2020. április 25., szombat

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Mi mindenre jó még a rendkívüli állapot az állítólagos járványkezelésen túl?
Se sztrájk, se tüntetés, se egyéb érdekérvényesítési mód pl. jogi. Szünetelnek a bíróságok,

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Most nullázza le a kormány az elmúlt 200 év munkaügyi vívmányait, megfosztva minden joguktól a munkavállalókat – reagált felháborodva a Magyar Szakszervezeti Szövetség és több tagszervezete a kormány váratlan, különösen cinikus módon nagypéntekre időzített határozata, a 24 havi munkaidőkeret bevezetése ellen. Ez már a hamisítatlan rabszolgatörvény. A MASZSZ a holnapi – április 15-ei - VKF ülésen az előzetes egyeztetés nélkül hozott, különösen kegyetlen határozat visszavonását fogják követelni – olvasható a legnagyobb hazai szakszervezeti szövetség közleményében.

Munkavállalók tömegeit játssza át a munkáltatók kezére a kormány azzal, hogy határozatban legalizálja számukra a 24 havi munkaidőkeret szabad elrendelését – jelentette ki Kordás László. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint most élesítik be igazán a rabszolgatörvényt, amelyre a döntéshozók érdekes módon éppen ezt a veszélyhelyzetet, az emberek kiszolgáltatottságát használják fel. A különösen cinikus megfontolásból a húsvéti ünnepi készülődésre időzített rendelettel a munkáltatók szabad kezet kaptak arra, hogy 24 hónapig bárkit, bármikor, bármilyen hosszú túlórára kötelezzenek egyoldalúan akár otthon, távmunkában is. Mindezt úgy, hogy a túlmunka elszámolásával nem kell sietni, ráérnek azt akár a ciklus végén kifizetni. Az intézkedés ünnepre való időzítésénél már csak az indoklás cinikusabb: a határozatot „a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében" hozták meg. Bizonyára ez az oka annak is, hogy ugyanez a határozat a kollektív szerződéseket is hatálytalanítja – jegyzi meg keserűen az elnök. Vagyis: a veszélyhelyzet ideje alatt – s talán még tovább is – semmi nem fogja megvédeni a munkavállalókat attól, hogy hatalmi szóval agyonhajszolják őket. A szakszervezetek azzal tökéletesen egyetértenek, hogy mindent meg kell tenni a járvány gazdasági hatásainak a csökkentéséért, hiszen ez közös érdek, ám az egyoldalú módszer ellen határozottan tiltakoznak. Az ominózus határozatot, amely totálisan megfosztja a munkavállalókat a jogaitól, s drasztikusan lenullázza az elmúlt 200 év munkaügyi vívmányait megint az érdekvédőkkel való előzetes egyeztetés nélkül, a járványügyi intézkedések égisze alatt hozták meg az illetékesek. Ráadásul ebben a helyzetben nincs látványos tiltakozási eszköz, hiszen a járvány miatt még tüntetni sem lehet. Nem ez az első alkalom, hogy ünnepre időzít drasztikus változtatást a kormány, hiszen a rabszolgatörvény két évvel ezelőtt karácsonyra, a totális beélesítés pedig most, húsvétra „érkezett" – emlékeztet az elnök, aki szerint félő, hogy ezzel állandósul is a helyzet. Hiszen egyelőre nem tudni, hogy mennyi ideig tart majd ez az állapot, s elképzelhető, hogy ezeket az intézkedéseket a járvány lezajlása után sem fogja visszavonni a kormány. Kordás emlékeztet: a rabszolgatörvénnyel eredetileg is éppen a munkáltatóknak akart kedvezni a kormány.

Ezzel a legújabb döntésével azonban nemcsak azokat a munkavállalókat hozza végtelenül kiszolgáltatott helyzetbe a kormány, akik jelenleg is a Munka törvénykönyve hatálya alá tartoznak, hanem hamarosan a most még közalkalmazotti jogviszonyban álló kulturális dolgozókat is. Mint ismert, ők is húsvétra kapták az értesítést: megvonnák tőlük a közalkalmazotti státuszt. Amennyiben ez megtörténik, jelentősen megnő az Mt., vagyis a rabszolgatörvény hatálya alatt dolgozók száma. Furmányos módja ez a rabszolgai kiszolgáltatottságra kötelezett tömeg növelésének – állapítja meg Kordás.

A MASZSZ a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának holnapi – április 15-ei – ülésén a kormányhatározat visszavonását fogja követelni – írják. A szövetség és tagszervezetei a munkavállalókat arra biztatják, hogy önállóan ne írjanak alá számukra kedvezőtlen túlóraegyezséget, minden alkalommal kérjék az érdekvédelmi szervezet helyi képviselőjének a segítségét.

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Ennek a vírus cirkusznak vége lesz hamar. ÉS nem ez az egyetlen ellenszer ami készül.Jobban áll a legígéretesebb koronavírus-gyógyszer kutatása, mint reméltékA terveze

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs
Ennek a vírus cirkusznak vége lesz hamar. ÉS nem ez az egyetlen ellenszer ami készül.

Jobban áll a legígéretesebb koronavírus-gyógyszer kutatása, mint remélték

A tervezettnél előbb, akár már május közepén lehetnek eredményei a Gilead Sciences ígéretes koronavírus-gyógyszere, a remdesivir amerikai tesztjeinek, amit a nemzeti egészségügyi intézet (NIAID) végez – írja a Reuters a tesztet vezető kutatóra hivatkozva.

A remdesivir nevű készítmény, amit a legígéretesebb antivirális gyógyszernek tartanak most a koronavírus ellenszeréért folytatott versenyfutásban, jobban áll a tervezettnél a tesztelésekkel – tudta meg a Reuters. A Gilead gyógyszerét többek között az Egyesült Államokban is tesztelik, például a nemzeti egészségügyi intézet is, a teszt vezető kutatója, Dr. Andre Kalil nyilatkozott a Reutersnek. Elmondta, hogy februárban indult a kutatás és a tervezettnél korábban,

akár már május közepén érkezhetnek az előzetes eredmények.

A remdesivir nevű készítmény hatásosságáról ellentmondásos hírek jelentek meg az elmúlt hetekben, miután több helyen elkezdték alkalmazni betegeken. Egy houstoni kórházban 41 súlyos beteget kezeltek a gyógyszerrel, akik közül eddig mindenki életben maradt és a betegek fele már haza is mehetett, míg egy kínai teszt során viszont nem mutatott szignifikáns eltérést a Gilead gyógyszerével kezelt csoport.

A Dr. Andre Kalil vezetésével végzett teszt véletlenszerű vakteszt, a betegek fele placebót kap. Eredetileg 400-500 beteget terveztek bevonni, de több mint 800 fővel indulhat. A tesztek során arra fókuszálnak, hogy a remdesivirrel kezelt súlyos betegeknek, akik krónikus betegségekkel küzdenek, segít-e a készítmény. Ezt a kórházban töltött idő, hosszával, a lélegeztetésre szorulók arányával és a halálozási arányokkal állapítják meg. Azt nem közölte a kutató, hogy milyen fokú javulásnál minősítik hatásosnak a szert, csak annyit közölt, hogy nem csak statisztikai különbséget szeretnének látni, de jelentős javulást. Az első eredmények akár már május közepén-végén várhatók.

Sokan azt várják, hogy a remdesivir inkább a betegség korai szakaszában működik majd jobban. Közben a Gilead is végzi a saját kutatásait, intravénásan adja be a szert súlyos és kevésbé súlyos koronavírusos betegeknek is. Április végére várható a több ezer fő bevonásával végzett teszt eredménye, ugyanakkor ezeknél a kísérleteknél nem használnak kontrollcsoportot, ami más kezeléshez, vagy placebóhoz hasonlítaná az eredményeket.

A Gilead május végére várta az első eredményeket. A társaság részvényei több mint 20 százalékot emelkedtek idén a remdesivir hatékonyságával kapcsolatos várakozások közepette.
You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Mivel évek óta próbálják rabszolgatörvénnyé alakítani az MT-t, nem hiteles a koronavírusra fogni a vadkapitalista fideszes polgári liberális intézkedéseket.

"a rend

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

 

Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) főtitkárának levele Orbán Viktor miniszterelnökhöz.
2020. április 22.

Tárgy: Kérelem a március 18-i és április 4-i Kormányrendeletek visszavonása érdekében

Tisztelt Miniszterelnök,

A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség és az általa képviselt 163 országbeli 200 millió dolgozó nevében erőteljes tiltakozásunkat fejezzük ki azon két közelmúltbeli, a koronavírus járvány hatásai enyhítésével kapcsolatos intézkedésekre vonatkozó Kormányrendelettel kapcsolatban, mely a rendkívüli állapot idejére felfüggeszti a Munka Törvényt (03. 18.) és 24 hónapra kiterjeszti a munkaidőkeretet (04. 10). Ez utóbbi szabad kezet ad a munkáltatóknak, hogy egyoldalúan kényszerítsen túlmunkára, azzal, hogy a kifizetések elszámolását a 24 hónapos ciklus végére időzíti.

Miközben a szakszervezetek készek támogatni a járvány gazdasági hatásainak csökkentését szolgáló intézkedéseket, csatlakozunk magyar tagszervezeteink tiltakozásához a rendelet tartalma és egyoldalú bevezetésének módja ellen. Miközben a VKF tripartit konzultációs fórum ülésezett, a döntések egyoldalúan, a szakszervezetekkel való konzultáció nélkül kerültek meghozatalra.

A javasolt intézkedések a nemzetközi egyezményekben lefektetett és Magyarország által is elfogadott nemzetközi emberi és munkavállalói jogok egyértelmű megsértését jelentenék. Ahogy arra az ILO a közelmúltban rámutatott, a Covid-19 válságot nem szabad még időlegesen sem az emberi jogok, a szociális jogok, és különösen nem a szakszervezeti- és munkavállalói jogok lebontására használni.

A Covid-19 válság brutálisan emlékeztet a munkavállalói jogok védelmének fontosságára. Megvalósítása esetén a várható intézkedések lenyomnák a keresletet és strukturálisan aláásnák a magyar gazdaságot. Ez a felelőtlen kezdeményezés élesen szemben áll a világ sok más országa kormányainak konstruktív intézkedéseivel, melyeket a szakszervezetekkel és munkáltatói szervezetekkel együttműködésben hoztak.

A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség 4. kongresszusa 2018 decemberében már elfogadott egy határozatot amagyar munkavállalók dolgozó-ellenes jogszabályokkal szembeni tömeges tiltakozását támogatva. A mostani törvények tovább szélesítik ezeket a kizsákmányoló intézkedéseket. Ennek okán meg van minden okunk azt hinni, hogy a Munka Törvény módosítása szándékos kormányzati politika, megsértve a nemzetközi munkaügyi normákat, semmint egy válságra valóválasz, és félünk, hogy ezek visszavonása a helyzet stabilizálódását követően sem történik meg.

A versenyképesség javítása nem alapozható a munkavállalók pozíciójának lerontására és jogaik támadására – sem Magyarországon, sem az Európai Unió országaiban, vagy a világ más részein.

Mindezért a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség sürgeti Kormányukat, hogy késedelem nélkül vonja vissza a Rendeleteket és a jelenlegi válságra válaszul, jó hiszemben kezdjen szociális párbeszédet a munkahelyek és bérek védelmét szolgáló intézkedésekről fenntartva a munkavállalói és állampolgári jogokat.

Tisztelettel,

Sharan Burrow
főtitkár

Az eredeti levél itt olvasható.

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Ennek a vírus cirkusznak vége lesz hamar. ÉS nem ez az egyetlen ellenszer ami készül.Jobban áll a legígéretesebb koronavírus-gyógyszer kutatása, mint reméltékA terveze

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs
Ennek a vírus cirkusznak vége lesz hamar. ÉS nem ez az egyetlen ellenszer ami készül.

Jobban áll a legígéretesebb koronavírus-gyógyszer kutatása, mint remélték

A tervezettnél előbb, akár már május közepén lehetnek eredményei a Gilead Sciences ígéretes koronavírus-gyógyszere, a remdesivir amerikai tesztjeinek, amit a nemzeti egészségügyi intézet (NIAID) végez – írja a Reuters a tesztet vezető kutatóra hivatkozva.

A remdesivir nevű készítmény, amit a legígéretesebb antivirális gyógyszernek tartanak most a koronavírus ellenszeréért folytatott versenyfutásban, jobban áll a tervezettnél a tesztelésekkel – tudta meg a Reuters. A Gilead gyógyszerét többek között az Egyesült Államokban is tesztelik, például a nemzeti egészségügyi intézet is, a teszt vezető kutatója, Dr. Andre Kalil nyilatkozott a Reutersnek. Elmondta, hogy februárban indult a kutatás és a tervezettnél korábban,

akár már május közepén érkezhetnek az előzetes eredmények.

A remdesivir nevű készítmény hatásosságáról ellentmondásos hírek jelentek meg az elmúlt hetekben, miután több helyen elkezdték alkalmazni betegeken. Egy houstoni kórházban 41 súlyos beteget kezeltek a gyógyszerrel, akik közül eddig mindenki életben maradt és a betegek fele már haza is mehetett, míg egy kínai teszt során viszont nem mutatott szignifikáns eltérést a Gilead gyógyszerével kezelt csoport.

A Dr. Andre Kalil vezetésével végzett teszt véletlenszerű vakteszt, a betegek fele placebót kap. Eredetileg 400-500 beteget terveztek bevonni, de több mint 800 fővel indulhat. A tesztek során arra fókuszálnak, hogy a remdesivirrel kezelt súlyos betegeknek, akik krónikus betegségekkel küzdenek, segít-e a készítmény. Ezt a kórházban töltött idő, hosszával, a lélegeztetésre szorulók arányával és a halálozási arányokkal állapítják meg. Azt nem közölte a kutató, hogy milyen fokú javulásnál minősítik hatásosnak a szert, csak annyit közölt, hogy nem csak statisztikai különbséget szeretnének látni, de jelentős javulást. Az első eredmények akár már május közepén-végén várhatók.

Sokan azt várják, hogy a remdesivir inkább a betegség korai szakaszában működik majd jobban. Közben a Gilead is végzi a saját kutatásait, intravénásan adja be a szert súlyos és kevésbé súlyos koronavírusos betegeknek is. Április végére várható a több ezer fő bevonásával végzett teszt eredménye, ugyanakkor ezeknél a kísérleteknél nem használnak kontrollcsoportot, ami más kezeléshez, vagy placebóhoz hasonlítaná az eredményeket.

A Gilead május végére várta az első eredményeket. A társaság részvényei több mint 20 százalékot emelkedtek idén a remdesivir hatékonyságával kapcsolatos várakozások közepette.
You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Mivel évek óta próbálják rabszolgatörvénnyé alakítani az MT-t, nem hiteles a koronavírusra fogni a vadkapitalista fideszes polgári liberális intézkedéseket.

"a rend

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

 

Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) főtitkárának levele Orbán Viktor miniszterelnökhöz.
2020. április 22.

Tárgy: Kérelem a március 18-i és április 4-i Kormányrendeletek visszavonása érdekében

Tisztelt Miniszterelnök,

A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség és az általa képviselt 163 országbeli 200 millió dolgozó nevében erőteljes tiltakozásunkat fejezzük ki azon két közelmúltbeli, a koronavírus járvány hatásai enyhítésével kapcsolatos intézkedésekre vonatkozó Kormányrendelettel kapcsolatban, mely a rendkívüli állapot idejére felfüggeszti a Munka Törvényt (03. 18.) és 24 hónapra kiterjeszti a munkaidőkeretet (04. 10). Ez utóbbi szabad kezet ad a munkáltatóknak, hogy egyoldalúan kényszerítsen túlmunkára, azzal, hogy a kifizetések elszámolását a 24 hónapos ciklus végére időzíti.

Miközben a szakszervezetek készek támogatni a járvány gazdasági hatásainak csökkentését szolgáló intézkedéseket, csatlakozunk magyar tagszervezeteink tiltakozásához a rendelet tartalma és egyoldalú bevezetésének módja ellen. Miközben a VKF tripartit konzultációs fórum ülésezett, a döntések egyoldalúan, a szakszervezetekkel való konzultáció nélkül kerültek meghozatalra.

A javasolt intézkedések a nemzetközi egyezményekben lefektetett és Magyarország által is elfogadott nemzetközi emberi és munkavállalói jogok egyértelmű megsértését jelentenék. Ahogy arra az ILO a közelmúltban rámutatott, a Covid-19 válságot nem szabad még időlegesen sem az emberi jogok, a szociális jogok, és különösen nem a szakszervezeti- és munkavállalói jogok lebontására használni.

A Covid-19 válság brutálisan emlékeztet a munkavállalói jogok védelmének fontosságára. Megvalósítása esetén a várható intézkedések lenyomnák a keresletet és strukturálisan aláásnák a magyar gazdaságot. Ez a felelőtlen kezdeményezés élesen szemben áll a világ sok más országa kormányainak konstruktív intézkedéseivel, melyeket a szakszervezetekkel és munkáltatói szervezetekkel együttműködésben hoztak.

A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség 4. kongresszusa 2018 decemberében már elfogadott egy határozatot amagyar munkavállalók dolgozó-ellenes jogszabályokkal szembeni tömeges tiltakozását támogatva. A mostani törvények tovább szélesítik ezeket a kizsákmányoló intézkedéseket. Ennek okán meg van minden okunk azt hinni, hogy a Munka Törvény módosítása szándékos kormányzati politika, megsértve a nemzetközi munkaügyi normákat, semmint egy válságra valóválasz, és félünk, hogy ezek visszavonása a helyzet stabilizálódását követően sem történik meg.

A versenyképesség javítása nem alapozható a munkavállalók pozíciójának lerontására és jogaik támadására – sem Magyarországon, sem az Európai Unió országaiban, vagy a világ más részein.

Mindezért a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség sürgeti Kormányukat, hogy késedelem nélkül vonja vissza a Rendeleteket és a jelenlegi válságra válaszul, jó hiszemben kezdjen szociális párbeszédet a munkahelyek és bérek védelmét szolgáló intézkedésekről fenntartva a munkavállalói és állampolgári jogokat.

Tisztelettel,

Sharan Burrow
főtitkár

Az eredeti levél itt olvasható.

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Mi mindenre jó még a rendkívüli állapot az állítólagos járványkezelésen túl?
Se sztrájk, se tüntetés, se egyéb érdekérvényesítési mód pl. jogi. Szünetelnek a bíróságok,

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Most nullázza le a kormány az elmúlt 200 év munkaügyi vívmányait, megfosztva minden joguktól a munkavállalókat – reagált felháborodva a Magyar Szakszervezeti Szövetség és több tagszervezete a kormány váratlan, különösen cinikus módon nagypéntekre időzített határozata, a 24 havi munkaidőkeret bevezetése ellen. Ez már a hamisítatlan rabszolgatörvény. A MASZSZ a holnapi – április 15-ei - VKF ülésen az előzetes egyeztetés nélkül hozott, különösen kegyetlen határozat visszavonását fogják követelni – olvasható a legnagyobb hazai szakszervezeti szövetség közleményében.

Munkavállalók tömegeit játssza át a munkáltatók kezére a kormány azzal, hogy határozatban legalizálja számukra a 24 havi munkaidőkeret szabad elrendelését – jelentette ki Kordás László. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint most élesítik be igazán a rabszolgatörvényt, amelyre a döntéshozók érdekes módon éppen ezt a veszélyhelyzetet, az emberek kiszolgáltatottságát használják fel. A különösen cinikus megfontolásból a húsvéti ünnepi készülődésre időzített rendelettel a munkáltatók szabad kezet kaptak arra, hogy 24 hónapig bárkit, bármikor, bármilyen hosszú túlórára kötelezzenek egyoldalúan akár otthon, távmunkában is. Mindezt úgy, hogy a túlmunka elszámolásával nem kell sietni, ráérnek azt akár a ciklus végén kifizetni. Az intézkedés ünnepre való időzítésénél már csak az indoklás cinikusabb: a határozatot „a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében" hozták meg. Bizonyára ez az oka annak is, hogy ugyanez a határozat a kollektív szerződéseket is hatálytalanítja – jegyzi meg keserűen az elnök. Vagyis: a veszélyhelyzet ideje alatt – s talán még tovább is – semmi nem fogja megvédeni a munkavállalókat attól, hogy hatalmi szóval agyonhajszolják őket. A szakszervezetek azzal tökéletesen egyetértenek, hogy mindent meg kell tenni a járvány gazdasági hatásainak a csökkentéséért, hiszen ez közös érdek, ám az egyoldalú módszer ellen határozottan tiltakoznak. Az ominózus határozatot, amely totálisan megfosztja a munkavállalókat a jogaitól, s drasztikusan lenullázza az elmúlt 200 év munkaügyi vívmányait megint az érdekvédőkkel való előzetes egyeztetés nélkül, a járványügyi intézkedések égisze alatt hozták meg az illetékesek. Ráadásul ebben a helyzetben nincs látványos tiltakozási eszköz, hiszen a járvány miatt még tüntetni sem lehet. Nem ez az első alkalom, hogy ünnepre időzít drasztikus változtatást a kormány, hiszen a rabszolgatörvény két évvel ezelőtt karácsonyra, a totális beélesítés pedig most, húsvétra „érkezett" – emlékeztet az elnök, aki szerint félő, hogy ezzel állandósul is a helyzet. Hiszen egyelőre nem tudni, hogy mennyi ideig tart majd ez az állapot, s elképzelhető, hogy ezeket az intézkedéseket a járvány lezajlása után sem fogja visszavonni a kormány. Kordás emlékeztet: a rabszolgatörvénnyel eredetileg is éppen a munkáltatóknak akart kedvezni a kormány.

Ezzel a legújabb döntésével azonban nemcsak azokat a munkavállalókat hozza végtelenül kiszolgáltatott helyzetbe a kormány, akik jelenleg is a Munka törvénykönyve hatálya alá tartoznak, hanem hamarosan a most még közalkalmazotti jogviszonyban álló kulturális dolgozókat is. Mint ismert, ők is húsvétra kapták az értesítést: megvonnák tőlük a közalkalmazotti státuszt. Amennyiben ez megtörténik, jelentősen megnő az Mt., vagyis a rabszolgatörvény hatálya alatt dolgozók száma. Furmányos módja ez a rabszolgai kiszolgáltatottságra kötelezett tömeg növelésének – állapítja meg Kordás.

A MASZSZ a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának holnapi – április 15-ei – ülésén a kormányhatározat visszavonását fogja követelni – írják. A szövetség és tagszervezetei a munkavállalókat arra biztatják, hogy önállóan ne írjanak alá számukra kedvezőtlen túlóraegyezséget, minden alkalommal kérjék az érdekvédelmi szervezet helyi képviselőjének a segítségét.

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Ebben az a szomorú, hogy egy magyar autógyár egyetlen akadálya a tőke hiánya. Igen, lehetne magyar autómárka. Szinte mindent mi "szállítunk be" így is az idegen autógyárak

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs
Több mint nyolcszáz embert küld el a Bosch hatvani gyára

Két lépcsőben több mint 800 munkavállalójával bont szerződést a Bosch hatvani gyára – közölte a magyarországi vállalatcsoport és az Adria régió kommunikációs igazgatója az MTI-vel pénteken.

Bodó Teodóra tájékoztatása szerint a hatvani telephely fenntartható működése érdekében április végéig 700 kölcsönzött munkavállalói szerződés szűnik meg. Az év végéig pedig további maximum 130-cal csökkentik a gyártást támogató – indirekt – munkakörben dolgozók létszámát.

Hírdetés

Az egyeztetések pénteken kezdődtek az érintett munkavállalókkal. A vállalat mindent megtesz annak érdekében, hogy felelősségteljesen kezelje a helyzetet, és a kialakított új működési struktúrában képes legyen megőrizni hosszú távú versenyképességét – húzta alá a kommunikációs igazgató.

A döntést indokolva kifejtette: az autóipari megrendelések jelentősen csökkennek világszinten, és a mobilitási technológia is paradigmaváltáson megy keresztül. Az előrejelzések szerint az autóiparban a válság utáni visszarendeződésre még sokat kell várni: a folyamat várhatóan nem zárul le az idén, mint ahogyan a globális gépjárműgyártás volumene sem éri el a válság előtti értéket.

A Bosch 1998-ban nyitotta meg gyárát Hatvanban. A telephely autóelektronikai termékeket állít elő, 6000 munkavállalót foglalkoztat.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »
You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Örök lejáratú kötvény az új soros - ötlet, melynek viszont kamatait örökké fizetni kellene az államoknak, vagyis az adófizetőknek.Ezek után nem nehéz feltételezni, hogy pa

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs
A korábban magyar embernek nevezett Sorosról és társairól most azt mondta Orbán:

A koronavírus-járvány elleni védekezés első szakasza jövő hét végén lezárul, ezért a kijárási korlátozások helyett új szabályokat fog megalkotni a kormány, és fokozatosan újraindítható lesz az élet – közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A védekezés első szakaszában felkészítették Magyarországot a legrosszabb forgatókönyv esetére is. Az ezután kezdődő második szakaszban fokozatosan, szigorú menetrend mellett újraindítható az élet Magyarországon – fejtette ki, hangsúlyozva: ennek az a feltétele, hogy az újraindítás időszakában is meg tudják védeni a leginkább veszélyeztetett időseket, krónikus betegeket és a nagyvárosokban élőket.

Rájuk vonatkozóan speciális szabályokat kell kigondolni jövő hét végéig, ezek kialakítása "gőzerővel" zajlik – tette hozzá a kormányfő. A miniszterelnök elmondta, figyelik Ausztria menetrendjét, ott nyitnak az üzletek, iskolák, múzeumok. Úgy értékelt: "egy kicsit talán gyorsabban is haladnak, mint ahogy az az én életösztöneim szerint Magyarországon helyénvaló lenne". Fegyelmezett, nyugodt "nyomkövetést" javasolt, "ne haladjunk olyan gyorsan, mint az osztrákok, de nagyon ne is maradjunk le".

A nagyvárosokra várható szabályokról közölte: összességében bevált a polgármestereknek adott többletszigorítási lehetőség, ezért most minden hétvégére rendelet ad ki a kormány, hogy ilyen jogokkal ruházza fel a településvezetőket. Május 4. után azonban alapvetően általános szabályokkal kell operálni, de ha egy polgármesternek "speciális" a települése, alkothat majd saját szabályokat – mondta.

A kórházi ágyak felszabadítására rátérve Orbán Viktor hangsúlyozta: a kormánynak meg kell teremtenie annak a lehetőségét, hogy egyetlen beteg életéről se kelljen lemondani.

"Ha nem akarunk bunkerszerűen bezárva élni életünk végéig, vagy addig, amíg a vakcinát fel nem fedezik, amelynek időpontja teljesen bizonytalan (…), akkor két lehetőség van": sikerül jól újraindítani az életet és "lehetnek meglepetések" – fejtette ki, úgy folytatva: ha az élet újraindításakor a vírus elszabadul, akkor hirtelen kellene előállítani több tízezer kórházi ágyat és több ezer lélegeztetőgépet, ami lehetetlen.
Ezért a felelősségteljes magatartásnak azt tartja, ha kiépítik azt a kórházi kapacitást, amelyre a legrosszabb esetben szükség lehet. A védekezés első szakaszának az értelme a vírus terjedésének a lassítása, hogy felkészítsék az egészségügyet egy korábban példátlan terhelésre.

Hírdetés

Kijelentette: egyetlen magyar sincs egyedül, "nem mondunk le egyetlen beteg emberről sem, mindenkiért harcolni fogunk".

A miniszterelnök felsorolta, mi mindent kellett létrehozni a betegség megjelenése óta: veszélyhelyzet-irányítási rendszer, különleges határrendészeti, közlekedési rendszer, a fertőzöttek azonosítása és elkülönítése, különleges egészségügy-irányítási rendszer, veszélyhelyzeti egészségügyi protokollok, a veszélyeztetett társadalmi csoportok azonosítása, védelme, új eszköz- és anyagellátási rendszer, a hazai ipari kapacitások kiépítése, kutatási képességek felhasználása, különleges jogrend, a fegyveres testületek bevonásának rendje, gazdaságvédelmi akcióterv, költségvetés átalakítása, járványügyi nemzetközi kapcsolatokat kiépítése. "Az ország ezt mind megtanulta" 6 hét alatt, "nem rezeltek be a magyarok, amikor beütött a baj" – értékelt.

A gazdasági intézkedésekről Orbán Viktor kifejtette: a legnagyobb baj a munkavállalók életében van, ezért minél több munkahelyet kell megmenteni, a megszűnők helyett pedig újakat kell létrehozni.

Arról is beszélt, hogy az álláskeresési támogatás 3 hónapig jár, és "most még csak a negyven-valahányadik napban vagyunk, tehát ez még ki fog tartani". És bízik abban, hogy "mire ennek a végére érünk", addigra a munkahelymegőrző és -teremtő támogatásokkal a gazdaság fordulatszáma megközelíti a korábbit. Gyors kilábalásra készül – közölte.

Az előző napi EU-csúcstalálkozóval kapcsolatban megjegyezte: Magyarország eddig egyetlen plusz forintot sem kapott a járvány elleni védekezésre az EU-tól. A találkozón arról sikerült megállapodni, hogy a következő hétéves költségvetési periódusban elkölthető pénzekből nagyobb összegeket előrehoznak, hogy azokat idén és jövőre tudják elkölteni, a pénzfelhasználás pedig rugalmasabb lesz – ismertette, hozzátéve: abban is megegyeztek, hogy a korábbi tervekhez képest jóval nagyobb büdzsét kell létrehozni, minden tagállam többet fog befizetni. Arról viszont nem sikerült megállapodni, hogy a járvány gazdasági következményei miatt mozgósítandó pénz EU-s garanciájú hitel legyen vagy "ajándék".

A járvány elleni védekezésről szóló magyar törvényt ért támadásokról is beszélt Orbán Viktor, kifejtve: a nemzetállami fővárosokból – például Berlinből – érkező támadások különösebben nem érdeklik. "Pont annyi jelentősége van, mint annak, hogy mi mit gondolunk Berlinről Budapesten. (…) A különbség az, hogy mi udvariasak vagyunk, és nem mindig mondunk el mindent, amit gondolunk" – jegyezte meg.

Brüsszel azonban egy másik eset: "Brüsszelt a bürokraták szállták meg, ott az észszerűség tere korlátozottabb" – fogalmazott, hozzátéve: "itt mindig Soros György kezét kell látni a dolgokban". Ezzel kapcsolatban a hét legfontosabb hírének nevezte Soros "György" írását a járvány gazdasági következményeinek kezeléséről. Ezt a 2-es számú "Soros-tervnek" nevezte. Soros szerint arra van szükség – idézte -, hogy az EU nagy kölcsönöket vegyen fel, amelyek alapösszegét nem is kellene visszafizetni, viszont lejárat nélküli kamatot kellene fizetni utánuk, "amíg élünk, addig fizetünk". "A kamatot szeretik ők nagyon" – fogalmazott.

A kormányfő ezt a pénzügyi javaslatot legalább olyan veszélyesnek nevezte, mint amilyen a migránsbetelepítési terv volt.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »
You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Túlbecsülték a vírus fertőzőképességét. Nem kell emiatt lebénítani a világgazdaságot. Akik rémhírek határát súruló, tudománytalan, csak feltételezéseken alapuló koronás hü

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Donald Trump amerikai elnök szerint hamarosan meglesz az új típusú koronavírus elleni oltóanyag, Mike Pence alelnök pedig a nyár végére jósolta a járvány végét. Az elnök és az alelnök a járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket összefogó kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján beszélt a Fehér Házban csütörtökön este.

Donald Trump emlékeztetett arra, hogy már folynak a próbaoltások az Egyesült Államok mellett Németországban, az Egyesült Királyságban és Kínában is. "Sok nagyszerű, ragyogó elménk van, aki ezen dolgozik" – mondta. De közölte azt is: miközben ismeretei szerint az amerikai laboratóriumokban közel állnak az oltóanyag kidolgozásához, nem ilyen bíztató a helyzet a vírustesztek ügyében.

"Sajnos még nem végzünk széleskörű vírustesztelést, de ez is meglesz" – fogalmazott. Felvetette ugyanakkor, hogy a társadalmi elkülönülésre május elsejéig érvényes előírásokat esetleg meghosszabbítja, attól függően, hogyan alakul a járványhelyzet. "Addig hosszabbítunk, amíg nem érezhetjük magunkat biztonságban" – jelentette ki. Trump megköszönte nemcsak a Harvard Egyetemnek, hanem a Stanford és a Princeton egyetemeknek is, hogy visszaadják a gazdasági élénkítő csomag keretében kapott összeget, mivel más helyekről és személyektől óriási anyagi támogatást kaptak.

Mike Pence alelnök arról tájékoztatott, hogy az Egyesült Államokban eddig 4 millió 930 ezer vírustesztet végeztek el. "Bátorítónak" nevezte, hogy az egyes tagállamok úgy döntöttek, elővigyázatosan és fokozatosan indítják újra a gazdaságukat és a napi életet. "Lelassítjuk a vírus terjedését, megóvjuk a legsérülékenyebbeket, életeket mentünk meg, és így minden egyes nappal közelebb jutunk Amerika teljes újraindításához" – jelentette ki az alelnök.

Hírdetés

Pence arról beszélt, hogy ígéretes a haladás a járvány visszaszorításában. Mint mondta, New York állam, New Jersey, Connecticut, Detroit és New Orleans már túljutott a járvány csúcspontján, és szerinte a nyár végére Amerika az egész járványt maga mögött tudhatja.

Hozzátette azt is, hogy eddig 16 állam jelezte, hogy a napokban korlátozásokkal ugyan, de újraindítja az életet. William Bryan, a belbiztonsági minisztérium tudományos és technológiai ügyekért felelős államtitkára a sajtókonferencián elmondta: a napsütés és a nyári meleg beköszöntével a koronavírus gyorsabban eltűnhet. "Megállapítottuk, hogy a melegben és a párás időben a vírus nehezebben terjed" – mondta az államtitkár. Kifejtette, hogy az eddigi vizsgálatok szerint a vírus csupán 90 másodpercig marad életben, ha közvetlen napfény éri, és 90 percig fertőzőképes, ha napfénymentes környezetben van. Újságírói kérdésre válaszolva Donald Trump elmondta, hogy egyes sajtóhírekkel ellentétben továbbra is reményeket fűz a hidroxi-klorokin nevű szerhez, amelyet malária és egyes súlyos immunbetegségek (például a lupusz és a reumatoid artritisz) kezelésére alkalmaznak, és sok helyütt ezzel kezdték gyógyítani az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegséget is. "Majd meglátjuk, mi történik" – fogalmazott.

Trumpot megkérdezték arról is, hogyan fog zajlani a novemberi elnökválasztás a járvány közepette. "Nem tudom megmondani, mi fog történni. Van egy aluszékony pasas egy ház alagsorában, aki nem akar elnöki vitát a Covid-19 miatt, és a sajtó zöld utat biztosít neki" – mondta az elnök Joe Bidenre, a demokraták várható elnökjelöltjére célozva, akit általában Aluszékony Joe-ként szokott emlegetni. Biden a villája alagsorából szokott újságírói kérdésekre válaszolni, többnyire a felesége társaságában, sőt, gyakorta a felesége válaszol helyette is. Biden március közepétől törölte valamennyi kampányrendezvényét is.

Az elnök – szintén újságírói felvetésekre reagálva – elmondta, hogy néhány nappal ezelőtt beszélt telefonon Boris Johnson brit kormányfővel, aki szerinte nagyszerű állapotban van, mint mondta: "ismét a régi önmaga, telve energiával". A Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőről érdeklődő újságírónak Trump úgy fogalmazott: úgy látszik, az állapotáról szóló hírek nem voltak megalapozottak. Az amerikai és dél-koreai sajtóban előző napokon olyan, hivatalos forrásból meg nem erősített hírek kaptak lábra, hogy az észak-koreai vezető szív- és érrendszeri műtéten esett át, és egyes értesülések szerint állapota súlyos.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »
You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Olaszországban korona(-nak mondottan) elhalálozottak átlaga 79.,5 év, annyi idősen többség már tartós betegségekkel, a nem jó életmód és talán a genetika miatt. Amire mind

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Olaszországban regisztrálták eddig az új koronavírus-járvány legtöbb halottját Európában, és a hivatalos adatok szerint közülük több mint hétezren idősotthonokban veszítették életüket, amelyeket a fertőzés terjedésének első heteiben nem zártak le a látogatók előtt az olasz sajtó pénteki beszámolói szerint.

A kiemelkedően magas olaszországi halálozási arányt a Covid-19-fertőzés kezdeti időszakában a népesség előrehaladott életkorával magyarázták. Indokként jelölték meg az olaszok intenzív társadalmi életét és családközpontúságát, vagyis azt, hogy a 75 év felettiek nagy része a család fiatalabb tagjaival él együtt, vagy velük mindennapi kapcsolatban áll. Giuseppe Conte miniszterelnök egyenesen a járvány gócpontjában található kórházak felelősségét hangsúlyozta, azt állítva, hogy ezek "robbantották szét" a fertőzést, a halottak számát növelve.

Másfél hónappal a járvány olaszországi kezdete után az egészségügyi szakértők már úgy látják, a halottak magas számának magyarázatát az idősotthonokban kell keresni. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai is azt mutatják, hogy az Európában elhunytak fele az ilyen intézményekben veszítette életét.

Olaszországban több mint 4600 idősotthon működik, a legtöbb, 622 a gazdagabb régiónak számító Lombardiában.

A járvány gócpontjaként ismert Lombardiában az eddigi több mint 25 ezer olaszországi halottból több mint 12 ezret regisztráltak. Ez volt az első olasz tartomány, ahol február 23-án tíz települést vesztegzár alá helyeztek. Az idősotthonokat azonban nem zárták le: továbbra is engedélyezett volt a rokonlátogatás, valamint a nem ott élő idősek is bejárhattak az otthonokba ambuláns kezelésre, időstornára, menzára. Február 27-től a látogatóknak megmérték a testhőmérsékletét, március 2-tól a rokonoktól – vírusteszt nélkül – egyszerűen megkérdezték, hogy pozitívak-e, később az otthonok lakói fejenként naponta csak egy látogatót fogadhattak. Az idősotthonokban a látogatást csak március 16-án tiltották meg.

Hírdetés

A legnagyobb milánói otthonban, a Pio Albergo Trivulzióban március közepéig ezer idős személy lakott, naponta legalább ezer rokon érkezett hozzájuk, a látogatók és az egészségügyi személyzet etette, mosdatta, öltöztette őket bármilyen védőeszköz nélkül. Az első szájmaszkokat az ápolók március utolsó hetében kapták meg. Az otthon ezer lakójából több mint kétszázan haltak meg az új koronavírus-járvány szövődményei miatt. A több mint ezer fős személyzetből háromszázan betegedtek meg.

A Lombardiában a legtöbb halottat számláló Bergamo városa idősotthonainak minden ötödik lakója meghalt. A Bergamo melletti Brembate Soprában tavaly márciusban 4, az idén márciusban 97 személy hunyt el, ebből 65 a helyi idősotthonban, és többségük a harmincas évek második felében született. Az otthonok lezárása után a családtagok nem látták viszont többé azóta elhunyt rokonaikat, több fertőzött idős személyt nem is szállítottak kórházba, hanem az otthonban igyekeztek őket ellátni. A rokonok feljelentései után az olasz ügyészség majdnem minden tartományban vizsgálatot indított az idősotthonokban.

A Corriere della Sera című napilap adatai szerint a legtöbb beteg az Emilia Romagna-beli Piacenza városában hunyt el.

Az idősek tömeges fertőzöttsége magyarázza, hogy Olaszországban több mint két hónappal a járvány terjedésének kezdete óta még mindig nem sikerült csökkenteni a halottak napi számát, amely csütörtökön is 464 volt.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »
You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Semmilyen hatása se lesz. Nálunk se zárták be a kis alapterületű élelmiszer és zöldséges boltokat.Az osztrákok megnyitják az iskoláikat is. Inkább másznának hegyet, ha már

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Szigorú óvintézkedések mellett, fokozatosan indulhat újra az oktatás az ausztriai iskolákban májusban – jelentette be Heinz Fassmann oktatási miniszter egy bécsi sajtótájékoztatón.

A végzős osztályok tanulói május 4-én mennek először iskolába, két héttel később az általános iskolások, a középiskolások és a speciális iskolák tanulói is visszaülnek az iskolapadokba; a többiek pedig június 3-tól vehetnek részt az iskolai oktatásban – jelentette be Fassmann. Kifejtette: az oktatás szigorú óvintézkedések mellett folytatódik; ezért az iskolai osztályok tanulói nem lehetnek jelen egyszerre a tanórákon. Az osztály egyik fele hétfőtől péntekig, másik fele csütörtökön és pénteken vesz részt az iskolai oktatásban; a következő héten a csoportok cserélnek egymással.

Énekórát és testnevelés órát nem tartanak, és a diákok nem írnak iskolai dolgozatot sem. A miniszter hangsúlyozta, hogy a rendhagyó működésre tekintettel nem kell leadni tanév végéig a teljes tananyagot. Fassmann azt javasolja, hogy amerikai mintára hozzanak létre "nyári iskolákat" azoknak a tanulóknak, akik lemaradtak a tananyagban.

Hírdetés

A tárcavezető arról is beszélt, hogy az oktatás újraindításával kapcsolatos döntés nem volt könnyű; mérlegelni kellett, hogy a koronavírus-járvány idején a diákok oktatáshoz való joga hogyan illeszthető össze egészségük megóvásával. A szigorú óvintézkedések részeként az osztályterem kivételével kötelező lesz a szájmaszk viselése; a gyerekek a tervek szerint a tanszerek mellett otthonról viszik magukkal a szájmaszkot; az intézmény gondoskodik ugyanakkor "pót-szájmaszkokról", arra az esetre, ha az eredeti megsérül vagy elveszik. Azok a tanárok, akik a fokozottan veszélyeztetett csoporthoz tartoznak, továbbra is otthon maradhatnak; a tanórákat viszont digitális eszközök segítségével kötelesek megtartani.

Christiane Spiel oktatási pszichológus, a bécsi egyetem professzora egy felmérés eredményét ismertette. 8300 10 és 19 év közötti iskolai tanulót kérdeztek az általuk használt digitális eszközökről; 16 százalékuk mondta azt, hogy nincs laptopja, illetve táblagépe; 21 százalékuk pedig egyáltalán nem kap segítséget a tanulásban.

Ausztriában továbbra is folytatódik a kedvező tendencia: 15 071-en fertőződtek meg koronavírussal; közülük 11 872-en időközben meggyógyultak; jelenleg 2669 beteget tartanak nyilván. A koronavírus okozta megbetegedésbe 530-an haltak bele. Sebastian Kurz kancellár és Rudolf Anschober egészségügyi miniszter a tervek szerint a jövő héten dönt majd arról, valóban lehetséges-e a nagyobb üzletek, illetve a szolgáltatási ágazat, így a fodrászatok megnyitása. Addigra derül ki ugyanis, hogy a kisebb üzletek múlt heti megnyitása hatással volt-e a koronavírus terjedésére.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »
You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Nem lehet bunkeréletet élni, tehát kimennek a jó időbe, ami amúgy NEM veszélyes. Csak hát így a le nem zárt területekre szorulnak össze! Amelyik polgi ÉRTELMETLEN lezáráso

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Balatonberényben nem lehet a hétvégén a közterületeket látogatni, sem a strandokat. Balatonfenyvesen már egy hete tilos a fürdőhelyek és a keleti mólószár látogatása, ez marad a most is. Nem látogathatóak a balatonszárszói strandok, sem a közterületek, de ugyanígy Balatonföldvár is fenntartja a korlátozó intézkedéseit.

Balatonmáriafürdőn is lehet korlátozásokra számítani a hétvégén, és Balatonboglár, valamint Balatonlelle sem lazít a közterületek korábbi lezárásán. Mészáros Miklós, Boglár polgármestere

megkérte a városlakókat, hogy bevásárlásaikat ne hétvégén intézzék, a nyaralótulajdonosokat pedig arra, ha megérkeznek, ők se mozogjanak a közterületeken.

Nem látogathatóak a strandok a várdomb környéke, a Szent Erzsébet Park, a Gömbkilátó és a Kalandpark sem.

Zamárdiban a játszóterek és a kilátó tart zárva a hétvégén, a többi közterületen nincs konkrét lezárás. Viszont hétvégén kötelező közterületen és az üzletekben maszk viselése.

Szántódon a veszélyhelyzet kihirdetése óta nem használhatóak a szabadtéri parkok, strandok, s ezt fenntartják ezen a hétvégén is. Ahogyan a kötelező maszk használat is marad az üzletekben.

Siófokon a hajóállomás nagy parkolója, a Rózsakert, az Isztria sétány és a Balaton közti zöld terület no go zóna. Viszont a Jókai parkot használhatják a városlakók. Forgalmi rend változás lesz, mivel egyirányúvá válik a Mártírok útja, a Batthyány utca kereszteződésétől, illetve a Petőfi sétány. Erre a hétvégére már feloldják a fitneszparkok használatának tilalmát, de a maszk viselésén nem változtatott a polgármester.

Fonyódon nincsenek lezárások, ugyanez a helyzet Balatonkeresztúron és Balatonszemesen is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Varga György

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Nálunk is ez lehet, már lefele szállunk, azért csak igyekeznek eltúlozni a kór kiterjedését.Honnan tudják, hogy mikor tetőzik?Honnan tudja az ember teste, hány éves. Hát a

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Első alkalommal csökkent Romániában a nyilvántartott aktív koronavírus-fertőzöttek száma: péntek volt az első nap, amikor a hatóságok több gyógyulásról, mint újonnan észlelt fertőzésről számoltak be.

A stratégiai kommunikációs törzs péntek kora délután közzétett összesítése szerint a járvány az utóbbi hét ütemében terjedt. A csütörtöki jelentés óta 321 új fertőzöttet diagnosztizáltak, olyan körülmények között, amikor minden korábbinál több, 8266 tesztet végeztek.

Rekordnak számít viszont az, hogy 24 óra alatt 339 gyógyult koronavírusos páciens hagyhatta el a kórházat, és az is, hogy a betegségből felgyógyultak aránya meghaladta az eddig regisztrált fertőzések 27 százalékát.

Hírdetés

A román egészségügyi hálózat terhelése azonban továbbra is fokozódik: a pénteki "fellélegzésben" az előző nap ellenkező előjelű kilengése is benne van: akkor 314-gyel ugrott meg az aktív fertőzöttek száma, ez a növekmény pedig több mint másfélszerese volt az utóbbi hét növekedési ritmusának.

Romániában eddig 10 417 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust, közülük 241-et intenzív osztályon ápolnak. A legutóbbi összesítés óta – az utolsó hét átlagát 25 százalékkal meghaladó – újabb 25 halálesetet jelentettek. Romániában eddig 552 halálos áldozatot követelt a járvány, külföldön pedig 70 Covid-19-cel diagnosztizált román állampolgár vesztette életét.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »
You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Mindez Olaszországban történik és fog történni, ahonnét a leghangosabban zengett a járvány ... médiavisszhangja.A lottósorsolást pl. miért nem lehetett megrendezni, nálunk

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Négy szakaszban indul újra az élet Olaszországban a római kormány tervei szerint az új típusú koronavírus-járvány elvonulása után, amelynek részleteit a Corriere della Sera című napilap közölte pénteken – írja az MTI.

A Covid-19 miatt bevezetett óvintézkedéseket fokozatosan négy fázisban oldják fel: április 27-től négy egymást követő hétfőn újabb és újabb korlátozó intézkedéseken enyhítenek.

Jövő hétfőn

a mezőgazdaságot, erdészeteket és a hajóipart ellátó gépgyártás indul újra. Ez lesz az első "nem létfontosságú" termelési ágazat, amely ismét munkába áll. Első kis lépésről írt a Corriere della Sera hangsúlyozva, hogy az üzemekben dolgozók egészségvédelmi feltételeinek biztosítása még egyeztetés alatt áll a szakszervezetekkel.

Május 4-től

folytatódhatnak az építkezések, újraindulhat a textil- és divatipar. Visszatérnek a járvány miatt felfüggesztett lottósorsolások. Enyhítik a március 11-től érvényes kijárási korlátozásokat: az olaszoknak ellenőrzés esetén továbbra is indokolni kell mozgásukat, de szabadon elhagyhatják lakókörzetüket, amit eddig csak munkavégzés miatt tehettek meg. Ismét engedélyezett lesz a szabadidős szabadtéri sportolás a lakóhelytől távolabb is, vagyis az olaszok elmehetnek kocogni a lakásuktól távolabbi parkokba is, továbbra is két méteres távolságra egymástól.  

Május 11-től

Hírdetés

felhúzzák redőnyeiket az üzletek, melyeknek biztosítani kell a fertőtlenítést, valamint a vevők közti távolságtartást. A ruhaüzletekben fertőtleníteni kell a felpróbált ruhákat.  Kivételt továbbra is a nagyobb vevőtömeget vonzó kereskedelmi központok és piacok képviselnek.

Május 18-tól

megnyitják a fodrászatokat, presszókat, éttermeket: a vendégek a bárpulttól legalább egy méterre fogyaszthatnak, két éttermi asztal között két méteres távolságnak kell lennie, a pincéreknek kötelező lesz a szájmaszk és a kesztyű használata. Ha erre a dátumra a járványadatok megfelelően változnak, feloldhatják a tartományok közötti mozgási tilalmat is.

A szakértők a legutolsó fázist tartják a legérzékenyebbnek, mivel csak a ruha-, cipő és háztartási cikkeket áruló üzleteket számítva, mintegy 115 ezer kereskedelmi egység készül újranyitni. Többségük 40 négyzetméter körüli, tehát szabályozni kell, egyszerre hány eladó és vevő tartózkodhat a bolthelységben. Szakszervezeti számítások szerint az ezekben korábban foglalkoztatott több mint 313 ezer dolgozó fele veszítheti el állását.  

A fázisok kidolgozását a római kormány egy 17 fős szakértői csapatra bízta, melyet közgazdászok, egészségügyi szakemberek, szociológusok, pszichológusok alkotnak, a vállalatszabályozással foglalkozó Vittorio Colao topmenedzser vezetésével. Giuseppe Conte miniszterelnök szombatra ígérte az újraindulás pontos forgatókönyvének bejelentését. A tervek szerint az ütemezés eredményeit, vagyis a járvány alakulását két hetente felülvizsgálják. A járványtól mentes régiókban gyorsabban oldhatják az óvintézkedéseket.     

Nem született még döntés az eddig többnyire távmunkában működtetett hivatalok újraindításáról. A mozikat, színházakat nem nyitják még újra, és a szórakozóhelyeket sem. A legnagyobb nehézséget a városi tömegközlekedés biztonságos megszervezése képviseli.  

Az oktatás csak szeptembertől kezdődik újra. A júniusi érettségi csak szóbeli vizsgából áll majd. Felmerült a kijárási korlátozás fenntartása a hetven felettiek esetében, ami több mint 10 millió olaszt érintene. Ha a kijárási korlátozást hatvan évtől hagyják érvényben, ez további 7 millió személyre vonatkozik, akik még aktív munkavállalók. A hatvan és hetven év közöttiek halálozási átlaga majdnem tíz százalékos volt.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »
You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Aki előbb nyit, az jár jól, pontosan az kockáztat aki megállítja az életet, nemcsak gazdasági vagy politikai értelemben lesz a járvány vesztese az azt kezelni nem tudó ors

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Csehországban pénteken feloldották az állampolgárok szabad mozgását korlátozó döntést, a közterületeken ezentúl engedélyezik legfeljebb tíz ember csoportosulását is.

A március közepén bevezetett, a szabad mozgást korlátozó intézkedés feloldásáról csütörtökön késő este döntött a cseh kormány annak alapján, hogy jelentősen javult a járványhelyzet.

Feloldották a külföldi utazások tilalmát is. A csehek ezentúl ismét utazhatnak külföldre, de az országba való visszatéréskor be kell mutatniuk egy friss negatív koronavírus-tesztet, vagy két hétre karanténba kell menniük, amit a hatóságok ellenőrizni fognak.

A külföldi utazások korlátozását az ellenzék élesen bírálta, és kezdeményezésére a szenátus – amelyben az ellenzék van többségben – egy alkotmánybírósági beadványt készített.

"A szigorítások enyhítését a jól alakuló járványhelyzet tette lehetővé" – mondta Adam Vojtech egészségügyi miniszter a késő esti sajtótájékoztatón.

Hírdetés

A csütörtöki kormányülés rendkívüli módon elhúzódott, mert Andrej Babis kormányfő délután bekapcsolódott az európai uniós vezetők videokonferenciájába, ezért a kabinet több órára megszakította tanácskozását. A kormány pénteken újra összeül, hogy megvitassa a járványhelyzettel kapcsolatos további időszerű kérdéseket.

A kabinet csütörtökön arról is döntött, hogy az eredetileg tervezettnél gyorsabb ütemben fogják feloldani a járványellenes védekezéskor hozott korlátozó intézkedéseket. Míg az eredeti forgatókönyv a korlátozások – bezárt üzletek, vendéglők, szolgáltatások, iskolák, szünetelő kulturális és sportrendezvények – feloldásának utolsó szakaszát június 8-ára tervezte, a csütörtöki döntést szerint erre már május 25-én sor kerül.

Csehországban péntek reggel 7187 új koronavírussal fertőzöttet tartottak nyilván, ami 55-tel több a csütörtökinél. Az utóbbi hetekben ez a legalacsonyabb napi növekmény – derül ki az egészségügyi tárca honlapján közölt statisztikából. Az első fertőzöttet március elsején diagnosztizálták Csehországban.

A betegségből eddig már több mint 2300-an gyógyultak ki, míg a halálos áldozatok száma meghaladja a kétszázat.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »
You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Egy comment, ami az egyik mögöttes célra mutat rá : ne foglalkozz olyannal, ami nem gépezés, pénzkeresés, vagy pénzköltés. Az állampolgár = adósrabszolga természetbe vonul

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Ismét szigorítják a hétvégén a szabadban tartózkodás szabályait a nagyvárosokban. Az önkormányzatok – élve a kormánytól kapott felhatalmazásukkal – több kirándulóhelyet is újra lezárnak. Éjszakánként több helyen kijárási tilalom lesz érvényben.

Pécsen tilos lesz a belépés a tettyei közparkba, a Mandulás parkba, Malomvölgybe és a tüskésréti szabadidőparkba. Utóbbi két helyszínen reggel 6 és 9 óra között a sportolás megengedett, míg a malomvölgyi tavaknál lehet horgászni is.

A legkedveltebb baranyai üdülőtelepülésen, Orfűn – ahogy húsvét óta minden hétvégén – a Pécsi-tó körüli sétányt most is csak a helyiek, az üdülőtulajdonosok és az érvényes horgászjeggyel rendelkezők használhatják, a tó körüli parkolókat lezárják, a település látványosságai pedig zárva tartanak.

Kaposváron a város népszerű kirándulóhelyén, a Desedánál továbbra sem nyithatnak ki a büfék, a tó toponári oldalán nem használható a strand melletti, valamint a csónakházhoz vezető parkoló, a kaposfüredi részen pedig nem látogatható a kilátó és a játszótér.

A kaposvári Városligetben a futókört továbbra is igénybe vehetik a sportolni vágyók, de a város valamennyi sportpályája zárva van. Szita Károly polgármester a konditermek hétvégi zárvatartását is elrendelte.

A balatoni települések többségén ismét életbe lépnek a korábban bevezetett hétvégi korlátozó intézkedések, így nem közelíthetők meg strandok, parkok, játszóterek, kikötők, közterületek, parti részek. Akadnak ugyanakkor tóparti települések, ahol nem zárnak le közterületeket, mint például Zamárdiban, Balatonszemesen, Fonyódon vagy Balatonkeresztúron.

Szombathelyen a hétvégén kötelező lesz a szájmaszk használata az üzletekben is, ezzel a rendelkezéssel egészítette ki Nemény András polgármester korábbi intézkedéseket. A hétvégén továbbra is lezárnak parkolókat, csak gyalogosan és kerékpárral lesz megközelíthető például a Csónakázó-tó, a Sportliget, az Emlékmű-domb, illetve a szombathelyi parkerdő, valamennyi közparkban maszkot kell viselni, este nyolc és reggel hat óra között pedig 18 év alattiak nem tartózkodhatnak közterületen.

Győrben a közterületeken csak áthaladni lehet. Az üzletekben kötelező szájmaszkot, vagy a száj és orr elé helyezett kendőt viselni. A dohányboltok csak reggel nyolc és dél között tarthatnak nyitva. A Vásárcsarnokban és a Tarcsay úti piacon szombaton a 65 év felettiek reggel hat és kilenc óra között vásárolhatnak.

Székesfehérváron Cser-Palkovics András polgármester vasárnap éjfélig közterületen, a városi piacon és a helyi közösségi közlekedésben kötelezővé tette a védőmaszkot, vagy más az orr és a száj eltakarására alkalmas textil viseletét. A városvezető ezen felül a 18 év alattiaknak este 20 órától másnap reggel 6 óráig megtiltotta a közterület használatát.

Hírdetés

Velencén hosszabb ideje lezárják a város parkolóit a hétvégékre és az ünnepnapokra. Ez alól kivétel a korzóban üzemelő áruház parkolója, ahol a vásárlók egy órát parkolhatnak, valamint a vasút melletti parkoló, amelyet nem zárnak le a munkába járók miatt.

Tatabányán lezárják a turulemlékmű parkolóját. Nem látogatható a Május 1. park, a Csónakázó tó, a Záray-emlékpark, és az érintett településekkel közösen lezárják a kerékpárutakat Vértesszőlős és Tata, valamint Környe és Oroszlány felé.

Tatán a hétvégén nem látogatható az Öreg-tó partja, az Angolkert, a tatai vár és az Esterházy-kastély környéke.

Kecskeméten a múlt hétvégéhez hasonlóan tilos az utcákra menni péntek éjféltől és szombat este tíz órától reggel hat óráig, valamint vasárnap este tíz óra és éjfél között. Ez alól csak az mentesül, aki munkába, gyógyszertárba megy, sürgősségi orvosi ellátást vesz igénybe vagy hivatásbeli kötelezettséget teljesít.

Szolnokon kizárólag maszkkal vagy a szájat, orrot takaró kendővel lehet belépni az üzletekbe, piacokra szombattól a veszélyhelyzet végéig. A belvárosi piacon szombaton osztanak maszkokat. Hétvégén háromnál több ember csoportosulása tilos a közterületeken, kivéve, ha igazolják, hogy közös háztartásban élnek.

Békéscsabán a múlt hétvégén hozott korlátozásokat és ajánlásokat ismétli meg a polgármester: közterületeken és közparkokban tartózkodni csak alapos indokkal lehet, kerülni kell a csoportosulást és tilos piknikezni. Szarvas Péter emellett javasolja maszk viselését.

Szegeden az elmúlt hétvégékhez hasonlóan a szabadban lenni, sportolni vagy kutyát sétáltatni legfeljebb napi egy órában lehet szombat-vasárnap, azt is egyedül, vagy csak az egy háztartásban élőkkel, és továbbra is legfeljebb ötszáz vevő tartózkodhat egy időben a Mars téri piacon. Botka László nyomatékosan kérte a szegedieket, hogy az üzletekben, a boltokban és a piacon, valamint a tömegközlekedési járműveken viseljenek maszkot, vagy kendővel vagy sállal takarják el a szájukat és az orrukat.

Miskolcon ezen a hétvégén is lezárják a turistaforgalomban és a hétvégéken gyakran használt parkolókat. A Búza téri piac melletti nagy parkolóban a kijárási korlátozásban foglalt életkor és időkorlát szerint ellenőrzik az autósokat, illetve a pecsenyéssor vendégeit, és folyamatos lesz az ellenőrzés az önkormányzat által üzemeltetett termelői piacon.

Debrecenben újabb szigorítás nem lesz a hét végén, de továbbra is zárva tartják a nagyerdei parkerdőt és a város legnagyobb játszóterét, az Ötholdas Pagonyt.

Nyíregyházán Kovács Ferenc polgármester rendelete szerint péntek éjféltől szombat reggel hatig, majd szombat este tíztől vasárnap reggel hatig, és vasárnap este tíztől éjfélig a Bujtosi városligetben és Sóstógyógyfürdő egyes részein – alapos indok kivételével – tilos tartózkodni.

Salgótarjánban szombat éjféltől vasárnap éjfélig valamennyi közterületen, valamint a turistautakon kizárólag az egy háztartásban élők tartózkodhatnak csoportosan, ami három embert jelent.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »
You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.