2020. március 24., kedd

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Az olasz gyógyszerügynökség (Aifa) bejelentette, hogy keddtől megkezdik a Japánban használt, Avigan névvel forgalmazott influenza-vakcina kísérleti alkalmazását.

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

A halottak száma az utóbbi három napban folyamatosan csökkent: szombaton 793-an, vasárnap 651-en haltak meg, az elmúlt huszonnágy órában pedig 602-en. 

Tovább csökkent az újonnan diagnosztizált betegek száma is, a szombati 4821 és a vasárnapi 3957 után.

A gócpontnak számító Lombardiában az új betegek száma 1555-tel emelkedett, az egy nappal korábbi 1991-hez és a szombati 3251-hez képest. A halottak száma 320-szal emelkedett, a korábbi 361-hez képest. 

Az olasz gyógyszerügynökség (Aifa) bejelentette, hogy keddtől megkezdik a Japánban használt, Avigan névvel forgalmazott influenza-vakcina kísérleti alkalmazását.

A polgári légiforgalmi hatóság (Enac) engedélyezte a személyek mozgását ellenőrző drónok használatát a városok területén.    

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Azért Magyarországon sincs minden veszve. Ezeknek a gazdasági intézkedéseknek a kidolgozói valószínűleg egyeztetnek a németekkel.

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Orbán Viktor miniszterelnök elmondta, ma reggel több döntést is hoztak.

12 napja hirdették ki a rendkívüli jogrendet, a koronavírus ellenszerét kereső tudósok azt állítják, az ellenszerre még hónapokig várni kell, így azt kellett eldönteni, hogy várakozunk vagy cselekedjünk, Magyarország a cselekvés mellett döntött - mondta.

A szokásos jogrend mellett nem lehetett volna megszervezni a védelmet, ezért kellett kihirdetni a veszélyhelyzetet.

Jelentést tett a miniszterelnök:Négy harctéren kell helytállni: katonai, rendőri, egészségügyi, gazdasági védekezésre van szükség.

A vírus terjedésének három szakasza van, a védekezést is ehhez kell igazítani. Az első szakasz az egyéni fertőzés szakasza volt, most átléptük a csoportos szakaszba de közeledünk a tömeges megbetegedésekhez - mondja.

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Nekünk nincs ellenzékünk. Azok ott mind ellenség, a magyarok gyilkosai! #statáriumot

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Hiába beszéltek az ellenzéki frakcióvezetők az összefogás fontosságáról az Országgyűlésben, a szavazásnál mégsem támogatták a koronavírus megfékezése érdekében hozott kormányzati lépéseket. Ezzel veszélybe sodorták hazánk hatékony védekezését, mivel a rendkívüli jogrend alatt született döntések közül többnek is lejár a hatálya – a házszabály rendelkezései alapján – leghamarabb március 31-én tartandó következő szavazásig. Az ellenzéki pártok mai döntésükkel végérvényesen kinyilvánították, hogy még ebben a rendkívüli helyzetben sem hajlandóak a nemzeti konszenzus megteremtésére - írja Deák Dániel, a XXI. Század Intézet munkatársa gyorselemzésében. 

Március 11-én rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdetett a kormány az ország teljes területére a koronavírus-járvány miatt. A veszélyhelyzet kihirdetésére azért volt szükség, mert az ekkor életbe lépő különleges jogrend biztosítja a járvány elleni védekezéshez szükséges gyors és rendkívüli intézkedések azonnali végrehajtását a kormány számára. Ennek a rendkívüli jogrendnek volt köszönhető, hogy a kormány számos olyan intézkedést meg tudott hozni, amellyel lassítani lehetett a járvány terjedését Magyarországon, illetve felkészítették az egészségügyi ellátórendszert és a különböző hatóságokat a fokozódó krízishelyzetre.

Az Alaptörvény szerint e szabályok elsődlegesen 15 napig maradnak életben, de amennyiben a helyzet megkívánja, meghosszabbítják ezen kihirdetett állapotot. Ehhez azonban már az Országgyűlés felhatalmazása szükséges. A kormány most azt kérte, hogy a hatékony védekezés érdekében a parlament térjen el a házszabálytól és amint csak lehet, szavazzon az úgynevezett „felhatalmazási" vagy „koronavírus"-törvényjavaslatról. Az ellenzéki képviselők azonban sem a házszabálytól való eltérést, sem magát a törvényt nem támogatták.

Érthetetlen az ellenzék magatartása.

Budapest, 2020. március 23. Orbán Viktor miniszterelnök (középen, j) napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 23-án. A politikai viták, széthúzás helyett elérkezett az összefogás ideje - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány kapcsán. MTI/Kovács TamásForrás: MTI/Kovács Tamás

Az Alaptörvény és maga a törvényjavaslat világos korlátozásokat tartalmaz a kormány esetleges túlhatalmával szemben, így az Alkotmánybíróságnak és magának az Országgyűlésnek is van lehetősége mindenféle túlkapással szemben fellépnie.

Ráadásul a különleges jogrend kizárólag a járvány elleni védekezéssel kapcsolatos döntésekre vonatkozik, és annak vége a járványhelyzet elmúlása, ami egy ma még nem megjósolható, de a jövőben egy mindenki számára könnyen belátható, objektív időpont lesz. Mivel Európában senki sem tudja jelenleg megmondani, hogy mikor lesz vége a járványnak, ráadásul azt sem, hogy az Országgyűlés döntésképes lesz-e a járvány tetőpontján, jelen helyzetben nem érdemes végső határidőt szabni.

Európában példanélküli ez az ellenzéki magatartás, még ebben a rendkívüli módon nehéz időszakban sem hajlandóak a nemzeti konszenzusra törekedni.

Fontos ugyanakkor, hogy a kormánytöbbség házszabálytól eltérés nélkül, tehát az ellenzék támogatása hiányában is képes lesz nyolc nap múlva elfogadni a felhatalmazási törvényt, így az ellenzék ugyan most időt húzott, de nem tudja megakasztani a kormány fellépését a koronavírus-járvánnyal szemben.

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Ahol van miből, ott lesz is miből.

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Ahol van miből, ott lesz is miből.

Monday 23 March 2020 01:17 PM UTC+00

Soha nem látott méretű mentőcsomagról dönthet ma a német kormány, a cél az, hogy a sok százmilliárd euróval megakadályozzák a német gazdaság összeomlását, írja a Handelsblatt.

Minden eszközt igénybe veszünk, ami rendelkezésünkre áll,

mondta a csomagról előzetesen Olaf Scholz, német alkancellár.

1. Stabilitási alap a nagyvállalatoknak

A német kormány egy védőernyő felállítását tervezi, egy alap formájában (Wirtschaftsstabilisierungsfonds, WSF), amely 400 milliárd euróval garantálná a német vállalatok fennálló adósságát. Az állami garancián túl további 100 milliárd euró állna rendelkezésre vállalati tulajdonrészek állami megvásárlására, a válság elmúltával az állami tulajdonrészeket újra privatizálnák. Az egyelőre nem dőlt el, hogy a mely vállalatokat vonnák a védőernyő alá.

A logika a védőernyő mögött az, hogy a következő időszakban, amikor a vállalatoknak alig lesz bevétele, a hitelezők részéről felmerülhet, hogy az adósok fizetésképtelenné válnak, az állami garancia azonban biztosítja, hogy a meglévő hiteleken túl a vállalatok további forrásokhoz jussanak.

A válságban leginkább érintett szektorok az utazásszervezők és a légitársaságok, utóbbiak közül a legnagyobb a Lufthansa. A német gazdasági miniszter, Peter Altmaier kijelentette,

A német kormány megakadályozza, a német vállalatok kiárusítását.

A németek aggódnak amiatt, hogy a vállalataik külföldi konszernek, például kínai állami nagyvállalatok érdekkörébe kerülnek. Az erre a célra rendelkezésre álló 100 milliárd euróból az állam német vállalatok résztulajdonosává válik, lényegében államosításról van szó, amely azonban a tervek szerint átmeneti állapot lesz. A 2008-as gazdasági válságot követően a német állam többek között bankokban szerzett tulajdonrészt, a Commerzbankban például még mindig tulajdonos. Az állami tulajdon korlátozásokkal is járhat majd az érintett vállalatoknál, például a cégvezetők javadalmazására vagy az osztalékfizetésre vonatkozóan.

2. Pénzügyi segítség az egészségügynek

Több milliárd eurós segítséget nyújtana a német kormány a kórházaknak. Egy szombatom megjelent javaslat szerint a klinikák 7,8 milliárd eurós segítséget kapnának. Az állam abban is támogatná a kórházakat, hogy újabb intenzív fekvőbeteg ellátásra alkalmas helyeket hozzanak létre, amelyeket lélegeztetőgépekkel is ellátnának, ehhez a kormány ágyanként 50 ezer eurós támogatást adna.

3. Azonnali támogatás a kkv-knak, egyéni vállalkozóknak

50 milliárd euróval támogatná a német kormány ezt a csoportot, ez az intézkedés azonnali támogatást jelent, nem hitelt, és minden gazdasági szegmenst érint. A legfeljebb 5 alkalmazottat foglalkoztató vállalkozások egyszeri 9 000 eurót kapnának 3 hónapra, a legfeljebb 10 főt foglalkoztatók pedig legfeljebb 15 000 eurót.

4. Hitel a kisvállalkozásoknak

Itt többek között a szabadúszókra gondoltak, akik tömegesen veszíthetik el az állásukat a következő időszakban, szakmai szervezetek akár több mint 1 millió munkanélkülivel számolnak csak ebben a szegmensben. A részletek kidolgozása még folyamatban van.

5. Könnyített hozzáférés az alapellátáshoz

Az államilag finanszírozott szociális ellátáshoz (Hartz-IV) a korábinál könnyebb lesz a hozzáférése a rászorulóknak, a kérelmezők vagyoni helyzetét április 1-től nem vizsgálják. A német kormány 1,2 millió további Hartz-IV-kérelmezővel számol a koronavírus-járvány miatt.

6. Védelem a bérlőknek

A bérlőket 6 hónapig megilleti a védelem a felmondás alól, ha nem fizetik a bérleti díjat, a kormánypártok nem akarják, hogy bárkinek is el kelljen hagynia az otthonát a koronavírus gazdasági hatásai miatt. A jelenlegi szabályok szerint 2 havi elmaradt lakbér miatt felmondhatja a főbérlő a bérleti szerződést.

Címlapkép: Clemens Bilan - Pool/Getty Images

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.