2020. március 31., kedd

Igazságtalan az inflációhoz kötött nyugdíjemelés

Igazságtalan az inflációhoz kötött nyugdíjemelés

A Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjastagozatának határozott álláspontja, hogy az öregségi ellátásokat nem lehet csupán az inflációhoz kötni, mert a munka világából visszavonult szépkorúak jelentős szerepet vállaltak abban, hogy az ország most milyen gazdasági teljesítményre képes.

Emiatt havi 23 ezer forintot vesznek ki a zsebükből azzal, hogy a nyugellátások összegének emelését csak az inflációhoz igazítják, s a bérek emelését, a GDP növekedését nem veszik figyelembe.

Miközben történelmi jelentőségű nyugdíjemeléssel menthetik meg a nélkülözéstől az uniós szinten az egyik legszegényebbnek számító román időseket, a magyar átlagnyugdíj az év elején kevesebb mint 135 ezer forint volt, két év múlva pedig várhatóan 142-143 ezer forint lesz abban az esetben, ha a jegybank által kalkulált infláció valósul meg, és a járandóság csupán a pénzromlás ütemével megegyezően növekszik.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjastagozatának vezetője mindezzel kapcsolatban felhívja a figyelmet arra, hogy súlyos gondok vannak a hazai nyugdíjrendszer kapcsán is. Juhász László álláspontja szerint sok tízezer forintot vesznek ki évente a szépkorúak zsebéből azzal, hogy a nyugdíjakat mindössze az infláció mértékével megegyezően növelik, és nem veszik figyelembe a bérek emelkedését, illetve a GDP növekedését.

Amennyiben a korábban gyakorolt vegyes indexálással számolnak, a nyugdíjak reálértéken az utóbbi hat esztendőben több mint tíz százalékkal nőhettek volna - állítja Juhász László. Ezzel szemben - fogalmazott -, például 2016-ban több mint hét százalékkal nőttek a reálkeresetek, miközben a nyugdíjak 1,6 százalékkal emelkedtek. De a helyzet később sem változott: a 2017-es 11 százalékos reálbérnövekedés mellett 2,4 százalékkal kaptak több pénzt a nyugdíjasok, míg tavaly már kilenc százalék volt a különbség.

A MASZSZ nyugdíjastagozatának határozott álláspontja, hogy a sikerekből a nyugdíjasoknak is részesülniük kell: ha nagyobb a GDP, s ha nőnek a reálbérek, a már inaktív korosztályok is igényt tarthatnak rá, hogy ennek megfelelően emelkedjék az ellátásuk összege.

uhász László kiemelte, hogy a MASZSZ évek óta kezdeményezi a vegyes indexálási rendszer visszaállítását. A társadalmi igazságosság ugyanis azt követeli - mondta -, hogy amikor jól megy az országnak, annak hasznából mindenki részesüljön. A nyugdíjasok is, hiszen a sikereket nagyrészt ők alapozták meg.

Ezzel szemben a nyugdíjastagozat számítása szerint 2013-hoz képest idén már átlagosan havi 23 ezer forintot veszítenek a nyugellátásban részesülő emberek azzal, hogy az ő járandóságuk most is csak az infláció mértékével megegyező mértékben emelkedik. A MASZSZ szerint ez méltatlan, elfogadhatatlan, és szembe megy a társadalmi szolidaritás eszméjével.

Havi 23 ezer forintot vesznek ki a nyugdíjasok zsebéből

A Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjastagozatának határozott álláspontja, hogy az öregségi ellátásokat nem lehet csupán az inflációhoz kötni, mert a munka világából visszavonult szépkorúak jelentős szerepet vállaltak abban, hogy az ország most milyen gazdasági teljesítményre képes. Emiatt havi 23 ezer forintot vesznek ki a zsebükből azzal, hogy a nyugellátások összegének emelését csak az inflációhoz igazítják, s a bérek emelését, a GDP növekedését nem veszik figyelembe - írta a szervezet közleményében.

Történelmi jelentőségű nyugdíjemeléssel menthetik meg a nélkülözéstől az uniós szinten az egyik legszegényebbnek számító román időseket a Blikk összeállítása szerint. Ennek hatására a havi járandóságuk már megközelítheti a magyarországi szépkorúakét. Klaus Iohannis Johannis államelnök a napokban írta alá azt a törvényt, amelynek értelmében két év alatt 70 százalékkal emelnék meg az eddig igen alacsony román nyugdíjakat. Az öregségi ellátás az idei első negyedévben átlag 1227 lej, azaz nagyjából 82 ezer forint volt, ami 2021-re átszámítva csaknem 140 ezer forintra nőhet.

Mindeközben a magyar átlagnyugdíj az év elején kevesebb mint 135 ezer forint volt, két év múlva pedig várhatóan 142-143 ezer forint lesz abban az esetben, ha a jegybank által kalkulált infláció valósul meg, és a járandóság csupán a pénzromlás ütemével megegyezően növekszik.

Most a régióban Románia az egyetlen ország, ahol kevesebbet kapnak havonta az idősek, mint nálunk: például Szlovákiában átszámítva 138 ezer forint volt tavaly az átlagnyugdíj, Csehországban 150 ezer, Lengyelországban pedig 164 ezer forint - hívta fel a figyelmet közleményében a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) nyugdíjastagozata.

A MASZSZ nyugdíjastagozatának vezetője mindezzel kapcsolatban felhívja a figyelmet arra, hogy súlyos gondok vannak a hazai nyugdíjrendszer kapcsán is. Juhász László álláspontja szerint sok tízezer forintot vesznek ki évente a szépkorúak zsebéből azzal, hogy a nyugdíjakat mindössze az infláció mértékével megegyezően növelik, és nem veszik figyelembe a bérek emelkedését, illetve a GDP növekedését.

Amennyiben a korábban gyakorolt vegyes indexálással számolnak, a nyugdíjak reálértéken az utóbbi hat esztendőben több mint tíz százalékkal nőhettek volna - állítja Juhász László. Ezzel szemben, például 2016-ban több mint hét százalékkal nőttek a reálkeresetek, miközben a nyugdíjak 1,6 százalékkal emelkedtek.

De a helyzet később sem változott: a 2017-es 11 százalékos reálbérnövekedés mellett 2,4 százalékkal kaptak több pénzt a nyugdíjasok, míg tavaly már kilenc százalék volt a különbség. A MASZSZ nyugdíjastagozatának határozott álláspontja, hogy az öregségi ellátásokat nem lehet csupán az inflációhoz kötni, mert a munka világából visszavonult szépkorúak jelentős szerepet vállaltak abban, hogy az ország most milyen gazdasági teljesítményre képes.

Úgy vélik, a sikerekből a nyugdíjasoknak is részesülniük kell: ha nagyobb a GDP, s ha nőnek a reálbérek, a már inaktív korosztályok is igényt tarthatnak rá, hogy ennek megfelelően emelkedjék az ellátásuk összege.

Juhász László közölte: a MASZSZ évek óta kezdeményezi a vegyes indexálási rendszer visszaállítását. A társadalmi igazságosság ugyanis azt követeli, hogy amikor jól megy az országnak, annak hasznából mindenki részesüljön. A nyugdíjasok is, hiszen a sikereket nagyrészt ők alapozták meg.

Ezzel szemben a nyugdíjastagozat számítása szerint 2013-hoz képest idén már átlagosan havi 23 ezer forintot veszítenek a nyugellátásban részesülő emberek azzal, hogy az ő járandóságuk most is csak az infláció mértékével megegyező mértékben emelkedik. A MASZSZ szerint ez méltatlan, elfogadhatatlan, és szembe megy a társadalmi szolidaritás eszméjével - olvasható a közleményben.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: https://infostart.hu/kulfold/2020/03/30/itt-vannak-az-okok-ezert-dontotte-le-a-virus-olaszorszagot

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Olaszországban a szigorú intézkedések ellenére nem lassul a koronavírus terjedése, de szerencsére nem is gyorsul. Az országban a megjelenés után nagyon gyors volt a felfutás, a halálozási ráta pedig magasabb a nemzetközi átlagnál.

Olaszország március 8-án vezetett be kijárási tilalmat, amit csak napokkal később szigorítottak. A bevezetéstől azonban már eltelt két hét (a maximális lappangási idő), így elméletileg már érezni kéne a hatásokat.A járvány növekedési üteme egyelőre nem lassult, de nem is nőtt – az új esetek növekedése nagyjából a kijárási tilalomtól számított második hét környékén állt meg.

A Portfolio összeszedte, miért éppen a déli ország került ilyen súlyos helyzetbe.

  • Az olasz társadalom elöregedett – a lakosság 25 százaléka hatvan év feletti, de nem ez az egyedüli oka annak, hogy ilyen gyorsan terjed a járvány és ennyire magas a halálozási ráta: a társadalmi szokások és az alacsony tesztelési kapacitás is hozzájárultak a rossz adatokhoz.
  • Az emberek úgy álltak kezdetben a vírushoz, hogy ez „távoli probléma", ez az attitűd pedig hozzájárult a gyors terjedéshez.
  • A halálozási ráta azzal is összefügg, hogy mennyi embert teszteltek, és ezen a téren az olaszok és a spanyolok nem állnak jól, pedig a korábban felismert esetekkel szemben az egészségügy dolgozói hatásosabban tudnak fellépni.
  • Az igazolt esetszámnál a valós számok akár tízszeresen nagyobbak is lehetnek, így pedig nem kizárt, hogy már egymillió megbetegedés van az országban. Ebbe az esetben viszont lényegesen kevesebb beteg hal bele a vírusba.
  • Az olasz szokások is közrejátszanak a könnyű terjedésben, vasárnaponként ugyanis jellemzően összeül a család a nagyszülőkkel együtt, és ilyenkor könnyen tudják családon belül adni a vírust. Az sem ritka, hogy az olasz családokban több generáció él együtt.
  • A gyors terjedést az is nagyban segíti, hogy a mobiltelefonok cellainformációiból tisztán látszik: az olaszok nem tartják be a karantént. A mobiltelefonok adatai szerint a milánóiak 43 százaléka tett meg indokolatlanul nagy távolságot, miközben a kijárási korlátozások szerint ezt nem tehette volna meg.
  • Az olasz kutatók szerint már ősszel megjelenhetett a koronavírus Olaszországban, nagyon megugrott ugyanis a lombardiai tüdőgyulladásos megbetegedések száma. Milánóban egyébként nagy lélekszámú ázsiai közösség él, nem lenne meglepő, ha esetleg a Kínából érkező családtagok, vagy akár a turisták már a vírus felismerése előtt behozták volna.

Éppen az olasz helyzet mutatott nekünk utat, így a szigorú szabályokat már sokkal korábban meg tudtuk hozni, és a társadalom tagjai is sokkal elővigyázatosabbak azt látva, hogy nem csak a távoli Kínában, de a fejlett nyugati társadalomban is nagy pusztítást tud végezni a vírus.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Ami nem csak a tüneteket kezeli.

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Ami nem csak a tüneteket kezeli.

Tuesday 31 March 2020 12:51 AM UTC+00

A koronavírus, de a tudás is gyorsan terjed a globalizációnak köszönhetően – véli Müller Viktor, az ELTE TTK Diagnosztika és Terápia Kiválósági Program elméleti biológusa, a koronavírus elleni harcra létrejött magyar gyógyszerfejlesztési konzorcium egyik kutatója.

"Elképesztő gyorsasággal

terjed az információ, és az az összefogás, amelyben a kutatások folynak"

- említette Müller Viktor, rámutatva, hogy a publikációkat kvázi már a szokásos ellenőrzés előtt közzéteszik, amint megvannak az eredmények, a szakcikkeket pedig minden tudós számára a terjesztő felületek hozzáférhetővé teszik.

Úgy látja, ma már annyi mindent tudni a koronavírusról, mint "ezer vírusról sem 10-20 évvel ezelőtt, mindez néhány hónap terméke. Pontosan tudjuk a felépítését, genetikai állományát, a fehérjéit, nagyon sokat tudunk arról, hogy hogyan fertőzi a sejteket".

A gyógyszerfejlesztéssel kapcsolatban elmondta, szerinte akár néhány héten belül kiderülhet, hogy milyen készítmények gyógyíthatják a betegséget.

"Két sáv létezik.

A gyorsítósávban a már létező hatóanyagokat próbálják ki. Ezek között van néhány, amely ott tart, hogy kliensekben próbálják ki, állatoknál már ígéretes eredményeket hozott,

rokon vírusoknál hatásosnál tűnt. Ha a további eredmények is jók, egy kész gyógyszer van a kezünkben" - jelentette ki. Ebből fél-egy év alatt lehet olyan gyógyszer, amely befolyásolja a járványt.

A másik sáv egy "lassabb": új hatóanyagokat tesztelnek, de ez esetben újra kell kezdeni mindent, a mellékhatásokat is végigvenni. Ebben az esetben egy-másfél évre vagyunk a gyógyszertől - mondta Müller Viktor.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay.com

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Kivételesen jól csinálják, életben kell tartani a gazdaságot.

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Három pontban foglalta össze a beszélgetést a miniszterelnök:

  1. a 2020-as költségvetés eltérítése.
  2. a 2021-es költségvetés megtervezése az eltérített 2020-as költségvetés logikájában.
  3. egy nagy gazdaság-újraindítási akcióterv összeillesztése.

"Így látom a feladatainkat és ezek a keretek. Hogy mit csinálunk és mit nem, hogyan töltsük ki ezeket a kereteket, itt várjuk az önök közreműködését és hozzászólását" - fogalmazott Orbán Viktor. A miniszterelnök az Innovációs és Technológiai Minisztériumból Palkovics László tárcavezető társaságában a jegybank, a gazdasági kamarák, valamint vállalkozói érdekképviseletek vezetőinek kifejtette,

jelenleg nincs értelme új költségvetést készíteni,

hiszen nem tudni, mi fog történni a közeljövőben, és lehet, hogy két hónap múlva egy újabb büdzsét kellene összeállítani. Hozzátette: a jogszabályok azonban lehetőséget adnak az eltérésre az elfogadott költségvetéstől.

A miniszterelnök elmondta, hogy a válságkezelés és a gazdaság újraindítása érdekében

az idei költségvetés radikális átalakítására van szükség.

Úgy fogalmazott, hozzá kell igazítani az idei költségvetést a jelenlegi helyzethez és az év végéig előrejelzett változásokhoz.

Nem lenne helyes lépés az egyes költségvetési tételek automatikus megvágása - mutatott rá Orbán Viktor. Szavai szerint azoknak a forrásoknak kell megmaradniuk a minisztériumok költségvetésében, melyekre ott feltétlenül szükség van,

a felszabadítható összegekből pedig egy-egy alapot kell létrehoznia válságkezelésre, illetve a gazdaság újraindítása érdekében.

A jövő évre olyan "lecsupaszított költségvetést" kell készíteni, amely minél nagyobb mozgásteret biztosít a válságkezelésre és a gazdaság újraindítására. Minden idők legnagyobb gazdaságélénkítési akciótervét kell elindítani, célul kitűzve a növekedést, a munkahelyteremtést, valamint a munkahelyek megőrzését - fejtette ki.

A jegybankkal közösen azt kell megtervezni, miként lehet a monetáris és fiskális eszközöket úgy fölhasználni, hogy a lehető legnagyobb lökést kapja a magyar gazdaság.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Facebook/Orbán Viktor

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Amíg nem lesz ellene oltás, addig elővigyázatosság lesz ajánlott.Nevetségesen nézek ki a maszkban.

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Hétfőn ünnepelte 53. születésnapján a világhírű magyar fizikus, hálózatkutató. Ennek alkalmából a közösségi oldalán jelentkezett írással, amely a koronavírus-járvány hatásait elemzi.

Mint Barabási Albert-László írja, ha az a kérdés, hogy újra ki tudunk-e menni az otthonunkból, hogy magunkhoz ölelhetjük-e újra a szeretteinket, elmehetünk-e vacsorázni a barátainkkal, vissza tudunk-e térni az iskoláinkba, egyetemeinkre és munkahelyeinkre, akkor a válasz az, hogy igen, vagyis ennek a mostani helyzetnek egyszer vége lesz.

Ha viszont az a kérdés, vissza fog-e az életünk térni abba a mederbe, amelyből most kitérítette a járvány, a válasz: nem,

az az út már nem járható.

„Ha lesz oltás a vírus ellen, akkor a koronavírus olyanná válik, mint a himlő vagy az influenza - beoltanak, és nem csak immunissá válsz, hanem falat képezel majd a vírus és a társadalom között. Ha lesz oltás, lesz színház, lesznek koncertek, újra megtelnek a vendéglők, sőt, még focimeccsek is lesznek, tömött lelátókkal.

De kétlem, hogy mindez az idén megtörténhet"

– írja.

A kutató szerint oltás hiányában megtanulunk együtt élni a vírussal.

„Ha lemegy a fertőzöttek száma, visszatérünk a munkahelyeinkre, iskoláinkba és a kávézók is kinyitnak. Viszont rengetegen otthon maradunk, mert az a munkahely, kávézó, vendéglő, ahová korábban jártunk már nem vár ránk. És a vírus állandóan a nyomunkban fog ólálkodni. Sután fogsz majd kezet, ha egyáltalán, és nem öleled át a rég látott barátod. Ha veszel egy mély lélegzetet vagy elköhinted magad, azonnal teszt után rohansz a klinikára. Ha pozitív vagy, kétségbeesetten próbálod felidézni a barátaidat és munkatársaidat, akikkel az elmúlt napokban találkoztál, hogy szólhass nekik: teszteljék magukat."

Úgy látja,

kialakulnak új rutinjaink is és ahogy egyre több egyénnek lesz immunitása, lelassul a vírus terjedése.

„Az idősekre és a betegekre azonban továbbra is nagyon kell vigyáznunk, és abbahagyjuk a dohányzást. Ha már voltál fertőzött, utazhatsz a ritka, de újraindított járatokon. Ha nem, a határon pecsét helyett tesztért fogsz sorban állni, mert csak akkor engednek be bárhova, ha bizonyítod, hogy nem hurcolod magaddal a vírust. Színház, mozik, koncertek, sportversenyek és tüntetések csak módjával lesznek, ha egyáltalán. Ha már immunis vagy, elmész, ha nem, inkább otthon maradsz" – festi le várakozásait.

Mint írja, rengeteg álma van a következő két évtizedre, és leginkább arra a jövőre próbál gondolni, amikor már lesz teszt, oltás és orvosság. Amikor semmi sem akadályoz meg bennünket abban, hogy visszatérjünk a régi életünkhöz, és amikor ráébredünk arra, hogy az már nem térhet vissza.

A kutató március 15-én is írt már egy elemzést, akkor úgy fogalmazott, elkerülhetetlen, hogy két hónapja lezárjuk a világot.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Szigetváry Zsolt

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Ami nem csak a tüneteket kezeli.

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Ami nem csak a tüneteket kezeli.

Tuesday 31 March 2020 12:51 AM UTC+00

A koronavírus, de a tudás is gyorsan terjed a globalizációnak köszönhetően – véli Müller Viktor, az ELTE TTK Diagnosztika és Terápia Kiválósági Program elméleti biológusa, a koronavírus elleni harcra létrejött magyar gyógyszerfejlesztési konzorcium egyik kutatója.

"Elképesztő gyorsasággal

terjed az információ, és az az összefogás, amelyben a kutatások folynak"

- említette Müller Viktor, rámutatva, hogy a publikációkat kvázi már a szokásos ellenőrzés előtt közzéteszik, amint megvannak az eredmények, a szakcikkeket pedig minden tudós számára a terjesztő felületek hozzáférhetővé teszik.

Úgy látja, ma már annyi mindent tudni a koronavírusról, mint "ezer vírusról sem 10-20 évvel ezelőtt, mindez néhány hónap terméke. Pontosan tudjuk a felépítését, genetikai állományát, a fehérjéit, nagyon sokat tudunk arról, hogy hogyan fertőzi a sejteket".

A gyógyszerfejlesztéssel kapcsolatban elmondta, szerinte akár néhány héten belül kiderülhet, hogy milyen készítmények gyógyíthatják a betegséget.

"Két sáv létezik.

A gyorsítósávban a már létező hatóanyagokat próbálják ki. Ezek között van néhány, amely ott tart, hogy kliensekben próbálják ki, állatoknál már ígéretes eredményeket hozott,

rokon vírusoknál hatásosnál tűnt. Ha a további eredmények is jók, egy kész gyógyszer van a kezünkben" - jelentette ki. Ebből fél-egy év alatt lehet olyan gyógyszer, amely befolyásolja a járványt.

A másik sáv egy "lassabb": új hatóanyagokat tesztelnek, de ez esetben újra kell kezdeni mindent, a mellékhatásokat is végigvenni. Ebben az esetben egy-másfél évre vagyunk a gyógyszertől - mondta Müller Viktor.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay.com

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Amíg nem lesz ellene oltás, addig elővigyázatosság lesz ajánlott.Nevetségesen nézek ki a maszkban.

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Hétfőn ünnepelte 53. születésnapján a világhírű magyar fizikus, hálózatkutató. Ennek alkalmából a közösségi oldalán jelentkezett írással, amely a koronavírus-járvány hatásait elemzi.

Mint Barabási Albert-László írja, ha az a kérdés, hogy újra ki tudunk-e menni az otthonunkból, hogy magunkhoz ölelhetjük-e újra a szeretteinket, elmehetünk-e vacsorázni a barátainkkal, vissza tudunk-e térni az iskoláinkba, egyetemeinkre és munkahelyeinkre, akkor a válasz az, hogy igen, vagyis ennek a mostani helyzetnek egyszer vége lesz.

Ha viszont az a kérdés, vissza fog-e az életünk térni abba a mederbe, amelyből most kitérítette a járvány, a válasz: nem,

az az út már nem járható.

„Ha lesz oltás a vírus ellen, akkor a koronavírus olyanná válik, mint a himlő vagy az influenza - beoltanak, és nem csak immunissá válsz, hanem falat képezel majd a vírus és a társadalom között. Ha lesz oltás, lesz színház, lesznek koncertek, újra megtelnek a vendéglők, sőt, még focimeccsek is lesznek, tömött lelátókkal.

De kétlem, hogy mindez az idén megtörténhet"

– írja.

A kutató szerint oltás hiányában megtanulunk együtt élni a vírussal.

„Ha lemegy a fertőzöttek száma, visszatérünk a munkahelyeinkre, iskoláinkba és a kávézók is kinyitnak. Viszont rengetegen otthon maradunk, mert az a munkahely, kávézó, vendéglő, ahová korábban jártunk már nem vár ránk. És a vírus állandóan a nyomunkban fog ólálkodni. Sután fogsz majd kezet, ha egyáltalán, és nem öleled át a rég látott barátod. Ha veszel egy mély lélegzetet vagy elköhinted magad, azonnal teszt után rohansz a klinikára. Ha pozitív vagy, kétségbeesetten próbálod felidézni a barátaidat és munkatársaidat, akikkel az elmúlt napokban találkoztál, hogy szólhass nekik: teszteljék magukat."

Úgy látja,

kialakulnak új rutinjaink is és ahogy egyre több egyénnek lesz immunitása, lelassul a vírus terjedése.

„Az idősekre és a betegekre azonban továbbra is nagyon kell vigyáznunk, és abbahagyjuk a dohányzást. Ha már voltál fertőzött, utazhatsz a ritka, de újraindított járatokon. Ha nem, a határon pecsét helyett tesztért fogsz sorban állni, mert csak akkor engednek be bárhova, ha bizonyítod, hogy nem hurcolod magaddal a vírust. Színház, mozik, koncertek, sportversenyek és tüntetések csak módjával lesznek, ha egyáltalán. Ha már immunis vagy, elmész, ha nem, inkább otthon maradsz" – festi le várakozásait.

Mint írja, rengeteg álma van a következő két évtizedre, és leginkább arra a jövőre próbál gondolni, amikor már lesz teszt, oltás és orvosság. Amikor semmi sem akadályoz meg bennünket abban, hogy visszatérjünk a régi életünkhöz, és amikor ráébredünk arra, hogy az már nem térhet vissza.

A kutató március 15-én is írt már egy elemzést, akkor úgy fogalmazott, elkerülhetetlen, hogy két hónapja lezárjuk a világot.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Szigetváry Zsolt

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Kivételesen jól csinálják, életben kell tartani a gazdaságot.

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Három pontban foglalta össze a beszélgetést a miniszterelnök:

  1. a 2020-as költségvetés eltérítése.
  2. a 2021-es költségvetés megtervezése az eltérített 2020-as költségvetés logikájában.
  3. egy nagy gazdaság-újraindítási akcióterv összeillesztése.

"Így látom a feladatainkat és ezek a keretek. Hogy mit csinálunk és mit nem, hogyan töltsük ki ezeket a kereteket, itt várjuk az önök közreműködését és hozzászólását" - fogalmazott Orbán Viktor. A miniszterelnök az Innovációs és Technológiai Minisztériumból Palkovics László tárcavezető társaságában a jegybank, a gazdasági kamarák, valamint vállalkozói érdekképviseletek vezetőinek kifejtette,

jelenleg nincs értelme új költségvetést készíteni,

hiszen nem tudni, mi fog történni a közeljövőben, és lehet, hogy két hónap múlva egy újabb büdzsét kellene összeállítani. Hozzátette: a jogszabályok azonban lehetőséget adnak az eltérésre az elfogadott költségvetéstől.

A miniszterelnök elmondta, hogy a válságkezelés és a gazdaság újraindítása érdekében

az idei költségvetés radikális átalakítására van szükség.

Úgy fogalmazott, hozzá kell igazítani az idei költségvetést a jelenlegi helyzethez és az év végéig előrejelzett változásokhoz.

Nem lenne helyes lépés az egyes költségvetési tételek automatikus megvágása - mutatott rá Orbán Viktor. Szavai szerint azoknak a forrásoknak kell megmaradniuk a minisztériumok költségvetésében, melyekre ott feltétlenül szükség van,

a felszabadítható összegekből pedig egy-egy alapot kell létrehoznia válságkezelésre, illetve a gazdaság újraindítása érdekében.

A jövő évre olyan "lecsupaszított költségvetést" kell készíteni, amely minél nagyobb mozgásteret biztosít a válságkezelésre és a gazdaság újraindítására. Minden idők legnagyobb gazdaságélénkítési akciótervét kell elindítani, célul kitűzve a növekedést, a munkahelyteremtést, valamint a munkahelyek megőrzését - fejtette ki.

A jegybankkal közösen azt kell megtervezni, miként lehet a monetáris és fiskális eszközöket úgy fölhasználni, hogy a lehető legnagyobb lökést kapja a magyar gazdaság.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Facebook/Orbán Viktor

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: https://infostart.hu/kulfold/2020/03/30/itt-vannak-az-okok-ezert-dontotte-le-a-virus-olaszorszagot

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Olaszországban a szigorú intézkedések ellenére nem lassul a koronavírus terjedése, de szerencsére nem is gyorsul. Az országban a megjelenés után nagyon gyors volt a felfutás, a halálozási ráta pedig magasabb a nemzetközi átlagnál.

Olaszország március 8-án vezetett be kijárási tilalmat, amit csak napokkal később szigorítottak. A bevezetéstől azonban már eltelt két hét (a maximális lappangási idő), így elméletileg már érezni kéne a hatásokat.A járvány növekedési üteme egyelőre nem lassult, de nem is nőtt – az új esetek növekedése nagyjából a kijárási tilalomtól számított második hét környékén állt meg.

A Portfolio összeszedte, miért éppen a déli ország került ilyen súlyos helyzetbe.

  • Az olasz társadalom elöregedett – a lakosság 25 százaléka hatvan év feletti, de nem ez az egyedüli oka annak, hogy ilyen gyorsan terjed a járvány és ennyire magas a halálozási ráta: a társadalmi szokások és az alacsony tesztelési kapacitás is hozzájárultak a rossz adatokhoz.
  • Az emberek úgy álltak kezdetben a vírushoz, hogy ez „távoli probléma", ez az attitűd pedig hozzájárult a gyors terjedéshez.
  • A halálozási ráta azzal is összefügg, hogy mennyi embert teszteltek, és ezen a téren az olaszok és a spanyolok nem állnak jól, pedig a korábban felismert esetekkel szemben az egészségügy dolgozói hatásosabban tudnak fellépni.
  • Az igazolt esetszámnál a valós számok akár tízszeresen nagyobbak is lehetnek, így pedig nem kizárt, hogy már egymillió megbetegedés van az országban. Ebbe az esetben viszont lényegesen kevesebb beteg hal bele a vírusba.
  • Az olasz szokások is közrejátszanak a könnyű terjedésben, vasárnaponként ugyanis jellemzően összeül a család a nagyszülőkkel együtt, és ilyenkor könnyen tudják családon belül adni a vírust. Az sem ritka, hogy az olasz családokban több generáció él együtt.
  • A gyors terjedést az is nagyban segíti, hogy a mobiltelefonok cellainformációiból tisztán látszik: az olaszok nem tartják be a karantént. A mobiltelefonok adatai szerint a milánóiak 43 százaléka tett meg indokolatlanul nagy távolságot, miközben a kijárási korlátozások szerint ezt nem tehette volna meg.
  • Az olasz kutatók szerint már ősszel megjelenhetett a koronavírus Olaszországban, nagyon megugrott ugyanis a lombardiai tüdőgyulladásos megbetegedések száma. Milánóban egyébként nagy lélekszámú ázsiai közösség él, nem lenne meglepő, ha esetleg a Kínából érkező családtagok, vagy akár a turisták már a vírus felismerése előtt behozták volna.

Éppen az olasz helyzet mutatott nekünk utat, így a szigorú szabályokat már sokkal korábban meg tudtuk hozni, és a társadalom tagjai is sokkal elővigyázatosabbak azt látva, hogy nem csak a távoli Kínában, de a fejlett nyugati társadalomban is nagy pusztítást tud végezni a vírus.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: https://infostart.hu/kulfold/2020/03/30/itt-vannak-az-okok-ezert-dontotte-le-a-virus-olaszorszagot

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Olaszországban a szigorú intézkedések ellenére nem lassul a koronavírus terjedése, de szerencsére nem is gyorsul. Az országban a megjelenés után nagyon gyors volt a felfutás, a halálozási ráta pedig magasabb a nemzetközi átlagnál.

Olaszország március 8-án vezetett be kijárási tilalmat, amit csak napokkal később szigorítottak. A bevezetéstől azonban már eltelt két hét (a maximális lappangási idő), így elméletileg már érezni kéne a hatásokat.A járvány növekedési üteme egyelőre nem lassult, de nem is nőtt – az új esetek növekedése nagyjából a kijárási tilalomtól számított második hét környékén állt meg.

A Portfolio összeszedte, miért éppen a déli ország került ilyen súlyos helyzetbe.

  • Az olasz társadalom elöregedett – a lakosság 25 százaléka hatvan év feletti, de nem ez az egyedüli oka annak, hogy ilyen gyorsan terjed a járvány és ennyire magas a halálozási ráta: a társadalmi szokások és az alacsony tesztelési kapacitás is hozzájárultak a rossz adatokhoz.
  • Az emberek úgy álltak kezdetben a vírushoz, hogy ez „távoli probléma", ez az attitűd pedig hozzájárult a gyors terjedéshez.
  • A halálozási ráta azzal is összefügg, hogy mennyi embert teszteltek, és ezen a téren az olaszok és a spanyolok nem állnak jól, pedig a korábban felismert esetekkel szemben az egészségügy dolgozói hatásosabban tudnak fellépni.
  • Az igazolt esetszámnál a valós számok akár tízszeresen nagyobbak is lehetnek, így pedig nem kizárt, hogy már egymillió megbetegedés van az országban. Ebbe az esetben viszont lényegesen kevesebb beteg hal bele a vírusba.
  • Az olasz szokások is közrejátszanak a könnyű terjedésben, vasárnaponként ugyanis jellemzően összeül a család a nagyszülőkkel együtt, és ilyenkor könnyen tudják családon belül adni a vírust. Az sem ritka, hogy az olasz családokban több generáció él együtt.
  • A gyors terjedést az is nagyban segíti, hogy a mobiltelefonok cellainformációiból tisztán látszik: az olaszok nem tartják be a karantént. A mobiltelefonok adatai szerint a milánóiak 43 százaléka tett meg indokolatlanul nagy távolságot, miközben a kijárási korlátozások szerint ezt nem tehette volna meg.
  • Az olasz kutatók szerint már ősszel megjelenhetett a koronavírus Olaszországban, nagyon megugrott ugyanis a lombardiai tüdőgyulladásos megbetegedések száma. Milánóban egyébként nagy lélekszámú ázsiai közösség él, nem lenne meglepő, ha esetleg a Kínából érkező családtagok, vagy akár a turisták már a vírus felismerése előtt behozták volna.

Éppen az olasz helyzet mutatott nekünk utat, így a szigorú szabályokat már sokkal korábban meg tudtuk hozni, és a társadalom tagjai is sokkal elővigyázatosabbak azt látva, hogy nem csak a távoli Kínában, de a fejlett nyugati társadalomban is nagy pusztítást tud végezni a vírus.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Ami nem csak a tüneteket kezeli.

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Ami nem csak a tüneteket kezeli.

Tuesday 31 March 2020 12:51 AM UTC+00

A koronavírus, de a tudás is gyorsan terjed a globalizációnak köszönhetően – véli Müller Viktor, az ELTE TTK Diagnosztika és Terápia Kiválósági Program elméleti biológusa, a koronavírus elleni harcra létrejött magyar gyógyszerfejlesztési konzorcium egyik kutatója.

"Elképesztő gyorsasággal

terjed az információ, és az az összefogás, amelyben a kutatások folynak"

- említette Müller Viktor, rámutatva, hogy a publikációkat kvázi már a szokásos ellenőrzés előtt közzéteszik, amint megvannak az eredmények, a szakcikkeket pedig minden tudós számára a terjesztő felületek hozzáférhetővé teszik.

Úgy látja, ma már annyi mindent tudni a koronavírusról, mint "ezer vírusról sem 10-20 évvel ezelőtt, mindez néhány hónap terméke. Pontosan tudjuk a felépítését, genetikai állományát, a fehérjéit, nagyon sokat tudunk arról, hogy hogyan fertőzi a sejteket".

A gyógyszerfejlesztéssel kapcsolatban elmondta, szerinte akár néhány héten belül kiderülhet, hogy milyen készítmények gyógyíthatják a betegséget.

"Két sáv létezik.

A gyorsítósávban a már létező hatóanyagokat próbálják ki. Ezek között van néhány, amely ott tart, hogy kliensekben próbálják ki, állatoknál már ígéretes eredményeket hozott,

rokon vírusoknál hatásosnál tűnt. Ha a további eredmények is jók, egy kész gyógyszer van a kezünkben" - jelentette ki. Ebből fél-egy év alatt lehet olyan gyógyszer, amely befolyásolja a járványt.

A másik sáv egy "lassabb": új hatóanyagokat tesztelnek, de ez esetben újra kell kezdeni mindent, a mellékhatásokat is végigvenni. Ebben az esetben egy-másfél évre vagyunk a gyógyszertől - mondta Müller Viktor.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay.com

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: https://infostart.hu/kulfold/2020/03/30/itt-vannak-az-okok-ezert-dontotte-le-a-virus-olaszorszagot

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Olaszországban a szigorú intézkedések ellenére nem lassul a koronavírus terjedése, de szerencsére nem is gyorsul. Az országban a megjelenés után nagyon gyors volt a felfutás, a halálozási ráta pedig magasabb a nemzetközi átlagnál.

Olaszország március 8-án vezetett be kijárási tilalmat, amit csak napokkal később szigorítottak. A bevezetéstől azonban már eltelt két hét (a maximális lappangási idő), így elméletileg már érezni kéne a hatásokat.A járvány növekedési üteme egyelőre nem lassult, de nem is nőtt – az új esetek növekedése nagyjából a kijárási tilalomtól számított második hét környékén állt meg.

A Portfolio összeszedte, miért éppen a déli ország került ilyen súlyos helyzetbe.

  • Az olasz társadalom elöregedett – a lakosság 25 százaléka hatvan év feletti, de nem ez az egyedüli oka annak, hogy ilyen gyorsan terjed a járvány és ennyire magas a halálozási ráta: a társadalmi szokások és az alacsony tesztelési kapacitás is hozzájárultak a rossz adatokhoz.
  • Az emberek úgy álltak kezdetben a vírushoz, hogy ez „távoli probléma", ez az attitűd pedig hozzájárult a gyors terjedéshez.
  • A halálozási ráta azzal is összefügg, hogy mennyi embert teszteltek, és ezen a téren az olaszok és a spanyolok nem állnak jól, pedig a korábban felismert esetekkel szemben az egészségügy dolgozói hatásosabban tudnak fellépni.
  • Az igazolt esetszámnál a valós számok akár tízszeresen nagyobbak is lehetnek, így pedig nem kizárt, hogy már egymillió megbetegedés van az országban. Ebbe az esetben viszont lényegesen kevesebb beteg hal bele a vírusba.
  • Az olasz szokások is közrejátszanak a könnyű terjedésben, vasárnaponként ugyanis jellemzően összeül a család a nagyszülőkkel együtt, és ilyenkor könnyen tudják családon belül adni a vírust. Az sem ritka, hogy az olasz családokban több generáció él együtt.
  • A gyors terjedést az is nagyban segíti, hogy a mobiltelefonok cellainformációiból tisztán látszik: az olaszok nem tartják be a karantént. A mobiltelefonok adatai szerint a milánóiak 43 százaléka tett meg indokolatlanul nagy távolságot, miközben a kijárási korlátozások szerint ezt nem tehette volna meg.
  • Az olasz kutatók szerint már ősszel megjelenhetett a koronavírus Olaszországban, nagyon megugrott ugyanis a lombardiai tüdőgyulladásos megbetegedések száma. Milánóban egyébként nagy lélekszámú ázsiai közösség él, nem lenne meglepő, ha esetleg a Kínából érkező családtagok, vagy akár a turisták már a vírus felismerése előtt behozták volna.

Éppen az olasz helyzet mutatott nekünk utat, így a szigorú szabályokat már sokkal korábban meg tudtuk hozni, és a társadalom tagjai is sokkal elővigyázatosabbak azt látva, hogy nem csak a távoli Kínában, de a fejlett nyugati társadalomban is nagy pusztítást tud végezni a vírus.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Ami nem csak a tüneteket kezeli.

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Ami nem csak a tüneteket kezeli.

Tuesday 31 March 2020 12:51 AM UTC+00

A koronavírus, de a tudás is gyorsan terjed a globalizációnak köszönhetően – véli Müller Viktor, az ELTE TTK Diagnosztika és Terápia Kiválósági Program elméleti biológusa, a koronavírus elleni harcra létrejött magyar gyógyszerfejlesztési konzorcium egyik kutatója.

"Elképesztő gyorsasággal

terjed az információ, és az az összefogás, amelyben a kutatások folynak"

- említette Müller Viktor, rámutatva, hogy a publikációkat kvázi már a szokásos ellenőrzés előtt közzéteszik, amint megvannak az eredmények, a szakcikkeket pedig minden tudós számára a terjesztő felületek hozzáférhetővé teszik.

Úgy látja, ma már annyi mindent tudni a koronavírusról, mint "ezer vírusról sem 10-20 évvel ezelőtt, mindez néhány hónap terméke. Pontosan tudjuk a felépítését, genetikai állományát, a fehérjéit, nagyon sokat tudunk arról, hogy hogyan fertőzi a sejteket".

A gyógyszerfejlesztéssel kapcsolatban elmondta, szerinte akár néhány héten belül kiderülhet, hogy milyen készítmények gyógyíthatják a betegséget.

"Két sáv létezik.

A gyorsítósávban a már létező hatóanyagokat próbálják ki. Ezek között van néhány, amely ott tart, hogy kliensekben próbálják ki, állatoknál már ígéretes eredményeket hozott,

rokon vírusoknál hatásosnál tűnt. Ha a további eredmények is jók, egy kész gyógyszer van a kezünkben" - jelentette ki. Ebből fél-egy év alatt lehet olyan gyógyszer, amely befolyásolja a járványt.

A másik sáv egy "lassabb": új hatóanyagokat tesztelnek, de ez esetben újra kell kezdeni mindent, a mellékhatásokat is végigvenni. Ebben az esetben egy-másfél évre vagyunk a gyógyszertől - mondta Müller Viktor.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay.com

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Amíg nem lesz ellene oltás, addig elővigyázatosság lesz ajánlott.

Nevetségesen nézek ki a maszkban.

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Hétfőn ünnepelte 53. születésnapján a világhírű magyar fizikus, hálózatkutató. Ennek alkalmából a közösségi oldalán jelentkezett írással, amely a koronavírus-járvány hatásait elemzi.

Mint Barabási Albert-László írja, ha az a kérdés, hogy újra ki tudunk-e menni az otthonunkból, hogy magunkhoz ölelhetjük-e újra a szeretteinket, elmehetünk-e vacsorázni a barátainkkal, vissza tudunk-e térni az iskoláinkba, egyetemeinkre és munkahelyeinkre, akkor a válasz az, hogy igen, vagyis ennek a mostani helyzetnek egyszer vége lesz.

Ha viszont az a kérdés, vissza fog-e az életünk térni abba a mederbe, amelyből most kitérítette a járvány, a válasz: nem,

az az út már nem járható.

„Ha lesz oltás a vírus ellen, akkor a koronavírus olyanná válik, mint a himlő vagy az influenza - beoltanak, és nem csak immunissá válsz, hanem falat képezel majd a vírus és a társadalom között. Ha lesz oltás, lesz színház, lesznek koncertek, újra megtelnek a vendéglők, sőt, még focimeccsek is lesznek, tömött lelátókkal.

De kétlem, hogy mindez az idén megtörténhet"

– írja.

A kutató szerint oltás hiányában megtanulunk együtt élni a vírussal.

„Ha lemegy a fertőzöttek száma, visszatérünk a munkahelyeinkre, iskoláinkba és a kávézók is kinyitnak. Viszont rengetegen otthon maradunk, mert az a munkahely, kávézó, vendéglő, ahová korábban jártunk már nem vár ránk. És a vírus állandóan a nyomunkban fog ólálkodni. Sután fogsz majd kezet, ha egyáltalán, és nem öleled át a rég látott barátod. Ha veszel egy mély lélegzetet vagy elköhinted magad, azonnal teszt után rohansz a klinikára. Ha pozitív vagy, kétségbeesetten próbálod felidézni a barátaidat és munkatársaidat, akikkel az elmúlt napokban találkoztál, hogy szólhass nekik: teszteljék magukat."

Úgy látja,

kialakulnak új rutinjaink is és ahogy egyre több egyénnek lesz immunitása, lelassul a vírus terjedése.

„Az idősekre és a betegekre azonban továbbra is nagyon kell vigyáznunk, és abbahagyjuk a dohányzást. Ha már voltál fertőzött, utazhatsz a ritka, de újraindított járatokon. Ha nem, a határon pecsét helyett tesztért fogsz sorban állni, mert csak akkor engednek be bárhova, ha bizonyítod, hogy nem hurcolod magaddal a vírust. Színház, mozik, koncertek, sportversenyek és tüntetések csak módjával lesznek, ha egyáltalán. Ha már immunis vagy, elmész, ha nem, inkább otthon maradsz" – festi le várakozásait.

Mint írja, rengeteg álma van a következő két évtizedre, és leginkább arra a jövőre próbál gondolni, amikor már lesz teszt, oltás és orvosság. Amikor semmi sem akadályoz meg bennünket abban, hogy visszatérjünk a régi életünkhöz, és amikor ráébredünk arra, hogy az már nem térhet vissza.

A kutató március 15-én is írt már egy elemzést, akkor úgy fogalmazott, elkerülhetetlen, hogy két hónapja lezárjuk a világot.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Szigetváry Zsolt

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Amíg nem lesz ellene oltás, addig elővigyázatosság lesz ajánlott.

Nevetségesen nézek ki a maszkban.

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Hétfőn ünnepelte 53. születésnapján a világhírű magyar fizikus, hálózatkutató. Ennek alkalmából a közösségi oldalán jelentkezett írással, amely a koronavírus-járvány hatásait elemzi.

Mint Barabási Albert-László írja, ha az a kérdés, hogy újra ki tudunk-e menni az otthonunkból, hogy magunkhoz ölelhetjük-e újra a szeretteinket, elmehetünk-e vacsorázni a barátainkkal, vissza tudunk-e térni az iskoláinkba, egyetemeinkre és munkahelyeinkre, akkor a válasz az, hogy igen, vagyis ennek a mostani helyzetnek egyszer vége lesz.

Ha viszont az a kérdés, vissza fog-e az életünk térni abba a mederbe, amelyből most kitérítette a járvány, a válasz: nem,

az az út már nem járható.

„Ha lesz oltás a vírus ellen, akkor a koronavírus olyanná válik, mint a himlő vagy az influenza - beoltanak, és nem csak immunissá válsz, hanem falat képezel majd a vírus és a társadalom között. Ha lesz oltás, lesz színház, lesznek koncertek, újra megtelnek a vendéglők, sőt, még focimeccsek is lesznek, tömött lelátókkal.

De kétlem, hogy mindez az idén megtörténhet"

– írja.

A kutató szerint oltás hiányában megtanulunk együtt élni a vírussal.

„Ha lemegy a fertőzöttek száma, visszatérünk a munkahelyeinkre, iskoláinkba és a kávézók is kinyitnak. Viszont rengetegen otthon maradunk, mert az a munkahely, kávézó, vendéglő, ahová korábban jártunk már nem vár ránk. És a vírus állandóan a nyomunkban fog ólálkodni. Sután fogsz majd kezet, ha egyáltalán, és nem öleled át a rég látott barátod. Ha veszel egy mély lélegzetet vagy elköhinted magad, azonnal teszt után rohansz a klinikára. Ha pozitív vagy, kétségbeesetten próbálod felidézni a barátaidat és munkatársaidat, akikkel az elmúlt napokban találkoztál, hogy szólhass nekik: teszteljék magukat."

Úgy látja,

kialakulnak új rutinjaink is és ahogy egyre több egyénnek lesz immunitása, lelassul a vírus terjedése.

„Az idősekre és a betegekre azonban továbbra is nagyon kell vigyáznunk, és abbahagyjuk a dohányzást. Ha már voltál fertőzött, utazhatsz a ritka, de újraindított járatokon. Ha nem, a határon pecsét helyett tesztért fogsz sorban állni, mert csak akkor engednek be bárhova, ha bizonyítod, hogy nem hurcolod magaddal a vírust. Színház, mozik, koncertek, sportversenyek és tüntetések csak módjával lesznek, ha egyáltalán. Ha már immunis vagy, elmész, ha nem, inkább otthon maradsz" – festi le várakozásait.

Mint írja, rengeteg álma van a következő két évtizedre, és leginkább arra a jövőre próbál gondolni, amikor már lesz teszt, oltás és orvosság. Amikor semmi sem akadályoz meg bennünket abban, hogy visszatérjünk a régi életünkhöz, és amikor ráébredünk arra, hogy az már nem térhet vissza.

A kutató március 15-én is írt már egy elemzést, akkor úgy fogalmazott, elkerülhetetlen, hogy két hónapja lezárjuk a világot.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Szigetváry Zsolt

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.