2020. március 19., csütörtök

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Photo - Most kéne abbahagyni2020. március 15. 00:51 Bezzegországok sorakoztatása, ahol már bezárták az iskolákat, mintha ez lenne az egyetlen mutatója annak, melyik kormán

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Most kéne abbahagyni
2020. március 15. 00:51

Bezzegországok sorakoztatása, ahol már bezárták az iskolákat, mintha ez lenne az egyetlen mutatója annak, melyik kormány jár el felelősen: nagyjából ettől volt hangos az ellenzéki média az elmúlt napokban, most pedig megy a jajveszékelés Gyurcsány módra: nem lesz ez így jó. Az eddigi rendelkezések, a naprakészség, a folyamatos tájékoztatás szóra sem érdemes az ellenzék szerint, megy a hangulatkeltés ezerrel, Gyurcsány ellentmondásos, Bangóné szájbarágós módszerével vagy a Momentum pökhendi stílusában, de a lényeg ugyanaz: a követelőzés.

Az ellenzék oldaláról nem történik tartalmi vita, amíg az iskolák bezárását követelték, akkor sem az érdekelte az Orbán-fóbiásokat, hogy a gyerekek tényleg védettek-e a vírus ellen, mennyire hordozzák azt vagy milyen dominót indít el az iskolák bezárása, a felügyelet megoldása és a szülők kiesése a munkahelyekről. Csak a Fideszre akarták kenni, hogy nem kezeli jól a helyzetet – hogy mit is csinálnak tulajdonképpen, az igazából mindegy is. Sajtótájékoztatón beszívott szemű kócos igaziújságírók kötnek bele a nemzetközi protokollba, vizsgáztatják az orvosokat nyolc általánossal. Mert kit érdekel valójában a vírus, a megelőzés, végre találtak valamit, amivel ütni lehet a kormányt.

Mert persze a kormány hibája lesz az is, hogy a mozik és egyéb szolgáltatók megtalálták a „kiskaput" és csak 99 jegyet adnak el előadásaikra, mintha a vírust csak ez a létszámstop tartaná a küszöbön állva. Most pedig – hát persze – azzal van gond, hogy mégis bezárnak az iskolák.


Hiába, hogy „csak" egy influenzánál alig erősebb tüneteket okozó vírusról van szó, a pandémia már tény. Ezt hívják úgy, hogy krízishelyzet. A krízis az, amikor a mindennapi ügymenet megváltozik, amire nem lehet felkészülni, hiába az elméletben klappoló forgatókönyvek: ha krízis van, mindig csak utólag lehet okos az ember. A tanulságokat lehet csak levonni a romok alól, bízva abban, hogy az nem nyom agyon minket. Ilyen krízishelyzetben pedig hangulatot kelteni, direkt szítani a pánikot, kihasználni a helyzet és az emberi természet esendőségét pusztán politikai célokra több, mint aljas húzás.

Az ellenzéki politikusok és a helyettük is politikát csináló médiumok eddig is élen jártak abban, hogy a magyar emberek érdekeivel szemben fejtsék ki áldásos tevékenységeiket. A koronavírus és a járvány viszont nem politika. Nem a várva-várt csodafegyver, ami elhozza Orbán leváltását. Hanem egy olyan helyzet, ami mindenkit egyaránt érint, politikai színeitől függetlenül. Ezt kellene megértenie az ellenzéknek és az ellenzéki újságíróknak. Ez egy háború, amit nem egymás ellen vívunk, hanem magunkért. De amíg ők nyerni akarnak, addig mindannyian veszítünk.

Fodor-Horváth Zsófia: Hagyd abba, Feri

888.hu https://gondola.hu/cikkek/115868-Most_kene_abbahagyni.html

Az ellenzéki pártok magatartása egyáltalán nem konstruktív
2020. március 18. 22:54

A lehető legszélesebb nemzeti együttműködés szükségességéről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben, amikor a koronavírus elleni legfrissebb intézkedéseket ismertette. Ez a helyzet mindenkitől alkalmazkodást vár, az életünk nem olyan lesz, mint megszoktuk – jelentette ki a miniszterelnök. Köszönetet mondott továbbá az egészségügyben dolgozóknak, a rendvédelem munkatársainak és minden magyar embernek az erőfeszítéseikért.

Nem sokáig kellett várni az ellenzéki reakciókra,a felszólalások többek között a magyar egészségügy alkalmatlanságáról szóltak. Az ellenzéki képviselők szerint nincs elég maszk az országban, és a kormány nem fordít elegendő pénzt a védekezésre.

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció képviselője azért ostorozta a kormányt, mert nem volt képes arra, hogy megakadályozza a vírus elterjedését az országban. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke szerint mivel az elmúlt tíz évben kormánycentralizáció volt az egészségügyre jellemző, az oktatásban, a rendvédelem és az önkormányzatok területén ugyanígy, ezért a járvány kezelésében minden döntést a kormány hozhat meg, így minden felelősség a miniszterelnöké.

Konstruktivítást egyedül az LMP mutatott

A Jobbik-elnök, Jakab Péter többek között Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőjének visszahívását követelte, valamint arról beszélt, hogy a vírus elleni védekezés költségeit az államnak, a multinacionális vállalatoknak és a kormány jóvoltából meggazdagodott oligarcháknak kell viselniük. Hiába a miniszter többször hangoztatott szándéka, hogy a védekezésnek a pénz nem lehet akadálya, az erre fordított kassza felülről nyitott.

Jakab szerint a kabinet a koronavírus elleni küzdelemre mindössze nyolcmilliárd forintot kíván fordítani.

Konstruktivítást egyedül az LMP mutatott, Keresztes László Lóránt frakcióvezető úgy fogalmazott, a krízishelyzetet csak széles nemzeti együttműködéssel lehet sikeresen kezelni. Abbéli meggyőződésének adott hangott, hogy az ellenzéki pártoknak, az ellenzéki politikusoknak is komoly felelőssége van a kialakult helyzet kezelésében.

Egyre több kormány és államfő fogalmaz úgy, hogy háborúban állunk egy ismeretlen ellenséggel,

és ha ezt elfogadjuk, akkor háborúban helyénvaló-e a kettős beszéd, merül fel a kérdés.

Az elmúlt napokban, hetekben nemcsak az ellenzéki politikusok, hanem a sajtótermékek is felrúgták a nemzeti konszenzusra való törekvést. „A parlamentben a DK-s felszólalás, mely szerint a magyar kormány hibája, hogy nem állt meg a határnál koronavírus, egészen elképesztő nyilatkozat" – mondta el Deák Dániel, a XXI. Század Intézet elemzője a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

Hozzátette, ezek a nyilatkozatok egyáltalán nem szolgálják az ország érdekeit. Azon túl, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt az elkövetkező hetekben nagyon sokan meg fognak betegedni, gazdasági krízissel is szembe kell néznie az országnak. Már most rengeteg cég jelentette be, hogy leáll, sok embernek a munkahelye veszélyben van. Konkrét ágazatok a bedőlés szélére kerültek, nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte is.

„Arra is gondolni kell, hogy ezt a súlyos gazdasági problémát hogyan kezeljük. Különböző gazdasági akcióterveket kell kidolgozni. Ebben a helyzetbenaz ellenzék magatartása egyáltalán nem konstruktív.

Egy-két ellenzéki politikus úgy tűnik, hogy belátta a helyzet súlyosságát, mint például az LMP-s felszólaló, s ez előremutató irány, de nem ez az általános hozzáállás az ellenzéki oldalon" – fejtette ki az elemző.

Háromféle hozzáállás jellemző az ellenzékre

Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője elmondta, háromféle magatartásformát lát. Az első magatartásforma, amit az ellenzék tanúsított, az a kritika, amire az ellenzéki politikusok a parlament ülését is kihasználták. A második magatartásforma az együttműködő, láthattunk egyetértő nyilatkozatokat is az eddigi kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban.

A harmadik pedig a javaslattevő, ebben különösen a Demokratikus Koalíció áll az élen, amelynek már 45 pontból álló javaslatcsomagja van, melynek egy részét a kormány elfogadta. A Párbeszéd is tett javaslatokat, példáként említette, hogy fel kellene emelni a munkanélküli segélyt három hónapról kilenc hónapra. Az ellenzék egy része együttműködő.
hirado.hu - Kossuth Rádió

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Egy amerikai szakértő szerint négyféle forgatókönyv lehetséges, és ezek közül nem a legrosszabb a legvalószínűbb.William Haseltine, az ACCESS nevű nemzetközi egészségügy

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Egy amerikai szakértő szerint négyféle forgatókönyv lehetséges, és ezek közül nem a legrosszabb a legvalószínűbb.

William Haseltine, az ACCESS nevű nemzetközi egészségügyi szervezet elnöke, aki nemrég vezetett le egy amerikai–kínai egészségügyi konferenciát Vuhanban, azt mondja, a járvány négyféleképpen érhet véget – írja a Daily Beast című amerikai hírportál. alapján a 24.hu.

1. A tavaszi felmelegedéssel lelassul, majd lecseng

Négyféle koronavírust ismerünk, melyek a megfázáshoz hasonló, felső légúti betegségeket okoznak, és ezek mind szezonálisak A korábbi járványok során gyűjtött tapasztalatok szerint lehet, hogy melegebb, nedvesebb időben a járvány lecsillapodik, de túl sok még az ismeretlen tényező.

2. Akkor fullad ki, ha mindenkit megfertőzött

Ha a jelenlegi ütemben képes terjedni nyáron is, és akkor bekövetkezhet a második, a legrosszabb forgatókönyv. Lehetséges, hogy a vírus terjedése csak akkor fullad majd ki, amikor már senkit sem tud megfertőzni. Ez azt jelentené, hogy Föld lakosságának 40-70 százaléka fertőződne meg a betegséggel, és a fertőzöttek nagyjából 2 százaléka halna bele a betegségbe. Ezt az jelenti, hogy világszerte 64 – 112 millió ember halna bele a fertőzésbe.

3. A vakcina kifejlesztéséig tart

A harmadik forgatókönyv szerint a járvány addig terjedhet majd, amíg valakinek sikerül kifejlesztenie ellene egy vakcinát.Ez leghamarabb egy év múlva következhet be.

4. Elkészülnek a terápiás készítmények

Sokkal hamarabb, hónapokon belül kerülhetnek forgalomba a koronavírus elleni terápiás készítmények – Haseltine ezt tartja a legvalószínűbb forgatókönyvnek. Jelenleg két szer is nagyon ígéretesnek tűnik a koronavírus elleni harcban. Az egyik a remdesivir, amelyik a laboreredmények alapján az eddigi legjobb szer a betegség ellen, a másik pedig egy actemra nevű, szintetikus antitest, amit jelenleg is használnak Kínában a betegek kezeléséhez. Ezekkel a megbetegedéseket eredményesen lehet kezelni.

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: "Nincs a világon még egy ilyen ország, amelynek ennyire hazája, saját polgárainak érdekei ellen politizáló ellenzéke lenne. Olyan ellenzék, amelyik Brüsszelbe szaladgál se

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Vasárnap délelőtt nézem az osztrák tévét, élő adásban a parlament. Rendkívüli helyzet van, rendkívüli parlamenti ülés. A képviselők a koronaválság-törvényről vitatkoznak. Nehéz valódi vitáról beszélni, mert a válságról és a válságkezelésről pártállástól függetlenül egyetértenek a képviselők. A törvényre szükség van, hogy a bajok elmúltával az országnak ne a padlóról kelljen felállnia, hogy lehetőség szerint minél kevesebb ember betegedjen meg, menjen tönkre, szegényedjen el a vírus okozta gazdasági intézkedések következtében. Vita csak a segítség méretében van, meg lehetne-e duplázni a törvénycsomagba foglalt összeget, mennyire lehet arányosan támogatni a kis-, közép- és nagyvállalkozásokat. A kormánypárti és az ellenzéki frakciók hozzászólói is mind a kormány dicséretével kezdenek. Tisztelet a kormánynak – mondják egyhangúlag –, hogy gyorsan cselekedett! Senki nem kritizál, nem mondja senki, hogy nem így kellett volna, hanem úgy, nem zsarolják a kormányt semmilyen döntés meghozatalában, nem értekeznek az ifjú kancellár alkalmasságáról. Nem kérdőjelezik meg a járványügyi adatokat, az egészségügy felkészültségét, a meghozott biztonsági intézkedések szükségességét vagy szükségtelenségét. Háború van, érzik. A másik oldalon az ellenség ismeretlen, kiszámíthatatlan, alattomosan és észrevétlenül támad, és ha nem fognak össze, akkor ezt a csatát elveszítik. „Bízzunk egymásban, mert csak akkor van esélyünk! – mondják a szónokok. Szigorú és gyors intézkedésekre van szükség, fegyelemre és egymás iránti bizalomra. Arra kérjük az embereket, maradjanak otthon, a médiát, az összes sajtóorgánumot és az online portálokat pedig arra, hogy csak a kormánytól és a válságstábtól származó hivatalos adatokat közöljenek a járvánnyal és az intézkedésekkel kapcsolatban."

Hétfőtől, ahol csak lehet, otthoni távmunkavégzés lép életbe Ausztriában, az iskolák, óvodák zárva lesznek, a közszükségletet ellátó boltok kivételével a következő héten minden üzlet, a vendéglátóhelyek is zárva tartanak. Minden rendezvényt lemondanak, és ötnél több embernek tilos egyszerre egy helyen tartózkodnia. Közlekedési korlátozásokat és szigorú határellenőrzést vezetnek be, felfüggesztenek repülőjáratokat, két hétre karantén alá helyezik Tirolt és más érintett területeket is.

„Mi, az Osztrák Köztársaság egy csapat vagyunk – jelentette ki Kurz kancellár –, és ebben a csapatban mindenki végzi a rá kirótt munkát. Mostantól alapüzemmódba kapcsolunk, védjük az idős embereket, egymást. Mindenki, aki az elmúlt öt évben civil szolgálatot teljesített, köteles „bevonulni", mentő- és ápolási szolgálatot ellátni. Tudjuk, hogy ezek nagyon szigorú korlátozások, de mindent maradéktalanul be kell tartani, mert nem tudjuk, mi lesz holnap, és hogyan lesz tovább."

Sokadszorra irigyeltem meg az egyébként politikai válsággal küszködő Ausztriát. Mert nem politikai kampányként, kormánybuktatási lehetőségként kezelik a válsághelyzetet. Ha belegondolok abba, hogy például hétfőn mi várható a magyar parlamentben, mit és hogyan fognak számon kérni a miniszterelnöktől, milyen performance-ot fog bemutatni a szivárványszínű ellenzéki koalíció, máris reménytelennek látom a magyarországi helyzetet. Pedig orvosok, ápolók, rendőrök, tanárok, bolti eladók, vasutasok, minden szabálykövető ember teszi a dolgát, mert tudja, túlélésre csak így van esély. A parlamenti aktivistákat pedig már látom előre, maszkban, szkafanderben, videózva, táblákat emelgetve – attól függően, kinek milyen szerepet oszt ki a marionettzsinórokat mozgató exhibicionista –, ahogy próbálják bizonyítani a kormány, az egészségügy és a válságstáb általuk vélt alkalmatlanságát.

Nincs a világon még egy ilyen ország, amelynek ennyire hazája, saját polgárainak érdekei ellen politizáló ellenzéke lenne. Olyan ellenzék, amelyik Brüsszelbe szaladgál segítségért, amelyik politikai-hatalmi érdekei mentén képes csak gondolkodni, amelyik feláldozza saját országa érdekeit, és hamis hírekkel terjeszt gyűlöletet a regnáló hatalom ellen. Amelyik együttműködésre képtelen, országvezetésre alkalmatlan, amelyik politikai engedetlenségre szólít egy megrendítő válsághelyzetben. Követőik, szimpatizánsaik pedig képtelenek kilátni a berögzült szemellenzőikből.

Helyzet van, nagyon komoly, ismeretlen kimenetelű válsághelyzet. Ezt a válságot csak közösen, összetartva győzhetjük le. Reméljük, hogy felismerik ezt végre a másként gondolkodó hölgyek és urak, és mint az osztrákok, belátják, hogy egy hajóban ülünk. Túlélésre csak így van esélyünk.

(A szerző  történész)

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Megszabadulni tőlük, most bemutatkoznak mennyire kártékonyak, még a bajban is!

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs
A koronavírus

Egy valami haszna, ha használhatom ezt a szót, de mégiscsak van a jelenlegi koronavírus-járványnak. Bár ez a „haszon" igencsak keserű, és megspóroltuk volna szívesen, de mégiscsak rögzítenünk kell.

Azt pontosan tudtuk, a baloldali és liberális ellenzék számára a legerősebb mozgatóerő az Orbán-gyűlölet mezébe bújtatott magyarellenesség. Mert, bár jelen sorok írója is több fontos téma mentén igen komoly kritikai észrevétellel él a Fidesz irányába, de a hazámat messzemenőkig jobban szeretem, mint amennyire kritizálom a jelenlegi kormányzást. Ez nem is lehet másként, de csak annak, akinek valódi és stabil értékrendje van, de semmiképpen sem azok számára, akiknek lételemük a rombolás.

A napokban írtam már a – nevezzük így – „új baloldalról", Donáth Anna kijelentéseiről, aki sajnálta, hogy nem magyar volt az első fertőzött, vagy arról a paksi momentumos önkormányzati képviselőről, aki Olaszországba utazott, majd hazaérkezése után nem szólt erről. Ezúttal a „régi baloldal", tehát Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció van soron.


Fotó: Magyar Hírlap

Az a fajta destruktív rombolás és pánikkeltés nem igazán hasonlítható más tevékenységhez, mint az általuk egyébként igen nagy tiszteletnek örvendő Göncz „patkány" Árpádé volt, aki 1945-ben a Budai Önkéntes Ezred soraiban ragadott fegyvert a szovjet Vörös Hadsereg oldalán saját hazája ellen, de említhetném akár Hegedűs hadnagyot a török időkből.

De játszunk el egy pillanat erejéig egyfajta történelmi anakronizmussal: mi lett volna, ha Eger várának falain belül működött volna Gyurcsány Ferenc? Elmondta volna, ne álljunk ellen a töröknek, hiszen úgysincs semmi esélyünk, meg aztán nem volna jobb beengedni őket, ilyen téren is áldozatot hozni a másság „oltárán"? Gondolom, el tudjuk képzelni. Meg persze azt is, mi lett volna akkortájt' a sorsa az ilyen árulásért…

A félreértés elkerülés végett, a koronavírus elleni védekezés természetesen nem fogható egy klasszikus háborúhoz. Ahhoz képest elenyésző, milyen áldozatokat kell meghoznunk. De remek betekintést ad így is az internacionalista szellemiségűek szívébe, és lényegében ebben a szituációban le tudjuk modellezni, hogyan viselkednének akkor, ha Magyarország, ne adja Isten, de hadban állna valakivel. Pont így. A következményei még tragikusabbak volnának.

De térjünk vissza a koronavírusra és a DK-ra, gondoljunk csak Vágó István kijelentéseire, aki azzal viccelődött, a kormánynak még jól is jönne, ha sok nyugdíjas halna meg. Kiírta Facebook-oldalára, hogy a kormánynak gyakorlatilag az a célja, hogy kevesebb nyugdíjas legyen, és ezért nem megfelelőek az intézkedések Magyarországon.

Hírdetés

Vagy az efféle gyurcsányi kijelentések sem használnak túl sokat, hogy:

Jó reggelt! Így késő este lassan dereng valami a kormányfőnek. Lassan és nem túl sok.

Látjuk azt az iszonyatos küzdelmet, amit orvosok és az egészségügy teljes személyzete folytat. Látjuk, hogy alig kapnak ehhez segítséget. Tudjuk, hogy lényegében nincs elegendő védőeszköz, de mégis teszik a dolgukat.

Nem tudunk kezelni egy ilyen helyzetet. Mármint hogy ők!

Az elmúlt két hétben a magyar kormány teljesítménye nem volt megnyugtató. Láthatóan nem tudnak megbirkózni a problémával. Több gond is van ezzel: részint kormányozni is kellene, és többek között kormányozni kellett volna az egészségügyben. Nem tették! És most, amikor itt állunk a baj közepén, akkor kiderül, hogy nem tudnak kezelni egy ilyen helyzetet.

Hangsúlyozom, nem Orbán védelmében, de ilyen szintű politikai kérdést csinálni belőle káros…

Ahogyan ez a videó is az:

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fdk365%2Fvideos%2F1048224325547696%2F&width=480&show_text=false&height=480&appId

A koronavírus nem politikai kérdés. Nincs pártállása, se nem jobb, se nem baloldali, így hát nem is válogat. Aki Magyarország érdekeit tartja elsőrendűnek, az így is viszonyul a jelenlegi válsághoz. A Gyurcsány-féle uszítás, mely nagyjából és egészében úgy foglalható össze, „mind meghalunk", nem használ, persze, érteni vélem, ettől remél politikai tőkét, de meggyőződésem, ez a visszájára fog fordulni. Való igaz, van egy szűk és elszánt törzstábora, aki tűzön-vízen át követi, de velük választást nem tud nyerni, ezért, ha van pozitív hozadéka a jelenlegi járványnak, ez mégis az. Kimutatják foguk fehérjét, nem adhatnak mást, mint mi lényegük.

Hogyan is mondta egykor Alekszandr Szolzsenyicin Nobel-díjas orosz író?

A kommunistánál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem. Cinizmusuk, szemtelenségük, hataloméhségük, gátlástalanságuk, rombolási hajlamuk, kultúra- és szellemellenességük elképzelhetetlen minden más, normális, azaz nem kommunista ember számára. A kommunista nem ismeri a szégyent, az emberi méltóságot, és fogalma sincs arról, amit a keresztény etika így nevez: lelkiismeret. A kommunista eltorzult lélek! Egészséges szellemű európai ember nem lehet kommunista! Nincs olyan vastag bőrt igénylő hazugság, amit egy kommunista szemrebbenés nélkül ki ne mondana, ha azt a mozgalom érdeke vagy az elvtársak személyes boldogulása így kívánja.

Persze, keserédes tanulság ez. De azt hiszem, abban megegyezhetünk, amint sikerült legyűrnünk a koronavírust, meg kell mérkőznünk egy még veszélyesebb járvánnyal, sőt, ez ellen már párhuzamosan küzdenünk kell. Úgy hívják, modern kori vörös pestis.

Lantos János – Kuruc.info 


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »
You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: "Ugyanis egyfelől a magyar kormány az irániakkal kapcsolatban csak tényeket állapított meg, milliméternyi migránsellenes mondat sem hangzott el, pusztán – később – az a té

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Kizökkent az idő – mondhatnánk Hamlettel, a jog nyelvén viszont vis maior helyzetbe került a világ a koronavírus-járvány globálissá válásával.

A vis maior olyan, előre nem látható, rendkívüli körülmény vagy esemény, amely nem elhárítható. Ide tartoznak bizonyos politikai események (forradalom, háború, hadmozdulatok, puccs, fegyveres felkelés, az alkotmányos rend összeomlása stb.), természeti csapások (földrengés, árvíz, tornádó, cunami, meteoreső stb.), járványok (lepra, spanyolnátha, most a koronavírus stb.), terroresemények vagy egyéb rendkívüli körülmények (sztrájk, közüzemi kimaradás stb).

A vis maior fennállása mentesít bizonyos, normális időkben természetes jogi kötelezettségek alól.

Ám annál inkább megnövekszik, mondhatni ezerszeresére növekszik az erkölcsi kötelezettségek fontossága, amelyek minden emberre érvényesek, különösen a közéletben, politikában aktív személyekre, kormányra, pártokra, politikusokra.

A próbák ideje ez. Az az idő, amikor igazából megmutatkozik egy ember, egy politikus, egy párt vagy kormány erkölcsi tartása vagy annak teljes hiánya, az erény vagy a hitványság. Országos, illetve globális járvány idején csak az élet védelme számít, minden más csak utána jöhet. S nemcsak fegyelmezett cselekvésre, életvitel-változtatásra van szükség, hanem a politikai-közéleti szereplők esetében fegyelmezett mondatokra, nyilatkozatokra, amelyeknek mind-mind az embertársaink iránti szolidaritást kell kifejezniük.

A próbák ideje ez: ha most politikusok, pártok képtelenné válnak arra, hogy a politikai és a pártérdek elé helyezzék az élet védelmét, ha most politikusoknak és pártoknak fontosabb a politikai ellenségük besározása és a politikai előnyszerzés, akkor rájuk máskor sem lehet számítani soha és semmiben. Ha valaki most, a világjárvány idején egoista és gyűlölködő, az kiírja magát a bármely szinten is partnernek tekinthető közszereplők közül – egyszer s mindenkorra!

És most lássuk és emlékezzünk: a napokban a DK és a Momentum egyes politikusai ebbe az erkölcsileg minősíthetetlen kategóriába kerültek.

Dobrev Klára és a DK: március 12-én a DK sajtótájékoztatóján kijelenti, hogy a kormány inkompetens, a kormány bebizonyította, hogy nem tud kormányozni. Miközben egy ország látja, hogy a kormány és a miniszterelnök, akárcsak az árvíz idején, ura a helyzetnek, döntései szakszerűek, időben születnek, s erőteljes hasonlóságot mutatnak a környező országok kormányainak intézkedéseivel. Tehát: vagy minden európai ország kormánya inkompetens, vagy – s ez a helyzet – Dobrev Klára hazudik (férjéhez képest akár délelőtt is), a politikai haszonszerzés érdekében. Mérhetetlen felelőtlenség az egyébként hatékonyan működő kormánnyal szemben bizalmatlanságot kelteni egy olyan válsághelyzetben, amikor a bizalmatlanság pánikhangulatot és beláthatatlan következményű káoszt eredményezhet, veszélyeztetve emberek életét. Mélységesen sajnálatos, hogy Dobrev ezt nem fogja fel, miként a férje sem. De nem feledjük el.

Vágó István (DK): nem értem, hova zuhant a valaha sokak által kedvelt műsorvezető. Egy fake news alapján – mely szerint nem végeztek el egy vírustesztet egy fertőzésgyanús emberen –, képes volt azon „viccelődni", hogy a kormány a vírusteszteken spórol, mert az az érdeke, hogy kevesebb nyugdíjas legyen az országban. Ez nem vicc, Vágó István! Vágó teljesítményét inkább nem minősíteném, mert az ennek kapcsán feltoluló jelzők nem tűrnek nyomdafestéket.

Donáth Anna (Momentum): azon bosszankodott az ATV-ben, hogy micsoda szerencséje volt Orbán Viktornak, hiszen az első Magyarországon regisztrált koronavírusos beteg iráni volt, nem magyar vagy olasz, így a kormány folytathatja migránsellenes politikáját. Ez a kirohanás a hazáját köztudottan forrón szerető hölgy részéről nemcsak hazugság, de ostobaság is – amellett, hogy hitványság.

Ugyanis egyfelől a magyar kormány az irániakkal kapcsolatban csak tényeket állapított meg, milliméternyi migránsellenes mondat sem hangzott el, pusztán – később – az a ténymegállapítás, hogy a bevándorlók között is lehetnek, vannak fertőzöttek, ami a határvédelem fontosságát ebben a helyzetben tovább növeli. És ez igaz, ezt nem kell eltagadni. Másfelől Donáth még azt sem veszi észre, hogy pontosan ő az, aki a megfertőzöttek származását a Momentum politikai érdekei szempontjából mérlegeli, s nem a kormány, s ő az, aki egy egészségügyi válsághelyzetet sem képes politikától és gyűlölettől mentesen szemlélni. Torzult, mélyen torzult szemlélet ez, mert abból indul ki, hogy a kormány a megfertőzötteket is csak abból a szempontból képes nézni, hogy bevándorlóországból származnak-e vagy sem, s el sem tudja képzelni, hogy lehet más logikával is – például az élet védelme és a segítőkészség logikájában – gondolkodni, s nem úgy, ahogy ő.

Itt tartunk most. De ami a lényeg: ezeket a megjegyzéseket, a DK és a Momentum egyes politikusainak bődületesen erkölcstelen megnyilvánulásait nem szabad felednünk. Akkor sem, amikor már mint rossz álomra gondolunk vissza ezekre a napokra és hetekre. Akkor sem, amikor majd a DK és a Momentum politikus hölgyei és uraim mondjuk egy év múlva belemosolyognak a kamerába, és éppen „szebbik" arcukat próbálják eladni a remélhetőleg nem felejtő magyar közvéleménynek. S próbálják majd feledtetni velünk, hogy a vis maior ideje alatt, a legnehezebb napokban hogyan próbáltak az emberi tragédiákból politikai tőkét kovácsolni a pártjuknak.

Próbák ideje ez: az emberi tartás próbájának ideje.

A DK és a Momentum megméretett és hitványnak találtatott.

Ne feledjük!

Fricz Tamás - ]]> www.magyarnemzet.hu ]]>

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Élelmiszer túltermelés van, amúgy már évtizedek hosszú sora óta."többlettermeléssel elégítik ki a nagy kiskereskedelmi üzletláncok megnövekedett megrendeléseit." "előre ho

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Rendkívüli események idején gondoskodnia kell a kormánynak arról, hogy a hazai élelmiszerellátás szempontjából nagy jelentőséggel bíró élelmiszeripari vállalatok működése folyamatos maradjon. Ezt egy 2012-ben elfogadott törvény írja elő, amely a „létfontosságú nemzeti rendszerelemek és létesítmények" védelméről szól – emlékeztetett összeállításában a Novekedes.hu.

Bár az elmúlt hetekben a koronavírus-járvány a hazai élelmiszerpiacot is felzaklatta, iparági szakértők szerint

egyáltalán nem indokolt, hogy a lakosság körében meginduljon az élelmiszerfelhalmozás, vagy hogy vásárlási pánik törjön ki.

Az ország legnagyobb élelmiszergazdasági vállalatcsoportjának üzemeiben is folyamatos a termelés. A Bonafarm Csoport a belföldi és export piacainak ellátását jelenleg változatlanul biztosítani tudja – jelentette ki Éder Tamás, a cégcsoport vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója.

„A Bonafarm valamennyi üzeme a szokásoknak megfelelően el kezdett tudni üzemelni a hét elején, úgyhogy egyelőre ezen a területen úgy tűnik, hogy nincsen problémánk – hangsúlyozta. – A másik kérdéses terület a gyártáshoz szükséges importanyagok megérkezése. Miután az elmúlt napokban uniószerte különböző határvédelmi intézkedéseket, ideiglenes határzárakat, illetőleg szigorúbb ellenőrzéseket vezettek be, ezek a nemzetközi áruforgalomban okoztak némi-nemű bizonytalanságot. Egyes kamionok itt-ott, ideig-óráig ácsorogtak valamelyik európai uniós határon. Most úgy tűnik, hogy a legtöbb ilyen jellegű probléma megoldódik, és érkeznek azok a kamionok, amelyek úton voltak az intézkedések meghozatalakor – fogalmazott.

– Az egy nagy kérdés, hogy a nemzetközi árufuvarozás milyen formában lesz megtartható a következő hetekben az EU-n belül.

Mi abban reménykedünk, hogy a szükséges, óvatos intézkedések mellett azért az áruforgalom az export és az import területén is fenn fog maradni."

A vállalati kapcsolatokért felelős igazgató kiemelte továbbá, hogy

többlettermeléssel elégítik ki a nagy kiskereskedelmi üzletláncok megnövekedett megrendeléseit.

„Elsősorban itt az UHT-tejről, sajtokról és most már a tőkehúsról, valamint bizonyos szárazárukról beszélhetünk. Főleg olyan termékekről, amelyeknek az eltarthatósági ideje hosszabb, illetve a tőkehúsok esetében egy megnövekedett kereslettel szembesültünk az elmúlt hétvégén, úgyhogy itt is rá kellett szerveznünk a termelést az igények kielégítésére – ismertette Éder Tamás. Úgy vélte,

előre hozott vásárlással állnak szemben,

ami kicsit olyan, mint a karácsonyi vagy a húsvéti vásárlás.

A Bonafarm Csoport vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója az élelmiszervásárlási roham után keresletcsökkenésre számít, és arra, hogy nem kell tartósan nagyobb mennyiségek gyártására berendezkedniük.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: "Milyen érdekes, hogy amikor beüt a baj, az emberek, a kormányok, az egész társadalom azonnal egészséges ábrázatot ölt. A meghaladottnak hitt határok újra állnak, megint v

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Nincsenek véletlenek. Minden kimondott szónak, minden cselekvésünknek következményei vannak, a bűnt bűnhődés követi, a jótettet jutalom. A természetben, akárcsak a társadalomban, mindennek szabott rendje van. Folyót szabályozunk: azt hisszük, hogy medrében tarthatjuk, merészen árterületre építkezünk, aztán jön a tavasz, jön a nyár, és a folyó ellenállhatatlan erővel visszaveszi azt, ami eredendően az övé. Ha egy tanyát a sorsára hagyunk, az idő elvégzi a dolgát. Először a falak dőlnek össze, aztán néhány év alatt eltűnik a teljes épület. A végén csak néhány facsoport és az elvadult gaz jelzi, hogy valaha ember építkezett itt, hogy beavatkozott a táj szakrális rendjébe.

Bár járványok mindig is voltak és lesznek, pontos, meghatározható oka van az elterjedésüknek. Ez minden esetben a mozgás, a társadalmi mobilitás, az utazások. Amerika őslakosságának nagy részét az európaiak által behurcolt járványok pusztították el. A nagy európai pestisjárványokat a selyemúton közlekedő karavánok terjesztették keletről nyugatra. Pontosan úgy, ahogyan ma is, akkor is a migráció, a személyek szabad áramlása okozta a tragédiát.

Lehetetlen nem felfigyelni rá, hogy Európában azokban az országokban kezdődött a baj, majd ott terjedt szét szélsebesen, amelyek tárt karokkal várták a migránsokat. A koronavírus aligha véletlenül bukkant fel elsőként Németországban és Franciaországban, nem pedig Litvániában és Szlovákiában. Az sem véletlen, hogy a migránsoknak zöld utat adó, mozgásuk fő irányát jelentő Olaszország omlott össze, illetve Spanyolországban növekedett legdinamikusabban a fertőzések száma. Mint ahogyan az sem, hogy a helyzet drámai romlásáról hamarabb érkezett hír Svédországból, Belgiumból, Ausztriából, mint Magyarországról, Lengyelországról és Romániából. Ez utóbbi közép-kelet-európai országokba a nyugatról hazatérő munkavállalók, a külföldi diákok és a nagyvárosi turisták hurcolták be a vírust, komoly migránstömeg és milliós bevándorlás híján ez másképp nem is lehetett.

Bár illedelmes tabusítás tiltja a témát, mondjuk ki mégis: a koronavírus elterjedése és a bevándorlás között kapcsolat van. Még akkor is, ha Donáth Anna dührohamot kap (láttuk az ATV-ben, mennyire felkavarta a téma), szerényen jegyezzük meg, hogy hazánkban is iráni diákoknál regisztrálták az első fertőzéseket, nem pedig helyben, Vésztő-Mágorpusztán támadt magától a kór.

Joggal vetheti fel az olvasó, hogy miért citálom ide ezeket, hiszen globális világban élünk, a betegségek terjedése ellen aligha tudunk védekezni. A helyzet az, hogy a bevezetőnkben írottak szellemében összefüggéseiben kell vizsgálnunk a kérdést. A koronavírus ugyanis nem véletlenül, nem előzmények nélkül és nem egyszeri csapásként támad ránk. Minden gondolkodó ember érzi, tudja a nyugati világban, hogy korszakfordulóhoz értünk, és nem ma, hanem már hosszú-hosszú évekkel ezelőtt. A kor, amelyben élünk, átmeneti kor: valami véget ért 1990-ben, és nagyjából harminc év átmenet után lassan átolvadunk egy új politikai-gazdasági-kulturális erőtérbe. Hogy ennek a korszaknak ki ad nevet, hogy milyen elvek mentén szerveződik, és hogy mi lesz népünk, a magyarság sorsa az új felállásban, egyelőre nem világos. Csak az biztos, hogy a kontinensünket és a nyugati világot három évtizede sújtó liberalizmus kifulladt, küldetését bevégezte, és valami más, valami új következik. És garantáltan nem valamikor, messze az időben, hanem még a mi életünkben.

Szórványos felfordulásoktól (mint például a délszláv konfliktus) eltekintve Európa 1945 óta nem látott háborút. Az emberek beleringatták magukat az örök béke képzetébe, nyugaton bulitársadalmak jöttek létre. A fogyasztáson és a komfortérzeten kívül az átlagos nyugati embert semmilyen mélyebb értelmű gondolat, eszme nem érinti meg. Európa az összes elképzelhető társadalmi devianciát isteníti, pajzsra emelte különféle kisebbségi csoportok érdekvédelmét, de közben identitását, arcát, jellegét vesztette. Az egyéni jogok burjánzása elfedte a közösségi feladatokat, a jogok felülírták a kötelességet, a munka és a becsület helyére nihilizmus és erkölcsi széthullás lépett. Európaiak százmilliói tesznek úgy, mintha nem lenne holnap. Európa elfáradt, feladta magát, Európa megöregedett, az utolsókat rúgja.

Ilyen körülmények között nem csoda, hogy a védtelen, legyengült kontinensre hatalmas embertömeg zúdult a harmadik világból. Velük együtt ismeretlen eszmék, az európai emberektől nagyon távoli társadalomkép, életvitel, ízlés is beköltözött az országainkba. És bár nem első szándékból, de ők segítették világra a legutóbbi évek két legnagyobb globális kihívását, ők felelnek az európai városokat is sújtó terrorizmusért, és most ők közvetítik a koronajárványt is.

Milyen érdekes, hogy amikor beüt a baj, az emberek, a kormányok, az egész társadalom azonnal egészséges ábrázatot ölt. A meghaladottnak hitt határok újra állnak, megint van határellenőrzés, ahogyan az emberiség hajnala óta mindig, védjük a saját területünket. A pacifista, migránssimogató idióták zavarodottan hallgatnak, ez most nem az ő idejük. Utcáinkon hamarosan rendőrök, katonák veszik át a hatalmat, és az egyén jogai helyett a közösségi érdek lesz az első. A vírus átmenetileg visszahozta a rendet. A rendet, amely nem kényszerítés, nem diktátum, egyszerűen az állam polgárainak magas szintű védelme, a régi tapasztalatok, nem pedig zavaros társadalmi kísérletek alapján. Ezt a rendet üdvözölni kell. Az állam fontosabb az egyénnél, a kötelesség a hazánk, a közösségünk, a családunk iránt felülírja azt, hogy beülhetünk-e vagy sem a kedvenc kávézónkba.

Európának választania kell. Végig kell gondolnunk ezekben a napokban, milyen jövő vár ránk. Hogy a terrorizmus után a vírus is megérkezett, és ezzel nincs vége a történetnek. Hiszen helyes és helytelen cselekedeteinknek egyaránt következményei vannak, szabad akaratunk szerint azonban mi választhatjuk meg az irányt. Ez a régi történet a keskeny és a széles útról. Amikor majd vége lesz a mostani válsághelyzetnek, akkor is arra kell gondolnunk, amire ezekben a napokban: közösségünk, szeretteink, családunk védelmére.

A rossz hír ugyanis az, hogy ha nem ragadjuk meg a probléma lényegét, ha tovább áltatjuk magunkat, ha tovább követjük utópiáinkat, és nem mondjuk ki őszintén, hogy mi magunk vagyunk a legfontosabbak, és nem az idesereglett harmadik világ, akkor már meg is ástuk a sírgödrünket, és nyugodtan bele is fekhetünk. Akkor egészen biztosan végünk van.

A természet pedig köszöni szépen, visszaveszi, ami az övé. Az erősek és a bátrak túlélik. Ők mindent túlélnek, és bárki bármit is mond, ez mindig is így volt, így is lesz. A természeti és társadalmi törvényeket ugyanis még Donáth Anna sem írhatja át.

Iratkozzunk fel a győztesek táborába, ha szabad kérni!

Szentesi Zöldi László - ]]> www.magyarnemzet.hu ]]>

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Soha ne higgyetek a SZEMETEKNEK

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Soha ne higgyetek a SZEMETEKNEK

Wednesday 18 March 2020 09:17 PM UTC+00

Soha ne feledjük, hogy a válság alatt a DK és a Momentum hitványul viselkedett!

2020. március 16. 13:39

Fritz Tamás: És most lássuk és emlékezzünk: a napokban a DK és a Momentum egyes politikusai ebbe az erkölcsileg minősíthetetlen kategóriába kerültek.

Dobrev Klára és a DK: március 12-én a DK sajtótájékoztatóján kijelenti, hogy a kormány inkompetens, a kormány bebizonyította, hogy nem tud kormányozni. Miközben egy ország látja, hogy a kormány és a miniszterelnök, akárcsak az árvíz idején, ura a helyzetnek, döntései szakszerűek, időben születnek, s erőteljes hasonlóságot mutatnak a környező országok kormányainak intézkedéseivel. Tehát: vagy minden európai ország kormánya inkompetens, vagy – s ez a helyzet – Dobrev Klára hazudik (férjéhez képest akár délelőtt is), a politikai haszonszerzés érdekében. Mérhetetlen felelőtlenség az egyébként hatékonyan működő kormánnyal szemben bizalmatlanságot kelteni egy olyan válsághelyzetben, amikor a bizalmatlanság pánikhangulatot és beláthatatlan következményű káoszt eredményezhet, veszélyeztetve emberek életét. Mélységesen sajnálatos, hogy Dobrev ezt nem fogja fel, miként a férje sem. De nem feledjük el.

Vágó István (DK): nem értem, hova zuhant a valaha sokak által kedvelt műsorvezető. Egy fake news alapján – mely szerint nem végeztek el egy vírustesztet egy fertőzésgyanús emberen –, képes volt azon „viccelődni", hogy a kormány a vírusteszteken spórol, mert az az érdeke, hogy kevesebb nyugdíjas legyen az országban. Ez nem vicc, Vágó István! Vágó teljesítményét inkább nem minősíteném, mert az ennek kapcsán feltoluló jelzők nem tűrnek nyomdafestéket.

Donáth Anna (Momentum): azon bosszankodott az ATV-ben, hogy micsoda szerencséje volt Orbán Viktornak, hiszen az első Magyarországon regisztrált koronavírusos beteg iráni volt, nem magyar vagy olasz, így a kormány folytathatja migránsellenes politikáját. Ez a kirohanás a hazáját köztudottan forrón szerető hölgy részéről nemcsak hazugság, de ostobaság is – amellett, hogy hitványság.

Magyar Nemzet, 2020. március 16.

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Photo

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Photo

Wednesday 18 March 2020 08:28 PM UTC+00
[unable to retrieve full-text content]

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Photo

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Photo

Wednesday 18 March 2020 08:27 PM UTC+00
[unable to retrieve full-text content]

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Photo - Most kéne abbahagyni
2020. március 15. 00:51

Bezzegországok sorakoztatása, ahol már bezárták az iskolákat, mintha ez lenne az egyetlen mutatója annak, m

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs


Most kéne abbahagyni
2020. március 15. 00:51

Bezzegországok sorakoztatása, ahol már bezárták az iskolákat, mintha ez lenne az egyetlen mutatója annak, melyik kormány jár el felelősen: nagyjából ettől volt hangos az ellenzéki média az elmúlt napokban, most pedig megy a jajveszékelés Gyurcsány módra: nem lesz ez így jó. Az eddigi rendelkezések, a naprakészség, a folyamatos tájékoztatás szóra sem érdemes az ellenzék szerint, megy a hangulatkeltés ezerrel, Gyurcsány ellentmondásos, Bangóné szájbarágós módszerével vagy a Momentum pökhendi stílusában, de a lényeg ugyanaz: a követelőzés.

Az ellenzék oldaláról nem történik tartalmi vita, amíg az iskolák bezárását követelték, akkor sem az érdekelte az Orbán-fóbiásokat, hogy a gyerekek tényleg védettek-e a vírus ellen, mennyire hordozzák azt vagy milyen dominót indít el az iskolák bezárása, a felügyelet megoldása és a szülők kiesése a munkahelyekről. Csak a Fideszre akarták kenni, hogy nem kezeli jól a helyzetet – hogy mit is csinálnak tulajdonképpen, az igazából mindegy is. Sajtótájékoztatón beszívott szemű kócos igaziújságírók kötnek bele a nemzetközi protokollba, vizsgáztatják az orvosokat nyolc általánossal. Mert kit érdekel valójában a vírus, a megelőzés, végre találtak valamit, amivel ütni lehet a kormányt.

Mert persze a kormány hibája lesz az is, hogy a mozik és egyéb szolgáltatók megtalálták a „kiskaput" és csak 99 jegyet adnak el előadásaikra, mintha a vírust csak ez a létszámstop tartaná a küszöbön állva. Most pedig – hát persze – azzal van gond, hogy mégis bezárnak az iskolák.


Hiába, hogy „csak" egy influenzánál alig erősebb tüneteket okozó vírusról van szó, a pandémia már tény. Ezt hívják úgy, hogy krízishelyzet. A krízis az, amikor a mindennapi ügymenet megváltozik, amire nem lehet felkészülni, hiába az elméletben klappoló forgatókönyvek: ha krízis van, mindig csak utólag lehet okos az ember. A tanulságokat lehet csak levonni a romok alól, bízva abban, hogy az nem nyom agyon minket. Ilyen krízishelyzetben pedig hangulatot kelteni, direkt szítani a pánikot, kihasználni a helyzet és az emberi természet esendőségét pusztán politikai célokra több, mint aljas húzás.

Az ellenzéki politikusok és a helyettük is politikát csináló médiumok eddig is élen jártak abban, hogy a magyar emberek érdekeivel szemben fejtsék ki áldásos tevékenységeiket. A koronavírus és a járvány viszont nem politika. Nem a várva-várt csodafegyver, ami elhozza Orbán leváltását. Hanem egy olyan helyzet, ami mindenkit egyaránt érint, politikai színeitől függetlenül. Ezt kellene megértenie az ellenzéknek és az ellenzéki újságíróknak. Ez egy háború, amit nem egymás ellen vívunk, hanem magunkért. De amíg ők nyerni akarnak, addig mindannyian veszítünk.

Fodor-Horváth Zsófia: Hagyd abba, Feri

888.hu https://gondola.hu/cikkek/115868-Most_kene_abbahagyni.html

Az ellenzéki pártok magatartása egyáltalán nem konstruktív
2020. március 18. 22:54

A lehető legszélesebb nemzeti együttműködés szükségességéről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben, amikor a koronavírus elleni legfrissebb intézkedéseket ismertette. Ez a helyzet mindenkitől alkalmazkodást vár, az életünk nem olyan lesz, mint megszoktuk – jelentette ki a miniszterelnök. Köszönetet mondott továbbá az egészségügyben dolgozóknak, a rendvédelem munkatársainak és minden magyar embernek az erőfeszítéseikért.

Nem sokáig kellett várni az ellenzéki reakciókra,a felszólalások többek között a magyar egészségügy alkalmatlanságáról szóltak. Az ellenzéki képviselők szerint nincs elég maszk az országban, és a kormány nem fordít elegendő pénzt a védekezésre.

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció képviselője azért ostorozta a kormányt, mert nem volt képes arra, hogy megakadályozza a vírus elterjedését az országban. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke szerint mivel az elmúlt tíz évben kormánycentralizáció volt az egészségügyre jellemző, az oktatásban, a rendvédelem és az önkormányzatok területén ugyanígy, ezért a járvány kezelésében minden döntést a kormány hozhat meg, így minden felelősség a miniszterelnöké.

Konstruktivítást egyedül az LMP mutatott

A Jobbik-elnök, Jakab Péter többek között Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőjének visszahívását követelte, valamint arról beszélt, hogy a vírus elleni védekezés költségeit az államnak, a multinacionális vállalatoknak és a kormány jóvoltából meggazdagodott oligarcháknak kell viselniük. Hiába a miniszter többször hangoztatott szándéka, hogy a védekezésnek a pénz nem lehet akadálya, az erre fordított kassza felülről nyitott.

Jakab szerint a kabinet a koronavírus elleni küzdelemre mindössze nyolcmilliárd forintot kíván fordítani.

Konstruktivítást egyedül az LMP mutatott, Keresztes László Lóránt frakcióvezető úgy fogalmazott, a krízishelyzetet csak széles nemzeti együttműködéssel lehet sikeresen kezelni. Abbéli meggyőződésének adott hangott, hogy az ellenzéki pártoknak, az ellenzéki politikusoknak is komoly felelőssége van a kialakult helyzet kezelésében.

Egyre több kormány és államfő fogalmaz úgy, hogy háborúban állunk egy ismeretlen ellenséggel,

és ha ezt elfogadjuk, akkor háborúban helyénvaló-e a kettős beszéd, merül fel a kérdés.

Az elmúlt napokban, hetekben nemcsak az ellenzéki politikusok, hanem a sajtótermékek is felrúgták a nemzeti konszenzusra való törekvést. „A parlamentben a DK-s felszólalás, mely szerint a magyar kormány hibája, hogy nem állt meg a határnál koronavírus, egészen elképesztő nyilatkozat" – mondta el Deák Dániel, a XXI. Század Intézet elemzője a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

Hozzátette, ezek a nyilatkozatok egyáltalán nem szolgálják az ország érdekeit. Azon túl, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt az elkövetkező hetekben nagyon sokan meg fognak betegedni, gazdasági krízissel is szembe kell néznie az országnak. Már most rengeteg cég jelentette be, hogy leáll, sok embernek a munkahelye veszélyben van. Konkrét ágazatok a bedőlés szélére kerültek, nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte is.

„Arra is gondolni kell, hogy ezt a súlyos gazdasági problémát hogyan kezeljük. Különböző gazdasági akcióterveket kell kidolgozni. Ebben a helyzetbenaz ellenzék magatartása egyáltalán nem konstruktív.

Egy-két ellenzéki politikus úgy tűnik, hogy belátta a helyzet súlyosságát, mint például az LMP-s felszólaló, s ez előremutató irány, de nem ez az általános hozzáállás az ellenzéki oldalon" – fejtette ki az elemző.

Háromféle hozzáállás jellemző az ellenzékre

Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője elmondta, háromféle magatartásformát lát. Az első magatartásforma, amit az ellenzék tanúsított, az a kritika, amire az ellenzéki politikusok a parlament ülését is kihasználták. A második magatartásforma az együttműködő, láthattunk egyetértő nyilatkozatokat is az eddigi kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban.

A harmadik pedig a javaslattevő, ebben különösen a Demokratikus Koalíció áll az élen, amelynek már 45 pontból álló javaslatcsomagja van, melynek egy részét a kormány elfogadta. A Párbeszéd is tett javaslatokat, példáként említette, hogy fel kellene emelni a munkanélküli segélyt három hónapról kilenc hónapra. Az ellenzék egy része együttműködő.
hirado.hu - Kossuth Rádió
You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: "Nincs a világon még egy ilyen ország, amelynek ennyire hazája, saját polgárainak érdekei ellen politizáló ellenzéke lenne. Olyan ellenzék, amelyik Brüsszelbe szaladgál se

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs
ă0 ć

Vasárnap délelőtt nézem az osztrák tévét, élő adásban a parlament. Rendkívüli helyzet van, rendkívüli parlamenti ülés. A képviselők a koronaválság-törvényről vitatkoznak. Nehéz valódi vitáról beszélni, mert a válságról és a válságkezelésről pártállástól függetlenül egyetértenek a képviselők. A törvényre szükség van, hogy a bajok elmúltával az országnak ne a padlóról kelljen felállnia, hogy lehetőség szerint minél kevesebb ember betegedjen meg, menjen tönkre, szegényedjen el a vírus okozta gazdasági intézkedések következtében. Vita csak a segítség méretében van, meg lehetne-e duplázni a törvénycsomagba foglalt összeget, mennyire lehet arányosan támogatni a kis-, közép- és nagyvállalkozásokat. A kormánypárti és az ellenzéki frakciók hozzászólói is mind a kormány dicséretével kezdenek. Tisztelet a kormánynak – mondják egyhangúlag –, hogy gyorsan cselekedett! Senki nem kritizál, nem mondja senki, hogy nem így kellett volna, hanem úgy, nem zsarolják a kormányt semmilyen döntés meghozatalában, nem értekeznek az ifjú kancellár alkalmasságáról. Nem kérdőjelezik meg a járványügyi adatokat, az egészségügy felkészültségét, a meghozott biztonsági intézkedések szükségességét vagy szükségtelenségét. Háború van, érzik. A másik oldalon az ellenség ismeretlen, kiszámíthatatlan, alattomosan és észrevétlenül támad, és ha nem fognak össze, akkor ezt a csatát elveszítik. „Bízzunk egymásban, mert csak akkor van esélyünk! – mondják a szónokok. Szigorú és gyors intézkedésekre van szükség, fegyelemre és egymás iránti bizalomra. Arra kérjük az embereket, maradjanak otthon, a médiát, az összes sajtóorgánumot és az online portálokat pedig arra, hogy csak a kormánytól és a válságstábtól származó hivatalos adatokat közöljenek a járvánnyal és az intézkedésekkel kapcsolatban."

Hétfőtől, ahol csak lehet, otthoni távmunkavégzés lép életbe Ausztriában, az iskolák, óvodák zárva lesznek, a közszükségletet ellátó boltok kivételével a következő héten minden üzlet, a vendéglátóhelyek is zárva tartanak. Minden rendezvényt lemondanak, és ötnél több embernek tilos egyszerre egy helyen tartózkodnia. Közlekedési korlátozásokat és szigorú határellenőrzést vezetnek be, felfüggesztenek repülőjáratokat, két hétre karantén alá helyezik Tirolt és más érintett területeket is.

„Mi, az Osztrák Köztársaság egy csapat vagyunk – jelentette ki Kurz kancellár –, és ebben a csapatban mindenki végzi a rá kirótt munkát. Mostantól alapüzemmódba kapcsolunk, védjük az idős embereket, egymást. Mindenki, aki az elmúlt öt évben civil szolgálatot teljesített, köteles „bevonulni", mentő- és ápolási szolgálatot ellátni. Tudjuk, hogy ezek nagyon szigorú korlátozások, de mindent maradéktalanul be kell tartani, mert nem tudjuk, mi lesz holnap, és hogyan lesz tovább."

Sokadszorra irigyeltem meg az egyébként politikai válsággal küszködő Ausztriát. Mert nem politikai kampányként, kormánybuktatási lehetőségként kezelik a válsághelyzetet. Ha belegondolok abba, hogy például hétfőn mi várható a magyar parlamentben, mit és hogyan fognak számon kérni a miniszterelnöktől, milyen performance-ot fog bemutatni a szivárványszínű ellenzéki koalíció, máris reménytelennek látom a magyarországi helyzetet. Pedig orvosok, ápolók, rendőrök, tanárok, bolti eladók, vasutasok, minden szabálykövető ember teszi a dolgát, mert tudja, túlélésre csak így van esély. A parlamenti aktivistákat pedig már látom előre, maszkban, szkafanderben, videózva, táblákat emelgetve – attól függően, kinek milyen szerepet oszt ki a marionettzsinórokat mozgató exhibicionista –, ahogy próbálják bizonyítani a kormány, az egészségügy és a válságstáb általuk vélt alkalmatlanságát.

Nincs a világon még egy ilyen ország, amelynek ennyire hazája, saját polgárainak érdekei ellen politizáló ellenzéke lenne. Olyan ellenzék, amelyik Brüsszelbe szaladgál segítségért, amelyik politikai-hatalmi érdekei mentén képes csak gondolkodni, amelyik feláldozza saját országa érdekeit, és hamis hírekkel terjeszt gyűlöletet a regnáló hatalom ellen. Amelyik együttműködésre képtelen, országvezetésre alkalmatlan, amelyik politikai engedetlenségre szólít egy megrendítő válsághelyzetben. Követőik, szimpatizánsaik pedig képtelenek kilátni a berögzült szemellenzőikből.

Helyzet van, nagyon komoly, ismeretlen kimenetelű válsághelyzet. Ezt a válságot csak közösen, összetartva győzhetjük le. Reméljük, hogy felismerik ezt végre a másként gondolkodó hölgyek és urak, és mint az osztrákok, belátják, hogy egy hajóban ülünk. Túlélésre csak így van esélyünk.

(A szerző  történész)

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Megszabadulni tőlük, most bemutatkoznak mennyire kártékonyak, még a bajban is!

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Egy valami haszna, ha használhatom ezt a szót, de mégiscsak van a jelenlegi koronavírus-járványnak. Bár ez a „haszon" igencsak keserű, és megspóroltuk volna szívesen, de mégiscsak rögzítenünk kell.

Azt pontosan tudtuk, a baloldali és liberális ellenzék számára a legerősebb mozgatóerő az Orbán-gyűlölet mezébe bújtatott magyarellenesség. Mert, bár jelen sorok írója is több fontos téma mentén igen komoly kritikai észrevétellel él a Fidesz irányába, de a hazámat messzemenőkig jobban szeretem, mint amennyire kritizálom a jelenlegi kormányzást. Ez nem is lehet másként, de csak annak, akinek valódi és stabil értékrendje van, de semmiképpen sem azok számára, akiknek lételemük a rombolás.

A napokban írtam már a – nevezzük így – „új baloldalról", Donáth Anna kijelentéseiről, aki sajnálta, hogy nem magyar volt az első fertőzött, vagy arról a paksi momentumos önkormányzati képviselőről, aki Olaszországba utazott, majd hazaérkezése után nem szólt erről. Ezúttal a „régi baloldal", tehát Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció van soron.


Fotó: Magyar Hírlap

Az a fajta destruktív rombolás és pánikkeltés nem igazán hasonlítható más tevékenységhez, mint az általuk egyébként igen nagy tiszteletnek örvendő Göncz „patkány" Árpádé volt, aki 1945-ben a Budai Önkéntes Ezred soraiban ragadott fegyvert a szovjet Vörös Hadsereg oldalán saját hazája ellen, de említhetném akár Hegedűs hadnagyot a török időkből.

De játszunk el egy pillanat erejéig egyfajta történelmi anakronizmussal: mi lett volna, ha Eger várának falain belül működött volna Gyurcsány Ferenc? Elmondta volna, ne álljunk ellen a töröknek, hiszen úgysincs semmi esélyünk, meg aztán nem volna jobb beengedni őket, ilyen téren is áldozatot hozni a másság „oltárán"? Gondolom, el tudjuk képzelni. Meg persze azt is, mi lett volna akkortájt' a sorsa az ilyen árulásért…

A félreértés elkerülés végett, a koronavírus elleni védekezés természetesen nem fogható egy klasszikus háborúhoz. Ahhoz képest elenyésző, milyen áldozatokat kell meghoznunk. De remek betekintést ad így is az internacionalista szellemiségűek szívébe, és lényegében ebben a szituációban le tudjuk modellezni, hogyan viselkednének akkor, ha Magyarország, ne adja Isten, de hadban állna valakivel. Pont így. A következményei még tragikusabbak volnának.

De térjünk vissza a koronavírusra és a DK-ra, gondoljunk csak Vágó István kijelentéseire, aki azzal viccelődött, a kormánynak még jól is jönne, ha sok nyugdíjas halna meg. Kiírta Facebook-oldalára, hogy a kormánynak gyakorlatilag az a célja, hogy kevesebb nyugdíjas legyen, és ezért nem megfelelőek az intézkedések Magyarországon.

Hírdetés

Vagy az efféle gyurcsányi kijelentések sem használnak túl sokat, hogy:

Jó reggelt! Így késő este lassan dereng valami a kormányfőnek. Lassan és nem túl sok.

Látjuk azt az iszonyatos küzdelmet, amit orvosok és az egészségügy teljes személyzete folytat. Látjuk, hogy alig kapnak ehhez segítséget. Tudjuk, hogy lényegében nincs elegendő védőeszköz, de mégis teszik a dolgukat.

Nem tudunk kezelni egy ilyen helyzetet. Mármint hogy ők!

Az elmúlt két hétben a magyar kormány teljesítménye nem volt megnyugtató. Láthatóan nem tudnak megbirkózni a problémával. Több gond is van ezzel: részint kormányozni is kellene, és többek között kormányozni kellett volna az egészségügyben. Nem tették! És most, amikor itt állunk a baj közepén, akkor kiderül, hogy nem tudnak kezelni egy ilyen helyzetet.

Hangsúlyozom, nem Orbán védelmében, de ilyen szintű politikai kérdést csinálni belőle káros…

Ahogyan ez a videó is az:

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fdk365%2Fvideos%2F1048224325547696%2F&width=480&show_text=false&height=480&appId

A koronavírus nem politikai kérdés. Nincs pártállása, se nem jobb, se nem baloldali, így hát nem is válogat. Aki Magyarország érdekeit tartja elsőrendűnek, az így is viszonyul a jelenlegi válsághoz. A Gyurcsány-féle uszítás, mely nagyjából és egészében úgy foglalható össze, „mind meghalunk", nem használ, persze, érteni vélem, ettől remél politikai tőkét, de meggyőződésem, ez a visszájára fog fordulni. Való igaz, van egy szűk és elszánt törzstábora, aki tűzön-vízen át követi, de velük választást nem tud nyerni, ezért, ha van pozitív hozadéka a jelenlegi járványnak, ez mégis az. Kimutatják foguk fehérjét, nem adhatnak mást, mint mi lényegük.

Hogyan is mondta egykor Alekszandr Szolzsenyicin Nobel-díjas orosz író?

A kommunistánál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem. Cinizmusuk, szemtelenségük, hataloméhségük, gátlástalanságuk, rombolási hajlamuk, kultúra- és szellemellenességük elképzelhetetlen minden más, normális, azaz nem kommunista ember számára. A kommunista nem ismeri a szégyent, az emberi méltóságot, és fogalma sincs arról, amit a keresztény etika így nevez: lelkiismeret. A kommunista eltorzult lélek! Egészséges szellemű európai ember nem lehet kommunista! Nincs olyan vastag bőrt igénylő hazugság, amit egy kommunista szemrebbenés nélkül ki ne mondana, ha azt a mozgalom érdeke vagy az elvtársak személyes boldogulása így kívánja.

Persze, keserédes tanulság ez. De azt hiszem, abban megegyezhetünk, amint sikerült legyűrnünk a koronavírust, meg kell mérkőznünk egy még veszélyesebb járvánnyal, sőt, ez ellen már párhuzamosan küzdenünk kell. Úgy hívják, modern kori vörös pestis.

Lantos János – Kuruc.info 


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »
You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Photo - Most kéne abbahagyni
2020. március 15. 00:51

Bezzegországok sorakoztatása, ahol már bezárták az iskolákat, mintha ez lenne az egyetlen mutatója annak, m

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs


Most kéne abbahagyni
2020. március 15. 00:51

Bezzegországok sorakoztatása, ahol már bezárták az iskolákat, mintha ez lenne az egyetlen mutatója annak, melyik kormány jár el felelősen: nagyjából ettől volt hangos az ellenzéki média az elmúlt napokban, most pedig megy a jajveszékelés Gyurcsány módra: nem lesz ez így jó. Az eddigi rendelkezések, a naprakészség, a folyamatos tájékoztatás szóra sem érdemes az ellenzék szerint, megy a hangulatkeltés ezerrel, Gyurcsány ellentmondásos, Bangóné szájbarágós módszerével vagy a Momentum pökhendi stílusában, de a lényeg ugyanaz: a követelőzés.

Az ellenzék oldaláról nem történik tartalmi vita, amíg az iskolák bezárását követelték, akkor sem az érdekelte az Orbán-fóbiásokat, hogy a gyerekek tényleg védettek-e a vírus ellen, mennyire hordozzák azt vagy milyen dominót indít el az iskolák bezárása, a felügyelet megoldása és a szülők kiesése a munkahelyekről. Csak a Fideszre akarták kenni, hogy nem kezeli jól a helyzetet – hogy mit is csinálnak tulajdonképpen, az igazából mindegy is. Sajtótájékoztatón beszívott szemű kócos igaziújságírók kötnek bele a nemzetközi protokollba, vizsgáztatják az orvosokat nyolc általánossal. Mert kit érdekel valójában a vírus, a megelőzés, végre találtak valamit, amivel ütni lehet a kormányt.

Mert persze a kormány hibája lesz az is, hogy a mozik és egyéb szolgáltatók megtalálták a „kiskaput" és csak 99 jegyet adnak el előadásaikra, mintha a vírust csak ez a létszámstop tartaná a küszöbön állva. Most pedig – hát persze – azzal van gond, hogy mégis bezárnak az iskolák.


Hiába, hogy „csak" egy influenzánál alig erősebb tüneteket okozó vírusról van szó, a pandémia már tény. Ezt hívják úgy, hogy krízishelyzet. A krízis az, amikor a mindennapi ügymenet megváltozik, amire nem lehet felkészülni, hiába az elméletben klappoló forgatókönyvek: ha krízis van, mindig csak utólag lehet okos az ember. A tanulságokat lehet csak levonni a romok alól, bízva abban, hogy az nem nyom agyon minket. Ilyen krízishelyzetben pedig hangulatot kelteni, direkt szítani a pánikot, kihasználni a helyzet és az emberi természet esendőségét pusztán politikai célokra több, mint aljas húzás.

Az ellenzéki politikusok és a helyettük is politikát csináló médiumok eddig is élen jártak abban, hogy a magyar emberek érdekeivel szemben fejtsék ki áldásos tevékenységeiket. A koronavírus és a járvány viszont nem politika. Nem a várva-várt csodafegyver, ami elhozza Orbán leváltását. Hanem egy olyan helyzet, ami mindenkit egyaránt érint, politikai színeitől függetlenül. Ezt kellene megértenie az ellenzéknek és az ellenzéki újságíróknak. Ez egy háború, amit nem egymás ellen vívunk, hanem magunkért. De amíg ők nyerni akarnak, addig mindannyian veszítünk.

Fodor-Horváth Zsófia: Hagyd abba, Feri

888.hu https://gondola.hu/cikkek/115868-Most_kene_abbahagyni.html

Az ellenzéki pártok magatartása egyáltalán nem konstruktív
2020. március 18. 22:54

A lehető legszélesebb nemzeti együttműködés szükségességéről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben, amikor a koronavírus elleni legfrissebb intézkedéseket ismertette. Ez a helyzet mindenkitől alkalmazkodást vár, az életünk nem olyan lesz, mint megszoktuk – jelentette ki a miniszterelnök. Köszönetet mondott továbbá az egészségügyben dolgozóknak, a rendvédelem munkatársainak és minden magyar embernek az erőfeszítéseikért.

Nem sokáig kellett várni az ellenzéki reakciókra,a felszólalások többek között a magyar egészségügy alkalmatlanságáról szóltak. Az ellenzéki képviselők szerint nincs elég maszk az országban, és a kormány nem fordít elegendő pénzt a védekezésre.

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció képviselője azért ostorozta a kormányt, mert nem volt képes arra, hogy megakadályozza a vírus elterjedését az országban. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke szerint mivel az elmúlt tíz évben kormánycentralizáció volt az egészségügyre jellemző, az oktatásban, a rendvédelem és az önkormányzatok területén ugyanígy, ezért a járvány kezelésében minden döntést a kormány hozhat meg, így minden felelősség a miniszterelnöké.

Konstruktivítást egyedül az LMP mutatott

A Jobbik-elnök, Jakab Péter többek között Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőjének visszahívását követelte, valamint arról beszélt, hogy a vírus elleni védekezés költségeit az államnak, a multinacionális vállalatoknak és a kormány jóvoltából meggazdagodott oligarcháknak kell viselniük. Hiába a miniszter többször hangoztatott szándéka, hogy a védekezésnek a pénz nem lehet akadálya, az erre fordított kassza felülről nyitott.

Jakab szerint a kabinet a koronavírus elleni küzdelemre mindössze nyolcmilliárd forintot kíván fordítani.

Konstruktivítást egyedül az LMP mutatott, Keresztes László Lóránt frakcióvezető úgy fogalmazott, a krízishelyzetet csak széles nemzeti együttműködéssel lehet sikeresen kezelni. Abbéli meggyőződésének adott hangott, hogy az ellenzéki pártoknak, az ellenzéki politikusoknak is komoly felelőssége van a kialakult helyzet kezelésében.

Egyre több kormány és államfő fogalmaz úgy, hogy háborúban állunk egy ismeretlen ellenséggel,

és ha ezt elfogadjuk, akkor háborúban helyénvaló-e a kettős beszéd, merül fel a kérdés.

Az elmúlt napokban, hetekben nemcsak az ellenzéki politikusok, hanem a sajtótermékek is felrúgták a nemzeti konszenzusra való törekvést. „A parlamentben a DK-s felszólalás, mely szerint a magyar kormány hibája, hogy nem állt meg a határnál koronavírus, egészen elképesztő nyilatkozat" – mondta el Deák Dániel, a XXI. Század Intézet elemzője a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

Hozzátette, ezek a nyilatkozatok egyáltalán nem szolgálják az ország érdekeit. Azon túl, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt az elkövetkező hetekben nagyon sokan meg fognak betegedni, gazdasági krízissel is szembe kell néznie az országnak. Már most rengeteg cég jelentette be, hogy leáll, sok embernek a munkahelye veszélyben van. Konkrét ágazatok a bedőlés szélére kerültek, nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte is.

„Arra is gondolni kell, hogy ezt a súlyos gazdasági problémát hogyan kezeljük. Különböző gazdasági akcióterveket kell kidolgozni. Ebben a helyzetbenaz ellenzék magatartása egyáltalán nem konstruktív.

Egy-két ellenzéki politikus úgy tűnik, hogy belátta a helyzet súlyosságát, mint például az LMP-s felszólaló, s ez előremutató irány, de nem ez az általános hozzáállás az ellenzéki oldalon" – fejtette ki az elemző.

Háromféle hozzáállás jellemző az ellenzékre

Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője elmondta, háromféle magatartásformát lát. Az első magatartásforma, amit az ellenzék tanúsított, az a kritika, amire az ellenzéki politikusok a parlament ülését is kihasználták. A második magatartásforma az együttműködő, láthattunk egyetértő nyilatkozatokat is az eddigi kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban.

A harmadik pedig a javaslattevő, ebben különösen a Demokratikus Koalíció áll az élen, amelynek már 45 pontból álló javaslatcsomagja van, melynek egy részét a kormány elfogadta. A Párbeszéd is tett javaslatokat, példáként említette, hogy fel kellene emelni a munkanélküli segélyt három hónapról kilenc hónapra. Az ellenzék egy része együttműködő.
hirado.hu - Kossuth Rádió
You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.