2020. május 2., szombat

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Kezdődik, tüntetnek a szlovének. A csinált gazdasági válság kezelésének része a gyülekezési tilalom és a szabad mozgás korlátozása. Angolul erről a népi elégedetlenség - e

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Horvátországban és Szlovéniában is stagnál a koronavírus-járvány igazolt fertőzöttjeinek a száma, így mindkét országban fokozatosan enyhítenek a szigorító intézkedéseken. Szlovéniában több ezren tüntettek a járvány megfékezésére elfogadott kormányzati intézkedések ellen.

Szlovéniában egy nap alatt öttel - ugyanannyival, mint előző nap - 1439-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, ami egy hónapja a legalacsonyabb esetszám. Az elmúlt 24 órában egy ember halt meg a betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 94-re nőtt. 

A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 55 020 koronavírustesztet végeztek. A diagnosztizált betegek közül 60-an vannak kórházban, és közülük 21-et ápolnak intenzív osztályon.
Ljubljanában péntek este 3500-an tüntettek a kormány és az általa hozott intézkedések ellen. A közösségi oldalakon szerveződött demonstráció résztvevői biciklikkel és gyalogosan köröztek a parlament épülete előtt, és a kormány lemondását követelték.

Aleksandra Golec, a ljubljanai rendőrség szóvivője a szlovén hírügynökségnek úgy nyilatkozott: a tüntetés nem volt bejelentve, és a szervezők sem ismertek. A rendőrség szabálysértés és bűncselekmény gyanúja miatt nyomozást indított.

A szlovén sajtó arról írt: a demonstrálók közül többen viseltek szájmaszkot, de sokan nem tartották be a közösségi távolságtartás szabályait. Szlovéniában a koronavírus-járvány miatt továbbra is tilosak az ötfősnél nagyobb összejövetelek.

Egy zágrábi utcán beszélget két nő 2020. április 30-án. A horvát kormány három lépésben enyhít a koronavírus-járvány megfékezésének céljával bevezetett korlátozásokon, az első könnyítés pár nappal korábban lépett életbeForrás: MTI/EPA/Antonio Bat

A szomszédos Horvátországban 24 óra alatt hárommal - hattal kevesebbel, mint egy nappal korábban -, 2088-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Csak két megyében, Eszék-Baranya és Split-Dalmát megyében jegyeztek fel új fertőzötteket.  Az elmúlt napban történt két halálesettel 77-re emelkedett a halálos áldozatok száma.  Az első fertőzés valamivel több, mint két hónappal ezelőtti megjelenése óta 1463 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Pillanatnyilag 239 beteget kezelnek kórházban, közülük 17-en vannak lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 37 567 koronavírustesztet végeztek.

Mivel jelentősen lassult az új koronavírus terjedése Horvátországban és Szlovéniában is, április végétől szigorú óvintézkedések mellett a kormányok fokozatosan enyhítenek a korlátozásokon, és "újraindítják" a gazdaságot.

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Összeszerelőország nem ország, ezzel a polgári neoliberális fideszes felfogással is csak gazdasági sivatag a vidék, ahol szinte másmilyen munka nincs is. És most bezár a g

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Sajnos 2020. április 9-i után csak azt mondhatjuk volt egyszer a Jászság iparában egy fagyasztóláda-gyártás. Még a múlt év során az Electrolux vezetése egy sajtótájékoztató kapcsán Jászberény városra és talán mondhatjuk az egész Jászságra sokkoló bejelentést tett, megszüntetik véglegesen a fagyasztóláda gyártást. Huszonhárom évvel ezelőtt a világcég egy zöldmezős beruházás keretében létrehozta a cég legnagyobb európai gyártókapacitását. De a gazdasági körülmények azt diktálták, hogy a tőke profit érdekeltségének biztosítása érdekében azt a döntést hozták meg a „stockholmi headquarter" -ben nem gazdaságos a további magyarországi gyártás.

De most nem egy gazdaságossági elemző cikket írtunk, hanem megpróbáltuk feleleveníteni, mi is szűnt meg, mennyi magyar szakmai és műszaki innovációs befektetés vált ezzel a döntéssel semmivé. Először is együtt kell éreznünk azokkal a dolgozókkal, akiknek szeretett munkahelye megszűnt és ráadásul a kirobbant járvány tovább növeli a munkahelyüket elvesztők bizonytalanságát. Időbeli sorrendet követve emlékezzünk, talán egy kicsi nosztalgiának is bele szabad férnie, hogyan és milyen lépcsőben épült ki a most megszűnt gyártási kultúra. Annyi személyes dolog talán megengedhető, hogy a cikk szerzője 39 éven át Lehelnél dolgozott és ezért egy kicsit érzelmesebben, de felelősségteljesen – a korabeli dokumentumokat szigorúan követve nagy alázattal írta meg ezt a cikket. Egy kis időutazásra hívom a kedves olvasót.

A jászárokszállási gyártás korszaka (1983-1998)

Képletesen repüljünk vissza időben közel negyven évet, és  az 1982-es Budapesti Nemzetközi Vásárra – vagy ahogy akkor hívták BNV – látogassunk el. A Lehel Hűtőgépgyár standján a legnagyobb sláger egy 300 literes fagyasztóláda volt, amely BNV nagydíjat kapott. A láda fogyasztói ára akkor 16 000 Ft volt. Akkorra volt a vásárlói érdeklődés, hogy a gyár vezetése külön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy egyelőre előjegyzést nem tud felvenni. Ez volt a rossz hír, de a jó hír az volt, hogy a vállalat egy újonnan kifejlesztett energiatakarékos háztartási fagyasztóláda családot fejlesztett ki, amely három méretben fog készülni 200, 300 és 400 literes űrtartalomban. A korábbi típushoz képest egy jobb szigetelésű, negyedével kevesebb energiát fogyasztó és súlyban kétharmaddal könnyebb, mint a régi hasonló űrtartalmú láda volt. Ami akkor teljesen újszerű volt, hogy nem a konyhában való elhelyezésre, hanem nagyobb kamrákban, pincékben esetleg garázsokban lehetett elhelyezni. A már említett sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az előzetes piackutatás évi 15 000 db-os hazai keresletet jósolt. Na ez egy nagyon alábecsült szám volt, mert az elkövetkező évek hírei csak az ellátás hiányáról szóltak.

De legalább olyan fontos, hogy beszéljünk a gyártásról is. A Lehel Hűtőgépgyár az 1972-ben Jászárokszálláson alapított gyáregységben 1984 elején kezdték el sorozatban gyártani a fentiekben már említett fagyasztóláda család első tagjának – 300 literes – a gyártását, napi 110-120 db teljesítménnyel. Nem untatva az olvasót 1983-ban közel 1000 db-ot, 1984-ben 10800 db-ot míg 1985-ben közel 18000 db láda került a hazai piacokra.  A folyamatos növekvő fejlesztési és vevői igényeket az eredeti gyártósorral nem lehetett kielégíteni, így 1989-ben egy 160 db/műszak kapacitású gyártósort helyeztek üzembe.

De egy kicsit beszéljünk arról is, hogy a magyar fogyasztók, a széles néprétegek ekkor ismerték meg a fagyasztásos tárolási módszerek titkait. Mi alkalmas fagyasztásra, milyen előkészületek szükségesek a zöldségek és a húsok előkészítésére. Ekkor vált ismertté a magyar háziasszonyok számára az előfőzés (blansírozás),  a konzerviparban korábban már jól ismert eljárások.

Ahogy már korábban említettük a fagyasztóláda a hazai piacon állandó hiánycikk volt. Találóan fogalmazott a Figyelő 1985. júliusi száma „Mélyhűtött gondok" címmel. Ennyi év távlatából az egyértelmű volt, a Hűtőgépgyár nem tudta kielégíteni a fogyasztói igényeket. A növekvő gyártási számok ellenére különösen 1987-től tetőfokára hágott a felvásárlási láz, a boltok polcairól eltűntek a közkedvelt Lehel márkájú hűtőszekrények és fagyasztóládák. Ekkor alakult ki, hogy a leleményesebb vásárlók megpróbálták közvetlenül a vállalattól beszerezni a fagyasztóládát. Talán az sem titok, hogy a vezető beosztású dolgozókhoz fordultak sokan segítségért, távoli rokonok, rég elfeledett barátok, egykori szomszédok kérték, hogy „csak nekik, csak egyetlenegyhez" mindenáron hozzá akartak jutni. A korszak neves vicclapjára is felkerült a téma.

De mi volt a nagy kereslet fő hajtóereje? Az 1970-80-as években egyenletesnek nem volt mondható az élelmiszer-ellátás, a rendszeres áruhiány arra sarkallta a vásárlókat, hogy akkor vegyenek meg bizonyos élelmiszereket, amikor az kapható.

A világútlevél bevezetése (1988. január 1.) és az enyhülő devizaszabályok nyomán (majd éppen a tervezett vámszigorítások hírére) egyre nagyobb méreteket öltött a magyarok ausztriai bevásárló körútja. 1988-1989-ben kitört a „Gorenje-láz". „Olvadás a hűtőfronton" címmel írta a Világgazdaság, egyszerűbbnek látszott Bécsből egy Trabant „hátán" becipelni, mint hazai földön beszerezni egy hűtő- vagy fagyasztóládát. Leleményes honfitársaink – kihasználva az „internacionalista" (november 7.) és a nemzeti (április 4.) ünnep alkalmából összevont munkaszüneti napokat – addig soha nem látott számban keresték fel a nyugati szomszédunkat, hogy a család turistaellátmányán és a legálisan maguknál tartható valután hűtőládát, mikrohullámú sütőt, vagy  más tartós műszaki cikkeket vásároljanak. Mentségére a Hűtőgépgyárnak 1989-ben még Dániából is importált 290 és 310 literes ládákat. Ezekre a dán gépekre a Lehel garanciát vállalt, mint saját gyártású termékeire és a saját márkaszervizekben szükség esetén javították.

Privatizálás utáni helyzet, az Electrolux éra (1991-től)

  1. március 19-től a jászberényi Lehel Hűtőgépgyár 100 %-ban a svéd Electrolux tulajdona lett. De a rendszerváltozás nagy változásokat hozott a belföldi piacon is. A hazai piacvesztés egyik legnagyobb vesztese a fagyasztóládák és az alumínium radiátorok termékcsoport voltak.

A korabeli gazdasági sajtó szerint, a jászberényi gyár a magyar hűtőszekrénypiac 60 %-át birtokolta. A fagyasztóládák tekintetében mintegy 35-40 %-át látta el. A magyar piacon is megjelentek a Lehel legfőbb riválisai a Philips, Whirpool, Siemens-Bosch és a szlovén (ex jugoszláv) Gorenje termékei. Kemény árverseny is kialakult. „A Lehel 1991 decembere óta nem tudott árat emelni, még az inflációval járó árnövekedést sem engedhették meg" – nyilatkozta Kertész Tibor elnök-vezérigazgató a Figyelő 1992. októberi számában.

A privatizáció után az Electrolux jelentősen és folyamatosan fejlesztette a fagyasztóláda-gyártást.  Első lépcsőben a Kanadából szállított gyártóberendezésekkel kialakított új gyártósor már 400 láda/nap kapacitású volt. Nyilván a világcég döntően az exportra is koncentrálva az 1995 évben már a 120 ezer legyártott láda 70 %-át külföldre szállította. Jelentős termékfejlesztés volt 1993-94-ben és ennek eredményeképpen áttért a Lehel az un. „zöldfrizsider" gyártására. A környezetvédelem részeként az ózonréteget károsító Freon 11 helyett egy új hűtőközeget vezettek be. De a szigetelő anyagnál (habosításnál) a hajtógáz kiváltása is megtörtént, anélkül hogy a bonyolult műszaki részletek tárgyalásába most belemerülnénk. Ez az új környezetbarát termék gyártása költségesebb lett. A fejlesztés eredménye meglett, a jászárokszállási gyár elnyerte a Nemzeti Minőségi Díjat. Horn Gyula akkori miniszterelnök adta át a nagy erkölcsi elismeréssel járó díjat a láda gyárvezetésének.

Előbb utóbb az is nyilvánvalóvá vált, hogy a jászárokszállási telephelyen nincs elegendő gyártóhely a további kapacitásbővítésre, fejlesztésre. Megszületett az Electrolux döntése, hogy Jászberényben egy zöldmezős beruházással 12 000 négyzetméteres gyártócsarnokot épít és a Dániában meglévő fagyasztógyárat telepíti át. Ezen a gyártósorokon közel húsz alaptípus gyártása volt lehetséges. Ezzel a döntéssel kétszáz új dolgozó kezdhette meg a munkát. Az üzem éves gyártókapacitása akkor 300 000 db-os mennyiségre emelkedett. A jászberényi Fagyasztóláda gyár avatására 1997. március 21-én került sor Göncz Árpád köztársasági elnök úr mellett Anders Sharp az Electrolux AB igazgatótanácsának elnökének részvételével. Ebben az évben egyébként a Lehel, ahogy írták a lapok „A magyar ipar büszkesége" ünnepelte a fennállásának 45. évfordulóját is.

Az Electrolux az 1997-es évben világszerte gyáraiban nagyméretű gazdasági átszervezést hajtott végre. A nagyszabású programot a cég akkori elnöke Michael Treschow – akit az üzleti világ „Surgeon Mike/Sebész Misi"-nek nevezett – személyesen irányította. Miután   Magyarországon két telephelyen is folyt a ládagyártás, várható volt, hogy ez az átszervezés érinti a magyarországi termelőkapacitást is. Megszületett a döntés a jászárokszállási telephelyen lévő gyártást átköltöztették Jászberénybe. Közel húsz év után Jászárokszálláson megszűnt a ládagyártás. A cég az európai fagyasztóláda-gyártás központját Jászberényben építette ki. Így az Electrolux csoport eredményesség javító átszervezések során a Lehelnél tényleges létszám-elbocsátás nem volt.

2004-ben a jászberényi Electrolux Lehel Kft. magyar mérnökei kifejlesztették a jégképződésmentes – frost free – fagyasztóládát, amelynek sorozatgyártása abban az évben szeptemberben el is indult. Ezt az új fejlesztésű ládát nem kellett leolvasztani, mivel nem is képződött jég a fagyasztás során. A gyár termékfejlesztésre több mint egymillió eurót költött. Szentpéteri Ferenc a fagyasztóládagyár akkori igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az új termékekkel még az idén megjelennek a francia, a svéd, a dán, az angol és a német piacon. Ekkor már a majd 4000 főt foglalkoztattak a jászberényi törzsgyárban, és ebből a fagyasztóláda üzemben pedig közel 700 fő dolgozott. Közel 500 ezer ládát gyártottak éves szinten.

2007-ben újabb fejlesztés történt és új külsővel lépett piacra a Lehel fagyasztóláda család. Az elavult, ódivatú, szögletes volt a régi forma, ezt váltották fel egy piacképesebb verzióval. Az évi 400-450 ezer darabos termelés 97 százalékát exportra szállították. A hazai piacon közel 18 000 db-ot értékesítettek. Ebben az időben még 90 százalékos piaci részesedést mondhatott magáénak az Electrolux. A gyárnak 124 külföldi és 77 magyar beszállítója volt, a beszállítói értéket tekintve a külföldiek 61, a magyarok pedig 39 százalékot képviseltek. A 2010-es években a gyártás évről évre csökkent, a fagyasztóláda piaci kereslete folyamatosan csökkent.

  1. szeptemberében „robbant" a hír, hogy „az Electrolux Group egyes hűtőgépek gyártását – mint pl. a fagyasztóládákét és a felülfagyasztós termékekét – 2020-tól megszünteti és az ezt helyettesítő új termékek gyártását külső partnerekkel együttműködve oldja meg." Magyarország összességében nem járt rosszul, mert „közel 100 millió eurót fektet be az Electrolux Magyarországon 2020-ban", csak nem Jászberényben, hanem Nyíregyházán.
  2. április 9-én a szomorú dolgozók a Facebookon mutatták be az utolsó legyártott ládát és adták hírül megszűnt a gyártás. A jászberényi Fagyasztóláda-gyárban 1997-től 7 807 252 db fagyasztóládát gyártottak le.

Végezetül a cikk írója, egy kis emléket felidéz. Huszonhárom évvel (1997-ben) ezelőtt a Budapesti Műszaki Egyetem újságja „A jövő mérnöke" a következő felhívást tette:

Mérnök hölgyek, urak leendő diplomások, érdemes a Lehel földjére „kalandozni", értelmes munka mint a tenger, nemzetközi karrier lehetősége adott. Érdemes megpróbálni."

Őszintén reméljük nemcsak Nyíregyházán, hanem Jászberényben is „a jászsági fehér birodalomban" is lesz még ilyen kihívás.

Korabeli szakmai sajtó cikkeiből

szerkesztette:

Metykó Béla

Latest posts by Munkatársunk (see all)
You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Azt mondják, a svédek feláldozzák az időseiket. De a vírus bejutott nálunk IS az idősotthonokba, kórházakba. Pedig pont oda nem hiányzik. A kórházi fertőzések közé tartozó

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

A vírus elleni harci modell Svédországban nem egyéb, mint a nyílt társadalom működési modellje. Amennyiben a vírus megfékezésére alkalmazott módszerünk bizonyítja hatékonyságát, akkor az az alulról szerveződő nyitott társadalom hatékonyságának lesz a beigazolódása. – mondja az Alapblognak adott interjúban a Göteborgi Egyetem néplélektannal, médiával és politikával foglalkozó professzora, Bengt Johansson.
Rámutat arra, hogy ami hazájában történik az nem más, mint hogy a politika visszavonult, nem szólhat és nem is kíván beleszólni a szakértők és a közvélemény párbeszédébe. A szakértők partnerükként, felnőttekként kezelik az embereket, semmit sem hallgatnak el előlük. Svédországban lényegében a nép és a szakértői gárda szövetsége alapján zajlik az élet járvány idején. Az előjelek szerint ez most már így marad a járvány végéig. A svédek ugyanakkor kezdenek aggódni a többi országban szerintük várható zűrzavar miatt.

Zentai Péter: Nálunk a közvélemény legalább fele a lehető legélesebben kritizálná a hatóságot és a kormányt, ha az a világ többi részével szembe menne. Szerintem ugyanez lenne a helyzet, az általam ismert országok közül, Németországban is.
Az Ön hazájában – egy olyan kolosszális jelentőségű témában, mint a vírus terjedésének megállításért folytatott küzdelem – mitől olyan szófogadó a nép, hogy nem lázadozik senki? Vagy éppenséggel lázadoznak, de erről hallgat a média és a politika? 

Bengt Johansson: A svéd társadalmat az döbbentette meg, az okozott szinte sokkhatást, hogy egyedül maradtunk. A múlt hónap elején a megkérdezett svédek hetven százaléka bizonyosra vette, hogy a dánok, a norvégok, a finnek, és nemcsak az északi népek, hanem nagyjából mindenütt Európában, főleg a fejlett demokráciákban a mienkéhez hasonló hozzáállás fog érvényesülni. Mind a mai napig – magamat is beleértve – a svédek többsége nem érti, hogy a világ szinte minden más országában nem úgy bánnak a közvéleménnyel vírus ügyben, mint nálunk.

A világ többi országában viszont az a nézet terjed, hogy Svédországban hagyják meghalni az embereket, máshol viszont mindent megtesznek a halálozások számának csökkentéséért. Az Önök egyik legfőbb szakértője jelentette be, hogy májusra Stockholm lakosságának egyharmadát, hatszázezer embert ér vagy már ért el a fertőzés.

De hiszen ez nem rossz, hanem jó hír. Arra enged következtetni, hogy szakmailag jó a megközelítés a járvány kezelésének ügyében. A nyájimmunitás működik, lassan, de biztosan meghozza jótékony következményeit Egyre kevesebb lesz a haláleset.

Hogy lehet eladni a svédeknek, hogy a környező országok közül eddig messze Önöknél a legtöbb a haláleset? Hogy-hogy ez nem szül egyfajta lázadást, hogy „tessék bevezetni az elkülönítést" és hogy „mindenki maradjon otthon!"?

Ami vitákat vált ki nálunk, hogy miért halnak meg oly sokan az idősotthonokban.  Ugyanis a többi szomszédhoz képest magasabb halálozási ráta csak ebből fakad. Nem a kórházakban ápolt vírusfertőzöttek, hanem szinte kizárólag az öregek, és jellemzően az idősotthonok lakói halnak meg – nagyobb számban, mint másutt. Ez most nálunk a leginkább tárgyalt téma a médiában és a politikában.
A legelejétől kezdődően alapvetően másként zajlottak a dolgok, mint amit a kérdése sugall.

Egyrészt – a jobboldali, radikális jobboldali politikusokon kívül – senki nem emelte fel a szavát az elkülönítéses, karanténos rezsim mellett, senki sem követelte, hogy „mindenki maradjon otthon".
Amit svéd modellnek és svéd stratégiának neveznek az – ellentétben azzal, amit a nemzetközi médiában leginkább olvasni – nem arról szól, hogy az embereket a vírus negligálására bíztatták. Ellenkezőleg, február végétől arról szól a média, hogy súlyos járvány fenyeget, a címlapsztorikban horrortörténeteket is megírtak.

A horrorsztorik nem a félelmet erősítik? Nem azt hozzák ki logikusan az emberekből, hogy kemény intézkedéseket követeljenek a politikától?

Ez attól függ. Nálunk pedagógiai jelentőséggel bírtak a Vuhanból, majd Olaszországból, Spanyolországból érkezett képek, riportok. Inkább azt erősítették az emberekben, hogy „mi jobban csináljuk, mint másutt" és felnőttnek kell tekinteni az embereket. A média szerepe politikai jelentőségűvé ott válik, ahol a politika irányít.
Nos, a svéd megoldásnak az a lényege, és mi itt ezt vártuk volna el minden demokráciától – hogy a járványügyet nehogy már politikusokra, katonákra bízzuk. Az első pillanattól kezdve kétség sem fért hozzá, hogy a virológusok, a járványügyisek és az orvosok kezébe adjuk sorsunk irányítását, ugyanis nyilvánvalóan, hivatásuknál fogva, ők értenek a témához és számukra a legnagyobb elismerést a járvánnyal szembeni eredményesség fogja jelenteni.

Abban csalódtak, hogy másutt nem szakértők irányítják a dolgokat? De hiszen ez nem igaz…nálunk is szakértők foglalnak állást.

Nem tudom, hogy van Magyarországon. De a nagyvilág nagyon sok országában a szakértőket sakkban tartja a politika, a hatalom és a média. Sakkban tartja őket a népet, annak értelmét, értelmességét lenéző magatartás. A járványhoz – nagy csalódásunkra – csaknem mindenütt felülről irányítottan nyúltak hozzá.
Nálunk alulról- a nép és a szakértők tulajdonképpen szövetséget kötöttek.
A mindennapi életben igazából semmi más nem történt, mint hogy ugyanazokat az óvintézkedéseket, amiket Németországban, Dániában vagy keményebben irányított országokban felülről bevezettek, azokat nálunk is követik. De nincsenek elrendelt dolgok, politikusok és újságírók, kommentátorok nem tartanak „kiselőadásokat", nem adnak önkényesen tanácsokat az embereknek. Csak szakemberek szólnak hozzájuk érdemben.

A vírus elleni harci modell Svédországban nem egyéb, mint a nyílt társadalom működési modellje. Amennyiben a vírus megfékezésére alkalmazott módszerünk bizonyítja hatékonyságát, akkor az az alulról szerveződő nyitott társadalom hatékonyságának lesz a beigazolódása.

Azt akarja mondani, hogy a svédek többsége ezt így fogja fel?

Igen, egészen pontosan. Nagyobb a modell támogatottsága most, mint valaha.

Most, hogy lelepleződtek a hatalmas halálozási adatok?

A közvélemény-kutatások egyértelműsítik, hogy a svédeknek egyre jobban imponál, hogy az ő szabad döntésük érvényesül, az ő felelősségük, hogy mit tesznek, ugyanakkor a döntésüket nagyon széles tudásanyagra építhetik. Március legeleje óta folyamatosan tájékoztatják őket – és ami leginkább imponál az embereknek, különösen a többi ország ellentétes példáját látva – nem a politikusok, nem katonák, hanem csak és kizárólag szakértők.
Még egyszer mondom: ugyanúgy vigyáznak magukra az emberek, ahogy másutt. De megértették, hogy az iskolákat nem kell bezárni, és jó dolognak tartják, hogy a szülők magabiztosabbnak érzik magukat, mert ha akarnak akkor dolgozhatnak és nem kell aggódniuk gyerekeik miatt. Senkinek sincs igénye tömegrendezvényeken részt venni, ezért nincsenek is ilyen rendezvények.
Sétálnak kézen fogva oly sokan, mint ahogy – de nem sokan – eljárnak vendéglőbe is. Mivel a dolgok menete tudósok, szakértők kezében van, senki sem rendelhetett el boltbezárásokat. De ez nem is került napirendre. Az az általános nézet, hogy akinek kedve, ereje, tudása van hozzá, az nyugodtan nyissa ki a boltját, feltételezve, hogy aki betér hozzá, az is van annyira felnőtt, hogy fel tudja mérni a kockázatokat.

Az egész tömegpszichológia?

Igen, az úgynevezett svéd stratégiának meghatározóak a lélektani alapjai.
Egyrészt az egyén szabadságába vetett hitet erősíti, az emberek saját szuverén döntésükként élik meg, hogy alkalmazzák-e azokat az életmód tanácsokat, amelyeket a szakemberektől hallanak vagy sem. A túlnyomó többség egyértelműen alkalmazza őket. Nemcsak virológusok és más doktorok, hanem pszichológusok is komoly részt kapnak ma az ország úgymond irányításából. Az első perctől kezdve jövő orientáltan gondolkodtak a szakemberek.

Azt mindenki tudta, hogy elkerülhetetlen lesz egy nagyobb gazdasági visszaesés és hogy ennek munkanélküliség és más, a polgár lelkét sértő, megannyi fejlemény a velejárója. Azért ragaszkodtak a szakértők, hogy maradjon meg a lehetősége az üzletek, a vendéglők, a műhelyek nyitvatartásának, mert ez erősíti a lelket, nem fejt ki egyfajta börtönhatást, ahogy ez másutt most kezd igazából érződni. Ettől függetlenül, a „terepen" valójában óriási a kis- és középvállalati gazdasági visszaesés, igaz csak fele akkora, mint Norvégiában vagy Finnországban.

De milyen jót ad a léleknek, ha tudják, hogy Norvégiához, Finnországhoz képest dupla annyian haltak meg?

Még egyszer: ezzel számoltak a szakértők, a nyájimmunitás egyre nyilvánvalóban működik, magas halálozás pedig – mint jeleztem – az idősotthonok lakóira, és eleve súlyosabb beteg idősekre vonatkozik.
De engedje meg, hogy visszatérjek a stratégiai gondolkodás jelentőségéhez és a tömegpszichológiához:
Mi itt – szinte egybehangzóan – állítjuk, hogy nem magunk miatt, hanem a többi ország miatt kell aggódnunk. Nem a svéd, hanem a külvilág halálozási adatai fognak nőni, mégpedig – a szakértőink szerint – radikálisan és ennek lesz beláthatatlan következménye a világra, a világgazdaságra. Ugyanis a többiek most – egy több mint egy hónapon át tartó karanténos állapotot követően nyitják ki országaikat, most lépnek be abba a szakaszba, amit mi a legelejétől kezdve csinálunk.

Későn?

Egyrészt későn, másrészt túl korán és átgondolatlanul, teret adva a rögtönzéseknek. A késettséget nem kell különösen magyarázni, nincs is értelme már erről beszélni.
De arról igen, hogy a többi országban – ahol a dolgok úgy mentek, ahogy mentek – a média és a politika csinálói különböző belső nyomások, egymással szembe szegülő érdekcsoportok nyomása, a vírus miatt kialakult és tovább alakuló nemzetközi politikai-gazdasági verseny hatására kaotikus állapotok alakulhatnak ki, a tömegek össze-vissza fognak cselekedni. Ez melegágya annak, hogy a vírus „felüsse megint a fejét" és sokkal többen haljanak meg általa, mint eddig.
Beláthatatlanul nagy rizikót vállaltak fel azok az országok, amelyek politikusokra, néhol politikusokra és katonákra bízták a vírusjárvány kezelését, hagyták az egészet átpolitizálódni. A szakértőket elbizonytalanították, megzavarták és egymással szembeni politikai-ideológiai harcba kényszerítették. Minden esetre a szakértők ugyanúgy veszthették el szuverenitásukat, szabad gondolkodásukat, ahogy az egész közvélemény.

Svédországban – nagy meglepetésünkre egyedül nálunk – nincs olyan szakértő, tudós, aki elvtelen kompromisszumokra kényszerült volna a politikával. A politika végig befogta a száját. A közvélemény nagy része messzemenően kitart az eddigi gyakorlat mellett, jelezve, hogy a nagy kihívások közepette a szabadságot, a szakmai érdemet, értelmes emberek értelmes szavát tartja csak mérvadónak.

Forrás: alapblog.hu
Beküldte: Szabó Klára

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Összeszerelőország nem ország, ezzel a polgári neoliberális fideszes felfogással is csak gazdasági sivatag a vidék, ahol szinte másmilyen munka nincs is. És most bezár a g

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Sajnos 2020. április 9-i után csak azt mondhatjuk volt egyszer a Jászság iparában egy fagyasztóláda-gyártás. Még a múlt év során az Electrolux vezetése egy sajtótájékoztató kapcsán Jászberény városra és talán mondhatjuk az egész Jászságra sokkoló bejelentést tett, megszüntetik véglegesen a fagyasztóláda gyártást. Huszonhárom évvel ezelőtt a világcég egy zöldmezős beruházás keretében létrehozta a cég legnagyobb európai gyártókapacitását. De a gazdasági körülmények azt diktálták, hogy a tőke profit érdekeltségének biztosítása érdekében azt a döntést hozták meg a „stockholmi headquarter" -ben nem gazdaságos a további magyarországi gyártás.

De most nem egy gazdaságossági elemző cikket írtunk, hanem megpróbáltuk feleleveníteni, mi is szűnt meg, mennyi magyar szakmai és műszaki innovációs befektetés vált ezzel a döntéssel semmivé. Először is együtt kell éreznünk azokkal a dolgozókkal, akiknek szeretett munkahelye megszűnt és ráadásul a kirobbant járvány tovább növeli a munkahelyüket elvesztők bizonytalanságát. Időbeli sorrendet követve emlékezzünk, talán egy kicsi nosztalgiának is bele szabad férnie, hogyan és milyen lépcsőben épült ki a most megszűnt gyártási kultúra. Annyi személyes dolog talán megengedhető, hogy a cikk szerzője 39 éven át Lehelnél dolgozott és ezért egy kicsit érzelmesebben, de felelősségteljesen – a korabeli dokumentumokat szigorúan követve nagy alázattal írta meg ezt a cikket. Egy kis időutazásra hívom a kedves olvasót.

A jászárokszállási gyártás korszaka (1983-1998)

Képletesen repüljünk vissza időben közel negyven évet, és  az 1982-es Budapesti Nemzetközi Vásárra – vagy ahogy akkor hívták BNV – látogassunk el. A Lehel Hűtőgépgyár standján a legnagyobb sláger egy 300 literes fagyasztóláda volt, amely BNV nagydíjat kapott. A láda fogyasztói ára akkor 16 000 Ft volt. Akkorra volt a vásárlói érdeklődés, hogy a gyár vezetése külön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy egyelőre előjegyzést nem tud felvenni. Ez volt a rossz hír, de a jó hír az volt, hogy a vállalat egy újonnan kifejlesztett energiatakarékos háztartási fagyasztóláda családot fejlesztett ki, amely három méretben fog készülni 200, 300 és 400 literes űrtartalomban. A korábbi típushoz képest egy jobb szigetelésű, negyedével kevesebb energiát fogyasztó és súlyban kétharmaddal könnyebb, mint a régi hasonló űrtartalmú láda volt. Ami akkor teljesen újszerű volt, hogy nem a konyhában való elhelyezésre, hanem nagyobb kamrákban, pincékben esetleg garázsokban lehetett elhelyezni. A már említett sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az előzetes piackutatás évi 15 000 db-os hazai keresletet jósolt. Na ez egy nagyon alábecsült szám volt, mert az elkövetkező évek hírei csak az ellátás hiányáról szóltak.

De legalább olyan fontos, hogy beszéljünk a gyártásról is. A Lehel Hűtőgépgyár az 1972-ben Jászárokszálláson alapított gyáregységben 1984 elején kezdték el sorozatban gyártani a fentiekben már említett fagyasztóláda család első tagjának – 300 literes – a gyártását, napi 110-120 db teljesítménnyel. Nem untatva az olvasót 1983-ban közel 1000 db-ot, 1984-ben 10800 db-ot míg 1985-ben közel 18000 db láda került a hazai piacokra.  A folyamatos növekvő fejlesztési és vevői igényeket az eredeti gyártósorral nem lehetett kielégíteni, így 1989-ben egy 160 db/műszak kapacitású gyártósort helyeztek üzembe.

De egy kicsit beszéljünk arról is, hogy a magyar fogyasztók, a széles néprétegek ekkor ismerték meg a fagyasztásos tárolási módszerek titkait. Mi alkalmas fagyasztásra, milyen előkészületek szükségesek a zöldségek és a húsok előkészítésére. Ekkor vált ismertté a magyar háziasszonyok számára az előfőzés (blansírozás),  a konzerviparban korábban már jól ismert eljárások.

Ahogy már korábban említettük a fagyasztóláda a hazai piacon állandó hiánycikk volt. Találóan fogalmazott a Figyelő 1985. júliusi száma „Mélyhűtött gondok" címmel. Ennyi év távlatából az egyértelmű volt, a Hűtőgépgyár nem tudta kielégíteni a fogyasztói igényeket. A növekvő gyártási számok ellenére különösen 1987-től tetőfokára hágott a felvásárlási láz, a boltok polcairól eltűntek a közkedvelt Lehel márkájú hűtőszekrények és fagyasztóládák. Ekkor alakult ki, hogy a leleményesebb vásárlók megpróbálták közvetlenül a vállalattól beszerezni a fagyasztóládát. Talán az sem titok, hogy a vezető beosztású dolgozókhoz fordultak sokan segítségért, távoli rokonok, rég elfeledett barátok, egykori szomszédok kérték, hogy „csak nekik, csak egyetlenegyhez" mindenáron hozzá akartak jutni. A korszak neves vicclapjára is felkerült a téma.

De mi volt a nagy kereslet fő hajtóereje? Az 1970-80-as években egyenletesnek nem volt mondható az élelmiszer-ellátás, a rendszeres áruhiány arra sarkallta a vásárlókat, hogy akkor vegyenek meg bizonyos élelmiszereket, amikor az kapható.

A világútlevél bevezetése (1988. január 1.) és az enyhülő devizaszabályok nyomán (majd éppen a tervezett vámszigorítások hírére) egyre nagyobb méreteket öltött a magyarok ausztriai bevásárló körútja. 1988-1989-ben kitört a „Gorenje-láz". „Olvadás a hűtőfronton" címmel írta a Világgazdaság, egyszerűbbnek látszott Bécsből egy Trabant „hátán" becipelni, mint hazai földön beszerezni egy hűtő- vagy fagyasztóládát. Leleményes honfitársaink – kihasználva az „internacionalista" (november 7.) és a nemzeti (április 4.) ünnep alkalmából összevont munkaszüneti napokat – addig soha nem látott számban keresték fel a nyugati szomszédunkat, hogy a család turistaellátmányán és a legálisan maguknál tartható valután hűtőládát, mikrohullámú sütőt, vagy  más tartós műszaki cikkeket vásároljanak. Mentségére a Hűtőgépgyárnak 1989-ben még Dániából is importált 290 és 310 literes ládákat. Ezekre a dán gépekre a Lehel garanciát vállalt, mint saját gyártású termékeire és a saját márkaszervizekben szükség esetén javították.

Privatizálás utáni helyzet, az Electrolux éra (1991-től)

  1. március 19-től a jászberényi Lehel Hűtőgépgyár 100 %-ban a svéd Electrolux tulajdona lett. De a rendszerváltozás nagy változásokat hozott a belföldi piacon is. A hazai piacvesztés egyik legnagyobb vesztese a fagyasztóládák és az alumínium radiátorok termékcsoport voltak.

A korabeli gazdasági sajtó szerint, a jászberényi gyár a magyar hűtőszekrénypiac 60 %-át birtokolta. A fagyasztóládák tekintetében mintegy 35-40 %-át látta el. A magyar piacon is megjelentek a Lehel legfőbb riválisai a Philips, Whirpool, Siemens-Bosch és a szlovén (ex jugoszláv) Gorenje termékei. Kemény árverseny is kialakult. „A Lehel 1991 decembere óta nem tudott árat emelni, még az inflációval járó árnövekedést sem engedhették meg" – nyilatkozta Kertész Tibor elnök-vezérigazgató a Figyelő 1992. októberi számában.

A privatizáció után az Electrolux jelentősen és folyamatosan fejlesztette a fagyasztóláda-gyártást.  Első lépcsőben a Kanadából szállított gyártóberendezésekkel kialakított új gyártósor már 400 láda/nap kapacitású volt. Nyilván a világcég döntően az exportra is koncentrálva az 1995 évben már a 120 ezer legyártott láda 70 %-át külföldre szállította. Jelentős termékfejlesztés volt 1993-94-ben és ennek eredményeképpen áttért a Lehel az un. „zöldfrizsider" gyártására. A környezetvédelem részeként az ózonréteget károsító Freon 11 helyett egy új hűtőközeget vezettek be. De a szigetelő anyagnál (habosításnál) a hajtógáz kiváltása is megtörtént, anélkül hogy a bonyolult műszaki részletek tárgyalásába most belemerülnénk. Ez az új környezetbarát termék gyártása költségesebb lett. A fejlesztés eredménye meglett, a jászárokszállási gyár elnyerte a Nemzeti Minőségi Díjat. Horn Gyula akkori miniszterelnök adta át a nagy erkölcsi elismeréssel járó díjat a láda gyárvezetésének.

Előbb utóbb az is nyilvánvalóvá vált, hogy a jászárokszállási telephelyen nincs elegendő gyártóhely a további kapacitásbővítésre, fejlesztésre. Megszületett az Electrolux döntése, hogy Jászberényben egy zöldmezős beruházással 12 000 négyzetméteres gyártócsarnokot épít és a Dániában meglévő fagyasztógyárat telepíti át. Ezen a gyártósorokon közel húsz alaptípus gyártása volt lehetséges. Ezzel a döntéssel kétszáz új dolgozó kezdhette meg a munkát. Az üzem éves gyártókapacitása akkor 300 000 db-os mennyiségre emelkedett. A jászberényi Fagyasztóláda gyár avatására 1997. március 21-én került sor Göncz Árpád köztársasági elnök úr mellett Anders Sharp az Electrolux AB igazgatótanácsának elnökének részvételével. Ebben az évben egyébként a Lehel, ahogy írták a lapok „A magyar ipar büszkesége" ünnepelte a fennállásának 45. évfordulóját is.

Az Electrolux az 1997-es évben világszerte gyáraiban nagyméretű gazdasági átszervezést hajtott végre. A nagyszabású programot a cég akkori elnöke Michael Treschow – akit az üzleti világ „Surgeon Mike/Sebész Misi"-nek nevezett – személyesen irányította. Miután   Magyarországon két telephelyen is folyt a ládagyártás, várható volt, hogy ez az átszervezés érinti a magyarországi termelőkapacitást is. Megszületett a döntés a jászárokszállási telephelyen lévő gyártást átköltöztették Jászberénybe. Közel húsz év után Jászárokszálláson megszűnt a ládagyártás. A cég az európai fagyasztóláda-gyártás központját Jászberényben építette ki. Így az Electrolux csoport eredményesség javító átszervezések során a Lehelnél tényleges létszám-elbocsátás nem volt.

2004-ben a jászberényi Electrolux Lehel Kft. magyar mérnökei kifejlesztették a jégképződésmentes – frost free – fagyasztóládát, amelynek sorozatgyártása abban az évben szeptemberben el is indult. Ezt az új fejlesztésű ládát nem kellett leolvasztani, mivel nem is képződött jég a fagyasztás során. A gyár termékfejlesztésre több mint egymillió eurót költött. Szentpéteri Ferenc a fagyasztóládagyár akkori igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az új termékekkel még az idén megjelennek a francia, a svéd, a dán, az angol és a német piacon. Ekkor már a majd 4000 főt foglalkoztattak a jászberényi törzsgyárban, és ebből a fagyasztóláda üzemben pedig közel 700 fő dolgozott. Közel 500 ezer ládát gyártottak éves szinten.

2007-ben újabb fejlesztés történt és új külsővel lépett piacra a Lehel fagyasztóláda család. Az elavult, ódivatú, szögletes volt a régi forma, ezt váltották fel egy piacképesebb verzióval. Az évi 400-450 ezer darabos termelés 97 százalékát exportra szállították. A hazai piacon közel 18 000 db-ot értékesítettek. Ebben az időben még 90 százalékos piaci részesedést mondhatott magáénak az Electrolux. A gyárnak 124 külföldi és 77 magyar beszállítója volt, a beszállítói értéket tekintve a külföldiek 61, a magyarok pedig 39 százalékot képviseltek. A 2010-es években a gyártás évről évre csökkent, a fagyasztóláda piaci kereslete folyamatosan csökkent.

  1. szeptemberében „robbant" a hír, hogy „az Electrolux Group egyes hűtőgépek gyártását – mint pl. a fagyasztóládákét és a felülfagyasztós termékekét – 2020-tól megszünteti és az ezt helyettesítő új termékek gyártását külső partnerekkel együttműködve oldja meg." Magyarország összességében nem járt rosszul, mert „közel 100 millió eurót fektet be az Electrolux Magyarországon 2020-ban", csak nem Jászberényben, hanem Nyíregyházán.
  2. április 9-én a szomorú dolgozók a Facebookon mutatták be az utolsó legyártott ládát és adták hírül megszűnt a gyártás. A jászberényi Fagyasztóláda-gyárban 1997-től 7 807 252 db fagyasztóládát gyártottak le.

Végezetül a cikk írója, egy kis emléket felidéz. Huszonhárom évvel (1997-ben) ezelőtt a Budapesti Műszaki Egyetem újságja „A jövő mérnöke" a következő felhívást tette:

Mérnök hölgyek, urak leendő diplomások, érdemes a Lehel földjére „kalandozni", értelmes munka mint a tenger, nemzetközi karrier lehetősége adott. Érdemes megpróbálni."

Őszintén reméljük nemcsak Nyíregyházán, hanem Jászberényben is „a jászsági fehér birodalomban" is lesz még ilyen kihívás.

Korabeli szakmai sajtó cikkeiből

szerkesztette:

Metykó Béla

Latest posts by Munkatársunk (see all)
You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Azt mondják, a svédek feláldozzák az időseiket. De a vírus bejutott nálunk IS az idősotthonokba, kórházakba. Pedig pont oda nem hiányzik. A kórházi fertőzések közé tartozó

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

A vírus elleni harci modell Svédországban nem egyéb, mint a nyílt társadalom működési modellje. Amennyiben a vírus megfékezésére alkalmazott módszerünk bizonyítja hatékonyságát, akkor az az alulról szerveződő nyitott társadalom hatékonyságának lesz a beigazolódása. – mondja az Alapblognak adott interjúban a Göteborgi Egyetem néplélektannal, médiával és politikával foglalkozó professzora, Bengt Johansson.
Rámutat arra, hogy ami hazájában történik az nem más, mint hogy a politika visszavonult, nem szólhat és nem is kíván beleszólni a szakértők és a közvélemény párbeszédébe. A szakértők partnerükként, felnőttekként kezelik az embereket, semmit sem hallgatnak el előlük. Svédországban lényegében a nép és a szakértői gárda szövetsége alapján zajlik az élet járvány idején. Az előjelek szerint ez most már így marad a járvány végéig. A svédek ugyanakkor kezdenek aggódni a többi országban szerintük várható zűrzavar miatt.

Zentai Péter: Nálunk a közvélemény legalább fele a lehető legélesebben kritizálná a hatóságot és a kormányt, ha az a világ többi részével szembe menne. Szerintem ugyanez lenne a helyzet, az általam ismert országok közül, Németországban is.
Az Ön hazájában – egy olyan kolosszális jelentőségű témában, mint a vírus terjedésének megállításért folytatott küzdelem – mitől olyan szófogadó a nép, hogy nem lázadozik senki? Vagy éppenséggel lázadoznak, de erről hallgat a média és a politika? 

Bengt Johansson: A svéd társadalmat az döbbentette meg, az okozott szinte sokkhatást, hogy egyedül maradtunk. A múlt hónap elején a megkérdezett svédek hetven százaléka bizonyosra vette, hogy a dánok, a norvégok, a finnek, és nemcsak az északi népek, hanem nagyjából mindenütt Európában, főleg a fejlett demokráciákban a mienkéhez hasonló hozzáállás fog érvényesülni. Mind a mai napig – magamat is beleértve – a svédek többsége nem érti, hogy a világ szinte minden más országában nem úgy bánnak a közvéleménnyel vírus ügyben, mint nálunk.

A világ többi országában viszont az a nézet terjed, hogy Svédországban hagyják meghalni az embereket, máshol viszont mindent megtesznek a halálozások számának csökkentéséért. Az Önök egyik legfőbb szakértője jelentette be, hogy májusra Stockholm lakosságának egyharmadát, hatszázezer embert ér vagy már ért el a fertőzés.

De hiszen ez nem rossz, hanem jó hír. Arra enged következtetni, hogy szakmailag jó a megközelítés a járvány kezelésének ügyében. A nyájimmunitás működik, lassan, de biztosan meghozza jótékony következményeit Egyre kevesebb lesz a haláleset.

Hogy lehet eladni a svédeknek, hogy a környező országok közül eddig messze Önöknél a legtöbb a haláleset? Hogy-hogy ez nem szül egyfajta lázadást, hogy „tessék bevezetni az elkülönítést" és hogy „mindenki maradjon otthon!"?

Ami vitákat vált ki nálunk, hogy miért halnak meg oly sokan az idősotthonokban.  Ugyanis a többi szomszédhoz képest magasabb halálozási ráta csak ebből fakad. Nem a kórházakban ápolt vírusfertőzöttek, hanem szinte kizárólag az öregek, és jellemzően az idősotthonok lakói halnak meg – nagyobb számban, mint másutt. Ez most nálunk a leginkább tárgyalt téma a médiában és a politikában.
A legelejétől kezdődően alapvetően másként zajlottak a dolgok, mint amit a kérdése sugall.

Egyrészt – a jobboldali, radikális jobboldali politikusokon kívül – senki nem emelte fel a szavát az elkülönítéses, karanténos rezsim mellett, senki sem követelte, hogy „mindenki maradjon otthon".
Amit svéd modellnek és svéd stratégiának neveznek az – ellentétben azzal, amit a nemzetközi médiában leginkább olvasni – nem arról szól, hogy az embereket a vírus negligálására bíztatták. Ellenkezőleg, február végétől arról szól a média, hogy súlyos járvány fenyeget, a címlapsztorikban horrortörténeteket is megírtak.

A horrorsztorik nem a félelmet erősítik? Nem azt hozzák ki logikusan az emberekből, hogy kemény intézkedéseket követeljenek a politikától?

Ez attól függ. Nálunk pedagógiai jelentőséggel bírtak a Vuhanból, majd Olaszországból, Spanyolországból érkezett képek, riportok. Inkább azt erősítették az emberekben, hogy „mi jobban csináljuk, mint másutt" és felnőttnek kell tekinteni az embereket. A média szerepe politikai jelentőségűvé ott válik, ahol a politika irányít.
Nos, a svéd megoldásnak az a lényege, és mi itt ezt vártuk volna el minden demokráciától – hogy a járványügyet nehogy már politikusokra, katonákra bízzuk. Az első pillanattól kezdve kétség sem fért hozzá, hogy a virológusok, a járványügyisek és az orvosok kezébe adjuk sorsunk irányítását, ugyanis nyilvánvalóan, hivatásuknál fogva, ők értenek a témához és számukra a legnagyobb elismerést a járvánnyal szembeni eredményesség fogja jelenteni.

Abban csalódtak, hogy másutt nem szakértők irányítják a dolgokat? De hiszen ez nem igaz…nálunk is szakértők foglalnak állást.

Nem tudom, hogy van Magyarországon. De a nagyvilág nagyon sok országában a szakértőket sakkban tartja a politika, a hatalom és a média. Sakkban tartja őket a népet, annak értelmét, értelmességét lenéző magatartás. A járványhoz – nagy csalódásunkra – csaknem mindenütt felülről irányítottan nyúltak hozzá.
Nálunk alulról- a nép és a szakértők tulajdonképpen szövetséget kötöttek.
A mindennapi életben igazából semmi más nem történt, mint hogy ugyanazokat az óvintézkedéseket, amiket Németországban, Dániában vagy keményebben irányított országokban felülről bevezettek, azokat nálunk is követik. De nincsenek elrendelt dolgok, politikusok és újságírók, kommentátorok nem tartanak „kiselőadásokat", nem adnak önkényesen tanácsokat az embereknek. Csak szakemberek szólnak hozzájuk érdemben.

A vírus elleni harci modell Svédországban nem egyéb, mint a nyílt társadalom működési modellje. Amennyiben a vírus megfékezésére alkalmazott módszerünk bizonyítja hatékonyságát, akkor az az alulról szerveződő nyitott társadalom hatékonyságának lesz a beigazolódása.

Azt akarja mondani, hogy a svédek többsége ezt így fogja fel?

Igen, egészen pontosan. Nagyobb a modell támogatottsága most, mint valaha.

Most, hogy lelepleződtek a hatalmas halálozási adatok?

A közvélemény-kutatások egyértelműsítik, hogy a svédeknek egyre jobban imponál, hogy az ő szabad döntésük érvényesül, az ő felelősségük, hogy mit tesznek, ugyanakkor a döntésüket nagyon széles tudásanyagra építhetik. Március legeleje óta folyamatosan tájékoztatják őket – és ami leginkább imponál az embereknek, különösen a többi ország ellentétes példáját látva – nem a politikusok, nem katonák, hanem csak és kizárólag szakértők.
Még egyszer mondom: ugyanúgy vigyáznak magukra az emberek, ahogy másutt. De megértették, hogy az iskolákat nem kell bezárni, és jó dolognak tartják, hogy a szülők magabiztosabbnak érzik magukat, mert ha akarnak akkor dolgozhatnak és nem kell aggódniuk gyerekeik miatt. Senkinek sincs igénye tömegrendezvényeken részt venni, ezért nincsenek is ilyen rendezvények.
Sétálnak kézen fogva oly sokan, mint ahogy – de nem sokan – eljárnak vendéglőbe is. Mivel a dolgok menete tudósok, szakértők kezében van, senki sem rendelhetett el boltbezárásokat. De ez nem is került napirendre. Az az általános nézet, hogy akinek kedve, ereje, tudása van hozzá, az nyugodtan nyissa ki a boltját, feltételezve, hogy aki betér hozzá, az is van annyira felnőtt, hogy fel tudja mérni a kockázatokat.

Az egész tömegpszichológia?

Igen, az úgynevezett svéd stratégiának meghatározóak a lélektani alapjai.
Egyrészt az egyén szabadságába vetett hitet erősíti, az emberek saját szuverén döntésükként élik meg, hogy alkalmazzák-e azokat az életmód tanácsokat, amelyeket a szakemberektől hallanak vagy sem. A túlnyomó többség egyértelműen alkalmazza őket. Nemcsak virológusok és más doktorok, hanem pszichológusok is komoly részt kapnak ma az ország úgymond irányításából. Az első perctől kezdve jövő orientáltan gondolkodtak a szakemberek.

Azt mindenki tudta, hogy elkerülhetetlen lesz egy nagyobb gazdasági visszaesés és hogy ennek munkanélküliség és más, a polgár lelkét sértő, megannyi fejlemény a velejárója. Azért ragaszkodtak a szakértők, hogy maradjon meg a lehetősége az üzletek, a vendéglők, a műhelyek nyitvatartásának, mert ez erősíti a lelket, nem fejt ki egyfajta börtönhatást, ahogy ez másutt most kezd igazából érződni. Ettől függetlenül, a „terepen" valójában óriási a kis- és középvállalati gazdasági visszaesés, igaz csak fele akkora, mint Norvégiában vagy Finnországban.

De milyen jót ad a léleknek, ha tudják, hogy Norvégiához, Finnországhoz képest dupla annyian haltak meg?

Még egyszer: ezzel számoltak a szakértők, a nyájimmunitás egyre nyilvánvalóban működik, magas halálozás pedig – mint jeleztem – az idősotthonok lakóira, és eleve súlyosabb beteg idősekre vonatkozik.
De engedje meg, hogy visszatérjek a stratégiai gondolkodás jelentőségéhez és a tömegpszichológiához:
Mi itt – szinte egybehangzóan – állítjuk, hogy nem magunk miatt, hanem a többi ország miatt kell aggódnunk. Nem a svéd, hanem a külvilág halálozási adatai fognak nőni, mégpedig – a szakértőink szerint – radikálisan és ennek lesz beláthatatlan következménye a világra, a világgazdaságra. Ugyanis a többiek most – egy több mint egy hónapon át tartó karanténos állapotot követően nyitják ki országaikat, most lépnek be abba a szakaszba, amit mi a legelejétől kezdve csinálunk.

Későn?

Egyrészt későn, másrészt túl korán és átgondolatlanul, teret adva a rögtönzéseknek. A késettséget nem kell különösen magyarázni, nincs is értelme már erről beszélni.
De arról igen, hogy a többi országban – ahol a dolgok úgy mentek, ahogy mentek – a média és a politika csinálói különböző belső nyomások, egymással szembe szegülő érdekcsoportok nyomása, a vírus miatt kialakult és tovább alakuló nemzetközi politikai-gazdasági verseny hatására kaotikus állapotok alakulhatnak ki, a tömegek össze-vissza fognak cselekedni. Ez melegágya annak, hogy a vírus „felüsse megint a fejét" és sokkal többen haljanak meg általa, mint eddig.
Beláthatatlanul nagy rizikót vállaltak fel azok az országok, amelyek politikusokra, néhol politikusokra és katonákra bízták a vírusjárvány kezelését, hagyták az egészet átpolitizálódni. A szakértőket elbizonytalanították, megzavarták és egymással szembeni politikai-ideológiai harcba kényszerítették. Minden esetre a szakértők ugyanúgy veszthették el szuverenitásukat, szabad gondolkodásukat, ahogy az egész közvélemény.

Svédországban – nagy meglepetésünkre egyedül nálunk – nincs olyan szakértő, tudós, aki elvtelen kompromisszumokra kényszerült volna a politikával. A politika végig befogta a száját. A közvélemény nagy része messzemenően kitart az eddigi gyakorlat mellett, jelezve, hogy a nagy kihívások közepette a szabadságot, a szakmai érdemet, értelmes emberek értelmes szavát tartja csak mérvadónak.

Forrás: alapblog.hu
Beküldte: Szabó Klára

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Összeszerelőország nem ország, ezzel a polgári neoliberális fideszes felfogással is csak gazdasági sivatag a vidék, ahol szinte másmilyen munka nincs is. És most bezár a g

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Sajnos 2020. április 9-i után csak azt mondhatjuk volt egyszer a Jászság iparában egy fagyasztóláda-gyártás. Még a múlt év során az Electrolux vezetése egy sajtótájékoztató kapcsán Jászberény városra és talán mondhatjuk az egész Jászságra sokkoló bejelentést tett, megszüntetik véglegesen a fagyasztóláda gyártást. Huszonhárom évvel ezelőtt a világcég egy zöldmezős beruházás keretében létrehozta a cég legnagyobb európai gyártókapacitását. De a gazdasági körülmények azt diktálták, hogy a tőke profit érdekeltségének biztosítása érdekében azt a döntést hozták meg a „stockholmi headquarter" -ben nem gazdaságos a további magyarországi gyártás.

De most nem egy gazdaságossági elemző cikket írtunk, hanem megpróbáltuk feleleveníteni, mi is szűnt meg, mennyi magyar szakmai és műszaki innovációs befektetés vált ezzel a döntéssel semmivé. Először is együtt kell éreznünk azokkal a dolgozókkal, akiknek szeretett munkahelye megszűnt és ráadásul a kirobbant járvány tovább növeli a munkahelyüket elvesztők bizonytalanságát. Időbeli sorrendet követve emlékezzünk, talán egy kicsi nosztalgiának is bele szabad férnie, hogyan és milyen lépcsőben épült ki a most megszűnt gyártási kultúra. Annyi személyes dolog talán megengedhető, hogy a cikk szerzője 39 éven át Lehelnél dolgozott és ezért egy kicsit érzelmesebben, de felelősségteljesen – a korabeli dokumentumokat szigorúan követve nagy alázattal írta meg ezt a cikket. Egy kis időutazásra hívom a kedves olvasót.

A jászárokszállási gyártás korszaka (1983-1998)

Képletesen repüljünk vissza időben közel negyven évet, és  az 1982-es Budapesti Nemzetközi Vásárra – vagy ahogy akkor hívták BNV – látogassunk el. A Lehel Hűtőgépgyár standján a legnagyobb sláger egy 300 literes fagyasztóláda volt, amely BNV nagydíjat kapott. A láda fogyasztói ára akkor 16 000 Ft volt. Akkorra volt a vásárlói érdeklődés, hogy a gyár vezetése külön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy egyelőre előjegyzést nem tud felvenni. Ez volt a rossz hír, de a jó hír az volt, hogy a vállalat egy újonnan kifejlesztett energiatakarékos háztartási fagyasztóláda családot fejlesztett ki, amely három méretben fog készülni 200, 300 és 400 literes űrtartalomban. A korábbi típushoz képest egy jobb szigetelésű, negyedével kevesebb energiát fogyasztó és súlyban kétharmaddal könnyebb, mint a régi hasonló űrtartalmú láda volt. Ami akkor teljesen újszerű volt, hogy nem a konyhában való elhelyezésre, hanem nagyobb kamrákban, pincékben esetleg garázsokban lehetett elhelyezni. A már említett sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az előzetes piackutatás évi 15 000 db-os hazai keresletet jósolt. Na ez egy nagyon alábecsült szám volt, mert az elkövetkező évek hírei csak az ellátás hiányáról szóltak.

De legalább olyan fontos, hogy beszéljünk a gyártásról is. A Lehel Hűtőgépgyár az 1972-ben Jászárokszálláson alapított gyáregységben 1984 elején kezdték el sorozatban gyártani a fentiekben már említett fagyasztóláda család első tagjának – 300 literes – a gyártását, napi 110-120 db teljesítménnyel. Nem untatva az olvasót 1983-ban közel 1000 db-ot, 1984-ben 10800 db-ot míg 1985-ben közel 18000 db láda került a hazai piacokra.  A folyamatos növekvő fejlesztési és vevői igényeket az eredeti gyártósorral nem lehetett kielégíteni, így 1989-ben egy 160 db/műszak kapacitású gyártósort helyeztek üzembe.

De egy kicsit beszéljünk arról is, hogy a magyar fogyasztók, a széles néprétegek ekkor ismerték meg a fagyasztásos tárolási módszerek titkait. Mi alkalmas fagyasztásra, milyen előkészületek szükségesek a zöldségek és a húsok előkészítésére. Ekkor vált ismertté a magyar háziasszonyok számára az előfőzés (blansírozás),  a konzerviparban korábban már jól ismert eljárások.

Ahogy már korábban említettük a fagyasztóláda a hazai piacon állandó hiánycikk volt. Találóan fogalmazott a Figyelő 1985. júliusi száma „Mélyhűtött gondok" címmel. Ennyi év távlatából az egyértelmű volt, a Hűtőgépgyár nem tudta kielégíteni a fogyasztói igényeket. A növekvő gyártási számok ellenére különösen 1987-től tetőfokára hágott a felvásárlási láz, a boltok polcairól eltűntek a közkedvelt Lehel márkájú hűtőszekrények és fagyasztóládák. Ekkor alakult ki, hogy a leleményesebb vásárlók megpróbálták közvetlenül a vállalattól beszerezni a fagyasztóládát. Talán az sem titok, hogy a vezető beosztású dolgozókhoz fordultak sokan segítségért, távoli rokonok, rég elfeledett barátok, egykori szomszédok kérték, hogy „csak nekik, csak egyetlenegyhez" mindenáron hozzá akartak jutni. A korszak neves vicclapjára is felkerült a téma.

De mi volt a nagy kereslet fő hajtóereje? Az 1970-80-as években egyenletesnek nem volt mondható az élelmiszer-ellátás, a rendszeres áruhiány arra sarkallta a vásárlókat, hogy akkor vegyenek meg bizonyos élelmiszereket, amikor az kapható.

A világútlevél bevezetése (1988. január 1.) és az enyhülő devizaszabályok nyomán (majd éppen a tervezett vámszigorítások hírére) egyre nagyobb méreteket öltött a magyarok ausztriai bevásárló körútja. 1988-1989-ben kitört a „Gorenje-láz". „Olvadás a hűtőfronton" címmel írta a Világgazdaság, egyszerűbbnek látszott Bécsből egy Trabant „hátán" becipelni, mint hazai földön beszerezni egy hűtő- vagy fagyasztóládát. Leleményes honfitársaink – kihasználva az „internacionalista" (november 7.) és a nemzeti (április 4.) ünnep alkalmából összevont munkaszüneti napokat – addig soha nem látott számban keresték fel a nyugati szomszédunkat, hogy a család turistaellátmányán és a legálisan maguknál tartható valután hűtőládát, mikrohullámú sütőt, vagy  más tartós műszaki cikkeket vásároljanak. Mentségére a Hűtőgépgyárnak 1989-ben még Dániából is importált 290 és 310 literes ládákat. Ezekre a dán gépekre a Lehel garanciát vállalt, mint saját gyártású termékeire és a saját márkaszervizekben szükség esetén javították.

 

Privatizálás utáni helyzet, az Electrolux éra (1991-től)

  1. március 19-től a jászberényi Lehel Hűtőgépgyár 100 %-ban a svéd Electrolux tulajdona lett. De a rendszerváltozás nagy változásokat hozott a belföldi piacon is. A hazai piacvesztés egyik legnagyobb vesztese a fagyasztóládák és az alumínium radiátorok termékcsoport voltak.

A korabeli gazdasági sajtó szerint, a jászberényi gyár a magyar hűtőszekrénypiac 60 %-át birtokolta. A fagyasztóládák tekintetében mintegy 35-40 %-át látta el. A magyar piacon is megjelentek a Lehel legfőbb riválisai a Philips, Whirpool, Siemens-Bosch és a szlovén (ex jugoszláv) Gorenje termékei. Kemény árverseny is kialakult. „A Lehel 1991 decembere óta nem tudott árat emelni, még az inflációval járó árnövekedést sem engedhették meg" – nyilatkozta Kertész Tibor elnök-vezérigazgató a Figyelő 1992. októberi számában.

A privatizáció után az Electrolux jelentősen és folyamatosan fejlesztette a fagyasztóláda-gyártást.  Első lépcsőben a Kanadából szállított gyártóberendezésekkel kialakított új gyártósor már 400 láda/nap kapacitású volt. Nyilván a világcég döntően az exportra is koncentrálva az 1995 évben már a 120 ezer legyártott láda 70 %-át külföldre szállította. Jelentős termékfejlesztés volt 1993-94-ben és ennek eredményeképpen áttért a Lehel az un. „zöldfrizsider" gyártására. A környezetvédelem részeként az ózonréteget károsító Freon 11 helyett egy új hűtőközeget vezettek be. De a szigetelő anyagnál (habosításnál) a hajtógáz kiváltása is megtörtént, anélkül hogy a bonyolult műszaki részletek tárgyalásába most belemerülnénk. Ez az új környezetbarát termék gyártása költségesebb lett. A fejlesztés eredménye meglett, a jászárokszállási gyár elnyerte a Nemzeti Minőségi Díjat. Horn Gyula akkori miniszterelnök adta át a nagy erkölcsi elismeréssel járó díjat a láda gyárvezetésének.

Előbb utóbb az is nyilvánvalóvá vált, hogy a jászárokszállási telephelyen nincs elegendő gyártóhely a további kapacitásbővítésre, fejlesztésre. Megszületett az Electrolux döntése, hogy Jászberényben egy zöldmezős beruházással 12 000 négyzetméteres gyártócsarnokot épít és a Dániában meglévő fagyasztógyárat telepíti át. Ezen a gyártósorokon közel húsz alaptípus gyártása volt lehetséges. Ezzel a döntéssel kétszáz új dolgozó kezdhette meg a munkát. Az üzem éves gyártókapacitása akkor 300 000 db-os mennyiségre emelkedett. A jászberényi Fagyasztóláda gyár avatására 1997. március 21-én került sor Göncz Árpád köztársasági elnök úr mellett Anders Sharp az Electrolux AB igazgatótanácsának elnökének részvételével. Ebben az évben egyébként a Lehel, ahogy írták a lapok „A magyar ipar büszkesége" ünnepelte a fennállásának 45. évfordulóját is.

Az Electrolux az 1997-es évben világszerte gyáraiban nagyméretű gazdasági átszervezést hajtott végre. A nagyszabású programot a cég akkori elnöke Michael Treschow – akit az üzleti világ „Surgeon Mike/Sebész Misi"-nek nevezett – személyesen irányította. Miután   Magyarországon két telephelyen is folyt a ládagyártás, várható volt, hogy ez az átszervezés érinti a magyarországi termelőkapacitást is. Megszületett a döntés a jászárokszállási telephelyen lévő gyártást átköltöztették Jászberénybe. Közel húsz év után Jászárokszálláson megszűnt a ládagyártás. A cég az európai fagyasztóláda-gyártás központját Jászberényben építette ki. Így az Electrolux csoport eredményesség javító átszervezések során a Lehelnél tényleges létszám-elbocsátás nem volt.

2004-ben a jászberényi Electrolux Lehel Kft. magyar mérnökei kifejlesztették a jégképződésmentes – frost free – fagyasztóládát, amelynek sorozatgyártása abban az évben szeptemberben el is indult. Ezt az új fejlesztésű ládát nem kellett leolvasztani, mivel nem is képződött jég a fagyasztás során. A gyár termékfejlesztésre több mint egymillió eurót költött. Szentpéteri Ferenc a fagyasztóládagyár akkori igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az új termékekkel még az idén megjelennek a francia, a svéd, a dán, az angol és a német piacon. Ekkor már a majd 4000 főt foglalkoztattak a jászberényi törzsgyárban, és ebből a fagyasztóláda üzemben pedig közel 700 fő dolgozott. Közel 500 ezer ládát gyártottak éves szinten.

2007-ben újabb fejlesztés történt és új külsővel lépett piacra a Lehel fagyasztóláda család. Az elavult, ódivatú, szögletes volt a régi forma, ezt váltották fel egy piacképesebb verzióval. Az évi 400-450 ezer darabos termelés 97 százalékát exportra szállították. A hazai piacon közel 18 000 db-ot értékesítettek. Ebben az időben még 90 százalékos piaci részesedést mondhatott magáénak az Electrolux. A gyárnak 124 külföldi és 77 magyar beszállítója volt, a beszállítói értéket tekintve a külföldiek 61, a magyarok pedig 39 százalékot képviseltek. A 2010-es években a gyártás évről évre csökkent, a fagyasztóláda piaci kereslete folyamatosan csökkent.

  1. szeptemberében „robbant" a hír, hogy „az Electrolux Group egyes hűtőgépek gyártását – mint pl. a fagyasztóládákét és a felülfagyasztós termékekét – 2020-tól megszünteti és az ezt helyettesítő új termékek gyártását külső partnerekkel együttműködve oldja meg." Magyarország összességében nem járt rosszul, mert „közel 100 millió eurót fektet be az Electrolux Magyarországon 2020-ban", csak nem Jászberényben, hanem Nyíregyházán.
  2. április 9-én a szomorú dolgozók a Facebookon mutatták be az utolsó legyártott ládát és adták hírül megszűnt a gyártás. A jászberényi Fagyasztóláda-gyárban 1997-től 7 807 252 db fagyasztóládát gyártottak le.

 

Végezetül a cikk írója, egy kis emléket felidéz. Huszonhárom évvel (1997-ben) ezelőtt a Budapesti Műszaki Egyetem újságja „A jövő mérnöke" a következő felhívást tette:

Mérnök hölgyek, urak leendő diplomások, érdemes a Lehel földjére „kalandozni", értelmes munka mint a tenger, nemzetközi karrier lehetősége adott. Érdemes megpróbálni."

Őszintén reméljük nemcsak Nyíregyházán, hanem Jászberényben is „a jászsági fehér birodalomban" is lesz még ilyen kihívás.

 

Korabeli szakmai sajtó cikkeiből

szerkesztette:

Metykó Béla

 

A jászberényi Jászkürt Újság és
a BerényCafé újságírója.

Latest posts by Munkatársunk (see all)
You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Azt mondják, a svédek feláldozzák az időseiket. De a vírus bejutott nálunk IS az idősotthonokba, kórházakba. Pedig pont oda nem hiányzik. A kórházi fertőzések közé tartozó

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

A vírus elleni harci modell Svédországban nem egyéb, mint a nyílt társadalom működési modellje. Amennyiben a vírus megfékezésére alkalmazott módszerünk bizonyítja hatékonyságát, akkor az az alulról szerveződő nyitott társadalom hatékonyságának lesz a beigazolódása. – mondja az Alapblognak adott interjúban a Göteborgi Egyetem néplélektannal, médiával és politikával foglalkozó professzora, Bengt Johansson.
Rámutat arra, hogy ami hazájában történik az nem más, mint hogy a politika visszavonult, nem szólhat és nem is kíván beleszólni a szakértők és a közvélemény párbeszédébe. A szakértők partnerükként, felnőttekként kezelik az embereket, semmit sem hallgatnak el előlük. Svédországban lényegében a nép és a szakértői gárda szövetsége alapján zajlik az élet járvány idején. Az előjelek szerint ez most már így marad a járvány végéig. A svédek ugyanakkor kezdenek aggódni a többi országban szerintük várható zűrzavar miatt.

Zentai Péter: Nálunk a közvélemény legalább fele a lehető legélesebben kritizálná a hatóságot és a kormányt, ha az a világ többi részével szembe menne. Szerintem ugyanez lenne a helyzet, az általam ismert országok közül, Németországban is.
Az Ön hazájában – egy olyan kolosszális jelentőségű témában, mint a vírus terjedésének megállításért folytatott küzdelem – mitől olyan szófogadó a nép, hogy nem lázadozik senki? Vagy éppenséggel lázadoznak, de erről hallgat a média és a politika? 

Bengt Johansson: A svéd társadalmat az döbbentette meg, az okozott szinte sokkhatást, hogy egyedül maradtunk. A múlt hónap elején a megkérdezett svédek hetven százaléka bizonyosra vette, hogy a dánok, a norvégok, a finnek, és nemcsak az északi népek, hanem nagyjából mindenütt Európában, főleg a fejlett demokráciákban a mienkéhez hasonló hozzáállás fog érvényesülni. Mind a mai napig – magamat is beleértve – a svédek többsége nem érti, hogy a világ szinte minden más országában nem úgy bánnak a közvéleménnyel vírus ügyben, mint nálunk.

A világ többi országában viszont az a nézet terjed, hogy Svédországban hagyják meghalni az embereket, máshol viszont mindent megtesznek a halálozások számának csökkentéséért. Az Önök egyik legfőbb szakértője jelentette be, hogy májusra Stockholm lakosságának egyharmadát, hatszázezer embert ér vagy már ért el a fertőzés.

De hiszen ez nem rossz, hanem jó hír. Arra enged következtetni, hogy szakmailag jó a megközelítés a járvány kezelésének ügyében. A nyájimmunitás működik, lassan, de biztosan meghozza jótékony következményeit Egyre kevesebb lesz a haláleset.

Hogy lehet eladni a svédeknek, hogy a környező országok közül eddig messze Önöknél a legtöbb a haláleset? Hogy-hogy ez nem szül egyfajta lázadást, hogy „tessék bevezetni az elkülönítést" és hogy „mindenki maradjon otthon!"?

Ami vitákat vált ki nálunk, hogy miért halnak meg oly sokan az idősotthonokban.  Ugyanis a többi szomszédhoz képest magasabb halálozási ráta csak ebből fakad. Nem a kórházakban ápolt vírusfertőzöttek, hanem szinte kizárólag az öregek, és jellemzően az idősotthonok lakói halnak meg – nagyobb számban, mint másutt. Ez most nálunk a leginkább tárgyalt téma a médiában és a politikában.
A legelejétől kezdődően alapvetően másként zajlottak a dolgok, mint amit a kérdése sugall.

Egyrészt – a jobboldali, radikális jobboldali politikusokon kívül – senki nem emelte fel a szavát az elkülönítéses, karanténos rezsim mellett, senki sem követelte, hogy „mindenki maradjon otthon".
Amit svéd modellnek és svéd stratégiának neveznek az – ellentétben azzal, amit a nemzetközi médiában leginkább olvasni – nem arról szól, hogy az embereket a vírus negligálására bíztatták. Ellenkezőleg, február végétől arról szól a média, hogy súlyos járvány fenyeget, a címlapsztorikban horrortörténeteket is megírtak.

A horrorsztorik nem a félelmet erősítik? Nem azt hozzák ki logikusan az emberekből, hogy kemény intézkedéseket követeljenek a politikától?

Ez attól függ. Nálunk pedagógiai jelentőséggel bírtak a Vuhanból, majd Olaszországból, Spanyolországból érkezett képek, riportok. Inkább azt erősítették az emberekben, hogy „mi jobban csináljuk, mint másutt" és felnőttnek kell tekinteni az embereket. A média szerepe politikai jelentőségűvé ott válik, ahol a politika irányít.
Nos, a svéd megoldásnak az a lényege, és mi itt ezt vártuk volna el minden demokráciától – hogy a járványügyet nehogy már politikusokra, katonákra bízzuk. Az első pillanattól kezdve kétség sem fért hozzá, hogy a virológusok, a járványügyisek és az orvosok kezébe adjuk sorsunk irányítását, ugyanis nyilvánvalóan, hivatásuknál fogva, ők értenek a témához és számukra a legnagyobb elismerést a járvánnyal szembeni eredményesség fogja jelenteni.

Abban csalódtak, hogy másutt nem szakértők irányítják a dolgokat? De hiszen ez nem igaz…nálunk is szakértők foglalnak állást.

Nem tudom, hogy van Magyarországon. De a nagyvilág nagyon sok országában a szakértőket sakkban tartja a politika, a hatalom és a média. Sakkban tartja őket a népet, annak értelmét, értelmességét lenéző magatartás. A járványhoz – nagy csalódásunkra – csaknem mindenütt felülről irányítottan nyúltak hozzá.
Nálunk alulról- a nép és a szakértők tulajdonképpen szövetséget kötöttek.
A mindennapi életben igazából semmi más nem történt, mint hogy ugyanazokat az óvintézkedéseket, amiket Németországban, Dániában vagy keményebben irányított országokban felülről bevezettek, azokat nálunk is követik. De nincsenek elrendelt dolgok, politikusok és újságírók, kommentátorok nem tartanak „kiselőadásokat", nem adnak önkényesen tanácsokat az embereknek. Csak szakemberek szólnak hozzájuk érdemben.

A vírus elleni harci modell Svédországban nem egyéb, mint a nyílt társadalom működési modellje. Amennyiben a vírus megfékezésére alkalmazott módszerünk bizonyítja hatékonyságát, akkor az az alulról szerveződő nyitott társadalom hatékonyságának lesz a beigazolódása.

Azt akarja mondani, hogy a svédek többsége ezt így fogja fel?

Igen, egészen pontosan. Nagyobb a modell támogatottsága most, mint valaha.

Most, hogy lelepleződtek a hatalmas halálozási adatok?

A közvélemény-kutatások egyértelműsítik, hogy a svédeknek egyre jobban imponál, hogy az ő szabad döntésük érvényesül, az ő felelősségük, hogy mit tesznek, ugyanakkor a döntésüket nagyon széles tudásanyagra építhetik. Március legeleje óta folyamatosan tájékoztatják őket – és ami leginkább imponál az embereknek, különösen a többi ország ellentétes példáját látva – nem a politikusok, nem katonák, hanem csak és kizárólag szakértők.
Még egyszer mondom: ugyanúgy vigyáznak magukra az emberek, ahogy másutt. De megértették, hogy az iskolákat nem kell bezárni, és jó dolognak tartják, hogy a szülők magabiztosabbnak érzik magukat, mert ha akarnak akkor dolgozhatnak és nem kell aggódniuk gyerekeik miatt. Senkinek sincs igénye tömegrendezvényeken részt venni, ezért nincsenek is ilyen rendezvények.
Sétálnak kézen fogva oly sokan, mint ahogy – de nem sokan – eljárnak vendéglőbe is. Mivel a dolgok menete tudósok, szakértők kezében van, senki sem rendelhetett el boltbezárásokat. De ez nem is került napirendre. Az az általános nézet, hogy akinek kedve, ereje, tudása van hozzá, az nyugodtan nyissa ki a boltját, feltételezve, hogy aki betér hozzá, az is van annyira felnőtt, hogy fel tudja mérni a kockázatokat.

Az egész tömegpszichológia?

Igen, az úgynevezett svéd stratégiának meghatározóak a lélektani alapjai.
Egyrészt az egyén szabadságába vetett hitet erősíti, az emberek saját szuverén döntésükként élik meg, hogy alkalmazzák-e azokat az életmód tanácsokat, amelyeket a szakemberektől hallanak vagy sem. A túlnyomó többség egyértelműen alkalmazza őket. Nemcsak virológusok és más doktorok, hanem pszichológusok is komoly részt kapnak ma az ország úgymond irányításából. Az első perctől kezdve jövő orientáltan gondolkodtak a szakemberek.

Azt mindenki tudta, hogy elkerülhetetlen lesz egy nagyobb gazdasági visszaesés és hogy ennek munkanélküliség és más, a polgár lelkét sértő, megannyi fejlemény a velejárója. Azért ragaszkodtak a szakértők, hogy maradjon meg a lehetősége az üzletek, a vendéglők, a műhelyek nyitvatartásának, mert ez erősíti a lelket, nem fejt ki egyfajta börtönhatást, ahogy ez másutt most kezd igazából érződni. Ettől függetlenül, a „terepen" valójában óriási a kis- és középvállalati gazdasági visszaesés, igaz csak fele akkora, mint Norvégiában vagy Finnországban.

De milyen jót ad a léleknek, ha tudják, hogy Norvégiához, Finnországhoz képest dupla annyian haltak meg?

Még egyszer: ezzel számoltak a szakértők, a nyájimmunitás egyre nyilvánvalóban működik, magas halálozás pedig – mint jeleztem – az idősotthonok lakóira, és eleve súlyosabb beteg idősekre vonatkozik.
De engedje meg, hogy visszatérjek a stratégiai gondolkodás jelentőségéhez és a tömegpszichológiához:
Mi itt – szinte egybehangzóan – állítjuk, hogy nem magunk miatt, hanem a többi ország miatt kell aggódnunk. Nem a svéd, hanem a külvilág halálozási adatai fognak nőni, mégpedig – a szakértőink szerint – radikálisan és ennek lesz beláthatatlan következménye a világra, a világgazdaságra. Ugyanis a többiek most – egy több mint egy hónapon át tartó karanténos állapotot követően nyitják ki országaikat, most lépnek be abba a szakaszba, amit mi a legelejétől kezdve csinálunk.

Későn?

Egyrészt későn, másrészt túl korán és átgondolatlanul, teret adva a rögtönzéseknek. A késettséget nem kell különösen magyarázni, nincs is értelme már erről beszélni.
De arról igen, hogy a többi országban – ahol a dolgok úgy mentek, ahogy mentek – a média és a politika csinálói különböző belső nyomások, egymással szembe szegülő érdekcsoportok nyomása, a vírus miatt kialakult és tovább alakuló nemzetközi politikai-gazdasági verseny hatására kaotikus állapotok alakulhatnak ki, a tömegek össze-vissza fognak cselekedni. Ez melegágya annak, hogy a vírus „felüsse megint a fejét" és sokkal többen haljanak meg általa, mint eddig.
Beláthatatlanul nagy rizikót vállaltak fel azok az országok, amelyek politikusokra, néhol politikusokra és katonákra bízták a vírusjárvány kezelését, hagyták az egészet átpolitizálódni. A szakértőket elbizonytalanították, megzavarták és egymással szembeni politikai-ideológiai harcba kényszerítették. Minden esetre a szakértők ugyanúgy veszthették el szuverenitásukat, szabad gondolkodásukat, ahogy az egész közvélemény.

Svédországban – nagy meglepetésünkre egyedül nálunk – nincs olyan szakértő, tudós, aki elvtelen kompromisszumokra kényszerült volna a politikával. A politika végig befogta a száját. A közvélemény nagy része messzemenően kitart az eddigi gyakorlat mellett, jelezve, hogy a nagy kihívások közepette a szabadságot, a szakmai érdemet, értelmes emberek értelmes szavát tartja csak mérvadónak.

Forrás: alapblog.hu
Beküldte: Szabó Klára

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Összeszerelőország nem ország, ezzel a polgári neoliberális fideszes felfogással is csak gazdasági sivatag a vidék, ahol szinte másmilyen munka nincs is. És most bezár a g

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Sajnos 2020. április 9-i után csak azt mondhatjuk volt egyszer a Jászság iparában egy fagyasztóláda-gyártás. Még a múlt év során az Electrolux vezetése egy sajtótájékoztató kapcsán Jászberény városra és talán mondhatjuk az egész Jászságra sokkoló bejelentést tett, megszüntetik véglegesen a fagyasztóláda gyártást. Huszonhárom évvel ezelőtt a világcég egy zöldmezős beruházás keretében létrehozta a cég legnagyobb európai gyártókapacitását. De a gazdasági körülmények azt diktálták, hogy a tőke profit érdekeltségének biztosítása érdekében azt a döntést hozták meg a „stockholmi headquarter" -ben nem gazdaságos a további magyarországi gyártás.

De most nem egy gazdaságossági elemző cikket írtunk, hanem megpróbáltuk feleleveníteni, mi is szűnt meg, mennyi magyar szakmai és műszaki innovációs befektetés vált ezzel a döntéssel semmivé. Először is együtt kell éreznünk azokkal a dolgozókkal, akiknek szeretett munkahelye megszűnt és ráadásul a kirobbant járvány tovább növeli a munkahelyüket elvesztők bizonytalanságát. Időbeli sorrendet követve emlékezzünk, talán egy kicsi nosztalgiának is bele szabad férnie, hogyan és milyen lépcsőben épült ki a most megszűnt gyártási kultúra. Annyi személyes dolog talán megengedhető, hogy a cikk szerzője 39 éven át Lehelnél dolgozott és ezért egy kicsit érzelmesebben, de felelősségteljesen – a korabeli dokumentumokat szigorúan követve nagy alázattal írta meg ezt a cikket. Egy kis időutazásra hívom a kedves olvasót.

A jászárokszállási gyártás korszaka (1983-1998)

Képletesen repüljünk vissza időben közel negyven évet, és  az 1982-es Budapesti Nemzetközi Vásárra – vagy ahogy akkor hívták BNV – látogassunk el. A Lehel Hűtőgépgyár standján a legnagyobb sláger egy 300 literes fagyasztóláda volt, amely BNV nagydíjat kapott. A láda fogyasztói ára akkor 16 000 Ft volt. Akkorra volt a vásárlói érdeklődés, hogy a gyár vezetése külön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy egyelőre előjegyzést nem tud felvenni. Ez volt a rossz hír, de a jó hír az volt, hogy a vállalat egy újonnan kifejlesztett energiatakarékos háztartási fagyasztóláda családot fejlesztett ki, amely három méretben fog készülni 200, 300 és 400 literes űrtartalomban. A korábbi típushoz képest egy jobb szigetelésű, negyedével kevesebb energiát fogyasztó és súlyban kétharmaddal könnyebb, mint a régi hasonló űrtartalmú láda volt. Ami akkor teljesen újszerű volt, hogy nem a konyhában való elhelyezésre, hanem nagyobb kamrákban, pincékben esetleg garázsokban lehetett elhelyezni. A már említett sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az előzetes piackutatás évi 15 000 db-os hazai keresletet jósolt. Na ez egy nagyon alábecsült szám volt, mert az elkövetkező évek hírei csak az ellátás hiányáról szóltak.

De legalább olyan fontos, hogy beszéljünk a gyártásról is. A Lehel Hűtőgépgyár az 1972-ben Jászárokszálláson alapított gyáregységben 1984 elején kezdték el sorozatban gyártani a fentiekben már említett fagyasztóláda család első tagjának – 300 literes – a gyártását, napi 110-120 db teljesítménnyel. Nem untatva az olvasót 1983-ban közel 1000 db-ot, 1984-ben 10800 db-ot míg 1985-ben közel 18000 db láda került a hazai piacokra.  A folyamatos növekvő fejlesztési és vevői igényeket az eredeti gyártósorral nem lehetett kielégíteni, így 1989-ben egy 160 db/műszak kapacitású gyártósort helyeztek üzembe.

De egy kicsit beszéljünk arról is, hogy a magyar fogyasztók, a széles néprétegek ekkor ismerték meg a fagyasztásos tárolási módszerek titkait. Mi alkalmas fagyasztásra, milyen előkészületek szükségesek a zöldségek és a húsok előkészítésére. Ekkor vált ismertté a magyar háziasszonyok számára az előfőzés (blansírozás),  a konzerviparban korábban már jól ismert eljárások.

Ahogy már korábban említettük a fagyasztóláda a hazai piacon állandó hiánycikk volt. Találóan fogalmazott a Figyelő 1985. júliusi száma „Mélyhűtött gondok" címmel. Ennyi év távlatából az egyértelmű volt, a Hűtőgépgyár nem tudta kielégíteni a fogyasztói igényeket. A növekvő gyártási számok ellenére különösen 1987-től tetőfokára hágott a felvásárlási láz, a boltok polcairól eltűntek a közkedvelt Lehel márkájú hűtőszekrények és fagyasztóládák. Ekkor alakult ki, hogy a leleményesebb vásárlók megpróbálták közvetlenül a vállalattól beszerezni a fagyasztóládát. Talán az sem titok, hogy a vezető beosztású dolgozókhoz fordultak sokan segítségért, távoli rokonok, rég elfeledett barátok, egykori szomszédok kérték, hogy „csak nekik, csak egyetlenegyhez" mindenáron hozzá akartak jutni. A korszak neves vicclapjára is felkerült a téma.

De mi volt a nagy kereslet fő hajtóereje? Az 1970-80-as években egyenletesnek nem volt mondható az élelmiszer-ellátás, a rendszeres áruhiány arra sarkallta a vásárlókat, hogy akkor vegyenek meg bizonyos élelmiszereket, amikor az kapható.

A világútlevél bevezetése (1988. január 1.) és az enyhülő devizaszabályok nyomán (majd éppen a tervezett vámszigorítások hírére) egyre nagyobb méreteket öltött a magyarok ausztriai bevásárló körútja. 1988-1989-ben kitört a „Gorenje-láz". „Olvadás a hűtőfronton" címmel írta a Világgazdaság, egyszerűbbnek látszott Bécsből egy Trabant „hátán" becipelni, mint hazai földön beszerezni egy hűtő- vagy fagyasztóládát. Leleményes honfitársaink – kihasználva az „internacionalista" (november 7.) és a nemzeti (április 4.) ünnep alkalmából összevont munkaszüneti napokat – addig soha nem látott számban keresték fel a nyugati szomszédunkat, hogy a család turistaellátmányán és a legálisan maguknál tartható valután hűtőládát, mikrohullámú sütőt, vagy  más tartós műszaki cikkeket vásároljanak. Mentségére a Hűtőgépgyárnak 1989-ben még Dániából is importált 290 és 310 literes ládákat. Ezekre a dán gépekre a Lehel garanciát vállalt, mint saját gyártású termékeire és a saját márkaszervizekben szükség esetén javították.

 

Privatizálás utáni helyzet, az Electrolux éra (1991-től)

  1. március 19-től a jászberényi Lehel Hűtőgépgyár 100 %-ban a svéd Electrolux tulajdona lett. De a rendszerváltozás nagy változásokat hozott a belföldi piacon is. A hazai piacvesztés egyik legnagyobb vesztese a fagyasztóládák és az alumínium radiátorok termékcsoport voltak.

A korabeli gazdasági sajtó szerint, a jászberényi gyár a magyar hűtőszekrénypiac 60 %-át birtokolta. A fagyasztóládák tekintetében mintegy 35-40 %-át látta el. A magyar piacon is megjelentek a Lehel legfőbb riválisai a Philips, Whirpool, Siemens-Bosch és a szlovén (ex jugoszláv) Gorenje termékei. Kemény árverseny is kialakult. „A Lehel 1991 decembere óta nem tudott árat emelni, még az inflációval járó árnövekedést sem engedhették meg" – nyilatkozta Kertész Tibor elnök-vezérigazgató a Figyelő 1992. októberi számában.

A privatizáció után az Electrolux jelentősen és folyamatosan fejlesztette a fagyasztóláda-gyártást.  Első lépcsőben a Kanadából szállított gyártóberendezésekkel kialakított új gyártósor már 400 láda/nap kapacitású volt. Nyilván a világcég döntően az exportra is koncentrálva az 1995 évben már a 120 ezer legyártott láda 70 %-át külföldre szállította. Jelentős termékfejlesztés volt 1993-94-ben és ennek eredményeképpen áttért a Lehel az un. „zöldfrizsider" gyártására. A környezetvédelem részeként az ózonréteget károsító Freon 11 helyett egy új hűtőközeget vezettek be. De a szigetelő anyagnál (habosításnál) a hajtógáz kiváltása is megtörtént, anélkül hogy a bonyolult műszaki részletek tárgyalásába most belemerülnénk. Ez az új környezetbarát termék gyártása költségesebb lett. A fejlesztés eredménye meglett, a jászárokszállási gyár elnyerte a Nemzeti Minőségi Díjat. Horn Gyula akkori miniszterelnök adta át a nagy erkölcsi elismeréssel járó díjat a láda gyárvezetésének.

Előbb utóbb az is nyilvánvalóvá vált, hogy a jászárokszállási telephelyen nincs elegendő gyártóhely a további kapacitásbővítésre, fejlesztésre. Megszületett az Electrolux döntése, hogy Jászberényben egy zöldmezős beruházással 12 000 négyzetméteres gyártócsarnokot épít és a Dániában meglévő fagyasztógyárat telepíti át. Ezen a gyártósorokon közel húsz alaptípus gyártása volt lehetséges. Ezzel a döntéssel kétszáz új dolgozó kezdhette meg a munkát. Az üzem éves gyártókapacitása akkor 300 000 db-os mennyiségre emelkedett. A jászberényi Fagyasztóláda gyár avatására 1997. március 21-én került sor Göncz Árpád köztársasági elnök úr mellett Anders Sharp az Electrolux AB igazgatótanácsának elnökének részvételével. Ebben az évben egyébként a Lehel, ahogy írták a lapok „A magyar ipar büszkesége" ünnepelte a fennállásának 45. évfordulóját is.

Az Electrolux az 1997-es évben világszerte gyáraiban nagyméretű gazdasági átszervezést hajtott végre. A nagyszabású programot a cég akkori elnöke Michael Treschow – akit az üzleti világ „Surgeon Mike/Sebész Misi"-nek nevezett – személyesen irányította. Miután   Magyarországon két telephelyen is folyt a ládagyártás, várható volt, hogy ez az átszervezés érinti a magyarországi termelőkapacitást is. Megszületett a döntés a jászárokszállási telephelyen lévő gyártást átköltöztették Jászberénybe. Közel húsz év után Jászárokszálláson megszűnt a ládagyártás. A cég az európai fagyasztóláda-gyártás központját Jászberényben építette ki. Így az Electrolux csoport eredményesség javító átszervezések során a Lehelnél tényleges létszám-elbocsátás nem volt.

2004-ben a jászberényi Electrolux Lehel Kft. magyar mérnökei kifejlesztették a jégképződésmentes – frost free – fagyasztóládát, amelynek sorozatgyártása abban az évben szeptemberben el is indult. Ezt az új fejlesztésű ládát nem kellett leolvasztani, mivel nem is képződött jég a fagyasztás során. A gyár termékfejlesztésre több mint egymillió eurót költött. Szentpéteri Ferenc a fagyasztóládagyár akkori igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az új termékekkel még az idén megjelennek a francia, a svéd, a dán, az angol és a német piacon. Ekkor már a majd 4000 főt foglalkoztattak a jászberényi törzsgyárban, és ebből a fagyasztóláda üzemben pedig közel 700 fő dolgozott. Közel 500 ezer ládát gyártottak éves szinten.

2007-ben újabb fejlesztés történt és új külsővel lépett piacra a Lehel fagyasztóláda család. Az elavult, ódivatú, szögletes volt a régi forma, ezt váltották fel egy piacképesebb verzióval. Az évi 400-450 ezer darabos termelés 97 százalékát exportra szállították. A hazai piacon közel 18 000 db-ot értékesítettek. Ebben az időben még 90 százalékos piaci részesedést mondhatott magáénak az Electrolux. A gyárnak 124 külföldi és 77 magyar beszállítója volt, a beszállítói értéket tekintve a külföldiek 61, a magyarok pedig 39 százalékot képviseltek. A 2010-es években a gyártás évről évre csökkent, a fagyasztóláda piaci kereslete folyamatosan csökkent.

  1. szeptemberében „robbant" a hír, hogy „az Electrolux Group egyes hűtőgépek gyártását – mint pl. a fagyasztóládákét és a felülfagyasztós termékekét – 2020-tól megszünteti és az ezt helyettesítő új termékek gyártását külső partnerekkel együttműködve oldja meg." Magyarország összességében nem járt rosszul, mert „közel 100 millió eurót fektet be az Electrolux Magyarországon 2020-ban", csak nem Jászberényben, hanem Nyíregyházán.
  2. április 9-én a szomorú dolgozók a Facebookon mutatták be az utolsó legyártott ládát és adták hírül megszűnt a gyártás. A jászberényi Fagyasztóláda-gyárban 1997-től 7 807 252 db fagyasztóládát gyártottak le.

 

Végezetül a cikk írója, egy kis emléket felidéz. Huszonhárom évvel (1997-ben) ezelőtt a Budapesti Műszaki Egyetem újságja „A jövő mérnöke" a következő felhívást tette:

Mérnök hölgyek, urak leendő diplomások, érdemes a Lehel földjére „kalandozni", értelmes munka mint a tenger, nemzetközi karrier lehetősége adott. Érdemes megpróbálni."

Őszintén reméljük nemcsak Nyíregyházán, hanem Jászberényben is „a jászsági fehér birodalomban" is lesz még ilyen kihívás.

 

Korabeli szakmai sajtó cikkeiből

szerkesztette:

Metykó Béla

 

A jászberényi Jászkürt Újság és
a BerényCafé újságírója.

Latest posts by Munkatársunk (see all)
You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.