2020. április 18., szombat

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Photo - A cseh kormány bejelentette az újraindulás ütemét. https://news.expats.cz/coronavirus-in-the-czech-republic/breaking-czech-government-outlines-five-step-plan-for-r

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs
[unable to retrieve full-text content]

A cseh kormány bejelentette az újraindulás ütemét.

https://news.expats.cz/coronavirus-in-the-czech-republic/breaking-czech-government-outlines-five-step-plan-for-re-opening-shops-restaurants/
You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Minél később kapjuk el, annál valószínűbb hogy megmenthetnek és meggyógyulunk. Addig is amíg nincs ellene oltás.Koronavírus: szenzációs bejelentést tett a világhírű magy

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Minél később kapjuk el, annál valószínűbb hogy megmenthetnek és meggyógyulunk. Addig is amíg nincs ellene oltás.

Koronavírus: szenzációs bejelentést tett a világhírű magyar kutató

Barabási Albert-László fizikus, hálózatkutató és bostoni laborja fontos bejelentést tett a koronavírus elleni szer keresésének folyamatában. Közzétették ugyanis a hálózatos orvostudomány alapján, hogy mely meglévő szerek lehetnek hatásosak a koronavírus elleni küzdelemben.

Áttörés

Hetek óta lázas munka folyik Barabási Albert-László bostoni laborjában, a neves magyar kutató elmúlt hetekben posztolt Facebook-bejegyzései és nyilatkozatai alapján legalábbis erre következtethetünk. Azt is tudjuk, hogy min dolgoznak, ugyanis az egész világgal folyamatosan megosztotta saját oldalán legújabb kutatásuknak az eredményeit. Ezek szerint a hálózatkutatás módszerével keresik a COVID-19 vírus ellenszerét. Az emberi fehérjéket és a hozzájuk kötődő vírusfehérjék kapcsolatát vizsgálják, valamint azt, hogy a már meglévő gyógyszerek és kezelések, illetve azok kombinációja hogyan fejtheti ki a hatásukat az új típusú vírus ellen. A cél, hogy megértsék a COVID-19 által kiváltott fenotípus mechanizmusát és azonosítani a lehetséges gyógyszereket. A hálózatkutatás módszertana mellett a mesterséges intelligencia eszközeit is bevetették a kutatás során.

10 nappal a kutatás elindítása után április 1-jén már arról számolt be a labor, hogy rendelkezésükre áll azon gyógyszerek listája, amelyek potenciálisan hatásosak lehetnek a koronavírussal szemben és ezeket a hálózatos orvostudomány eszközeivel azonosították. Akkor azt is írta Barabási, hogy remélhetőleg április elején ezek a készítmény-jelöltek megkezdik az útjukat a kísérleti laboratóriumba, hogy emberi sejtvonalakon teszteljék őket.

Csütörtökön pedig már azt közölte Facebook-oldalán a professzor, hogy közzétették hivatalosan is azon már létező gyógyszerek listáját, amelyek a koronavírus ellen jöhetnek szóba (az eredeti tanulmány pdf változata ide kattintva tölthető le https://arxiv.org/pdf/2004.07229.pdf mi most csak Barabási Albert-László friss posztjának főbb üzeneteit foglaljuk össze).

A hálózatos orvostudomány megközelítése a vírusfehérje-emberfehérje és a gyógyszer-emberfehérje kölcsönhatásait térképezi fel az emberi interaktómában (molekulák közötti interakciókban). Mindezt annak érdekében, hogy azonosítsák azokat a készítményeket, amelyek megzavarhatják a koronavírust a betegségmodulokban (a betegségekkel összefüggő fehérjék rendszere, Barabási Albert-László az Élet és Tudományban megjelent 2013-as interjújában ennek kapcsán azt mondta, hogy a betegségmodul-koncepció lényegében azt mondja, hogy a sejteken belül vannak nagyon tiszta modulok, mindegyik valamiért felelős. Ezt a funkciót el lehet rontani, nagyon sokféleképpen, és hogy megértsük, hogy egy betegség hogyan jelenik meg, fel kell térképezni a modulokat.).

A kutatásuk szerint a koronavírus-modul tüdő-és szív-érrendszeri szövetekben, több agyi régióban, emésztőrendszerben (vastagbél, nyelőcső, hasnyálmirigy) és reproduktív rendszer szöveteiben (hüvely, méh, here, méhnyak, petefészek) jelenik meg koncentráltan és ezáltal több komorbiditást (betegségtársulást) jelez előre - írja posztjában. Kutatásuk során három gyógyszerújrahasználati stratégiát használtak, mindegyikben rangsorolták a szereket annak függvényében, hogy mennyire lehetnek hatásosak a koroanvírus-betegek számára. Míg a három módszertan az előrejelző képességében különböző, ezeket kombinálva megkapjuk a legjobb teljesítményt - fogalmaz Barabási, majd hozzáteszi:

a sokat vitatott chloroquine szerepel az ő listájukon is.

A kutatásban résztvevő Joseph Loscalzo manuálisan egyesével vizsgálta meg a gyógyszerek közös metszetét és eltávolította a felesleges és mérgező szereket, így

a végső listán 86 gyógyszer szerepel.

A listából kiderül, hogy a hazai sajtóban sokat szereplő hydroxychloroquine is rajta van a Barabási féle listán.

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: TUDJÁK, ezért mondta dr. Müller Cecília hogy nem ajánlott a gyorstesztnek nevezett vacak. Álpozitív, álnegatív... haszontalan.Egyszerűbb már akkor a tünetek különbségét né

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Hiába pánikoltat Kamu Geri a tömeges teszteltetéssel, egy orvos helyretette.

Állandóan a teszteltetés miatt ajvékolnak Kamu Gerikéék, de egy orvos helyretette őket a Facebookon.


"Szeretnék tisztázni pár dolgot!

Először is nem szokásom kommentelgetni, de a post tartalma finoman fogalmazva is felháborított és ezért ragadtam billentyűzetet.

1. pont: jelenleg a COVID19 esetén a legbiztosabb eljárás a PCR laboratóriumi vizsgáló módszer (kórokozó génállományát méri). Biztosan kijelenteni a negativitást vagy pozitivitást két egymás utáni 48 órán belüli vizsgálattal lehet. Az anyagszükséglete elég drága és hiánycikk jelenleg, nem csak nálunk, hanem a világon mindenhol. Kb.: 20000 forint/vizsgálat az anyagköltség. Az 10.000.000 lakosra számítva=200.000.000.000 Forint=200 milliárd. De ezt kétszer, mert két vizsgálat kell=400 milliárd.

De nem az anyagi rész a fő probléma, hanem az alapanyag.

Ennyi alapanyag a világon nincs és a világ egyik országában sem végeznek teljes lakosságra kiterjedő szűrést sem PCR-al sem gyorsteszttel. Mielőtt bárki az anyagiaknál elakad. Nem azért nem szűrnek, mert drága, hanem mert jelenleg nincs értelme. Nem csak Müller Cecília szerint, hanem a WHO szerint és a járványügyi szakértők szerint is. De azért, hogy az összeget el tudjuk helyezni. 2018-as GDP (nemzeti össztermék) 42000 milliárd forint. Ez az összeg pont az éves össztermék 1%-a. Akkor még nem beszéltünk a mintavételek megszervezéséről.

Megkérdeznélek, hogy ha te lennél döntéshozói pozícióban, akkor, hogy szerveznéd meg 10.000.000 magyar ember szűrését 48 órán belül kétszer? Miként lehetne elkerülni, hogy szoros kontaktjai legyenek egymásnak nagyon sokan? Mert az emberek fel fognak torlódni. Azért vannak a tömegrendezvények betiltva, hogy sok ember ne legyen tömegesen egy helyen. Ezekkel a szűrésekkel ezt érnénk el. Továbbá jelenleg minden egészségügyi intézmény egykapuzik.

Miként lehet ennyi embert beléptetni egy kapun? Miként szerveznéd meg, hogy megfelelően képzett szakszemélyzet végezze a mintavételt, mert az is kruciális a vizsgálat szempontjából? Ki végezné közben az egészségügyi ellátást?

2. pont: Gyorsteszt (kórokozók elleni antitestet méri). Van. Ez igaz. Érzékenysége? Teljességgel bizonytalan. Nem tudjuk. Sok az álpozitív és álnegatív eredmény. Biztosat nem lehet mondani. Ez valóban olcsóbb. De ha az álnegatívokat elengedjük, akik lehet, még az addigi óvintézkedéseket sem tartják be és szépen fertőzhetnek tovább.
Továbbá azt sem tudjuk milyen egyéb fertőzéssel keresztreagál a gyorsteszt. Nem fárasztalak a részletekkel, de csináltam egy gyors számítást (ha érdekel, a vírus után személyesen elmagyarázom). Csak az eredményeket hozom. Ha közel 90% körüli a szenzitivitása a tesztnek (100-fertőzött betegből 90-et mutat pozitívnak) és közel 90% körüli a specificitása (ami azt jelenti, hogy mennyire pontos az adott fertőzésre és azt jelenti 100 egészséges emberből 10 álpozitív).
Az a feltételezés, hogy kb 10-11-szer annyi fertőzött van mint amennyit tudunk. De, hogy kielégítsem az összeesküvés elmélet hívőket, mondjuk, legyen 100X annyi (megjegyzem, a szakirodalom 10-20X-ra teszi az ismert fertőzöttekhez képest a valós fertőzöttek számát). Most 623 fertőzött van (koronavirus.gov.hu). Az akkor 62300 fertőzött. A fenti tesztek 90%-os pontosságát nézve az eredmény teljes lakosság szűrésére (10.000.000 ember).
Pozitív lenne 1.049.840 teszt, de ebből csak 62300 a valóban fertőzött. Számoljunk. A pozitív páciensek 5,9%-a lenne csak valóban fertőzött (ez az ún. prediktív érték). Tehát 100 pozitívból csak 6 lenne valóban fertőzött!!!!! Mellette lenne még 6230 álnegatív.
Mit tudnánk meg ebből járványügyileg? Semmit.
Ahogy Müller Cecília mondta. Továbbá a mintavétel kérdéséhez újra visszakanyarodtunk. Lehet, megfertőződne egy csomó ember. Nil Nocere – ne árts, ez egy fontos elv. Szinte biztos, hogy többet ártanánk. Mit érnénk el vele? Pszichésen biztos jó állapotba kerülne a lakosság főleg az ál pozitívak.
You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Ezt elolvasva már saját magamnak lettem gyanús, miért nem tiltanak le még többször. :POtt a VK azaz Vkontakte, menjen mindenki regisztrálni. Az is kék. Magyarok is vannak

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Olvasóink nagy részének már nem is nagyon kell bemutatnunk a különböző közösségi médiában működő liberális cenzúrát, amely szabad véleménynyilvánítási jogunkat csorbítja, de talán egy pár hasznos trükkel sikerül ezeket kikerülnünk.

Legismertebb közösségi platformként Zuckerberg Facebook-ját tartják, ahol sok fiatal szabadidejének nagy részét tölti. Ahol pár éve még csak a nyaralási fotók, pár vicces kép és néhány érdekesebb cikk jelent meg, ma már a legtöbben magánéletük minden titkát, több személyes adatot és érzelmi indulatot osztanak meg barátaikkal, ismerőseikkel és sokan ezáltal az egész világgal.

A közösségi platform évről évre egyre népszerűbb és ennek hatására vezetnek be szinte minden hónapban kisebb változásokat, újításokat és minél több személyes adatot igénylő frissítéseket. A már több mint tizenöt éve működő adatbázis egyre nagyobb hatással van a társadalom működésére, érzelmi és politikai döntéseire, de még a gondolkodási mechanizmusára is. Egy jól pozicionált kép vagy cikk, egy markáns szöveggel könnyen befolyásolhatja a fogyasztó, az adott témában való véleményét, radikálisan megváltoztathatja azt és kényszeresen egy esetlegesen álhír terjesztésébe vághat bele, akár akaratlanul is.

A Facebook folyamatosan törekedett arra, hogy szűrje az álhírek terjesztését, de ebben máig nem aratott maradandó sikereket. A valóságot nyíltan tagadó tartalmak pillanatok alatt eljuthatnak az azt olvasókhoz és legtöbbször egyáltalán nem vonhatók felelősségre.

De máshogy van ez a nemzeti radikális, jobboldali, de még sokszor a keresztény konzervatív értékeket képviselők számára, ha véleményüket, tapasztalataikat, vagy intelligens gondolataikat meg merik osztani követőikkel. A nemzetben gondolkodó és az igazságot feltárók táborára nem érvényes a szólásszabadság lehetősége, hiszen minden olyan gondolat, amely saját rasszát, faját, kultúráját vagy nemzetét a legfontosabbnak tartja, az ellent mond a Facebook Közösségi Alapelveinek. De merüljünk el kicsit részletesebben el abban, hogy konkrétan mikről is van szó…

A felhasználóiról információt gyűjtő közösségi oldal egy ingyen platformot biztosít arra, hogy megosszuk a világgal életünk egy részét, nyilvánosságra hozzuk sikereinket, gondolatainkat és érzelmeinket. A liberális hátterű cég elmondása szerint ők egy "barátságos, biztonságos felületet" szeretnének biztosítani minden felhasználó számára, ahol nincs helye a gyűlölködésnek! Hosszú hetekig lehetne vitatkozni azon, hogy mi pontosan a gyűlöletkeltő megnyilvánulás, de jelenleg a köztudatban az a definíció él, hogy: "Amíg a véleményem más érzékenységét, nemzetiségét, kultúráját és vallását nem sérti, addig nyilvánosan képviselhetem az adott hozzáállásom". Az természetesen más kérdés, hogy a liberálisok manapság már mindent sértőnek vesznek, ami nem az ő véleményükkel azonos.

Egy elvileg demokratikus országban a szabad véleménynyilvánításban helye kéne legyen minden olyan szélsőségnek is, amely eltér a megszokott gondolkodástól. Annak is, ha valaki ellenzi a demokráciát, mint annak, aki isteníti. Annak is, hogy valaki olyan történelmi jelképeket használ, melyek számára fontosak. (Jelenleg csak a baloldali és kommunista jelképek használatát engedélyezik a nemzetközi közösségi médiák, mint pl. a sarló kalapács, melyet a az anarchista antifák előszeretettel használnak). Jogosan gondolhatja a jobboldali vagy a szélsőjobb azt, hogy ki vannak rekesztve, el vannak nyomja, megfosszák őket a véleménynyilvánítási szabadságukról a közösségi médiaplatformok, csak mert azok vezetői másképp gondolkodnak. De hogy is néz ki politikai vagy mozgalmi téren?

Többeknek ismerős lehet a fentebb látható "üzenet", melyet a Facebook előszeretettel küld el azoknak, akik az általuk veszélyesnek/károsnak/antidemokratikusnak ítélt tartalmat osztottak meg és melynek következményeképp eltünteti a bejegyzés tartalmát, az azt megosztó személyt pedig 1, 3, 7, vagy legrosszabb esetben 30 napra tiltja. De gondolkodjunk is csak el azon, miért kapunk büntetést… Miért kap az ember általában büntetést…? Amikor rosszat tett, törvénybe ütközőt, megszegi a szabályokat és a büntetés súlyossága, majd a következő alkalommal jobb belátásra bírja, hogy másképp tegyen. Tehát konkrétan a Facebook be akarja szabályozni, hogy hogy gondolkodjunk? Hogy az általunk képviselt gondolat nem helyes? Hogy csak azon szimbólumok legitimek, melyek a szivárványos zászló színei közé beférnek?

A Facebooknak minden Európai országban, ahol engedélyezve van a közösségi portál használata, van kirendeltsége. (Európai központja Dublinban található) A helyi irodaházakban a munkatársak a saját országukban megosztott tartalmakat moderálják, válaszolgatnak a felhasználók által feltett kérdésekre és fejlesztik a helyi "veszélyesnek titulált szervezetek/személyek" szimbólumának/arcának adatbázisát, amit egy folyamatos algoritmus ellenőriz a nap 24 órájában. A már tiltott/büntetett személyeket aktívabban figyelik, a még "tiszta profilokat" ritkábban érinti a cenzúra. Viszont az megfigyelhető volt, hogy az oldalakon megosztott tartalmakkal szemben sokkal elnézőbbek a moderátorok mint a személyes profilon és a csoportokban megosztott bejegyzésekkel. Viszont ha olyan tartalommal találkoznak a liberális programozók, amik egy cseppet sem tetszenek nekik, akkor az alább látható ábrán olvasható, igen kicsinyes magyarázkodással indokolják, hogy miért vagyunk mi a kirekesztő szélsőségesek…

De mik is pontosan azok a bizonyos tartalmak, melyek tabuk a Facebook-on?

Már több olvasónk számára nyilvánvaló lehet, hogy a közösségi médián való szereplés nagyban befolyásolhatja egy szervezet, vagy politikai párt működését, népszerűségét és szimpátiáját. Több országban a Facebook választásokat dönthetett el (az Egyesült Államokban ezt négy éve a Twitter tette meg Donald Trump javára), amik a valódi jobboldal szervezeteknek és politikai közösségeknek mindig is hátrány okozott.

Hazánkban az alábbi tartalmak kerültek tiltólistára:

  • HVIM/Vármegye
  • Betyársereg
  • Tyirityán Zsolt
  • Toroczkai László
  • Tommy Robinson
  • Romantikus Erőszak
  • Kuruc.info
  • Önkényuralmi jelképek (kivéve a sarló kalapács és a kommunista zászló)
  • cigánybűnözés/cigány
  • halálbüntetés
  • bérrabtartás
  • lealacsonyító, kisebbségi csoportokat sértő jelzők (a magyarokat lealacsonyítóak nem zavarják a moderátorokat)

Az említett megnevezések/személyek/szimbólumok törlése általában 8-48 órával a posztolás után következik be, melyet a legtöbb esetben több napos tiltás von maga után. Fontos tudni: A már említett "tiszta profilok" esetében, ez sokkal tovább tarthat, esetlegesen több hét után sem következik be, KIVÉVE, ha ha azt egy rossz akaró névtelenül jelenti. Az általában gyűlöletbeszédként jelentett tartalmat egy moderátor személy fogja megvizsgálni, aki a szaktudása alapján bírálja el, hogy az mennyire fér el a demokrata platformon.

Erre azt megoldást tudom javasolni, hogy PhotoShop-al vagy PhotoScape-el kockázzuk ki az adott neveket/szimbólumokat, melyekről tudjuk, hogy nem elfogadottak. Mind a két képszerkesztő programmal tudunk úgy dolgozni, hogy ne teljesen fedje el a szimbólumok formáit, tehát a legtöbben tudják milyen tartalmat rejt a kikockázott felület. Ezzel elkerülhetjük a több hetes tiltásokat és az általunk posztolt tartalmunk ugyanúgy eljut az olvasókhoz. A biztonság kedvéért néhány nap után véglegesen töröljük a megosztott tartalmakat, mert a legtöbb alkalommal a visszamenőleges bejegyzések miatt kapunk tiltásokat.

De szintén hasznos lehet kizárólag csak Facebook ismerőseinkkel megosztani bejegyzéseinket, amit az alábbi módon állíthatunk be a Bejegyzések létrehozásánál:

Facebook oldalaknál érdemes odafigyelni, hogy azok közzétételi állapotát óvjuk. A többszörös Közösségi Alapelvek be nem tartása az oldal végleges elrejtését vonhatja maga után, úgy hogy azt csak az oldal adminisztrátorai és szerkesztői láthassák. Az oldalak állapotát a "Továbbiak" majd az "Oldal minősége" opcióra kattintva ellenőrizhető. A piros állapotból hónapok alatt lehet visszakerülni a sárga, majd a zöld állapotba, ami azzal érhető el, hogy a moderátorok hosszú ideig nem találnak nekik nem tetsző tartalmat.

Tipp: Nem ajánlatos a Facebook oldalak bármely más közösségi médiával (Instagram, Whatssapp) való összekapcsolását. Ezzel nagyobb teret adunk a Facebook moderátorainknak, hogy turkáljanak a tartalmainkban. Jobban, mint eddig…

De ha ez lenne elég, hogy a gondolatainkban kutakodnak, egyes eseteknél a pénztárcáinkban is megteszik, hiszen a Hirdetéskezelő Policy-ja engedélyezi azt, hogy az algoritmus bármilyen egyeztetés nélkül használja a hitelkártyád adatait, hogy hirdetéseket futtasson (Ez akkor lehetséges, ha már saját hitelkártyával hirdettél).

Ha végül úgy alakul, hogy rajtakapnak a szélsőséges tartalom megosztásán, akkor mindenképp éljünk az "Ellenőrzés kérésre" opcióval. Nem jellemző, de volt már rá példa, hogy bizonyos tartalmak törlését és a 30 napos tiltást is visszavonták a moderátorok.

Sose lehet tudni éppen mikor lesz szerencsénk.
Tízből egyszer fordul elő hasonló…
Ha az alábbi rendszerüzenet jönnek Veled szembe, akkor sajnos jobb ha lemondasz a profilodról.

De a legszomorúbb hír talán az, hogy a túlbuzgó cenzúra gombot nyomkodó posztkommunisták nem csak a politikai és társadalmi témájú bejegyzéseket törlik le a platformról, hanem több cég marketing tartalmú képeit és szórólapjait is eltüntették, mert azok a kisebbségekre is használt jelzőkkel illettek bizonyos helyzeteket, vagy állatokat.

Ez folytonos cenzúra sajnos nem csak a Facebook világában van így, hanem Instagram-on és a már a tinik körében legnépszerűbbé vált platformon a TikTok-on is megjelent.

Az Instagramot (és a WhatsApp-ot is) felvásárló Mark Zuckerberg ártatlan tekintete mögött sajnos egy olyan manipuláció törekvés lakozik, amely igyekszik évről évre a világ gondolkodását minél nagyobb mértékben befolyásolni. Az Instagram a Facebook-al ellentétben a képekre és a videókra centralizálja a tartamait, melyeket az alkalmazáson belül is szerkeszthetnek a felhasználók. Itt ugyan lassabb a cenzúra, de annak mechanizmusa már majd hogy nem azonos a Facebook-éval. A tiltott szimbólumok és jelképek regisztrálva vannak az algoritmus memóriájában és szűrik ki azokat, melyek a fiók végleges tiltásával járhatnak.

Tipp: Az Instagram és a Facebook esetében is ajánlom azon tartalmak a Story-ban (Napomban) való elhelyezését, amikről biztosan tudjuk, hogy tiltást vonnának maguk után sima bejegyzésként. Ez viszont egy 24 óráig tartó poszt, amely az idő lejárta után eltűnik és utána nem jelenthető vagy vonható felelősségre az azt posztoló személy).

A egyik legnépszerűbb magyar TikTok-er, a sikeres vállalkozó Szerencsés Szabolcs fiókját is többször megtámadta a cenzúra, amely azért csapott le, mert Szabolcs rövid, egy perces videóiban el merte mondani azt, hogy európai országainak, de leginkább Magyarországnak radikálisabb rendeleteket kellene hoznia a veszélyhelyzetben. A probléma gyökereihez visszatekintve az európaitól eltérő kultúrájú Kínát címkézi hibásnak az étkezési szokásai miatt, melynek következményeképp a kontinensünkön eluralkodott a jelenlegi veszélyhelyzet. A törölt tartalmak miatt természetesen történt fellebbezés, de bizonyára a Kína érdekeit szolgáló platform nem változtatja majd meg döntését.

A csak videókkal foglalkozó, egyébként kínai cég eszén nem tudunk trükkökkel túljárni, hiszen a tartalom kommunikálásának módja a mozgó kép+hang formáció összessége, melyek legjobb esetben a szimbólumok és arcok kitakarásával oldhatók meg.

FONTOS TUDNIVALÓK: A jelenlegi koronavírus által okozott veszélyhelyzetben minden közösségi platform moderátorai kevesebb emberi erőforrással dolgoznak és szinte az összes manuálisan jelentett tartalmat visszadobják. A cenzúra jelenléte ezáltal alacsonyabb, de ez nem jelenti azt, hogy az algoritmus ne törölné a bejegyzéseket és tiltani 30 napra. Tehát csak óvatosan!

(Walter Pál Péter – Szent Korona Rádió)

Nemzetipolo.hu – 23 éve, tisztán magyar alapanyagokból készült hazafias ruházat
– A Szent Korona Rádió támogatója (X)

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Photo - Itt is nyitnak nyárra, legfeljebb turistákat nem fogadnak. Vagy ha mégis fogadnának, azok alig mernek majd jönni. Jeruzsálemben persze hogy korlátozták a dolgokat.

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Itt is nyitnak nyárra, legfeljebb turistákat nem fogadnak. Vagy ha mégis fogadnának, azok alig mernek majd jönni.

Jeruzsálemben persze hogy korlátozták a dolgokat. Olyan, mint a délolasz, déli görög, kairói történelmi belvárosok, amik ha máshonnan nem filmekből ismerősek lehetnek, azokkal a szűk utcácskáikkal, sikátorokkal, "körfolyosós ház" belső udvara jellegű köztereikkel. Sokan kis helyen.

A modern városuk meg Tel Aviv, ahonnan hétvégén szétmennek mindenfelé, mint ahogy Budapestről is.

Koronavírus: enyhítenek a korlátozásokon Izraelben

A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások enyhítéséről döntött a kormány Izraelben - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet pénteken.

A korlátozások fokozatos enyhítésének első, kísérleti lépéseként újraindítják a kiskereskedelemnek, az üzemeknek és gyáraknak, valamint a szolgáltatásoknak egy részét.

Szombatig elővigyázatossági korlátozásokat fognak meghatározni ezeken a helyeken egyebek közt a kötelező fertőtlenítésről, a fizikai távolság fenntartásáról, a dolgozók testhőmérsékletének ellenőrzéséről, a maszkok viseléséről, és ha ezeket a szabályokat nem tartják be, akkor szankciókkal büntetik majd az üzletek tulajdonosait.

A nemzetbiztonsági tanács és egy nekik tanácsokat adó, szakemberekből álló bizottság javasolta az enyhítéseket egy átfogó stratégia keretében, amely a válságból kivezető utat próbálja megjelölni. A lépésekben egyeztették és összehangolták az egészségügyi, a pénzügyi, a gazdasági és biztonsági minisztériumok követelményeit.

Az elfogadott javaslat szerint a vállalkozásokat korlátozott, ellenőrzött módon, mértékkel fogják újraindítani. A pénzügyminisztérium kísérleti programot dolgoz ki egyes kereskedelmi ágak számára, melyeket meg lehet nyitni az egészségügyi minisztérium iránymutatásai alapján. Lila jel lesz az engedélyezett boltokon.

Százról ötszáz méterre fogják növelni vasárnaptól a lakosság szabad mozgását lakóhelyétől, és kétfős csoportokban szabad lesz szabad téren sportolni. Első lépésként megnyithatnak a speciális, az általánostól eltérő tantervű általános iskolák, de csakis egyéni oktatást végezhetnek bennük.

A szakemberek a következő két napban fogják kidolgozni az új működési feltételeket, és kiválasztani a kísérletben részt vevő intézményeket, szakmai csoportokat. A változtatások várhatóan vasárnaptól és hétfőtől lesznek érvényesek.

A döntéseket súlyos viták előzték meg, ugyanis a ynet értesülései szerint az egészségügyi minisztérium csak egy hónap múlva engedélyezte volna a kereskedelem újraindítását, és az új fertőzöttek napi számának két számjegyűvé válásától tette volna függővé a nyitást. A pénzügyminisztérium ugyanakkor a vasárnapi kezdést követelte.

Jelenleg Izraelben naponta mintegy háromszáz új koronavírus-fertőzést mérnek, de ha ebben nem számolják bele a külföldről, elsősorban az Egyesült Államokból hazatérőket és a gócokban élőket, akkor a fertőzések száma százhatvanra csökken.

Izraelben pénteken a járvány kitörése óta közel tizenháromezer koronavírusos fertőzöttet tartottak nyilván, akik közül 182-en súlyos állapotban, 129-en lélegeztetőgépen vannak. A halálos áldozatok száma 148. Már közel háromezren meggyógyultak a betegségből, és nem fertőznek.

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Ausztria, karantén ügyben miniszterelnökünk szerint őket érdemes követni mit lépnek.A hazai hatóságok most is csak bírságolni bírnak - azért kellett az egész lezárás cirku

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Ausztriában a közelmúltban már lassult a koronavírus-járvány terjedése, tegnap pedig ismét jelentősen csökkent az aktív fertőzöttek száma.

A Graben Bécs belvárosában 2020. április 16-án. EPA/CHRISTIAN BRUNA A Graben Bécs belvárosában 2020. április 16-án. EPA/CHRISTIAN BRUNA

Ausztria: vissza a normalitáshoz

A Die Presse szerint jelenleg mintegy ötezer vírushordozó van az országban – ebben a számban nincsenek benne az elhunytak és a gyógyultak –, ami 13,4 százalékos csökkenést jelez az egy nappal korábbi értékhez képest. Egy héttel ezelőtt még hétezer felett volt az aktív fertőzöttek száma.      

Nyugati szomszédunknál eddig összesen több mint 14 ezer vírushordozót találtak, és 410-en hunytak el a betegséggel összefüggésben. Jelenleg csaknem ezer ember szorul kórházi kezelésre, közülük több mint 200-an vannak intenzív osztályon. Mintegy 9 ezren már meggyógyultak.

Az osztrák egészségügyi szervek egyébként tegnap mintegy hatezer koronavírus-tesztet végeztek el, és ezt a számot tovább kívánják emelni. 

Ausztria – Dánia és Csehország mellett – az elsők között rendelte el a március közepén bevezetett karantén lazítását.

Április 14-től, szigorú feltételek mellett, de kinyithattak a kisebb üzletek (korábban csak a gyógyszertárak és az élelmiszerboltok tarthattak nyitva), valamint a barkácsáruházak és a szabadtéri piacok.

Tegnaptól ismét fogadhatnak betegeket az orvosi rendelők – eddig csak a sürgős eseteket látták el –, május elejétől pedig a 400 négyzetméternél nagyobb üzletek, a bevásárlóközpontok és a fodrászatok is működhetnek majd.

A lakhelyelhagyási korlátozások szintén jövő hónap elejétől enyhülhetnek, május közepétől pedig a szállodák, valamint az éttermek is fogadhatnak majd vendégeket. Rendezvényeket július elejétől lehet tartani – legalábbis ha minden a tervek szerint alakul.  

A lazításra azért is szükség volt, mert felmérések szerint az osztrák cégek negyedét csőd fenyegeti.

Súlyos hatások

Szakértők más országokban is arra figyelmeztetnek, hogy a karantén fenntartásának súlyos társadalmi-gazdasági hatásai lehetnek, amelynek jelei már látszódnak.

Nagy-Britanniában segélyszervezetek felmérése szerint tömeges éhínség fenyeget a vírus elleni korlátozások miatt.

Közlésük alapján 1,5 millió embernek nincs pénze élelemre a szigetországban, és több mint egymillióan vesztették el minden bevételüket a koronavírus-ellenes korlátozások miatt.

A karantén kezdete óta terjed a családon belüli erőszak is.

A BBC riportjában olyan olaszokat mutat be, akik elveszítették munkájukat, nincs mit enniük, és önkéntesek segítségére szorulnak. Bár a kormány ott is támogatást ígért, ezekhez az emberekhez még nem jutott el a pénz.

Németországban pedig a vírussal kapcsolatos aggodalmakat kezdi háttérbe szorítani a félelem a gazdasági válságtól.

A problémát a német kormány is észlelte, ezért bejelentette:

május elején részlegesen újraindulhat az élet az országban.

Globális helyzet

Ami a globális helyzetet illeti, az amerikai Johns Hopkins kórház adatai szerint világszerte mintegy 2 millió 160 ezer fertőzöttről tudnak. A koronavírussal összefüggésben eddig 145  ezren vesztették életüket, 544 ezren meggyógyultak.

Európában a legtöbb halálos áldozatot, több mint 22 ezret Olaszországban jegyezték fel, a diagnosztizált fertőzöttek száma 169 ezer. Spanyolországban az áldozatok száma meghaladja a 19 ezret, a fertőzöttek hivatalos száma több mint 185 ezer. A hosszabb távú trendeket nézve mindkét országban lassul a vírus terjedése.

Franciaországban mintegy 18 ezren, az Egyesült Királyságban csaknem 14 ezren vesztették életüket a koronavírussal összefüggésben.

Az egyetlen különutas válságkezelést folytató (de a fentieknél jóval kisebb) európai államban,  Svédországban mintegy 1300 áldozatot követelt a járvány.

Globálisan a legrosszabb a helyzet az Egyesült Államokban, ahol 670 ezer fertőzöttet regisztráltak, és több mint 30 ezren hunytak el.

A diagnosztizált vírushordozók számát tekintve Magyarország Horvátországgal és Izlanddal, a halálos áldozatok számát tekintve Norvégiával van körülbelül egy szinten.

Magyarországon az igazolt fertőzések száma 1763, és 156-an hunytak el a vírussal összefüggésben.  

A magyar kormány határozatlan ideig fenntartja a kijárási korlátozásokkal járó intézkedéseket, így a szolgáltatási szektorra (boltok nyitva tartására) vonatkozókat is.

Szakértők szerint a fertőzöttek számát mindenhol óvatosan kell kezelni, hiszen a valós szám – beszámítva azokat, akik enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen vészelték át a betegséget, így nem diagnosztizálták őket – a hivatalos szám többszöröse lehet.

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: A lazítás és az ésszerűség.A fertőzés terjedése mégiscsak szezonális, miért is lenne ez másként, mikor a vírus többi családtagjaira is igaz.A sokféle tesztelgetéssel az a

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

The novel coronavirus appears to be seasonal in nature, with major outbreaks occurring mainly in regions that match a specific set of climate conditions, a new study argues.

All areas experiencing significant outbreaks of COVID-19 fall within a northern corridor that has an average temperature of 41 to 52 degrees Fahrenheit and an average humidity of 47 percent to 79 percent, according to virology researchers.

These affected regions -- China, South Korea, Japan, Iran, Northern Italy, Seattle and Northern California -- all fall within a band between 30 to 50 degrees Northern latitude. There's been a lack of significant spread of COVID-19 into countries farther South.

"To us, this suggests temperature and also low absolute and specific humidity could hold a key role in transmission," said lead researcher Dr. Mohammad Sajadi, an associate professor of medicine with the Institute of Human Virology at the University of Maryland School of Medicine, in Baltimore.

"Putting all this together, we think the distribution of significant community outbreaks along restricted latitude, temperature and humidity are consistent with the behavior of a seasonal respiratory virus," Sajadi continued.

This doesn't mean that COVID-19 infection rates can be expected to fall with the coming of summer, however.

Infectious disease experts note that the novel coronavirus has proven particularly infectious, given that humans have no established immunity against it.

The coronavirus has an estimated transmission rate of 2.5 or higher, said Elizabeth Halloran, a professor of biostatistics at the University of Washington School of Public Health, in Seattle. That means every two people infected with the virus will likely spread it to a total five more people.

A virus stops being contagious when its transmission rate drops below 1, meaning that a person infected with it is not likely to spread it to another human being.

"It's going to be difficult, even if it does go down somewhat seasonally in the summer, to bring that down necessarily below 1," Halloran said. "We're looking at a very contagious infection."

For this study, virologists analyzed major outbreaks of COVID-19 and tracked the specific weather conditions in those regions.

The investigators found that in cities where the coronavirus is spreading within a community -- Wuhan, Milan and Tokyo -- temperatures did not drop below the freezing mark.

Lab studies also showed that a temperature of 39 degrees Fahrenheit and a humidity level of 20 percent to 80 percent is most conducive to the virus' survival.

"Based on what we have documented so far, it appears that the virus has a harder time spreading between people in warmer, tropical climates," Sajadi said.

But Sajadi and his colleagues warned that risk of community spread could increase in more northern areas like the Mid-Atlantic states and New England as spring blooms.

"We have a testable hypothesis that requires more research to confirm," Sajadi said. "If we do confirm this with further studies, it indicates that we may want to use the data for more targeted health system preparation, surveillance and containment efforts."

No one's really sure why season is a factor in the spread of viruses like influenza and coronavirus, experts said. It's not been established whether viruses can't survive in warmer weather, or if warmer climes somehow interfere with their ability to spread between people.

Further, each virus responds to weather in its own way, noted Dr. Martin Hirsch, a professor of infectious diseases and immunology at the Harvard T.H. Chan School of Public Health, in Boston.

"SARS [severe acute respiratory syndrome] appeared in winter and was gone by June. Others like MERS [Middle East respiratory syndrome] certainly persist on the Arabian peninsula, however, which is pretty hot," Hirsch noted.

This sort of predictive modeling "will be very important to ongoing efforts to understand novel coronavirus and mitigate its effects," said Dr. Michael Grosso, chief medical officer at Huntington Hospital in New York. "Needless to say, it would be reassuring to know that virus activity will wane with warmer weather."

But public health experts expect more will be needed than a change in season to stop the spread of COVID-19.

"Environmental conditions are one of many things that play a role within disease transmission as it is," said Nicholas DeFelice, an assistant professor of environmental medicine and public health with the Icahn School of Medicine at Mount Sinai in New York City. "It's hard to say this is the driver of it, when most likely everybody's susceptible to this new virus and that's what's driving these outbreaks. If people are susceptible, the virus can still transmit even under less-than-ideal circumstances."

Sajadi agrees.

"As the entire population probably has no previous immunity to this novel virus, it may not initially act like what we think as a seasonal respiratory virus. Also, keep in mind that being in a low-risk area does not necessarily mean that a significant outbreak will not happen there," Sajadi said.

"Public health measures may play the strongest predictive role in determining whether this virus spreads widely in the U.S.," Sajadi continued. "That is why implementation of social distancing is just as crucial in Miami as it is in New York, despite the differences in temperature."

The new study was published online on the open-data site SSRN.

More information

The U.S. Centers for Disease Control and Prevention has more about COVID-19.

Copyright 2020 HealthDay. All rights reserved.

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Viktor Bán : "Nem fogjuk tudni elkerülni, hogy Budapestre sajátos szabályokat léptessünk életbe, illetve a főpolgármester sajátos szabályokat léptessen életbe"De igen, ebb

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

A teljes interjút ITT meghallgathatják.

Nem a legjobb hír azzal kezdeni egy interjút, hogy továbbra is keveset tudunk a vírusról, de ez az igazság – mondta nyitásként Orbán Viktor azzal kapcsolatban, hogy szombattól a kormány egy héttel meghosszabbította a korlátozásokat, de Európában több helyen és Ausztriában is már enyhítenek az intézkedéseken. Ugyanakkor mindenki sötétben tapogatózik, csak ők előttünk tapogatóznak.

"Laboratóriumként tekintek Ausztriára, ha ott feloldanak tiltásokat akkor azt figyelni kell, tanulni kell belőle, ami bevált ott, azt szabad átvenni. Örüljünk, hogy végre nem mi vagyunk a kísérleti egerek" – fejtette ki a miniszterelnök. "Ilyen intézkedéseket én is szeretnék meghozni, mert el tudom képzelni, hogy milyen két-három gyerekkel otthon lenni, plusz internetes oktatás – ez maga a dzsihád. De

egyelőre nem merem a magyaroknak azt mondani, hogy lazítsunk".

Egyelőre tartsuk hatályban a korábbi korlátozásokat. "Reméld a legjobbat, készülj a legrosszabbra" – tette hozzá a kormányfő.

A kórházak kiürítésével kapcsolatban felidézte, azért lassítják a járvány terjedését, hogy egy tömeges fertőzés esetén is megmenthesse az egészségügy az embereket, a kórházakat erre felkészítsék, és legyen elegendő eszköz – a legrosszabb forgatókönyv megvalósulása esetén is.

"Mi az elegendő? Abból indulok ki, hogy Magyarországon van több mint 1000 idősek otthona. Ha mindegyikből csak 10 ember szorul kórházi kezelésre, az 10 000 ember" – illusztrálta a bizonytalan helyzetet, amire készülni kell. A szakembereket meghallgatva, Magyarország korfáját, az idősek arányát, a magyar kórházak elhelyezkedését az országban szem előtt tartva, arra van a szükség, hogy legyen 8000 lélegeztetőgép és 30 ezer ágy, ahol koronavírusos beteget tudnak kezelni" – mondta a miniszterelnök.

Magyarországon van 68 ezer kórházi ágy, ennek 34 százalékán nem volt beteg.

Hogy az ágyak felét fel tudjuk szabadítai, ahhoz összesen a kórházi ágyak 16 százalékán kellett meghozni azt a döntést, hogy ha ott halasztható orvosi beavatkozásra van szükség, szabadítsák fel.

Egy orvosi grémium adott szakmai iránymutatást a kórházaknak, hogy ne forduljon elő, hogy otthon nem kezelhető vagy halaszthatatlan beavatkozásra váró beteget küldjenek haza – magyarázta Orbán Viktor.

A kórházigazgatók, orvosok, ápolók becsülettel helytállnak, de a gazdálkodás nem volt olyan feszes békeidőben, mint az a járvány idején elvárható. Világosnak kell lennie, hogy mennyi a raktárkészlet, honnan és mikor jön az utánpótlás. Normál esetben a kórházigazgatóknak van ideje orvosszakmai kérdéseket megvitatni. De most nem normál eset van. Az operatív törzs dönt és ennek végrehajtása a kórházigazgatók számára nem lehetőség, hanem kötelesség. Ez egy kicsit sprőd, kicsit durvább helyzet – hangsúlyozta a kormányfő. Hozzátette: mire felfutnak a betegséget mutató számok, addigra mindannyian megtanuljuk, hogyan kell viselkedni járvány idején.

Az önkormányzatoknak biztosított, plusz korlátozásokkal kapcsolatos döntési hatáskörrel kapcsolatban arról beszélt, hogy a húsvéti időszak jó gyakorlat volt. Az önkormányzatok jól döntöttek – és hétvégén megint szép idő lesz, a szociális érintkezés gyarapodásának veszedelme ismét itt van, ezért az önkormányzatok ismét szigoríthatnak a szabályokon.

A korlátozások jövőjét illetően nem lehet majd egy kalap alá venni a településeket – fejtette ki Orbán Viktor.

"Nem fogjuk tudni elkerülni, hogy Budapestre sajátos szabályokat léptessünk életbe, illetve a főpolgármester sajátos szabályokat léptessen életbe",

ugyanis Budapest és Pest megye adja a fertőzések 80 százalékát, Budapest mintegy 60 százalékát.

Az erről való döntésnek még nincs itt az ideje, de a jövő héten talán már lehet gondolkodni erről – tette hozzá.

A Pesti úti idősotthonban regisztrált sok fertőzöttel és a halálos áldozatok növekvő számával kapcsolatban elmondta: nem maradhat következmények nélkül az eset, jegyzőkönyvezték a helyzetet, de ma még az összefogást kell keresni, "ma segítsük egymást, és ha majd túl vagyunk az egészen, akkor beszéljünk arról, hogy milyen állapotok uralkodnak az önkormányzati fenntartású idősotthonokban".

A járvány nehéz szakasza most következik, a következő napokban a megbetegedések száma nagyobb ütemben fog nőni a korábbiaknál, belépünk a tömeges fertőzések időszakába, de addigra minden a helyére kerül, hogy a nagy rohamot felkészülten fogadjuk

– vázolta a jövőt Orbán Viktor.

A védekezésnek eddig sem voltak pénzügyi korlátai, ezután sem lesznek.

A jelenlegi egészségügyi helyzettel kapcsolatban elmondta: valahol 2000 és 3000 között van a lélegeztető- és altatógépek száma, és ezek száma napról napra nő, a raktáraink tele vannak a védekezéshez szükséges eszközökkel,

a kórházakba 10 naphoz szükséges működési tartalékot kiszállítottak, ugyanez a helyzet a szociális otthonokkal is.

A bérkiegészítésre péntektől pályázhatnak a cégek és Varga Mihály is bejelentett egy sor új gazdasági kapcsolatos intézkedést. Terveznek-e újabb intézkedést – hangzott a kérdés? A válasz igen, több száz intézkedést foglaltak össze egy nagy tervbe, amihez Orbán Viktor nagy reményeket fűz. Magyarország történelmében még ekkora gazdaságvédelmi tervet még nem készítettek.

De a majomnak bele kell ugrania a vízbe,

ez most történik, kezdjük alkalmazni az intézkedéseket. A legjobbakat remélem, de óvatos vagyok, nem vagyok olyan bátor, mint a Magyar Nemzeti Bank vezetője, amely szerint a gazdasági növekedés nem fordul negatívba Magyarországon, hiszen minden európai ország visszaesésre számít.

A gazdasági szereplőknek azt üzente a kormányfő, hogy fontos tudni, nem lesz olyan az élet a járvány után (valószínűleg már sohasem, mint előtte volt). A gazdaságok nem úgy néznek majd ki néhány hónap múlva, mint előtte.

Van vállalkozás, ami életképesnek bizonyul, van, amelyiket nem lehet megmenteni.

Arra van szükség, hogy a vállakozások is megnézzék, melyik tevékenységük életképes és tud profitot termelni a válság után, és melyik az, amelyik elvesztette a piacot. Mindenkinek alkalmazkodnia kell – hangsúlyozta Orbán Viktor. Nem véletlen, hogy átképzéseket is támogat a kormány – a munkavállalóknak is alkalmazkodnia kell, ahogy a munkaadóknak és a kormányzatnak is. Kicsit többet várunk, mint hogy mindenki kibírja:

mindenki gondolkodjon a saját személyes jövőjéről

– tanácsolta Orbán Viktor.

"Adunk többek között bértámogatást, adócsökkentést, adóeljárási könnyítéseket a KKV-knak, az adózó megtarthatja megbízható minősítését, a bevallási kötelezettséget elhalasztottuk. Elengedjük az idegenforgalmi adót – a turizmusnak tüdőlövése van, 400 ezer ember dolgozik benne, de ez az iparág egész egyszerűen meghalt. Megemeltük a Szép-kártyák összegét is, hogy ha az osztrák intézkedések beválnak és mi is enyhítünk, akkor a nyáron meg lehet próbálni legalábbis a belföldi turizmusba életet lehelni" – mondta a miniszterelnök.

Tovább sorolta: van terv kedvezményes, akár 0 százalékos hitelkonstrukciókra. A 2000 milliárd forintot mozgósítottak az állami hitelintézetek. A 13. havi nyugdíjat is fontosnak tartja, és hiába finnyáskodnak egyesek ezen, az emberek eddig azt tapasztalták meg, hogy válságban a kormányok elvették a nyugdíjat, elvettek egyhavi fizetést. Ez most nem fordulhat elő, ezért kellett most megtenni ezt a bejelentést. Az idősek bátran számíthatnak a kormányra – zárta nyilatkozatát Orbán Viktor.

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: A lazítás és az ésszerűség.A fertőzés terjedése mégiscsak szezonális, miért is lenne ez másként, mikor a vírus többi családtagjaira is igaz.A sokféle tesztelgetéssel az a

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

The novel coronavirus appears to be seasonal in nature, with major outbreaks occurring mainly in regions that match a specific set of climate conditions, a new study argues.

All areas experiencing significant outbreaks of COVID-19 fall within a northern corridor that has an average temperature of 41 to 52 degrees Fahrenheit and an average humidity of 47 percent to 79 percent, according to virology researchers.

These affected regions -- China, South Korea, Japan, Iran, Northern Italy, Seattle and Northern California -- all fall within a band between 30 to 50 degrees Northern latitude. There's been a lack of significant spread of COVID-19 into countries farther South.

"To us, this suggests temperature and also low absolute and specific humidity could hold a key role in transmission," said lead researcher Dr. Mohammad Sajadi, an associate professor of medicine with the Institute of Human Virology at the University of Maryland School of Medicine, in Baltimore.

"Putting all this together, we think the distribution of significant community outbreaks along restricted latitude, temperature and humidity are consistent with the behavior of a seasonal respiratory virus," Sajadi continued.

This doesn't mean that COVID-19 infection rates can be expected to fall with the coming of summer, however.

Infectious disease experts note that the novel coronavirus has proven particularly infectious, given that humans have no established immunity against it.

The coronavirus has an estimated transmission rate of 2.5 or higher, said Elizabeth Halloran, a professor of biostatistics at the University of Washington School of Public Health, in Seattle. That means every two people infected with the virus will likely spread it to a total five more people.

A virus stops being contagious when its transmission rate drops below 1, meaning that a person infected with it is not likely to spread it to another human being.

"It's going to be difficult, even if it does go down somewhat seasonally in the summer, to bring that down necessarily below 1," Halloran said. "We're looking at a very contagious infection."

For this study, virologists analyzed major outbreaks of COVID-19 and tracked the specific weather conditions in those regions.

The investigators found that in cities where the coronavirus is spreading within a community -- Wuhan, Milan and Tokyo -- temperatures did not drop below the freezing mark.

Lab studies also showed that a temperature of 39 degrees Fahrenheit and a humidity level of 20 percent to 80 percent is most conducive to the virus' survival.

"Based on what we have documented so far, it appears that the virus has a harder time spreading between people in warmer, tropical climates," Sajadi said.

But Sajadi and his colleagues warned that risk of community spread could increase in more northern areas like the Mid-Atlantic states and New England as spring blooms.

"We have a testable hypothesis that requires more research to confirm," Sajadi said. "If we do confirm this with further studies, it indicates that we may want to use the data for more targeted health system preparation, surveillance and containment efforts."

No one's really sure why season is a factor in the spread of viruses like influenza and coronavirus, experts said. It's not been established whether viruses can't survive in warmer weather, or if warmer climes somehow interfere with their ability to spread between people.

Further, each virus responds to weather in its own way, noted Dr. Martin Hirsch, a professor of infectious diseases and immunology at the Harvard T.H. Chan School of Public Health, in Boston.

"SARS [severe acute respiratory syndrome] appeared in winter and was gone by June. Others like MERS [Middle East respiratory syndrome] certainly persist on the Arabian peninsula, however, which is pretty hot," Hirsch noted.

This sort of predictive modeling "will be very important to ongoing efforts to understand novel coronavirus and mitigate its effects," said Dr. Michael Grosso, chief medical officer at Huntington Hospital in New York. "Needless to say, it would be reassuring to know that virus activity will wane with warmer weather."

But public health experts expect more will be needed than a change in season to stop the spread of COVID-19.

"Environmental conditions are one of many things that play a role within disease transmission as it is," said Nicholas DeFelice, an assistant professor of environmental medicine and public health with the Icahn School of Medicine at Mount Sinai in New York City. "It's hard to say this is the driver of it, when most likely everybody's susceptible to this new virus and that's what's driving these outbreaks. If people are susceptible, the virus can still transmit even under less-than-ideal circumstances."

Sajadi agrees.

"As the entire population probably has no previous immunity to this novel virus, it may not initially act like what we think as a seasonal respiratory virus. Also, keep in mind that being in a low-risk area does not necessarily mean that a significant outbreak will not happen there," Sajadi said.

"Public health measures may play the strongest predictive role in determining whether this virus spreads widely in the U.S.," Sajadi continued. "That is why implementation of social distancing is just as crucial in Miami as it is in New York, despite the differences in temperature."

The new study was published online on the open-data site SSRN.

More information

The U.S. Centers for Disease Control and Prevention has more about COVID-19.

Copyright 2020 HealthDay. All rights reserved.

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Viktor Bán : "Nem fogjuk tudni elkerülni, hogy Budapestre sajátos szabályokat léptessünk életbe, illetve a főpolgármester sajátos szabályokat léptessen életbe"De igen, ebb

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

A teljes interjút ITT meghallgathatják.

Nem a legjobb hír azzal kezdeni egy interjút, hogy továbbra is keveset tudunk a vírusról, de ez az igazság – mondta nyitásként Orbán Viktor azzal kapcsolatban, hogy szombattól a kormány egy héttel meghosszabbította a korlátozásokat, de Európában több helyen és Ausztriában is már enyhítenek az intézkedéseken. Ugyanakkor mindenki sötétben tapogatózik, csak ők előttünk tapogatóznak.

"Laboratóriumként tekintek Ausztriára, ha ott feloldanak tiltásokat akkor azt figyelni kell, tanulni kell belőle, ami bevált ott, azt szabad átvenni. Örüljünk, hogy végre nem mi vagyunk a kísérleti egerek" – fejtette ki a miniszterelnök. "Ilyen intézkedéseket én is szeretnék meghozni, mert el tudom képzelni, hogy milyen két-három gyerekkel otthon lenni, plusz internetes oktatás – ez maga a dzsihád. De

egyelőre nem merem a magyaroknak azt mondani, hogy lazítsunk".

Egyelőre tartsuk hatályban a korábbi korlátozásokat. "Reméld a legjobbat, készülj a legrosszabbra" – tette hozzá a kormányfő.

A kórházak kiürítésével kapcsolatban felidézte, azért lassítják a járvány terjedését, hogy egy tömeges fertőzés esetén is megmenthesse az egészségügy az embereket, a kórházakat erre felkészítsék, és legyen elegendő eszköz – a legrosszabb forgatókönyv megvalósulása esetén is.

"Mi az elegendő? Abból indulok ki, hogy Magyarországon van több mint 1000 idősek otthona. Ha mindegyikből csak 10 ember szorul kórházi kezelésre, az 10 000 ember" – illusztrálta a bizonytalan helyzetet, amire készülni kell. A szakembereket meghallgatva, Magyarország korfáját, az idősek arányát, a magyar kórházak elhelyezkedését az országban szem előtt tartva, arra van a szükség, hogy legyen 8000 lélegeztetőgép és 30 ezer ágy, ahol koronavírusos beteget tudnak kezelni" – mondta a miniszterelnök.

Magyarországon van 68 ezer kórházi ágy, ennek 34 százalékán nem volt beteg.

Hogy az ágyak felét fel tudjuk szabadítai, ahhoz összesen a kórházi ágyak 16 százalékán kellett meghozni azt a döntést, hogy ha ott halasztható orvosi beavatkozásra van szükség, szabadítsák fel.

Egy orvosi grémium adott szakmai iránymutatást a kórházaknak, hogy ne forduljon elő, hogy otthon nem kezelhető vagy halaszthatatlan beavatkozásra váró beteget küldjenek haza – magyarázta Orbán Viktor.

A kórházigazgatók, orvosok, ápolók becsülettel helytállnak, de a gazdálkodás nem volt olyan feszes békeidőben, mint az a járvány idején elvárható. Világosnak kell lennie, hogy mennyi a raktárkészlet, honnan és mikor jön az utánpótlás. Normál esetben a kórházigazgatóknak van ideje orvosszakmai kérdéseket megvitatni. De most nem normál eset van. Az operatív törzs dönt és ennek végrehajtása a kórházigazgatók számára nem lehetőség, hanem kötelesség. Ez egy kicsit sprőd, kicsit durvább helyzet – hangsúlyozta a kormányfő. Hozzátette: mire felfutnak a betegséget mutató számok, addigra mindannyian megtanuljuk, hogyan kell viselkedni járvány idején.

Az önkormányzatoknak biztosított, plusz korlátozásokkal kapcsolatos döntési hatáskörrel kapcsolatban arról beszélt, hogy a húsvéti időszak jó gyakorlat volt. Az önkormányzatok jól döntöttek – és hétvégén megint szép idő lesz, a szociális érintkezés gyarapodásának veszedelme ismét itt van, ezért az önkormányzatok ismét szigoríthatnak a szabályokon.

A korlátozások jövőjét illetően nem lehet majd egy kalap alá venni a településeket – fejtette ki Orbán Viktor.

"Nem fogjuk tudni elkerülni, hogy Budapestre sajátos szabályokat léptessünk életbe, illetve a főpolgármester sajátos szabályokat léptessen életbe",

ugyanis Budapest és Pest megye adja a fertőzések 80 százalékát, Budapest mintegy 60 százalékát.

Az erről való döntésnek még nincs itt az ideje, de a jövő héten talán már lehet gondolkodni erről – tette hozzá.

A Pesti úti idősotthonban regisztrált sok fertőzöttel és a halálos áldozatok növekvő számával kapcsolatban elmondta: nem maradhat következmények nélkül az eset, jegyzőkönyvezték a helyzetet, de ma még az összefogást kell keresni, "ma segítsük egymást, és ha majd túl vagyunk az egészen, akkor beszéljünk arról, hogy milyen állapotok uralkodnak az önkormányzati fenntartású idősotthonokban".

A járvány nehéz szakasza most következik, a következő napokban a megbetegedések száma nagyobb ütemben fog nőni a korábbiaknál, belépünk a tömeges fertőzések időszakába, de addigra minden a helyére kerül, hogy a nagy rohamot felkészülten fogadjuk

– vázolta a jövőt Orbán Viktor.

A védekezésnek eddig sem voltak pénzügyi korlátai, ezután sem lesznek.

A jelenlegi egészségügyi helyzettel kapcsolatban elmondta: valahol 2000 és 3000 között van a lélegeztető- és altatógépek száma, és ezek száma napról napra nő, a raktáraink tele vannak a védekezéshez szükséges eszközökkel,

a kórházakba 10 naphoz szükséges működési tartalékot kiszállítottak, ugyanez a helyzet a szociális otthonokkal is.

A bérkiegészítésre péntektől pályázhatnak a cégek és Varga Mihály is bejelentett egy sor új gazdasági kapcsolatos intézkedést. Terveznek-e újabb intézkedést – hangzott a kérdés? A válasz igen, több száz intézkedést foglaltak össze egy nagy tervbe, amihez Orbán Viktor nagy reményeket fűz. Magyarország történelmében még ekkora gazdaságvédelmi tervet még nem készítettek.

De a majomnak bele kell ugrania a vízbe,

ez most történik, kezdjük alkalmazni az intézkedéseket. A legjobbakat remélem, de óvatos vagyok, nem vagyok olyan bátor, mint a Magyar Nemzeti Bank vezetője, amely szerint a gazdasági növekedés nem fordul negatívba Magyarországon, hiszen minden európai ország visszaesésre számít.

A gazdasági szereplőknek azt üzente a kormányfő, hogy fontos tudni, nem lesz olyan az élet a járvány után (valószínűleg már sohasem, mint előtte volt). A gazdaságok nem úgy néznek majd ki néhány hónap múlva, mint előtte.

Van vállalkozás, ami életképesnek bizonyul, van, amelyiket nem lehet megmenteni.

Arra van szükség, hogy a vállakozások is megnézzék, melyik tevékenységük életképes és tud profitot termelni a válság után, és melyik az, amelyik elvesztette a piacot. Mindenkinek alkalmazkodnia kell – hangsúlyozta Orbán Viktor. Nem véletlen, hogy átképzéseket is támogat a kormány – a munkavállalóknak is alkalmazkodnia kell, ahogy a munkaadóknak és a kormányzatnak is. Kicsit többet várunk, mint hogy mindenki kibírja:

mindenki gondolkodjon a saját személyes jövőjéről

– tanácsolta Orbán Viktor.

"Adunk többek között bértámogatást, adócsökkentést, adóeljárási könnyítéseket a KKV-knak, az adózó megtarthatja megbízható minősítését, a bevallási kötelezettséget elhalasztottuk. Elengedjük az idegenforgalmi adót – a turizmusnak tüdőlövése van, 400 ezer ember dolgozik benne, de ez az iparág egész egyszerűen meghalt. Megemeltük a Szép-kártyák összegét is, hogy ha az osztrák intézkedések beválnak és mi is enyhítünk, akkor a nyáron meg lehet próbálni legalábbis a belföldi turizmusba életet lehelni" – mondta a miniszterelnök.

Tovább sorolta: van terv kedvezményes, akár 0 százalékos hitelkonstrukciókra. A 2000 milliárd forintot mozgósítottak az állami hitelintézetek. A 13. havi nyugdíjat is fontosnak tartja, és hiába finnyáskodnak egyesek ezen, az emberek eddig azt tapasztalták meg, hogy válságban a kormányok elvették a nyugdíjat, elvettek egyhavi fizetést. Ez most nem fordulhat elő, ezért kellett most megtenni ezt a bejelentést. Az idősek bátran számíthatnak a kormányra – zárta nyilatkozatát Orbán Viktor.

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: TUDJÁK, ezért mondta dr. Müller Cecília hogy nem ajánlott a gyorstesztnek nevezett vacak. Álpozitív, álnegatív... haszontalan.Egyszerűbb már akkor a tünetek különbségét né

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Hiába pánikoltat Kamu Geri a tömeges teszteltetéssel, egy orvos helyretette.

Állandóan a teszteltetés miatt ajvékolnak Kamu Gerikéék, de egy orvos helyretette őket a Facebookon.


"Szeretnék tisztázni pár dolgot!

Először is nem szokásom kommentelgetni, de a post tartalma finoman fogalmazva is felháborított és ezért ragadtam billentyűzetet.

1. pont: jelenleg a COVID19 esetén a legbiztosabb eljárás a PCR laboratóriumi vizsgáló módszer (kórokozó génállományát méri). Biztosan kijelenteni a negativitást vagy pozitivitást két egymás utáni 48 órán belüli vizsgálattal lehet. Az anyagszükséglete elég drága és hiánycikk jelenleg, nem csak nálunk, hanem a világon mindenhol. Kb.: 20000 forint/vizsgálat az anyagköltség. Az 10.000.000 lakosra számítva=200.000.000.000 Forint=200 milliárd. De ezt kétszer, mert két vizsgálat kell=400 milliárd.

De nem az anyagi rész a fő probléma, hanem az alapanyag.

Ennyi alapanyag a világon nincs és a világ egyik országában sem végeznek teljes lakosságra kiterjedő szűrést sem PCR-al sem gyorsteszttel. Mielőtt bárki az anyagiaknál elakad. Nem azért nem szűrnek, mert drága, hanem mert jelenleg nincs értelme. Nem csak Müller Cecília szerint, hanem a WHO szerint és a járványügyi szakértők szerint is. De azért, hogy az összeget el tudjuk helyezni. 2018-as GDP (nemzeti össztermék) 42000 milliárd forint. Ez az összeg pont az éves össztermék 1%-a. Akkor még nem beszéltünk a mintavételek megszervezéséről.

Megkérdeznélek, hogy ha te lennél döntéshozói pozícióban, akkor, hogy szerveznéd meg 10.000.000 magyar ember szűrését 48 órán belül kétszer? Miként lehetne elkerülni, hogy szoros kontaktjai legyenek egymásnak nagyon sokan? Mert az emberek fel fognak torlódni. Azért vannak a tömegrendezvények betiltva, hogy sok ember ne legyen tömegesen egy helyen. Ezekkel a szűrésekkel ezt érnénk el. Továbbá jelenleg minden egészségügyi intézmény egykapuzik.

Miként lehet ennyi embert beléptetni egy kapun? Miként szerveznéd meg, hogy megfelelően képzett szakszemélyzet végezze a mintavételt, mert az is kruciális a vizsgálat szempontjából? Ki végezné közben az egészségügyi ellátást?

2. pont: Gyorsteszt (kórokozók elleni antitestet méri). Van. Ez igaz. Érzékenysége? Teljességgel bizonytalan. Nem tudjuk. Sok az álpozitív és álnegatív eredmény. Biztosat nem lehet mondani. Ez valóban olcsóbb. De ha az álnegatívokat elengedjük, akik lehet, még az addigi óvintézkedéseket sem tartják be és szépen fertőzhetnek tovább.
Továbbá azt sem tudjuk milyen egyéb fertőzéssel keresztreagál a gyorsteszt. Nem fárasztalak a részletekkel, de csináltam egy gyors számítást (ha érdekel, a vírus után személyesen elmagyarázom). Csak az eredményeket hozom. Ha közel 90% körüli a szenzitivitása a tesztnek (100-fertőzött betegből 90-et mutat pozitívnak) és közel 90% körüli a specificitása (ami azt jelenti, hogy mennyire pontos az adott fertőzésre és azt jelenti 100 egészséges emberből 10 álpozitív).
Az a feltételezés, hogy kb 10-11-szer annyi fertőzött van mint amennyit tudunk. De, hogy kielégítsem az összeesküvés elmélet hívőket, mondjuk, legyen 100X annyi (megjegyzem, a szakirodalom 10-20X-ra teszi az ismert fertőzöttekhez képest a valós fertőzöttek számát). Most 623 fertőzött van (koronavirus.gov.hu). Az akkor 62300 fertőzött. A fenti tesztek 90%-os pontosságát nézve az eredmény teljes lakosság szűrésére (10.000.000 ember).
Pozitív lenne 1.049.840 teszt, de ebből csak 62300 a valóban fertőzött. Számoljunk. A pozitív páciensek 5,9%-a lenne csak valóban fertőzött (ez az ún. prediktív érték). Tehát 100 pozitívból csak 6 lenne valóban fertőzött!!!!! Mellette lenne még 6230 álnegatív.
Mit tudnánk meg ebből járványügyileg? Semmit.
Ahogy Müller Cecília mondta. Továbbá a mintavétel kérdéséhez újra visszakanyarodtunk. Lehet, megfertőződne egy csomó ember. Nil Nocere – ne árts, ez egy fontos elv. Szinte biztos, hogy többet ártanánk. Mit érnénk el vele? Pszichésen biztos jó állapotba kerülne a lakosság főleg az ál pozitívak.
You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.