2020. március 19., csütörtök

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Photo - Most kéne abbahagyni2020. március 15. 00:51 Bezzegországok sorakoztatása, ahol már bezárták az iskolákat, mintha ez lenne az egyetlen mutatója annak, melyik kormán

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

Most kéne abbahagyni
2020. március 15. 00:51

Bezzegországok sorakoztatása, ahol már bezárták az iskolákat, mintha ez lenne az egyetlen mutatója annak, melyik kormány jár el felelősen: nagyjából ettől volt hangos az ellenzéki média az elmúlt napokban, most pedig megy a jajveszékelés Gyurcsány módra: nem lesz ez így jó. Az eddigi rendelkezések, a naprakészség, a folyamatos tájékoztatás szóra sem érdemes az ellenzék szerint, megy a hangulatkeltés ezerrel, Gyurcsány ellentmondásos, Bangóné szájbarágós módszerével vagy a Momentum pökhendi stílusában, de a lényeg ugyanaz: a követelőzés.

Az ellenzék oldaláról nem történik tartalmi vita, amíg az iskolák bezárását követelték, akkor sem az érdekelte az Orbán-fóbiásokat, hogy a gyerekek tényleg védettek-e a vírus ellen, mennyire hordozzák azt vagy milyen dominót indít el az iskolák bezárása, a felügyelet megoldása és a szülők kiesése a munkahelyekről. Csak a Fideszre akarták kenni, hogy nem kezeli jól a helyzetet – hogy mit is csinálnak tulajdonképpen, az igazából mindegy is. Sajtótájékoztatón beszívott szemű kócos igaziújságírók kötnek bele a nemzetközi protokollba, vizsgáztatják az orvosokat nyolc általánossal. Mert kit érdekel valójában a vírus, a megelőzés, végre találtak valamit, amivel ütni lehet a kormányt.

Mert persze a kormány hibája lesz az is, hogy a mozik és egyéb szolgáltatók megtalálták a „kiskaput" és csak 99 jegyet adnak el előadásaikra, mintha a vírust csak ez a létszámstop tartaná a küszöbön állva. Most pedig – hát persze – azzal van gond, hogy mégis bezárnak az iskolák.


Hiába, hogy „csak" egy influenzánál alig erősebb tüneteket okozó vírusról van szó, a pandémia már tény. Ezt hívják úgy, hogy krízishelyzet. A krízis az, amikor a mindennapi ügymenet megváltozik, amire nem lehet felkészülni, hiába az elméletben klappoló forgatókönyvek: ha krízis van, mindig csak utólag lehet okos az ember. A tanulságokat lehet csak levonni a romok alól, bízva abban, hogy az nem nyom agyon minket. Ilyen krízishelyzetben pedig hangulatot kelteni, direkt szítani a pánikot, kihasználni a helyzet és az emberi természet esendőségét pusztán politikai célokra több, mint aljas húzás.

Az ellenzéki politikusok és a helyettük is politikát csináló médiumok eddig is élen jártak abban, hogy a magyar emberek érdekeivel szemben fejtsék ki áldásos tevékenységeiket. A koronavírus és a járvány viszont nem politika. Nem a várva-várt csodafegyver, ami elhozza Orbán leváltását. Hanem egy olyan helyzet, ami mindenkit egyaránt érint, politikai színeitől függetlenül. Ezt kellene megértenie az ellenzéknek és az ellenzéki újságíróknak. Ez egy háború, amit nem egymás ellen vívunk, hanem magunkért. De amíg ők nyerni akarnak, addig mindannyian veszítünk.

Fodor-Horváth Zsófia: Hagyd abba, Feri

888.hu https://gondola.hu/cikkek/115868-Most_kene_abbahagyni.html

Az ellenzéki pártok magatartása egyáltalán nem konstruktív
2020. március 18. 22:54

A lehető legszélesebb nemzeti együttműködés szükségességéről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben, amikor a koronavírus elleni legfrissebb intézkedéseket ismertette. Ez a helyzet mindenkitől alkalmazkodást vár, az életünk nem olyan lesz, mint megszoktuk – jelentette ki a miniszterelnök. Köszönetet mondott továbbá az egészségügyben dolgozóknak, a rendvédelem munkatársainak és minden magyar embernek az erőfeszítéseikért.

Nem sokáig kellett várni az ellenzéki reakciókra,a felszólalások többek között a magyar egészségügy alkalmatlanságáról szóltak. Az ellenzéki képviselők szerint nincs elég maszk az országban, és a kormány nem fordít elegendő pénzt a védekezésre.

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció képviselője azért ostorozta a kormányt, mert nem volt képes arra, hogy megakadályozza a vírus elterjedését az országban. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke szerint mivel az elmúlt tíz évben kormánycentralizáció volt az egészségügyre jellemző, az oktatásban, a rendvédelem és az önkormányzatok területén ugyanígy, ezért a járvány kezelésében minden döntést a kormány hozhat meg, így minden felelősség a miniszterelnöké.

Konstruktivítást egyedül az LMP mutatott

A Jobbik-elnök, Jakab Péter többek között Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőjének visszahívását követelte, valamint arról beszélt, hogy a vírus elleni védekezés költségeit az államnak, a multinacionális vállalatoknak és a kormány jóvoltából meggazdagodott oligarcháknak kell viselniük. Hiába a miniszter többször hangoztatott szándéka, hogy a védekezésnek a pénz nem lehet akadálya, az erre fordított kassza felülről nyitott.

Jakab szerint a kabinet a koronavírus elleni küzdelemre mindössze nyolcmilliárd forintot kíván fordítani.

Konstruktivítást egyedül az LMP mutatott, Keresztes László Lóránt frakcióvezető úgy fogalmazott, a krízishelyzetet csak széles nemzeti együttműködéssel lehet sikeresen kezelni. Abbéli meggyőződésének adott hangott, hogy az ellenzéki pártoknak, az ellenzéki politikusoknak is komoly felelőssége van a kialakult helyzet kezelésében.

Egyre több kormány és államfő fogalmaz úgy, hogy háborúban állunk egy ismeretlen ellenséggel,

és ha ezt elfogadjuk, akkor háborúban helyénvaló-e a kettős beszéd, merül fel a kérdés.

Az elmúlt napokban, hetekben nemcsak az ellenzéki politikusok, hanem a sajtótermékek is felrúgták a nemzeti konszenzusra való törekvést. „A parlamentben a DK-s felszólalás, mely szerint a magyar kormány hibája, hogy nem állt meg a határnál koronavírus, egészen elképesztő nyilatkozat" – mondta el Deák Dániel, a XXI. Század Intézet elemzője a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

Hozzátette, ezek a nyilatkozatok egyáltalán nem szolgálják az ország érdekeit. Azon túl, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt az elkövetkező hetekben nagyon sokan meg fognak betegedni, gazdasági krízissel is szembe kell néznie az országnak. Már most rengeteg cég jelentette be, hogy leáll, sok embernek a munkahelye veszélyben van. Konkrét ágazatok a bedőlés szélére kerültek, nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte is.

„Arra is gondolni kell, hogy ezt a súlyos gazdasági problémát hogyan kezeljük. Különböző gazdasági akcióterveket kell kidolgozni. Ebben a helyzetbenaz ellenzék magatartása egyáltalán nem konstruktív.

Egy-két ellenzéki politikus úgy tűnik, hogy belátta a helyzet súlyosságát, mint például az LMP-s felszólaló, s ez előremutató irány, de nem ez az általános hozzáállás az ellenzéki oldalon" – fejtette ki az elemző.

Háromféle hozzáállás jellemző az ellenzékre

Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője elmondta, háromféle magatartásformát lát. Az első magatartásforma, amit az ellenzék tanúsított, az a kritika, amire az ellenzéki politikusok a parlament ülését is kihasználták. A második magatartásforma az együttműködő, láthattunk egyetértő nyilatkozatokat is az eddigi kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban.

A harmadik pedig a javaslattevő, ebben különösen a Demokratikus Koalíció áll az élen, amelynek már 45 pontból álló javaslatcsomagja van, melynek egy részét a kormány elfogadta. A Párbeszéd is tett javaslatokat, példáként említette, hogy fel kellene emelni a munkanélküli segélyt három hónapról kilenc hónapra. Az ellenzék egy része együttműködő.
hirado.hu - Kossuth Rádió

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.