet vetette papírra 2019-ben, a századik évforduló előestéjén két elismert magyar történész, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, s üzeni haza annak a hárommillió magyarnak, akik száz év alatt is kitartottak és megőrizték magyarságukat a történelem egyik legmostohább évszázadában.

Ám muszáj idézni a teljes eszmefuttatást, hogy illusztrálni lehessen, milyen bosszantóan rövidlátók a história elefántcsonttornyainak albérlői, akik onnan fentről elvben az egész látóhatárt is vizslathatnák: „Viszont a Magyar Királyság legelmaradottabb gazdasági térségei, legarchaikusabb helyi társadalmai is kívül rekedtek az önkényesen meghúzott új országhatárokon. Gondoljunk elsősorban Kárpátaljára, Székelyföldre és a Felvidék északkeleti részére, amelyek a századfordulón zajló transzatlanti kivándorlás és a Romániába való elvándorlás fő gócpontjai is egyúttal.

Nem csupán a véletlen műve, hogy az említett térségek a századelőn azzal tüntették ki magukat, hogy a kormányzati szervek az ország megsegítendő, gazdasági és szociális téren szanálandó részeiként számoltak velük. Emlékezzünk a rutén vagy kárpátaljai, valamint a székely akciók­ra! Bármily szokatlanul hangzik is, de kijelenthető: az a tény, hogy ezek a területek Trianonnal elvesztek, súlyos balaszttól (sic!) szabadította meg a trianoni magyar társadalmat."

Ballaszt, azaz holtsúly és haszontalan teher. És nehogy azt higgyük, hogy a következő bekezdésben kurzivált „tagadhatatlanul fájdalmas veszteség" jelzős szerkezettel tompítani lehet a fenti gondolatokon. Nem, mert figyeljük csak meg: „A tagadhatatlanul fájdalmas veszteség tudatában sem tagadható ugyanis, hogy a magyar társadalom előbb vagy utóbb hallatlanul nagy erőfeszítésekre kényszerült volna azért, hogy felemelje, a központi, a magterületek színvonalára emelje, hozzájuk közelítse, a korábbiaknál maradéktalanabbul integrálja az elmaradott gazdasági régiókat és olykor anakronisztikus helyi társadalmakat."

A történész szerint meg kell köszönnünk azt antantnak és a helyi érdekeltségű kistestvérei­nek, hogy levették a magyar társadalom válláról ezt a félmillió tonnányi betonkeresztet, mert, ugye, mire mehettünk volna, mi jó sült volna ki abból, ha a nyakunkon maradt volna Csík, Háromszék, Udvarhely és Maros-Torda vármegye a maga akkori félmilliós székely népességével. Tapsoljunk és örüljünk, hogy megszabadultunk Kárpátaljától, az ottani magyaroktól is, no meg a leghűségesebb nemzetiségtől, a ruténoktól, akik nemcsak Rákóczi Ferenc zászlaja alatt sorakoztak fel.

Románia nem kezdett semmit a székelyföldi régióval, a Székelyföld villamosítását csak az 1940-es területi visszacsatolás után kezdte el a magyar kormány, ami sajnos a második világháború elvesztésével abbamaradt. Tehát a korabeli magyar társadalom nem érezte nyűgnek azt, amit egyes történészek ma annak próbálnak láttatni. Igaz, Gyáni Gábor Horthy-rezsimnek nevezi az időszakot, úgy téve, mintha nem is több párt ült volna a parlamentben, s ezután már csak fél lépést kell megtennie, hogy eljusson Andics Erzsébet Horthy-fasizmusáig.

Gyáni Gábor írását olvasva néha az az érzésem támad, mintha egy kommunista értekezlet aktái között matatnék. De miért csodálkoznék mindezen? Károlyi Mihályék és Kun Béláék sem mentek tűzbe Erdélyért, hát még a Székelyföldért.

Tanulságos és örök érvényű momentum a magyar történelemben, hogy a proletárdiktatúra vezetése már a románok szolnoki győzelme előtt eldöntötte, hogy elhagyja az országot, így lényegében a Vörös Hadsereg tovább kitartott a „Tanácsköztársaság védelme" mellett, mint annak vezetői. Ezek alapján a politikai önfeladás herkulesei mennyire komolyan gondolhatták az ellenállást? Hát a szellemi önfeladás mai muszáj-herkulesei mennyire vehetik komolyan a nemzeti ügyeket?

Az Erdélyért küzdő Székely Hadosztálynak pedig hiába volt a történelem véletlene folyamán az akkor épp Szatmárnémetiben tartózkodó Károlyi Mihályné a zászlóanyja, ha közben a polgári radikális hadügyminiszter hátba szúrni készült az Erdélyért küzdő maradék hazafias és jóérzésű magyar katonát.

Hírdetés

Kun Béláék ugyanezt tették, csak már fegyverszuronnyal döfték hátba őket, ma pedig szavakkal és önfeladó gondolatokkal szúrják hátba a másodrendű állampolgárként az elcsatolt területeken élő magyarokat. Tehát ismétlem, miért csodálkoznék azon, hogy a mai szellemi utódaik is ugyanilyen lélekölő gondolatokat közvetítenek?

De térjünk vissza a történészek felelősségére! Az, amit szakkönyvekben, szaktanulmányokban tudományos közegben megvitatnak a szakmabeliek egymás között, az a tudomány részét képezi, amibe egy laikusnak nincs beleszólása.

Viszont az, amit publicisztikákban, interjúkban és a nyilvánosság egyéb terein mondanak, már más kategóriába tartozik. Ezek üzenetek, ezek állásfoglalások, Gyáni Gábor és Egry Gábor több millió magyart megsértő mondatai egy normális társdalomban nem hangozhatnának el.

Nem lehet ilyet mondani Trianon századik évfordulóján, amikor Románia másodrendű állampolgárként kezeli az ottani magyarokat, székelyeket. Nem lehet ilyet mondani Trianon századik évfordulóján, amikor koholt vádakkal tartóztatnak le székelyeket államellenes összeesküvés vádjával. Nem lehet ilyet mondani Trianon századik évfordulójának előestéjén, amikor nemhogy a területi, de még a kulturális autonómiáról sem lehet beszélni az Európai Unió keleti jogállamvégvárában, Romániában.

Egy magyar történész soha nem foglalhat állást a nemzetével szemben. Persze minden a narratíván múlik, de ezt a posztmodern történetírás bokszmesterének kár is lenne eszébe juttatni.

Mindazonáltal javaslom az olvasóknak, hogy készüljenek fel újabb hasonló eszmefuttatásokra is, hiszen a posztörkényi abszurditások világában még az is kiderülhet, hogy Trianonnal igazából Csonka-Magyarország járt jól, a revízió csak Horthy Mikós rendszerének politikai terméke volt, amely olyan távol állt a magyar nemzet elvárásaitól, mint Makó Jeruzsálemtől.

Pataki Tamás

A Trianon előnyeit ecsetelte egy történész címmel Bácskai Balázsnak a Magyar Nemzet 2020. január 6-i számában megjelent cikkében Pósán László debreceni középkortörténész is megszólalt. Pósán itt kijelentette: „Gyáni Gábor írása (Élet és Irodalom 2019. december 19.), látszatra szakmai és objektív, ám valójában provokálni kíván, hiszen relativizálta a történeti magyar állam megcsonkítását, sőt sok vonatkozásban annak inkább pozitív jellegét bizonygatja".

Ez a minősítés nemcsak sértő, hanem velejéig hamis, hiszen a Trianon „sok vonatkozásban pozitív jellegét" bizonygató írásnak egyetlen, de nem az egyedüli állítását pécézte ki Pósán; mintha nem is olvasta volna a teljes szöveget.

Cikkem félrevezető bemutatását korrigálandó fel kell idéznem, hogy miről szól valójában a Trianon – a veszteség természete című esszé. Trianonnal létrejött a teljes magyar nemzetállami szuverenitás, amely a dualizmus közjogi ellenzékének régi, de mindvégig teljesíthetetlen vágya volt. Ennek ugyanakkor a súlyos területi és népességbeli megkisebbedés az ára.

Trianon gazdasági és társadalmi következményei azonban nem írhatók le mennyiségi paraméterekkel: egy kisebb gazdaság, egy kisebb társadalom nem feltétlenül rosszabb, mint egy nagyobb. Trianon tárgyi veszteségei közül külön is foglalkoztam ezzel, megállapítva, hogy a ma érvényes gazdaság-, társadalom- és településtörténeti ismereteink szerint az ország legelmaradottabb, a legkevésbé integrált részei is elkerültek az önkényes nagyhatalmi döntés jóvoltából.

Olyan térségek ezek, amelyek a dualizmus vége felé is már különösen aggasztó helyzetükkel váltak ismertté. Erre a bizonyított tényre utaltam úgy, mint olyan ballasztra, amely szintén a veszteségrovatot gyarapította. Viszont: korántsem ez a helyzet a tárgyi veszteségek azon másik fajtájával kapcsolatban, amely a virulens vidéki városhálózat és vele együtt a vidéki polgári középosztály és nagyipari munkásság elcsatolásával sújtotta az országot.

Következésképpen a „tagadhatatlanul fájdalmas veszteség tudatában" (kurziválás az eredetiben) is ajánlatos gondosan mérlegelni, hogy mit vesztettünk, mert csak annak szelektív felmérése garantálja a történészi tárgyszerűséget. A trianoni veszteség azonban, amely „mint igazi balsors idézte elő és képezi mindmáig Trianon traumadrámáját" – ahogy írtam, ennél is jóval több.

A Trianon-tudat létrejöttét firtatva arra jutottam vitatott esszémben, hogy az természetes módon következik egyrészt a nacionalizmusból, másrészt a Trianonnal bekövetkezett jövő teljes váratlanságából, a vele kapcsolatos lelki felkészületlenségből. A nemzetállamok olyan területi hatalmi képződmények, amelyek kivételes jelentőséget tulajdonítanak az államhatároknak, azokat szinte a szentség aurájával vonják be; korábban ez nem így volt a történelemben. Akár a legapróbb határváltozások is mélyen sértik a nemzeti önérzetet.

A dua­lizmus kori magyar nemzetállam-építés kétségtelen sikerei dacára sem sikerült feltétlen állampolgári lojalitásra bírni a nemzetiségek nagy részét; igaz, ez ott sem járt igazán átütő sikerrel, vagyis a Monarchia másik felében, ahol pedig helyenként és idővel nemzetiségi autonómiák létesültek. Ennek ellenére csak az első világháború teremtett olyan helyzetet, amely megérlelte a Monarchia felbomlását és vele a Magyar Királyság szétesését. A dolog váratlanul következett be, senki nem várta és senki nem így képzelte el a háború után majdan uralkodó állapotokat. Ez a felkészületlenség az alapja a Trianon keltette sokkhatásnak, ez a Trianon traumadráma lelki mozgatórugója.

Amit persze lehet szítani, mint tette a Horthy-kori revíziós politika, de a Trianon-tudat nem csak holmi politikai mesterkedés eredménye. A Trianon-tudat, amely „forró" történelemként él tovább, mindmáig valójában a sérült közösségi identitás megnyilatkozása. Ez a szindróma inkább a mítoszra, mint a száraz és racionális történetírói beszédre hagyatkozik, mely utóbbi oksági magyarázatok révén beszéli el Trianont, az oda vezető úttal és összes következményeivel együtt.

Döntse el ezek után kedves olvasó, hogy cikkem tényleg „az ország megcsonkításának áldásos hatásairól" szóló úgymond „balliberális" történeti beszámoló, vagy olyan történetírói beszéd, amely, ahogy ott is fogalmaztam, „egy illúzióktól mentes nemzeti történeti önszemlélet" kidolgozásához kíván hozzájárulni a maga szerény módján.

Pósán László fideszes országgyűlési képviselő beállít engem „abba a gyalázatos sorba", melyet szerinte egyes valamikori MSZP-s politikusok ténykedésében, továbbá „az új SZDSZ-ként fellépő Momentumban csúcsosodott ki". Ez a tisztán politikai beszéd méltatlan egy magát történészként is elgondoló megszólalóhoz, akinek ráadásul egyetlen épkézláb gondolata sincs, melyet írásom fent vázolt gondolatmenetével szembeszegezhetne. Pósán célja ugyanis nem több és nem is kevesebb, mint politikai tőkét kovácsolni Trianon tragikus emlékéből.

Gyáni Gábor történész

Forrás: www.magyarnemzet.hu

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »
You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at partizaninfo@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: A sötétzöldek miatt mennek majd tönkre a régi kocsik, vegyünk újat, FOGYASSZ, termelj szemetet ezerrel. Rég nem a környezetvédelemről szól, kívül zöld belül vörös.

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Érdekli, hogy mi a véleménye a szakembereknek a globális és a magyar járműipar legnagyobb kihívásairól és az azokra adható legjobb válaszokról, megoldásokról? Jelentkezzen még ma a Járműipar 2020 konferenciára, extra early bird áron!

Ha az autód nem kompatibilis az új, E10-es benzinnel, amelyet idén januártól lehet tankolni a magyar kutakon, akkor nagyon hamar tönkre teheted. A 95-ös benzin bioetanol-aránya legalább 6,1 százalék lett, hogy ezzel csökkenjen a károsanyag-kibocsátás, azonban a régebbi gyártmányú autókba ez nem tölthető. Hogy pontosan hány ilyen autó van, az senki számára nem világos, egy egyszerű, de nem minden esetre érvényes szabály az, hogy a 2000 előtt gyártott autókba nem tölthető az E10-es üzemanyag. Ugyanakkor néha régebbi autók is lehetnek működőképesek az új üzemanyaggal, viszont több ezredforduló után gyártott autóval is gond lehet. (Lásd cikk végi keretes írásunkat.)

Ha az autók életkorából indulunk ki, akkor sok autóval baj lehet. A magyar autók átlagéletkora ugyanis már több mint 14 év, miután továbbra is sokan vannak azok, akik használtan vásárolnak kocsit, illetve a növekvő szervizköltségek ellenére nem tudják újabbra cserélni az autójukat. A kocsik átlagéletkora az elmúlt időszakban is növekedett, a 2018-as 14,2 éves átlagéletkor 0,5 évvel haladta meg a 2015-ös értéket.

A Központi Statisztikai Hivataltól elkértük a részletes adatokat, akik a Portfolio-val közölték, hogy

a tavalyi év elején közel 624 ezer olyan benzines személygépkocsi közlekedett a magyar utakon, amelyet az ezredforduló előtt gyártottak, és további 134 ezer, amelyet 2000-ben.

Ez az összes, 2 millió 445 ezer benzines személygépkocsi 25,5, illetve 31,2%-át teszi ki. Vagyis azt mondhatjuk, hogy gyakorlatilag a magyar utakon közlekedő autók egynegyedénél-egyharmadánál veti fel a kérdést, hogy az új, E10-es üzemanyaggal képes-e közlekedni a kocsi.

Az E10
Az Európai Unió üzemanyag-minőségéről szóló irányelv 2011. január 1-jétől bevezetett egy új piaci benzint, amely az előírások szerint legfeljebb 10% etanolt tartalmazhat; ennek közismert neve az E10. 2020. január 1-től Magyarországon is változott a 95-ös oktánszámú benzin etanoltartalma. A Magyar Autóklub figyelmeztet: mivel ez a benzin károsíthatja a motort, különösen a 20 évnél régebbi típusú autóknál, de egyes esetekben a fiatalabbaknál is, érdemes az autótulajdonosoknak előre tájékozódniuk, hogy az adott autótípusnak okozhat-e gondot az új, etanolt tartalmazó benzintípus.

Az Európai Autógyártók Szövetsége közzétette, hogy mely típusok és modellek működnek az új üzemanyaggal. Azonban több gépjármű esetében a gyártó nem vizsgálta az E10-es üzemanyagot.

Azoknak az autóknak a tulajdonosai, amelyek nem kompatibilisek az E10-es üzemanyaggal, kénytelenek lesznek a 100-as benzint tankolni, ha nem szeretnék kockáztatni az autó indításképtelenségét, vagy komolyabb meghibásodás esetén a jelentős szervizköltség megfizetését. 

Amíg azonban a 95-ös benzin 390-400 forintba kerül literenként, addig a 100-as benzin 430-440 forintba kerül.

De nem csak azoknak fontos az üzemanyagok etanoltartalmának változása, akiknek régi autójuk van, hanem azoknak is, akik ritkán használják a gépjárműjüket. Ugyanis az E10-es üzemanyagoknál a magasabb alkoholtartalom miatt néhány hónap alatt megváltozik az üzemanyagok szerkezete, amely jobb esetben indítási nehézséget, rosszabb esetben üzemképtelenséget okoz.

Menj szerelőhöz!
Az Autós Nagykoalíció elnöke azt javasolta, hogy a régebbi autók tulajdonosai keressék fel szerelőjüket és kérjenek tanácsot arról, hogy az új, bioetanolt tartalmazó benzin károsítja-e járművüket. Az M1 aktuális csatorna műsorában műsorban elhangzott, az E10 kóddal ellátott 95-ös benzin - amelynek 10 százaléka bioetanol - károsíthatja a 2005 előtt gyártott autók üzemanyagrendszerét. Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke az MTI szerint elmondta, amíg a szakemberek nem mondanak véleményt az adott autóról, mindenkinek azt javasolja, csak prémium üzemanyagot tankoljon, amelynek bioetanol-tartalma csak 5 százalék.

Néhány népszerű gyártó E10 kompatibilitása:

Ford: E10 használható az 1992 óta Európában értékesített valamennyi benzinmotorral működő Ford-modellbe, kivéve: a Ford Mondeo 1.8 SCI 2003 és 2007 között. A Ford of Europe által nem jóváhagyott személyes import modellek nem tartoznak a fenti nyilatkozatba.

Audi: E10 használható minden benzines modellbe, kivéve az első generációs közvetlen befecskendezésű motorokat: Audi A2 1.6 FSI, 2003-2005 modellévek, Audi AB 1.6 FSI, 2004 modellév, Audi AB 2.0 FSI, 2004 modellév, Audi A4 2.0 FSI, 2003-2004 modellévek; Audi A4 Saloon benzinmotoros modellek OEM parkoló-fűtéssel, 2001-2008 modellévek. Az E10 nem alkalmas fűtési szezonbanhideg éghajlattal rendelkező országokban; Audi A4 Avant benzinmotoros modellek OEM parkoló-fűtéssel, 2002-2008 modellévek. Az E10 nem alkalmas fűtési időszakban hideg éghajlattal rendelkező országokban.

Skoda: Az E10 engedélyezve van az összes benzines Skoda-hoz, kivéve: Felicia 1.3 literes OHV (40kw and 50kW) motorok a Felicia modellekben 1994-2001 között vagy korábban gyártva.

Suzuki: Az E10 benzint engedélyezték az összes jelenlegi benzinmotoros gyártási modellben. Bajban vannak azonban azok, akiknek régebbi modelljei vannak, hiszen ezekkel kapcsolatban a cég szűkszavúan csak annyit javasol, hogy olvassák el a használati útmutatót.

Opel-Vauxhall: Az E10 benzin használata engedélyezett minden benzinmotorral rendelkező Opel-Vauxhall járműben, kivéve: a 2,2 literes közvetlen befecskendezésű benzinmotorral rendelkező modellek, motorkód: Z22YH (Vectra, Signum, Zafira).

Volkswagen: Néhány kivétellel használható az E10, kivételek az első generációs FSI motorokkal:
Lupo 1.4 (77 kW) 2000. augusztus és 2003. november között gyártott modellek (2001-2004-es modellévek).
Polo 1.4 FSI (63 kW) 2002. február és 2006. június között gyártott modellek (2002-2006-es modellévek)
Golf IV 1.6 FSI (81 kW) 2001. november és 2004. május között gyártott modellek (2002-2004 modellévek).
Golf IV Variant 1.6 FSI (81 kW) 2001. október és 2006. október között gyártott modellek (2002-2006 modellévek).
Bora 1.6 FSI (81 kW) 2001. október és 2005. szeptember között gyártott modellek (2002 - 2005 modellévek).
Bora Variant 1.6 FSI (81 kW) 2001. október és 2005. szeptember között gyártott modellek (2002-2005 modellévek).
Golf V 1.4 FSI (66 kW) 2003. november és 2004. november között gyártott modellek (2004-2005 modellévek).
Golf V 1.6 FSI (85 kW) 2003. augusztus és 2004. május között gyártott modellek (2004 évi modell).
Golf V 2.0 FSI (110 kW) 2004. január és 2004. május között gyártott modellek (2004 évi modell).
Touran 1.6 FSI (85 kW) 2002. november és 2004. május között gyártott modellek (2003- 2004 modellévek).
Touran 2.0 FSI (110 kW) 2003. október és 2004. május között gyártott modellek (2004 évi modell). (Forrás: ACEA, Magyar Autóklub)

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at partizaninfo@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Méghogy nem intellektuális műsor ... nem polkorrekt öncenzúráló libsik tény - mint azok az indexes típusú "újságírók", akik folyamatosan lejáratni igyekeznek mindkét szere

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Máig következmények nélkül maradt az október elején kirobbant kispesti szocialista korrupciógyanús botrány - írja a Magyar Nemzet. Lackner Csaba most is önkormányzati képviselő, ahogy a másik főszereplő Kránicz Krisztián ismét a kispesti vagyonkezelő igazgatója lett, dupla fizetésért. Gajda Péter polgármester pedig újabb öt évig vezetheti a kerületet. Álhíreket terjeszt a Népszava! - jelentette ki a miniszterelnöki kabinetiroda parlamenti államtitkára. Dömötör Csaba közösségi oldalán hangsúlyozza: nincs még döntés a következő hét évre vonatkozó uniós költségvetésről sem Budapesten, sem Brüsszelben, ezért az, hogy a kormány megvonja a támogatásokat a fővárostól, hazugság. Felfüggesztette a börtönben ülő bűnözőknek megítélt kártérítések kifizetését a magyar állam - közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára a Hír Tv Magyarország élőben című műsorában. Tuzson Bence azt mondta: a kormány az Európai Tanácsban és az Európai Parlamentben vitatná meg, hogy jár-e egyáltalán kártérítés az elitélteknek a rossz börtönkörülmények miatt, addig pedig senkinek nem utalnának. Nem kérik számon Karácsony Gergely főpolgármestert a balliberális pártok a nyugdíjasoknak beígért 20 ezer forintos rezsitámogatás elmaradása miatt. Újlipótvárosban autó nélkül is le lehet élni egy életet - nyilatkozta az Indexnek a frissen kinevezett főkertész. Bárdóczi Sándor radikálisan csökkentené az autóhasználatot a fővárosban. Büntetőeljárást indíthatnak a Szeviép-ügyet tárgyaló bírák ellen - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint erre akkor kerülhet sor, ha a fegyelmi eljárás során olyan adatok kerülnek elő, amelyek megalapozhatják a vesztegetés és más korrupciós bűncselekmények gyanúját. 2010 óta vége a segélyalapú Magyarország korszakának, a gazdaság pedig egy olyan fejlődési pályára állt, amire az elmúlt ötven évben nem volt példa - jelentette ki Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke. A gyermekvállalást nemcsak anyagilag, de lelkileg is támogatni kell - mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Budapest a nemzetközi cirkuszi világ figyelmének középpontjába került - értékelte a XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál sikerét Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár. A volt evások január 1-je óta áfaalanynak minősülnek, ami azzal jár, hogy legkésőbb január 15-ig be kell jelenteniük, hogy adófizetési kötelezettségüknek hogyan kívánnak eleget tenni - hívja fel a figyelmet az adóhatóság. A Vajdaságba is nagy számban érkeznek a migránsok, sőt a horvát határon torlódó menekültek is vissza akarnak térni Szerbiába a magyar határ illegális átlépésével - mondta Bakondi György A Hír Tv Magyarország élőben című műsorában. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója hozzátette: ezeket az útvonalakat embercsempészek tervezik, ezért lehet szervezett bűnözésről beszélni. Az európai szocialisták kérésére ma ismét a magyar-, illetve a lengyel jogállamiság helyzetéről vitáznak az európai parlamenti képviselők. Mindezt annak ellenére, hogy az eljárás már az Európai Tanács előtt van. Magasabb európai szintre kell helyezni az üldözött keresztények diplomáciai képviseletét - jelentette ki Hölvényi György, az Európai Néppárt kereszténydemokrata képviselője Strasbourgban. Horvátország reméli, hogy megkapja a többi európai uniós tagország támogatását ahhoz, hogy megkezdje az EU-csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával - jelentette ki Andrej Plenkovic, Horvátország miniszterelnöke. Az Európai Bizottság 100 milliárd eurót különít el azon pénzalap számára, amely segítséget fog nyújtani a tiszta energiaforrásokra történő átálláshoz az olajpalától vagy széntől függő gazdaságok számára - közölte Frans Timmermans EU-biztos. Mintegy 120 menedékkérőt talált a ciprusi rendőrség egyik járőrhajója a földközi-tengeri szigetország partjai előtt egy bárkán - közölte a RIK közszolgálati rádió. A Sea-Watch 3 német hajó 119 emberrel a fedélzetén a dél-olaszországi Tarantóban kapott kikötési engedélyt, a spanyol Open Arms nem kormányzati szervezet hajója pedig 114 migránssal a szicíliai Messinában köthet ki. A teheráni vezetés kihágásai miatt Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság közösen elindította az iráni atomprogramról kötött nemzetközi megállapodás vitarendezési eljárását - közölte a német külügyminisztérium. Teherán gyenge lépésként értékeli az iráni atomprogramról kötött nemzetközi megállapodás vitarendezési mechanizmusának aktiválását, de kész fontolóra venni minden konstruktív javaslatot az atomalku megmentésére - közölte Abbász Muszavi külügyi szóvivő. Közösségi finanszírozás segítségével tenné lehetővé Boris Johnson brit kormányfő, hogy megszólalhasson a felújítás alatt álló londoni parlament tornyának híres harangja, a Big Ben Nagy-Britannia Európai Unióból való kivonulásának napján, január 31-én. Elutasította az újabb skóciai függetlenségi népszavazás engedélyezését Boris Johnson brit miniszterelnök. A Donald Trump amerikai elnök felelősségre vonását célzó alkotmányos eljárás szenátusi tárgyalása várhatóan január 21-én lesz - jelentette be a szenátus republikánus frakciójának vezetője. Az előválasztások előtti utolsó országos vitájukat tartotta az amerikai demokraták hat elnökjelölt-aspiránsa. Iránban két rakétát lőttek ki az ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó repülőgépére - jelentette a The New York Times című amerikai lap egy biztonsági kamerák által rögzített, újonnan előkerült videofelvételekre hivatkozva. Őrizetbe vette az iráni Forradalmi Gárda azt az embert, aki kitett az internetre egy videót a rakétatámadásról, amelynek következtében lezuhant a MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó gépe a múlt héten. Az iráni atomprogramról kötött nemzetközi egyezmény jelentősége a jelenlegi, nemzetközileg feszült helyzetben nagyobb, mint valaha volt, és a megállapodásnak nincs alternatívája - jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Teherán gyenge lépésként értékeli az iráni atomprogramról kötött nemzetközi megállapodás vitarendezési mechanizmusának aktiválását, de kész fontolóra venni minden konstruktív javaslatot az atomalku megmentésére - közölte Abbász Muszavi külügyi szóvivő. Rakétatámadás ért egy iraki támaszpontot, ahol amerikai katonák is szolgálnak - közölték helyi katonai és belügyminisztériumi források. Az akcióért egyelőre senki nem vállalta a felelősséget. Izraeli támadás ért egy katonai támaszpontot Szíria középső részén - jelentette a szíriai állami média katonai forrásra hivatkozva. Tizenhét gyerek és kilenc felnőtt sérült meg könnyebben, mert egy kényszerleszállásra készülő repülőgép egy iskola fölött engedte ki az ilyenkor kötelezően kidobandó üzemanyagot - közölték az amerikai hatóságok. Egy halálos áldozata és legkevesebb négy sérültje van annak a robbanásnak, amely egy petrolkémiai üzemben történt a kelet-spanyolországi Tarragona városa közelében. Közel negyvenezer ember kimenekítése folyik a Taal vulkán térségéből - közölték a Fülöp-szigeteki hatóságok. Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett a több tucatnyi halottat követelő múlt heti nigeri merénylet elkövetőjeként - közölte az amerikai SITE hírszerzési csoport. Lövöldözés miatt rövid időre lezárták a kartúmi repülőteret - közölte az al-Dzsazíra televízió. Csőbombát találtak és semmisítettek meg egy lakás átkutatásakor a rendőrök Hongkongban, négy embert őrizetbe vettek, akiket azzal gyanúsítanak, hogy robbanószert állítottak elő - tudatták a helyi hatóságok. Megkezdődött Phnompenben az árulással vádolt Kem Szokha kambodzsai ellenzéki vezető pere, amely emberi jogi szervezetek szerint nem más, mint az országot irányító Hun Szen miniszterelnök kísérlete, hogy megszabaduljon politikai ellenfelétől. A szárazföldek és a vizek felszínének 30 százalékát kellene védelembe venni 2030-ig az ENSZ javaslattervezete szerint. Halálra vertek egy nőt Budapesten, a XIII. kerületben. A BRFK halált okozó testi sértés bűntett miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást, és megkezdte az elkövető felkutatását. Feltételesen szabadulhat a skálás gyilkos - erről döntött első fokon a bíróság. Az ügyész azonban fellebbezett, ezért Bene Lászlót még nem engedték szabadon. Emberölés megalapozott gyanúja miatt újabb gyanúsítottat vett őrizetbe a rendőrség a szilveszteri dunavarsányi gyilkossággal összefüggésben - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. Kenderesi Tamás és Késely Ajna is begyűjtött egy-egy aranyérmet, míg Hosszú Katinka és Kapás Boglárka egy-egy második hellyel kezdett a Kínában zajló Úszó Bajnokok Sorozata viadalán. A magyar férfi válogatott első mérkőzésén 19:5-re legyőzte a török csapatot a budapesti olimpiai kvalifikációs vízilabda Európa-bajnokságon. A Hydro Fehérvár AV19 sorozatban elveszített négy mérkőzés után kedden ismét győzni tudott az osztrák jégkorongliga alapszakaszában. Nagy Dominik, a Legia Warszava magyar válogatott labdarúgója fél évre kölcsönben a Panathinakoszhoz került. A Gyergyói HK hazai pályán simán, három góllal legyőzte a DEAC-ot a jégkorong Erste Liga keddi mérkőzésén.

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at partizaninfo@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Igazságszolgáltatásba való törvénytelen, idegen, bomlasztó szándékú beavatkozás. Korrupció."Ugyancsak ezekben az években az Euró­pai Bizottság több mint 14 millió forintot

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs
Liberális jogvédők állnak harcban a demokráciával

Véget vetne a kormány a Soros által támogatott civilek zsarolásának.

Stratégiai perekkel és a szakmai-társadalmi csoportok módszeres érzékenyítésével gyakoroltak jelentős nyomást az államra a Brüsszel és Soros György által támogatott jogvédő szervezetek az elmúlt évtizedben. Tevékenységüknek olyan eredményei vannak, mint a Gyöngyöspatát lehetetlen helyzetbe hozó ítélet vagy a kényelmetlenségükre hivatkozó bűnözők kártalanítására kifizetett tízmilliárd forint. A Magyar Nemzet elemzéséből kiderül, hogyan használták ki a jogot a demokrácia ellen és próbálták maguk mellé állítani a közvéleményt.

Hasonlóan a börtönbizniszhez vagy a migráció támogatásához, a nagy port kavart gyöngyöspatai ügyben is (hatvanhárom cigány fiatalnak ítélt meg százmillió forintot a bíróság kártérítés címén, amiért a helyi iskolában elkülönítve oktatták őket) főszerepet játszottak azok a liberális jogvédők, akik Brüsszel és Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok hálózatának anyagi támogatásával igyekeznek szélsőséges társadalmi vízióikat ráerőszakolni Magyarországra. Céljaik eléréséhez a két fő eszközük a perlési politizálás és a szakmai-társadalmi befolyásolás.

A perlési politizálás stratégiai perek indítását, azaz gondosan kiválasztott ügyek bíróságra vitelét jelenti, annak reményében, hogy az ítéletek, illetve azok súlya kikényszeríti majd a kezdeményezők által óhajtott változásokat.


Mátraverebélyi falusi romantika különleges, megtévedt Szent Józseffel. Megérteni vagy ellenezni? – Kép: Éberling András

Ezért is fordulhatott elő például az, hogy 2015 márciusa és 2016 februárja között csaknem kilencezer, a magyarországi börtönviszonyokkal összefüggő beadvány landolt az Emberi Jogok Euró­pai Bíróságán (EJEB).

A stras­bourgi törvényszék ezek közül 99-et döntött el a szűk egy év leforgása alatt, és ezekben összesen több mint másfél millió euró, azaz csaknem félmilliárd forint kártalanítást ítélt meg, amivel arra kényszerítette a magyar államot, hogy megváltoztassa a büntetés-végrehajtási törvényt. A jogszabály-módosítás után a börtönbiznisz nem ért véget, csak „hazaköltöztek" az eljárások, a bűnözőknek kifizetett összeg pedig mára tízmilliárd forint körül lehet.

A kártalanítási eljárásokkal néhány, végeredményben a magyar adófizetők pénzén nyerészkedő ügyvéd is jól járt, amennyiben sikerdíjat vagy jutalékot számolt fel. A perek igazi céljáról viszont a Helsinki Bizottság 2016-os, a börtönzsúfoltság enyhítésére összeállított javaslatcsomagja árulkodik.

Ebben többek között az szerepel: „1. Nem kell büntetni, ha bírságolni is elegendő. 2. Csínján kell bánni a szabadságvesztéssel. 3. El kellene törölni a büntetőjogi elzárást. 4. Semmi szükség a fiatalkorúak szabálysértési elzárására. […] 6. Inkább házi őrizet, mint előzetes letartóztatás. […] 9. Vissza kell adni a bíró mérlegelési szabadságát. 10. Ki kell bővíteni a reintegrációs őrizet lehetőségét. 11. A zsúfoltság okozta nehézségek csökkentsék a büntetést."

Hírdetés

Tehát a szélsőliberális jogvédők valójában a büntető törvénykönyv szabályainak fellazítását akarták elérni. Tegyük hozzá, nem túl demokratikus módon, hiszen az országgyűlési képviselőkkel szemben őket senki sem hatalmazta fel a jogalkotásra.

Mint fentebb már utaltunk rá, hasonló a helyzet Gyöngyöspata esetében is. Abban az ügyben szintén egy Soros György támogatását élvező szervezet, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) indított pert, és érte el, hogy a település önkormányzatát, valamint a Hatvani Tankerületi Központot mintegy százmillió forintra büntesse a bíróság.

A kártérítésből Gyöngyöspatára eső összeg körülbelül a duplája a város éves költségvetésének; nem véletlen, hogy a döntést tavaly szeptemberi kihirdetése után precedensértékűnek és történelmi jelentőségűnek ítélték a Népszavának nyilatkozó jogvédők. Ennek kapcsán megjegyzendő, hogy mások mellett a CFCF az elmúlt években több iskolát és tankerületet megtámadott.

Az ügyeket kiemelt figyelemmel kísérte a balliberális sajtó, Jávor Benedeknek, a Párbeszéd akkori EP-képviselőjének pedig 2016-ban alapot szolgáltattak ahhoz, hogy kötelezettségszegési eljárást kezdeményezzen Magyarország ellen.

Ami a másik eszközt, a szakmai-társadalmi befolyásolást illeti, az már a jogi egyetemeken elkezdődik. A magyarországi Helsinki Bizottság 2011-es tevékenységéről szólva írt például az antidiszkriminációs jogklinikájukról, amelynek „célja, hogy hozzájáruljon az egyenlő bánásmód iránt érzékeny és az antidiszkriminációs jogban jártas jogászok »kineveléséhez«" a Miskolci és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen.

Az efféle programokkal megszólított fiatalok később jó eséllyel ügyvédi, ügyészi vagy bírói pályára lépnek, ami közben érzékenyítés címszó alatt, uniós forrásból (vagyis részben a magyar adófizetők pénzén) és a Soros-hálózat finanszírozásával tovább folyik ideológiai nevelésük. De a rendőrök és az újságírók is célkeresztben vannak. A teljesség igénye nélkül és a Helsinki Bizottságnál maradva következzen néhány példa.

Előfordult, hogy az Európai Visszatérési Alap 7,5 millió forintjából készítettek jegyzetet rendőrök és bírák számára arra vonatkozóan, hogyan bánjanak a migránsokkal. A pénzből kétnapos tréningeket is tartottak nekik. 2014-ben az Európai Integrációs Alap 5,5 millió forinttal járult hozzá „médiaszakemberek képzéséhez a befogadó társadalomért". A projekt részét képezte – egyebek mellett – egy egyetemi tanmenet kidolgozása és oktatás a Pécsi Tudományegyetemmel együttműködésben.

Ugyancsak ezekben az években az Euró­pai Bizottság több mint 14 millió forintot adott többek között a letartóztatás alternatíváját jelentő, tehát szabadságelvonással nem járó kényszerintézkedések vizsgálatára, és további csaknem kétmillió forintot gyakorló ügyvédek képzésére, míg közel tízmilliót a rasszista, homofób és egyéb gyűlölet-bűncselekmények üldözése érdekében bírák, ügyészek, ügyvédek és rendőrtisztek érzékenyítésére.

Mindeközben a Soros-hálózattól összességében több mint hetvenmillió forintot nyertek el a szabálysértési szankciók enyhítése, a börtönben ülő bűnözők, valamint a cigányok jogainak védelme érdekében meghirdetett programjaikra. A sort még hosszasan lehetne folytatni.

Érdemes azonban kiemelni, hogy az elmúlt évtized közepe óta egyre sikeresebbé váló migráns-, etno- és börtönbiznisz most véget érhet, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök idei első sajtótájékoztatóján igazságtalannak nevezte a gyöngyöspatai ítéletet, azt pedig tarthatatlannak, hogy elítélt bűnözők zsarolnak ki pénzt az államtól a fogva tartásuk körülményeire hivatkozva, egyúttal leszögezte: a kormány nem fizet többet.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »
You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at partizaninfo@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Ha valakinek van VKontakte oldala. Lassan ideje felélesztenem nekem is, tavaly sok új magyar reggelt be. (Lila ruhában ülő figura kék háttér előtt, ugyanezzel a névvel) :)

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs
Cenzúra a Facebookon

Mi és más országokban (Iránban, Pakisztánban, Jemenben, Szíriában) élő barátaink is azt tapasztalták az utóbbi pár napban, hogy a Facebook és más álló közösségi oldalak sorra kezdték letiltani azokat az oldalakat, melyek Irán, Szíria, Irak és a vele szövetséges erők mellett állnak ki.

A letiltott személyek és oldalak többnyire azt az üzenetet kapták, hogy bejegyzésükkel megsértették a Facebook, vagy más oldal közösségi szabályzatát. Az utóbbi napokban letiltott több ezer ember azonban csupán az amerikaiak által meggyilkolt Kassem Suleymani tábornok fényképét osztották meg. Egy iráni katona-diplomata meggyilkolása elleni tiltakozás úgy tűnik sérti az említett Amerika és Izrael-barát oldalak érzékenységét.

Az utóbbi napokban több oldaltól, mint például a jemeni Uprising Today, is azt az információt kaptuk, hogy számos olvasójuk fiókját blokkolták az Irán mellett kiálló kommentek miatt. Bizonyos esetekben csupán a mártír Suleymani tábornok képét törölték, azonban a legtöbb esetben törölték a képet megosztó személy fiókját is.

A ,,szólásszabadságról,, hazudozó demokraták azonban arról is gondoskodnak, hogy az illetők később se tudjanak új profilt létrehozni. Suleymani tábornok képe miatt a Facebookon kívül sajnos az Instagram is törölt fiókokat.

Ez a jelenség azonban nem újdonság, hiszen elsősorban a közösségi oldal tulajdonosának politikai véleménye sokat számít abban, hogy egy oldal mit és mennyire tolerál. Azonban ahogyan a ,,liberális demokratáktól,, megszokhattuk az ellenvéleményt nem tolerálják. A Facebook nevű oldal tulajdonosa Mark Zuckerberg amúgy is köztudottan cionista nézeteket vall és jó kapcsolatot ápol Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és az amerikai vezetés Izrael-barát köreivel.

Hírdetés

A részükről ez a magatartás korábban is megfigyelhető volt, hiszen több gázai konfliktus idején oldalaikról tiltották azokat a kommenteket és bejegyzéseket, melyek tiltakoztak az Izrael által folytatott népirtás ellen. A Palesztina megszállása ellen tiltakozó oldalakat és személyeket már régóta rendszeresen tiltják ezek a ,,demokratikus,, oldalak. A palesztinokkal szembeni izraeli gyűlöletbeszéddel természetesen más a helyzet. Palesztina, Irán, Libanon, a szíriai kormány elleni gyűlöletkeltés természetesen nem sérti a közösségi oldalak szabályzatát

Sokan felteszik a kérdést, hogy erre a problémára, az egypólusú, kettős mércét alkalmazó közösségi oldalakra mi lenne a megoldás és mi lenne az erre adott megfelelő válasz. Sokan inkább nem regisztrálnak újból, sokan csak azért is más képpel, más e-mail címmel új profilt hoznak létre, azonban arról is volt már szó, hogy a ,,másik oldalnak,, is létre kellene hozni egy hasonló közösségi hálózatot.

Mi, a ,,másként gondolkodók,, a ,,másik oldalon állók,, természetesen el tudnánk fogadni egy olyan globális közösségi oldalt, közösségi hálózatot, mely mondjuk mentes az amerikai-izraeli befolyástól és esetleg az ötletgazda Oroszországból, vagy más meghatározó keleti országból származik. A ,,demokráciáról,, és ,,szólásszabadságról,, hazudozó nyugati közösségi hálózatra azonban mindenféleképpen kell találni egy alternatívát.

Orientalista.hu-Al-Isfahani

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »
You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at partizaninfo@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.