2020. április 8., szerda

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Elérkeztünk ahhoz a kérdéshez ami sokakat foglalkoztat csak nem merték megkérdezni: FÜRDÉSre lehetőség mégis lesz idén nyáron, medencében és szabad vízen is. Hogy mer majd

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Mint az Boros László Attila. a szövetség elnökének szavaiból kiderült, külön a fürdőkre vonatkozóan az operatív törzs a mai napig nem hozott semmilyen speciális rendelkezést, vagyis

elvileg, bizonyos szabályok betartásával, akár nyitva is lehetnének.

Azonban, miután a vendégek eltűntek, teljesen érhető módon, a legtöbb létesítmény ideiglenesen zárva tart.

Azt, hogy a fürdők mikor fognak újranyitni, ma Magyarországon senki nem tudja – fogalmazott a Büki Gyógyfürdő vezérigazgatója. Ugyanakkor úgy véli, a létesítmények, helyzettől függően, de úgy fognak kinyitni, ahogyan bezárták a kapuikat: tehát a hatályos üzemeltetési szabályoknak és engedélyeknek megfelelően. Miután pedig az egészségre nézve hasonló kockázat merül fel, mint bármely közösségi térben – egy bevásárlóközpontban vagy koncerten –, így

semmilyen extra kockázatot nem fognak jelenteni a fürdők.

Ráadásul maga az uszodavíz, a fertőtlenítések és a kezelési technológiák miatt azonnal megöli a vírusokat, tette hozzá.

A Magyar Fürdőszövetség felmérése alapján jelenleg

a fürdők a csőd szélén állnak.

Egy és három hónap közöttire tehető az a tartalék, amelyből a munkavállalókat és a számlákat részben vagy egészben fizetni tudják. Boros László Attila ezért azonnali tulajdonosi vagy központi kormányzati segítséget lát szükségesnek, miután a fürdők jellemzően nagyon alacsony jövedelmezőséggel dolgoznak, a március közepi leállás óta pedig sok százmillió forintos bevételtől estek el. Az általa vezetett Büki Gyógyfürdő esetében már több mint félmilliárdos a hiány, tette hozzá.

A szakember meglátása szerint

a kompenzációknál ugyanakkor erősebb dolgokra lenne szükség, ennek érdekében, más ágazatokhoz hasonlóan a Magyar Fürdőszövetség is benyújtotta a javaslatait a kormányzathoz.

Egyrészt a rövid távú helyzetre vonatkozó likviditási problémák kezelésére, valamint a néhány hónap múlva várható újrainduláskor szükséges intézkedésekre, hogy a fürdők eljussanak a 2021-es nyári szezonig élve, üzemképesen.

A KSH legfrissebb elérhető adatai szerint Magyarországon mintegy 18 ezren dolgoznak fürdőkben, strandokon, aquaparkokban és wellness központokban. A szövetség elnöke megjegyezte,

a belföldi, illetve a külföldről érkező turizmus egészen biztosan nem fog újraindulni a fürdők nélkül,

hiszen a hazai vendégéjszakák több mint kétharmada olyan településeken képződik, ahol turisztikailag releváns fürdő van. Vagyis Magyarországon, de vidéken egyértelműen a fürdők hajtják a turizmust.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Amikor kéne akkor sehol sincs az unió. Az "önkéntesen telepíthető" koronavírussal kapcsolatos mobilalkalmazásokkal önmagunk ellen folytatott kémkedést bezzeg ajánlják, ha

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs
Az Európai Kutatási Tanács elnöke finoman elmondta a véleményét az EU vezetéséről, majd vette a kalapját

A koronavírus okozta világjárványra adott európai válasz késlekedése miatt beadta lemondását Mauro Ferrari, az Európai Kutatási Tanács elnöke – erősítette meg Johannes Bahrke, az Európai Bizottság digitális gazdaságért, valamint kutatásért és innovációért felelős szóvivője szerdán.

Ferrari, aki január elsejétől töltötte be a pozíciót, kedden késő délután nyújtotta be lemondását Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének.

A kutatási tanács elnöke a Financial Times című brit üzleti napilaphoz eljuttatott nyilatkozatában azt írta: "rendkívül csalódott a világjárványra adott európai válasz miatt". A vírusfertőzés gyors leküzdésére egy tudományos program elindítását javasolta, azonban elképzelésének megvalósításakor "intézményi és politikai akadályokba ütközött".

Hírdetés

Szavai szerint az Európai Unió lelkes támogatójaként érkezett a kutatási tanácshoz, azonban a koronavírus okozta válság teljesen megváltoztatta véleményét.

"Elvesztettem a hitem a rendszer iránt. Eleget láttam az Európai Unió tudományos irányításából és politikai működéséből" – írta.

A napilap úgy tudja, hogy a kutatási tanács vezetősége Ferrari több ötletével sem értett egyet, egyebek mellett azzal, hogy az ügynökség a járványra adható rövid távú megoldásokra összpontosítson.

Johannes Bahrke szóvivő azt mondta, az Európai Bizottság a lehető leghamarabb új vezetőt nevez ki a tanács élére, ugyanis nem kerülhet veszélybe az a több mint 50 kutatási kezdeményezés, amely jelentősen hozzájárulhat a világjárványra adott válaszhoz.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »
You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Már előbb kellett volna.

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Már előbb kellett volna.

Wednesday 08 April 2020 02:43 PM UTC+00

A koronavírus már több mint 180 országban terjedt el, sok helyen pedig még mindig meredeken emelkedik az új fertőzések száma. Miközben lázasan folyik az oltóanyagok fejlesztése és már az elsődleges kezelésekkel is sikereket érnek el az orvosok, elindult egy olyan szintű piaci lassulás melynek az emberekre és a gazdaságra kifejtett potenciális hatása óriási, és globális mértékű aggodalomra ad okot.

"Egyre több elemző számít arra, hogy a járvány hosszabbtávú, negatív hatást fog gyakorolni a gazdaság minden ágazatára, a logisztikai szűk keresztmetszetektől és az üzemek leállításától kezdve az üzleti beruházások és a fogyasztói kiadások visszaeséséig. Pozitívum viszont, hogy eddig nem látott együttműködés és szolidaritás alakult ki a nemzetek között" - fogalmaz Schannen Frigyes, a Roland Berger német tanácsadó cég magyarországi partnere.

A kormányzati gazdasági lépéseknek köszönhetően sok kis- és középvállalkozás menekülhet meg a biztos csődtől, de ezek a lépések sem tudják megállítani a gazdasági recessziót. A világ kormányai nem rendelkeznek olyan eszköztárral, amely teljes értékű gyógymódot jelenthetne a likviditási problémákra, a szétszakadt értékláncokra és az általános céges és egyéni költekezés csökkenésére" - mondta Schannen Frigyes. "A tömeges elbocsátások, az általános vásárlói kedv csökkenése és a nemzeti devizák mélyrepülése miatt gyakorlatilag biztosak lehetünk a hosszútávú negatív hatásban, visszaesésben

- tette hozzá.

A Roland Berger legpesszimistább forgatókönyve szerint a járvány teljes megállítása csak 2021-re sikerülhet. Az mindenesetre biztos, hogy az egészségügyi rendszer jelentősebb kapacitáshiányt fog tapasztalni és számos iparágban állhat le a termelés. Veszélybe kerülnek az Ázsia és Európa közötti ellátási láncok, amelyek különösen fontosak a gyógyszeripari alapanyagok és az elektronikai ipar szempontjából, és az Európán belüli kritikus ellátási láncok szintén elkezdenek lebomlani.

A fogyasztás és a beruházások átmeneti, de jelentős mértékű csökkenését látjuk. Az optimistább, gyors helyreállási forgatókönyvünk szerint súlyos zavarok csak bizonyos ágazatokban fordulnak elő, a kínálati sokk kevésbé lesz drámai, a hazai termelést kisebb mértékben fogja befolyásolni a pandémia és a kereslet csak néhány iparágban csökken erőteljes mértékben, mint például a személyszállítás, a vendéglátóipar és az idegenforgalom

- magyarázta Schannen Frigyes.

A járvány hatásai az egyes iparágakra

A járvány különböző üzleti ágazatokra gyakorolt hatása a kínálati és keresleti mintázatok közti különbségek miatt változó. A tavaly is csökkent mértékben növekvő autóipar várhatóan a recesszió egyik nagy vesztese lehet. Már 2019-ben érezhető volt a lassulás, a bruttó hozzáadott érték (GVA) pedig 2020-ban akár 10,6 százalékponttal is zsugorodhat a pesszimistább jóslatok szerint, ezesetben a járműeladások több mint 10 százalékkal csökkennének a tanácsadócég előrejelzései alapján.

A gyógyszeripar ellátási láncát is fokozott nyomás éri, ám a folyamatos kereslet továbbra is fennáll, melynek biztosítania kell a (lassabb) folyamatos növekedést. A legrosszabb esetben a gyenge globális gazdasággal összhangban jóval alacsonyabb lesz a növekedési ráta a megszokottnál, mivel erre az iparágra is igaz, hogy a nem alapvető fontoságú kiadások mértéke csökkenni fog - a kérdés, hogy mekkora mértékben.

A logisztikai ipart erősen érinti a kereskedelem bármilyen szintű gyengülése, így az ágazat különösen érzékeny a koronavírus okozta visszaesésre is. A legrosszabb esetben a kereslet súlyosan csökken, amelynek helyreállása az általános gazdasági problémák megoldódása után fog csak bekövetkezni. Az otthon tartózkodók számának növekedése miatt az online vásárlások és a házhozszállítások mértéke emelkedik, ám a fuvarozócégek és logisztikai központok a nagy gyárak termelésének csökkentése, vagy leállítása okán jelentős bevételkiesésre számíthatnak.

A vendéglátóipar, a személyszállítás és az idegenforgalom lesznek az igazi elszenvedői a vírus által okozott elővigyázatosságnak. Globális szinten ezermilliárdos nagyságrendű visszaesés következhet az éves forgalomban, mely szállodák, utazási irodák és biztosítók megszűnését jelenti. A világ légitársaságai többezer járatot töröltek a járvány miatt és a rend még hónapokig nem fog helyreállni.

Az ingatlanpiac egyes szakemberek szerint akár teljesen befagyhat, mindazonáltal a teljes bizonytalanság jellemzi az ágazatot. Az árak realizációja és az albérletárak rövidtávú csökkenése minden bizonnyal megtörténik, viszont, ha nem következik be globális gazdasági válság, akkor a visszaesés nem lesz számottevő. Az építkezések és ingatlanprojektek csúszása elkerülhetetlen, a befektetőknek pedig rossz hír, hogy a késedelem sok esetben vis maiornak lesz tekinthető, mely gátat fog szabni a kárpótlás megszerzésének.

Short-tilalom következhet

A tőzsdei kereskedelem erőteljes volatilitási időszakot él át. Az osztrák pénzügyi felügyelet egy hónapos időtartamra megtiltotta a shortolást a bécsi tőzsdén, majd Spanyolországban is egyhónapos short-tilalmat vezettek be. A franciák 92 részvény shortolását tiltották meg, melyek közé tartoznak blue chipek is, pl. a BNP Paribas, a Renault, vagy az Air France-KLM. Az olasz tőzsdefelügyelet a húsz legnagyobb tőzsdén jelenlévő cég esetében tiltotta meg a shortolást.

A tőzsdekereskedelem hanyatlása kísértetiesen hasonlított a 2008-as válság jellemzőihez, ám "a volatilitási index alapján a mostani járványhelyzet nagyobb pesszimizmust (majd korrekciós hullámzást) vált ki a befektetőkből, mint az 1998-as orosz válság vagy a 2001-es new yorki terrortámadás. Több európai tőzsdén is short-tilalmat vagy korlátozásokat vezettek be és ezt a gyakorlatot az MNB és a BÉT is kész lehet követni, ha szükségét látja. A vállalatoknak most túlélő-üzemmódra kell kapcsolni és lehetőleg tömeges elbocsátások nélkül kell átvészelniük ezt az időszakot" - tette hozzá Schannen Frigyes.

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Hogyhogy? Úgy hogy tesztelnek, szűrnek. Fertőzöttet nyilván nem engednek oda. Lényeg az egészben, hogy NINCS itt a világvége, mindenki nyugodjon le a ...

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Jelentős felpattanás lesz a légiközlekedésben, amikor végre újra megnyílnak a határok – véli az egyik magángépeket üzemeltető társaság, a VistaJet elnöke, Thomas Flohr. Véleménye szerint a folyó negyedév második felében újraindulhat a szektor, erre valamikor május végén, június elején kerülhet sor.

Nem lesz könnyű a légitársaságok helyzete, kezdetben az alacsony kihasználtság miatt szenvedhetnek, de itt jöhetnek képbe a magángépeket üzemeltető társaságok, mint együttműködő partnerek, segítségükkel ugyanis kisebb gépekkel is repülhetnének. Nem éri majd meg munkába állítani az olyan nagy gépeket, mint a Boeing 777, vagy az Airbus A380 az olyan útvonalakon, ahol akár 80-90 százalékos férőhely-kihasználtság kellett eddig a profitabilitáshoz. Itt jó alternatívát jelenthetnek a privát gépek, mi pedig boldogan együttműködünk – mondta Thomas Flohr.

A világszerte legalább 1,5 millió embert megfertőző és 81 ezer halálos áldozatot követelő koronavírus elsőként a légiközlekedési szektort ütötte meg, sok légitársaság csak minimális kapacitásokkal üzemel hetek óta. Ázsiában és Ausztráliában már javul a helyzet, különösen a járvány kiindulópontjában, Kínában, miután mától Vuhan városát, ami január vége óta le volt zárva, már el lehet hagyni. Beindult kissé a légiforgalom Dél-Kelet-Ázsia és Ausztrália között is – állítja a VistaJet vezetője.

Forrás: IATA

(CNBC)

Címlapkép: Getty Images

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Az olaszok !!!! májusban már lazítanakMiért nem állok be a világvégéről huhogók, önmagukra rácsot - bilincset követelők kórusába? Mert nincs igazuk, és nagyon veszélyes,

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Az olaszok !!!! májusban már lazítanak

Miért nem állok be a világvégéről huhogók, önmagukra rácsot - bilincset követelők kórusába? Mert nincs igazuk, és nagyon veszélyes, mazochista birka típusú hatalomátadás (power exchange) zajlik, ami már politika és túlmutat a járványon. Melynek terjedésének akadályozása annyi nevetségesen tragikus bakit tartalmaz, hogy vélhetően besegítettek e vírusnak a valakik. Olcsón akartak részvényeket bevásárolni, munkavállalókat és kis cégeket kiszolgáltatott helyzetben látni, túl jó világ volt, kellett egy kis alázatot verni a népekbe, hogy olcsó pénzért bármit elvállaló, bármit elfogadó kiszolgáltatott emberek legyünk. Akik nem mernek a hivatalosan kiadott irányvonalon kívül még csak gondolkodni se.

"A nem létfontosságú termelés, valamint a kereskedelem egyes ágazatainak működése már a jövő héten újraindulhat Olaszországban, miközben a kijárási korlátozás lassú és fokozatos enyhítését májustól tervezik a helyi sajtó szerdai értesülései szerint."

Angelo Borrelli, az olasz polgári védelmi hatóság vezetője korábban úgy nyilatkozott, hogy az országosan március 11-én bevezetett szigorú óvintézkedések feloldásának üteméről az egészségügyi hatóságok véleményt mondanak ugyan, a döntést azonban a kormány hozza meg.

Az egészségügyi hatóságok véleményét összegezve Domenico Arcuri járványügyi biztos kijelentette, hogy a következő hetekben hosszú átmeneti időszak vár Olaszországra, és az olaszoknak nem szabad túl korán ismét kimenniük az utcára. A járványgörbe elkezdett lefelé ívelni, de "ábránd azt gondolni, hogy a vírus eltűnt az életünkből" - mondta Arcuri.

A nemzeti egészségvédelem továbbra is az első helyen áll, de az ország gazdasági motorjait nem lehet még sokáig kikapcsolva hagyni

- jelentette ki Giuseppe Conte miniszterelnök. Hozzátette, az újraindulás a lakosság lelki állapota és a közrend fenntartása miatt is szükségessé vált. A Corriere della Sera értesülései szerint a kormányfő a következő napokban jelenti be, milyen forgatókönyvet kíván követni az április 13-ig tartó óvintézkedések lejárta után.

A legfontosabbnak azt tartják, hogy a harminc fokot súroló jó időben az olaszok a húsvéti ünnepek alatt ne hagyják el városokat. Ezt szigorított közúti ellenőrzéssel kívánják biztosítani.

Az elképzelések szerint a kormány a jövő héttől először a nem létfontosságú termelés és szolgáltatások újraindításával kezdheti el az úgynevezett második fázist. Így újranyithatnak a több mint egy hónapja zárva tartó üzletek, azzal a feltétellel, hogy a vevők - amiként eddig történt a nyitva tartó élelmiszerüzletekben és a gyógyszertárakban - egyesével lépjenek be, valamint az üzlethelységben is biztosított legyen a legalább egyméteres biztonsági távolság betartása. Kötelező lesz a szájmaszk és a védőkesztyű viselete.

A március 11-től távmunkában működő hivatalokban is hasonló óvintézkedésekkel indulhat újra a munka. Ahol lehetséges, turnusokban igyekeznek majd megoldani, hogy minél kevesebb dolgozó legyen jelen egy adott irodában vagy hivatali szobában.

Döntésekre vár a vendéglátás, a szállodaipar, de például a fodrászatok, kozmetikai szalonok is. Az a sajtóban felröppentett javaslat, hogy a fodrászatok egyesével fogadják vendégeiket, egyelőre nem nyerte el az ágazat tetszését. Az éttermekben, presszókban talán visszatér a pincérek és vendégek közötti távolságtartással történő felszolgálás, amivel Észak-Olaszországban a járványterjedés kezdetén próbálkoztak, különösebb siker nélkül. Az oktatási szünettel kapcsolatban az illetékes miniszter már korábban bejelentette, hogy az iskolákat nem nyitják újra júniusban sem, hiszen ez országosan 9 millió tanuló mozgatását jelentené. Az érettségi vizsgák módozatát még nem véglegesítették.

A személyekre vonatkozó kijárási korlátozást májustól akarják lassan és fokozatosan feloldani. A hatvanöt év felettiek és a gyerekek esetében nem lesz automatikus a visszatérés az utcára.

"Ne mozduljatok!" - szólította fel a gócpontként ismert tízmilliós Lombardia lakosait szerdán Fabrizio Sala, a tartomány kormányzóhelyettese. Arra kért mindenkit, húsvétkor ne ismétlődjék meg a március 7-i hétvége, amikor a lombardiaiak tömegesen mentek el a nyaralóikba és síelni. A tartományban több mint egy hónap kellett ahhoz, hogy a diagnosztizált fertőzöttek napi emelkedése ezer alá csökkenjen. A lenullázódás május második felére várható. "Ha most semmibe veszitek az óvintézkedéseket, kezdhetünk mindent elölről" - jelentette ki Fabrizio Sala.

Az azonosított fertőzöttek számának egyre erőteljesebb csökkenése máris oda vezetett, hogy Róma utcáin is egyre több embert látni főleg időseket, akik a zárt presszók előtt kis csoportokban beszélgetnek egymással. A húsvéti bevásárlás miatt megteltek a kis élelmiszerüzletek, ahol nehéz betartani a biztonsági távolságot.

A kormány tervei között szerepel a lakossági mozgás telefoncellás ellenőrzése internetes alkalmazások segítségével: elsőként Lombardia tartomány vezette be önkéntes csatlakozással. Az északi régiók - Lombardia, Veneto, Toscana és Emilia Romagna - ingyenes szájmaszkosztással kezdte el felkészíteni az itt élőket a kijárási korlátozások közelgő feloldására.

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Ez a kőkemény valóság, nem a 2,8% KSH hazugság inflációs statisztikaA nyugdíjasok helyében ezt nem hagynám annyiban...Mi Hazánk mozgalom figyelmükbe ajánlva, de még akár T

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Egy esztendő leforgása alatt is brutális mértékű drágulással találhatják szembe magukat a magyar vásárlók, ha beszabadulnak egy szuper-, vagy hipermarketbe. 12 hónap alatt ugyanis rakétaszerűen kilőtt többek között az öblítőszer koncentrátum, az alma és a sertéscomb ára is. Nem csalás, nem ámítás, ezek a termékek kivétel nélkül, több mint 30 százalékkal drágábbak ma, mint 2019 márciusában. Egy hónap alatt is brutális számokat kaptunk a drágulási toplistán.

2020. márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál a KSH szerint. Ezen belül az élelmiszerek ára emelkedett jelentős mértékben, 7,6 százalékkal nőtt. Igen ám, de ez csak az átlagos drágulás mértéke, ezen belül a sertéshúsé 27,4, a párizsi, kolbászé 20,8, a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 12,2, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 11,9, a cukoré 10,1, a tejé 9,1, a kenyéré 8,4 százalékkal lett magasabb egy év alatt. És persze voltak olyan termékek is, amelyek olcsóbbak lettek.

Mi most a KSH adatbázisában szereplő majd 100 termék, illetve szolgáltatás közül gyűjtöttük ki azt a 20 terméket, ami a legjobban drágult egy év alatt Magyarországon. Ezek pedig a következők voltak:

Látható, hogy a legnagyobb árrobbanás meglepő módon nem valami hústerméknél, vagy zöldségnél, gyümölcsnél ment végbe - pedig jellemzően ezek ára szokott berobbanni -, hanem az öblítőszeré (1600-2000 ml-es kiszerelés). Nem elírás, a KSH-s adatok szerint egyetlen év alatt az ilyen öblítők 67,6 százalékot drágultak. egy éve még 662 forintért lehetett kapni, most pedig 1100 forintba kerülnek.

Az ezüstérmes az alma lett, aminek 268-ról ment fel 385-re a kilónkénti ára, ami 43,6 százalékos áremelkedést jelent. A sertéscomb kilónkénti ára is jócskán felment egy év alatt, 32,2 százalékkal került többe márciusban, mint 2019 azonos időszakában - 1210 forintról 1600-ra emelkedett az ár.

A drágasági toplistán 21 olyan termék van, aminek az ára 10 százalék fölötti mértékben növekedett. Összességében pedig a KSH által vizsgált termékek között 68 olyan van, aminek valamennyivel emelkedett az ára. Csupán 11 termékkerül ugyanannyiba, mint tavaly ilyenkor: ám ezeknek az ára eléggé fix, hiszen a rezsiről (víz-gáz-villany-csatorna) és a különféle menetjegyekről, bérletekről van szó.

De, hogy valami jót is írjunk: a listán 13 vizsgált dolognak csökkent az ára egy év alatt, meglepő módon a legnagobb mértékben a fejes káposztáé (16,9 százalékkal) és a vöröshagymáé (15,6 százalékkal) - pedig egy időben még ezek voltak azok a zöldségek, amelyeknek hirtelen berobbant az ára. A harmadik helyen az LCD-LED televízió áll, ami 8,5 százalékkal lett olcsóbb Magyarországon.

A havi számok sem jobbak

A KSH szerint a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek egy hónap alatt (februárról márciusra). Az élelmiszerek ára a megszokottnál nagyobb mértékben, átlagosan 1,0 százalékkal nőtt, amiben a koronavírus-járvány okozta megnövekedett kereslet is szerepet játszhatott. Ez szintén a nagy átlag, mutatjuk, melyik termékek ára ment fel leginkább egy hónap alatt.

Az egyhónapos drágulási listát a Nemzeti Sport vezeti, aminek ára 220-ról 250 forintra emelkedett, százalékban kifejezbe ez 13,6 százalékos drágulás. Utána az alma jön, aminek kilónkénti ára egyetlen hónap alatt 28 forinttal emelkedett (357-ről 385 forintra), így pedig februárról márciusra 7,8 százalékot drágult.

A késői burgonyából egy kilóért átlagosan 278 forintot kértek márciusban, ami 7,7 százalékkal magasabb, mint egy hónappal korábban. Érdemes még megemlíteni a felvásárlási láz egyik slágertetmékét, az étolajat, amiből egy liter 26 forinttal (5,4 százalékkal) drágult meg egy hónap alatt.

A 93 terméket felvonultató listán 49 dolognak emelkedett az ára, 19 pedig olcsóbb is lett valamennyivel. A legnagyobb áresést az uborkánál figyelhetjük meg, amiből egy kiló 11,9 százalékkal lett olcsóbb februárról márciusra. Ezt követi a gázolaj és a benzin.

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Norvégiában is nagy számban tesztelnek. Maszkot is hordanak. Egyik se felesleges, csak hát nem lehetett azt mondani a népnek hogy elnézést, de ezekből nincs elég. Felnőttk

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Norvégiában jelenleg a magyarhoz (és európaihoz) hasonló szigor van életben a mindennapi életre vonatkozólag. A halálozási és megbetegedési számok pedig lényegesen rosszabbak, mint Magyarországon. Ennek ellenére a norvég kormány bejelentette, hogy úgy tűnik a vírust kordában tartják, a reprodukciós rátája 0,7-re esett a kezdeti 2,5-ről. Úgyhogy két héten belül elkezdik fokozatosan újranyitni az óvodákat, az iskolák alsó tagozatait, valamint egyre több szolgáltatást is újra lehet indítani. Ebben persze sokat segít, hogy eddig 111 ezer tesztet végeztek az országban.

Svédország továbbra is az az ország, ahol a legkevésbé korlátozták az életet, például iskolákat nem zártak be és az emberek dolgoznak is. Mondhatjuk, hogy ez meg is látszik az alábbi ábrán, ami a svéd, norvég és magyar halálozási számokat mutatja 100 ezer lakosra vetítve.

Forrás: valis.pub

Forrás: valis.pub

De akkor hozzá kell tenni az alábbi ábrát is, ami a norvég és a svéd munkanélküliséget hasonlítja össze. Úgy tűnik, ebből lett elegük a norvégoknak.

Mindenesetre van élet a vírus után és már Európába is kezd visszatérni!

Forrás: Financial Times

Forrás: Financial Times

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Jól van, lehet ezt így isTársadalmi szétesés egyik oka az idősek elhanyagolása.A fiatalok ezért IS mennek el az országbólLátják, hogy rájuk ugyanez vár ha itt maradnak, ni

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Orbán Viktor április 6-án bejelentette, visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, méghozzá négy részletben, négy év alatt: 2021 februárjában egy heti, majd 2022-ben ugyanígy, 2023-ban és 2024-ben ugyanígy plusz egy-egy heti nyugdíjat kapnak a nyugdíjasok. Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének (NYPOE) elnöke üdvözli a 13. havi nyugdíj visszaépítését, azonban véleménye szerint a megvalósítás problémás.


Visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, 2021 februárjában a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok egyheti nyugdíjat fognak kapni. A mondat első fele örvendetes és támogatandó, de a mondat második fele az csupán szemfényvesztés

 - mondta a Pénzcentrumnak Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének elnöke, aki szerint "az, hogy a 13. havi nyugdíj egynegyedét jövő februárban fogják megkapni a nyugdíjasok, felháborító és bosszantó". A szakember úgy véli, ezzel a lépéssel a kormány nem orvosolja a jelenlegi problémákat.

Mint mondta, a kialakult koronavírus-járvány hatásai leginkább az időseket sújtják: soraikból kerül ki az áldozatok többsége, közöttük van a legtöbb anyagi kiszolgáltatott, őket érinti leginkább a bezártság, az elszigeteltség és a magány.

Csaknem 1 millió nyugdíjas van, akiknek a nyugdíja a medián nyugdíj (az a nyugdíjösszeg, amely alatt és fölött azonos számban részesülnek nyugdíjban, ennek értéke 2019-ben 117,5 ezer forint) alatt van, vagyis ők kevesebb, mint 117 ezer forintból gazdálkodnak. 600 ezer idős van, akik egyedül élnek, magányosan, elszigetelten és 58 ezer nyugdíjas él idősek otthonában.

Karácsony Mihály szerint a jelenlegi helyzetben a nyugdíjasok érdemi megsegítése:

  • egy egyszeri méltányossági nyugdíjsegély kifizetése lenne azok számára, akik egyedül élnek, és akik a medián nyugdíjnál kevesebb öregségi nyugdíjellátásban részesülnek,
  • plusz források biztosítása a települési ökormányzatok részére, amely biztosítaná az idősotthonokban élők ellátását, amely jelentős kiadás, valamint hogy különös figyelmet tudjanak fordítani az egyedül élő idősek ellátására.

Honnan tudjuk, hogy mi lesz 2021, 2022, 2023 vagy 2024 februárjában? Honnan tudjuk, hogyan alakulnak majd az árak, az átlagkeresetek? Arról nem is beszélve, hogy honnan tudhatná bárki, megéri-e a jövő februárt vagy mi lesz vele 2-3-4 év múlva?

- jegyezte meg Karácsony Mihály.

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Nem az a baj, hogy a bruttó nemzeti termék növekedésének...Hanem hogy a valódi (fogyasztói kosár szerinti) inflációnak is alatta maradt az éves nyugdíjkorrekció. Sőt, a bé

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs
Az 53. heti nyugdíjjal nem kapnak többet az idősek, mint ami amúgy is járna nekik

Miután Palkovics László gyakorlatilag megerősítette azt, hogy a kormány álhíreivel szemben nem lesz 13. havi nyugdíj, hanem idősebb honfitársaink négy éven át évente egyszer egy-egy heti plusz juttatáshoz jutnak, megvizsgáltuk, mekkora összegről is van szó.

Korábban azt gondoltuk, Orbán Viktor – Medgyessy Péterhez hasonlóan – fokozatosan vezeti be a 13. havi nyugdíjat, azaz 2021-ben egyheti, 2022-ben kétheti, 2023-ban háromheti, 2024-ben pedig már teljes havi összeget utalna. Ezzel szemben Palkovics László kedden azt mondta, összesen 280 milliárd forintot szánnak rá. Ez pedig a nagyságrendileg évi 3200 milliárd forintos nyugdíjkasszát figyelembe négyszer egyheti összeg.

Mint arról korábban szakportálok számításai alapján mi is beszámoltunk, hazánkban az átlagnyugdíj összege 135 ezer forint, míg a mediánnyugdíj 117 500 forintra rúg. (Ez utóbbi az az összeg, aminél pontosan annyian kapnak kevesebbet, mint amennyien ennél többet, azaz gyakorlatilag a középső elem.)

Az egyhavi plusz juttatás négy részletben történő kifizetése azt jelenti, hogy

éves szinten 2, azaz kettő százalék

a többletbevételük. Ez egy átlagnyugdíjból élő esetében 33 750 forint, míg mediánnyugdíj esetében 29 375 forint érkezik a jövő év és az azt követő három év februárjában.

Csakhogy!

Mint arra korábban lapunk elsőként világított rá, a nyugdíjprémium alapját képező novemberi becslés mind 2018-ra, mind 2019-re bőven alatta maradt a tényleges gazdasági növekedésnek. A nyugdíjprémiumot 2018 végén 4,4, míg 2019 végén 4,6 százalékos becsült gazdasági bővülés alapján fizették ki, csakhogy a GDP valós növekedése 5,0, illetve 4,9 százalék lett. Ami azt jelenti, hogy

két éve hiába várják, hogy a különbség alapján járó 20 ezer (2018-ra 12 ezer, 2019-re 8 ezer) forintot kifizessék nekik,

Hírdetés

holott erre Gulyás Gergely kancelláriaminiszter az Mfor szakújságírójának kérdésére ígéretet tett.

A kormányzat lassuló ütemben növekvő, de még mindig magas, 4,0 százalékos GDP-növekedéssel számolt erre az évre is, a költségvetés tervezésekor 2020-ra 4 százalékos bővüléssel számolt. Ami azt jelenti, hogy

az idősek idén is számíthattak (volna) a nyugdíjprémiumra.

Ennek összege – 80 ezer forintot elérő nyugdíjak esetén – várhatóan 20 ezer forint és a 3,5 százalék feletti 0,5 szorzója, 10 ezer forint lenne.

Tegnap már a kincstári optimizmus csúcspontját képviselő Matolcsy György jegybankelnök is azt mondta, idén legfeljebb 2-3 százalék lehet a növekedés, de gazdasági szakértők a stagnálást, esetleg a visszaesést sem tartják elképzelhetetlennek. Vagyis

az idei nyugdíjprémiumnak – Orbán Viktor turizmusra használt kifejezését átvéve – „kampó".

Rakjuk tehát össze!

A fenti három tétel, azaz

az elmaradt 2018-as és 2019-es különbözet, valamint az idénre várt, de a járvány okozta visszaesés miatt elmaradó nyugdíjprémium összege együtt 30 ezer forint,

ami gyakorlatilag megegyezik a mediánnyugdíj, illetve az átlagnyugdíj egyheti összegével.

Ne feledjük, a nyugdíjkorrekció intézménye továbbra is köti a kormányzat kezét! Ha az infláció tényleges mértéke meghaladja a korábban becsült és a nyugdíjemelés során alkalmazott mértéket, akkor a kormánynak kutya kötelessége ezzel a különbözettel már novemberben megemelni az időskori juttatásokat.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »
You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Photo - Mindeközben Szlovákiában eretnek gondolatok támadnak. Lehet hogy egy hangyányit túllőttek a célon a háborús állapotok bevezetésével? Hat pár rendőrcsizma kéri szám

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Mindeközben Szlovákiában eretnek gondolatok támadnak. Lehet hogy egy hangyányit túllőttek a célon a háborús állapotok bevezetésével? Hat pár rendőrcsizma kéri számon rajtad, miért mész a szerelmed meglocsolni?! rég nem a járványról szól ez az egész

Az az állam, ami ellenségnek tekinti polgárait, polgárai ellensége.
Az emberek nem hülyék, ezt nem fogják elfelejteni, ha "örökre" szánták a lezárásokat, fel fognak lázadni. Az ésszerű elővigyázatosság, a fertőzések elkerülése nem jelenthet egyet a mozgási szabadság teljes megszűnésével, a totális megfigyelés kiépítésével, gazdaság bedöntésével...

Globális, mocskos játszma ez.

Sulík: Ennek az őrültségnek véget kell vetni
2020. április 8., 12:21 ma7

A gazdasági miniszter, Richard Sulík (SaS) egy közzétett rövidke videóban kritizálja az utakon történő fokozott ellenőrzését.

"A koronavírus elleni küzdelemből fétist csináltunk. Évente 800 halálos áldozata van az influenzajárványnak, ez miatt a gazdaságot nem állítjuk le, de 500 koronavírussal fertőzött személynél a gazdaságot kinyírjuk. Ennek véget kell vetni, a miniszterelnök pedig nem veszi fel nekem a telefont" – panaszkodik Sulík.

Sulík a kormány nevében bocsánatot kér azoktól az emberektől, akik ez miatt nem tudnak időben beérni a munkahelyükre és órákat kell várniuk az utakon."

Sulík a korlátozást őrültségnek nevezte

Richard Sulík gazdasági miniszter és a gazdaságért felelős miniszterelnök-helyettes egy közösségi hálón közzétett bejegyzésben bírálta a kijárási korlátozást, amelyet a kormány az új típusú koronavírus terjedésének megfékezése érdekében vezetett be.

Úgy véli, fetisizálják a vírus elleni küzdelmet, a korlátozást őrültségnek nevezte. Igor Matovič kormányfő ugyancsak a közösségi hálón reagált. Hangsúlyozta a helyzet súlyosságát, és nehezményezte, hogy a koalíció egyes tagjai „a saját önző játékaikat játsszák".

„Az influenza miatt évente 800 ember hal meg, mégsem likvidáljuk a gazdaságot, 500 koronavírus-fertőzött miatt igen. Az egész országban több kilométeres torlódások alakultak ki az egyébként félig üres autópályákon. Több tízezer kisboltot zártunk be, és a kormány még a bérleti díjuk fizetéséhez sem tud hozzájárulni" – írta Sulík.

Hozzátette: a kormány és a koalíciós tanács ülésein több órán keresztül sorolta az érveket, de sikertelenül. „Ez már őrület, be kell fejezni. Sajnos a kormányfőt nem tudom felhívni" – zárta a bejegyzést.

„Nem szeretem, ha a koalíciós csapat bizonyos játékosai, akiktől azt várná az ember, hogy a nehéz helyzetekben tartani fogják érte a hátukat, inkább a saját önző játékaikat játsszák. Ebben a pillanatban rendkívül felelőtlen magatartás, ha valaki képtelen támogatni a népszerűtlen, de a közösség javát szolgáló intézkedéseket, és a Facebookra posztolja az elmeszüleményeit" – reagált Matovič.

Hozzátette: főleg azért sajnálatos ez a magatartás, mert az átlagemberektől eltérően a kormány tagjai jól tudják, hogy valójában mennyire súlyos a helyzet.

Marián Viskupič (SaS) képviselő a közösségi hálón felszólította a kormányfőt, hogy törölje el legalább az ellenőrzéseket a járások határain. Hangsúlyozta, hogy előre figyelmeztették őt ezekre a problémákra, és felidézte, hogy a kijárási korlátozás bevezetését eldöntő kormányszavazás eredménye 9:4 volt. „Meggyőződésem, hogy az emberek ezt már nem fogják megérteni. Nekünk az lenne a kötelességünk, hogy megkönnyítsük az emberek helyzetét, nem az, hogy újabb és újabb problémákat teremtsünk. Ez a küzdelem nem a vírus, hanem az emberek ellen folyik" – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy az országot józan ésszel kell irányítani. #Koronavírus

https://felvidek.ma/…/sulik-a-korlatozast-orultsegnek-neve…/
https://ma7.sk/…/sulik-ennek-az-orultsegnek-veget-kell-vetni

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Ez a kőkemény valóság, nem a 2,8% KSH hazugság inflációs statisztika
A nyugdíjasok helyében ezt nem hagynám annyiban...
Mi Hazánk mozgalom figyelmükbe ajánlva, de mé

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Egy esztendő leforgása alatt is brutális mértékű drágulással találhatják szembe magukat a magyar vásárlók, ha beszabadulnak egy szuper-, vagy hipermarketbe. 12 hónap alatt ugyanis rakétaszerűen kilőtt többek között az öblítőszer koncentrátum, az alma és a sertéscomb ára is. Nem csalás, nem ámítás, ezek a termékek kivétel nélkül, több mint 30 százalékkal drágábbak ma, mint 2019 márciusában. Egy hónap alatt is brutális számokat kaptunk a drágulási toplistán.

2020. márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál a KSH szerint. Ezen belül az élelmiszerek ára emelkedett jelentős mértékben, 7,6 százalékkal nőtt. Igen ám, de ez csak az átlagos drágulás mértéke, ezen belül a sertéshúsé 27,4, a párizsi, kolbászé 20,8, a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 12,2, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 11,9, a cukoré 10,1, a tejé 9,1, a kenyéré 8,4 százalékkal lett magasabb egy év alatt. És persze voltak olyan termékek is, amelyek olcsóbbak lettek.

Ez is érdekelhet!

Itt áll feketén-fehéren: durván kilőttek az árak a magyar boltokban márciusban

KSH: az élelmiszerek ára nagy mértékben emelkedett.

Mi most a KSH adatbázisában szereplő majd 100 termék, illetve szolgáltatás közül gyűjtöttük ki azt a 20 terméket, ami a legjobban drágult egy év alatt Magyarországon. Ezek pedig a következők voltak:

Látható, hogy a legnagyobb árrobbanás meglepő módon nem valami hústerméknél, vagy zöldségnél, gyümölcsnél ment végbe - pedig jellemzően ezek ára szokott berobbanni -, hanem az öblítőszeré (1600-2000 ml-es kiszerelés). Nem elírás, a KSH-s adatok szerint egyetlen év alatt az ilyen öblítők 67,6 százalékot drágultak. egy éve még 662 forintért lehetett kapni, most pedig 1100 forintba kerülnek.

Az ezüstérmes az alma lett, aminek 268-ról ment fel 385-re a kilónkénti ára, ami 43,6 százalékos áremelkedést jelent. A sertéscomb kilónkénti ára is jócskán felment egy év alatt, 32,2 százalékkal került többe márciusban, mint 2019 azonos időszakában - 1210 forintról 1600-ra emelkedett az ár.

A drágasági toplistán 21 olyan termék van, aminek az ára 10 százalék fölötti mértékben növekedett. Összességében pedig a KSH által vizsgált termékek között 68 olyan van, aminek valamennyivel emelkedett az ára. Csupán 11 termékkerül ugyanannyiba, mint tavaly ilyenkor: ám ezeknek az ára eléggé fix, hiszen a rezsiről (víz-gáz-villany-csatorna) és a különféle menetjegyekről, bérletekről van szó.

De, hogy valami jót is írjunk: a listán 13 vizsgált dolognak csökkent az ára egy év alatt, meglepő módon a legnagobb mértékben a fejes káposztáé (16,9 százalékkal) és a vöröshagymáé (15,6 százalékkal) - pedig egy időben még ezek voltak azok a zöldségek, amelyeknek hirtelen berobbant az ára. A harmadik helyen az LCD-LED televízió áll, ami 8,5 százalékkal lett olcsóbb Magyarországon.

A havi számok sem jobbak

A KSH szerint a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek egy hónap alatt (februárról márciusra). Az élelmiszerek ára a megszokottnál nagyobb mértékben, átlagosan 1,0 százalékkal nőtt, amiben a koronavírus-járvány okozta megnövekedett kereslet is szerepet játszhatott. Ez szintén a nagy átlag, mutatjuk, melyik termékek ára ment fel leginkább egy hónap alatt.

Az egyhónapos drágulási listát a Nemzeti Sport vezeti, aminek ára 220-ról 250 forintra emelkedett, százalékban kifejezbe ez 13,6 százalékos drágulás. Utána az alma jön, aminek kilónkénti ára egyetlen hónap alatt 28 forinttal emelkedett (357-ről 385 forintra), így pedig februárról márciusra 7,8 százalékot drágult.

A késői burgonyából egy kilóért átlagosan 278 forintot kértek márciusban, ami 7,7 százalékkal magasabb, mint egy hónappal korábban. Érdemes még megemlíteni a felvásárlási láz egyik slágertetmékét, az étolajat, amiből egy liter 26 forinttal (5,4 százalékkal) drágult meg egy hónap alatt.

A 93 terméket felvonultató listán 49 dolognak emelkedett az ára, 19 pedig olcsóbb is lett valamennyivel. A legnagyobb áresést az uborkánál figyelhetjük meg, amiből egy kiló 11,9 százalékkal lett olcsóbb februárról márciusra. Ezt követi a gázolaj és a benzin.

 

Címlapkép: Getty Images

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint hamarosan bezuhanhatnak a koronavírus miatt az árak, miközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,91 százalékos THM-el, és havi 65 769 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Bank például 66 792 forintos törlesztőt ígér 3,13 százalékos THM-en; míg a Takarékbanknál hasonlóan, 3,26 százalékos THM-el, és 66 817 forintos törlesztőrészlettel. Érdemes még megnézni a Budapest Bank, a Raiffeisen és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Már előbb kellett volna.

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Már előbb kellett volna.

Wednesday 08 April 2020 02:43 PM UTC+00

Nincs mese: short-tilalom jöhet a koronavírus-járvány miatt a tőzsdéken


A koronavírus már több mint 180 országban terjedt el, sok helyen pedig még mindig meredeken emelkedik az új fertőzések száma. Miközben lázasan folyik az oltóanyagok fejlesztése és már az elsődleges kezelésekkel is sikereket érnek el az orvosok, elindult egy olyan szintű piaci lassulás melynek az emberekre és a gazdaságra kifejtett potenciális hatása óriási, és globális mértékű aggodalomra ad okot.

"Egyre több elemző számít arra, hogy a járvány hosszabbtávú, negatív hatást fog gyakorolni a gazdaság minden ágazatára, a logisztikai szűk keresztmetszetektől és az üzemek leállításától kezdve az üzleti beruházások és a fogyasztói kiadások visszaeséséig. Pozitívum viszont, hogy eddig nem látott együttműködés és szolidaritás alakult ki a nemzetek között" - fogalmaz Schannen Frigyes, a Roland Berger német tanácsadó cég magyarországi partnere.

A kormányzati gazdasági lépéseknek köszönhetően sok kis- és középvállalkozás menekülhet meg a biztos csődtől, de ezek a lépések sem tudják megállítani a gazdasági recessziót. A világ kormányai nem rendelkeznek olyan eszköztárral, amely teljes értékű gyógymódot jelenthetne a likviditási problémákra, a szétszakadt értékláncokra és az általános céges és egyéni költekezés csökkenésére" - mondta Schannen Frigyes. "A tömeges elbocsátások, az általános vásárlói kedv csökkenése és a nemzeti devizák mélyrepülése miatt gyakorlatilag biztosak lehetünk a hosszútávú negatív hatásban, visszaesésben

- tette hozzá.

A Roland Berger legpesszimistább forgatókönyve szerint a járvány teljes megállítása csak 2021-re sikerülhet. Az mindenesetre biztos, hogy az egészségügyi rendszer jelentősebb kapacitáshiányt fog tapasztalni és számos iparágban állhat le a termelés. Veszélybe kerülnek az Ázsia és Európa közötti ellátási láncok, amelyek különösen fontosak a gyógyszeripari alapanyagok és az elektronikai ipar szempontjából, és az Európán belüli kritikus ellátási láncok szintén elkezdenek lebomlani.

A fogyasztás és a beruházások átmeneti, de jelentős mértékű csökkenését látjuk. Az optimistább, gyors helyreállási forgatókönyvünk szerint súlyos zavarok csak bizonyos ágazatokban fordulnak elő, a kínálati sokk kevésbé lesz drámai, a hazai termelést kisebb mértékben fogja befolyásolni a pandémia és a kereslet csak néhány iparágban csökken erőteljes mértékben, mint például a személyszállítás, a vendéglátóipar és az idegenforgalom

- magyarázta Schannen Frigyes.

A járvány hatásai az egyes iparágakra

A járvány különböző üzleti ágazatokra gyakorolt hatása a kínálati és keresleti mintázatok közti különbségek miatt változó. A tavaly is csökkent mértékben növekvő autóipar várhatóan a recesszió egyik nagy vesztese lehet. Már 2019-ben érezhető volt a lassulás, a bruttó hozzáadott érték (GVA) pedig 2020-ban akár 10,6 százalékponttal is zsugorodhat a pesszimistább jóslatok szerint, ezesetben a járműeladások több mint 10 százalékkal csökkennének a tanácsadócég előrejelzései alapján.

A gyógyszeripar ellátási láncát is fokozott nyomás éri, ám a folyamatos kereslet továbbra is fennáll, melynek biztosítania kell a (lassabb) folyamatos növekedést. A legrosszabb esetben a gyenge globális gazdasággal összhangban jóval alacsonyabb lesz a növekedési ráta a megszokottnál, mivel erre az iparágra is igaz, hogy a nem alapvető fontoságú kiadások mértéke csökkenni fog - a kérdés, hogy mekkora mértékben.

A logisztikai ipart erősen érinti a kereskedelem bármilyen szintű gyengülése, így az ágazat különösen érzékeny a koronavírus okozta visszaesésre is. A legrosszabb esetben a kereslet súlyosan csökken, amelynek helyreállása az általános gazdasági problémák megoldódása után fog csak bekövetkezni. Az otthon tartózkodók számának növekedése miatt az online vásárlások és a házhozszállítások mértéke emelkedik, ám a fuvarozócégek és logisztikai központok a nagy gyárak termelésének csökkentése, vagy leállítása okán jelentős bevételkiesésre számíthatnak.

A vendéglátóipar, a személyszállítás és az idegenforgalom lesznek az igazi elszenvedői a vírus által okozott elővigyázatosságnak. Globális szinten ezermilliárdos nagyságrendű visszaesés következhet az éves forgalomban, mely szállodák, utazási irodák és biztosítók megszűnését jelenti. A világ légitársaságai többezer járatot töröltek a járvány miatt és a rend még hónapokig nem fog helyreállni.

Az ingatlanpiac egyes szakemberek szerint akár teljesen befagyhat, mindazonáltal a teljes bizonytalanság jellemzi az ágazatot. Az árak realizációja és az albérletárak rövidtávú csökkenése minden bizonnyal megtörténik, viszont, ha nem következik be globális gazdasági válság, akkor a visszaesés nem lesz számottevő. Az építkezések és ingatlanprojektek csúszása elkerülhetetlen, a befektetőknek pedig rossz hír, hogy a késedelem sok esetben vis maiornak lesz tekinthető, mely gátat fog szabni a kárpótlás megszerzésének.

Short-tilalom következhet

A tőzsdei kereskedelem erőteljes volatilitási időszakot él át. Az osztrák pénzügyi felügyelet egy hónapos időtartamra megtiltotta a shortolást a bécsi tőzsdén, majd Spanyolországban is egyhónapos short-tilalmat vezettek be. A franciák 92 részvény shortolását tiltották meg, melyek közé tartoznak blue chipek is, pl. a BNP Paribas, a Renault, vagy az Air France-KLM. Az olasz tőzsdefelügyelet a húsz legnagyobb tőzsdén jelenlévő cég esetében tiltotta meg a shortolást.

A tőzsdekereskedelem hanyatlása kísértetiesen hasonlított a 2008-as válság jellemzőihez, ám "a volatilitási index alapján a mostani járványhelyzet nagyobb pesszimizmust (majd korrekciós hullámzást) vált ki a befektetőkből, mint az 1998-as orosz válság vagy a 2001-es new yorki terrortámadás. Több európai tőzsdén is short-tilalmat vagy korlátozásokat vezettek be és ezt a gyakorlatot az MNB és a BÉT is kész lehet követni, ha szükségét látja. A vállalatoknak most túlélő-üzemmódra kell kapcsolni és lehetőleg tömeges elbocsátások nélkül kell átvészelniük ezt az időszakot" - tette hozzá Schannen Frigyes.

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Jól van, lehet ezt így is
Társadalmi szétesés egyik oka az idősek elhanyagolása.
A fiatalok ezért IS mennek el az országból
Látják, hogy rájuk ugyanez vár ha itt

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

13. havi nyugdíj: a Nyugdíjas Parlament szerint a jövő évi kifizetés felháborító


Orbán Viktor április 6-án bejelentette, visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, méghozzá négy részletben, négy év alatt: 2021 februárjában egy heti, majd 2022-ben ugyanígy, 2023-ban és 2024-ben ugyanígy plusz egy-egy heti nyugdíjat kapnak a nyugdíjasok. Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének (NYPOE) elnöke üdvözli a 13. havi nyugdíj visszaépítését, azonban véleménye szerint a megvalósítás problémás.


Visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, 2021 februárjában a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok egyheti nyugdíjat fognak kapni. A mondat első fele örvendetes és támogatandó, de a mondat második fele az csupán szemfényvesztés

 - mondta a Pénzcentrumnak Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének elnöke, aki szerint "az, hogy a 13. havi nyugdíj egynegyedét jövő februárban fogják megkapni a nyugdíjasok, felháborító és bosszantó". A szakember úgy véli, ezzel a lépéssel a kormány nem orvosolja a jelenlegi problémákat.

Mint mondta, a kialakult koronavírus-járvány hatásai leginkább az időseket sújtják: soraikból kerül ki az áldozatok többsége, közöttük van a legtöbb anyagi kiszolgáltatott, őket érinti leginkább a bezártság, az elszigeteltség és a magány.

Csaknem 1 millió nyugdíjas van, akiknek a nyugdíja a medián nyugdíj (az a nyugdíjösszeg, amely alatt és fölött azonos számban részesülnek nyugdíjban, ennek értéke 2019-ben 117,5 ezer forint) alatt van, vagyis ők kevesebb, mint 117 ezer forintból gazdálkodnak. 600 ezer idős van, akik egyedül élnek, magányosan, elszigetelten és 58 ezer nyugdíjas él idősek otthonában.

Karácsony Mihály szerint a jelenlegi helyzetben a nyugdíjasok érdemi megsegítése:

  • egy egyszeri méltányossági nyugdíjsegély kifizetése lenne azok számára, akik egyedül élnek, és akik a medián nyugdíjnál kevesebb öregségi nyugdíjellátásban részesülnek,
  • plusz források biztosítása a települési ökormányzatok részére, amely biztosítaná az idősotthonokban élők ellátását, amely jelentős kiadás, valamint hogy különös figyelmet tudjanak fordítani az egyedül élő idősek ellátására.

Honnan tudjuk, hogy mi lesz 2021, 2022, 2023 vagy 2024 februárjában? Honnan tudjuk, hogyan alakulnak majd az árak, az átlagkeresetek? Arról nem is beszélve, hogy honnan tudhatná bárki, megéri-e a jövő februárt vagy mi lesz vele 2-3-4 év múlva?

- jegyezte meg Karácsony Mihály.

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Hozzászólások száma: 4 - Hozzászólok a fórumhoz
You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.