2017. december 19., kedd

FB-RSS feed for 2018 - ÚJRA Fidesz KDNP Orbán Viktorral - HAJRÁ: Video - A VISEGRÁDI CSOPORT MAGYAR ELNÖKSÉGE

Magyarország ötödik alkalommal, 2017. július 1. és 2018. június 30. között tölti be

FB-RSS feed for 2018 - ÚJRA Fidesz KDNP Orbán Viktorral - HAJRÁ

FB-RSS feed for 2018 - ÚJRA Fidesz KDNP Orbán Viktorral - HAJRÁ


A VISEGRÁDI CSOPORT MAGYAR ELNÖKSÉGE

Magyarország ötödik alkalommal, 2017. július 1. és 2018. június 30. között tölti be a Visegrádi Csoport (V4) elnökségét. Az 1991-es megalakulása óta a kölcsönös bizalomra, a rugalmasságra, és a közös hagyományokra, értékekre, érdekekre épülő visegrádi együttműködés jelentősége a közelmúltban tovább nőtt.

Az elmúlt 26 évben a V4 aktívan és hatékonyan képviselte regionális érdekeinket, s ugyanez igaz a 2004 óta, EU-csatlakozásunk óta eltelt időszakra is. Ezen időszak alatt a térség gazdasági teljesítményével, az összeköttetések fejlesztésére irányuló tevékenységével, a szomszédos Nyugat-Balkán és Keleti Partnerség térségeknek nyújtott támogatásával hozzájárult az egész kontinens jólétéhez és stabilitásához – ezen kívül azzal a felelős hozzáállásával, melyet az Európát sújtó példátlan migrációs válság során tanúsított. A Visegrádi Csoport továbbra is olyan, a stabilitást és a növekedést képviselő európai tényező, melynek legitim törekvése érdemben, egyenrangú partnerként hozzájárulni az EU jövőjéről szóló párbeszédhez.

A hatékony regionális együttműködés V4, illetve a Visegrádi Csoport partnereivel kialakított V4+ keretben kulcsfontosságú lesz a jövőben is, különös tekintettel a régiónkat és a kontinenst érintő aktuális változások és kihívások tükrében. A 2017–2018-as magyar V4-elnökség alatt olyan fontos ügyek igénylik majd a visegrádi országok közötti folyamatos koordinációt és a közös álláspontok proaktív képviseletét, mint az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból vagy az EU jövőjéről szóló vita folytatása – beleértve az európai versenyképességet komolyan befolyásoló vitát a szociális dimenzióról –, illetve az EU 2020 utáni Többéves Költségvetési Keretéről, a Kohéziós Politikáról és a Közös Agrárpolitikáról szóló tárgyalások. Mindezek mellett V4-elnökségünk a Visegrádi Csoport stabilizáló szerepének erősítését tűzi ki célul olyan külső kihívások kapcsán, mint a migrációs válság, valamint a déli és keleti szomszédságunkban jellemző bizonytalan biztonsági környezet.

Ennek megfelelően a magyar V4-elnökség olyan területekre koncentrál, ahol a Visegrádi Csoport kézzelfogható eredményeket, hozzáadott értéket tud felmutatni – ezek között a különböző EU-politikáktól kezdve globális ügyekig terjedő konkrét célkitűzések szerepelnek. Az elnökség fő célkitűzései:
1. Európai Visegrád
2. Regionális Visegrád
3. Digitális Visegrád
4. Globális Visegrád

A magyar elnökség épít a korábbi V4-elnökségek terveire és eredményeire, célkitűzései a politikai fejleményeknek és szükségszerűségeknek megfelelő egyensúlyt tükröznek azon feladatok között, melyek a visegrádi országok EU-n belüli közös fellépésének erősítéséhez (beleértve a hagyományos politikák, a Kohéziós és a Közös Agrárpolitika megőrzését), a szomszédos és más európai országokkal való együttműködéshez, valamint a globális partnerekhez kötődő V4-tevékenységhez és a V4-márkanév erősítéséhez kapcsolódnak.

Mottójául a magyar V4-elnökség a „V4 összeköt" szókapcsolatot választotta. Ez utal a visegrádi együttműködés jelentős pozitív hatására, amely a négy országot politikai, gazdasági, kulturális értelemben kapcsolja össze, valamint arra, hogy kiemelt célunk a térségi energetikai és közlekedési összeköttetéseinek javítása, illetve egy innovatív, a digitális korszakba lépő V4 térség kialakítása.

A Visegrádi Csoport magyar elnöksége szintén elkötelezett a V4, illetve más EU-n belüli, valamint globális partnereink közötti párbeszéd, bizalom és együttműködés további fejlesztése iránt: inkluzív és nyitott módon a V4 összeköt országokat, kormányokat, embereket, ötleteket és értékeket. A Visegrádi Csoport eltökélt az iránt, hogy a tág értelemben vett összeköttetések erejére építve részt vegyen a V4 térségét, valamint az annak otthont adó európai közösséget érő kihívások közös megoldásában.

A hagyományos alapelvek megőrzése mellett a megújulási és alkalmazkodási képesség mindig a V4 országok, illetve a visegrádi együttműködés fontos erőssége volt. A magyar elnökség a tervezett együttműködésen túl kész az előre nem látható fejleményekre való közös, gyors V4 válaszadás koordinációjára is.

Tisztelt érdeklődő, Magyarország 2017–2018. évi Visegrádi Csoportban betöltött elnökségének programját itt találja.
You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at partizaninfo@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.