2020. március 27., péntek

FB-RSS feed for Kiss Balázs: Photo - "Áprilisban-májusban tömegessé válik majd a munkanélküliség az országban, mondta Gulyás. A cél az, hogy három hónap után mindenkinek legyen munkája. Azt szeretnék,

FB-RSS feed for Kiss Balázs

FB-RSS feed for Kiss Balázs

"Áprilisban-májusban tömegessé válik majd a munkanélküliség az országban, mondta Gulyás. A cél az, hogy három hónap után mindenkinek legyen munkája. Azt szeretnék, ha azok az intézkedések és a kedvezmények, amelyeket 3 hónapra vezettek be, meghoznák az eredményeket a gazdaság újraindításában, és 3 hónap alatt azok is találnának munkát, akik adott esetben most elveszítették vagy veszítik a járványhelyzetben, mondta Gulyás az álláskeresési járadék idejének meghosszabbítást érintő kérdésre."

Aha, tömeges munkanélküliség ÉS 3 hónapon belül talál a polgár másikat, aha. Hát holnap se leszek fideszes. Fogjuk meg és vigyétek típusú neoliberális válságsúlyosbítás volt annak 12 hónapról háromra való csökkentése, még 2011-ben, és most nagyon nagy baj lehet belőle.

Illúzió, hogy van támogatottsága ennek a szemét gazdaságpolitikának. Ennek ELLENÉRE támogatták sokan a kormányt mégis. Mert tudták, hogy az ellenzék még durvább megszorításokat eszközölne. Ami igaz is, viszont NEM csak e két rossz közül lehet választani!

A KKV szektor most sem kap érdemi segítséget, pedig legtöbb munkahelyet az adja. Megint a multik járnak jól, nekik vannak tartalékaik. Hajrá összeszerelőország, hajrá magyarok. Érdemes volt állami százmilliárdokat és adómentességet ajándékozni a nemzetközi nagytőkének.

Nemzeti nem egyenlő feltétlen fideszhívővel továbbra se.

"Világcsúcstartók vagyunk a munka nélkül maradókkal szembeni szűkmarkúságban

A munkájukat elvesztők pedig nem sok jóra számíthatnak. Ma Magyarországon a korábbi bruttó bér 60 százalékát kapja, akinek felmondanak, de ennek maximuma a minimálbér, ami jelenleg 161 ezer forint. Ez azt jelenti, hogya bruttó 368 ezer forintos átlagfizetés is messze kimeríti ezt a maximumot, így csak a korábbi bér 44 százalékát kapja egy átlagbért kereső.Nem csak az alacsony összeggel van baj. Talán még nagyobb probléma, hogy csak három hónapig jár az álláskeresési járadék, ami példátlanul rövid időtáv a fejlett világban. Fél évnél rövidebb ideig Magyarországon kívül csak Csehországban : ott öt hónap, de 50 év felett https://ec.europa.eu/social/main.jsp… nyolc, és 55 év felett 11 hónap, amíg fizetik ezt a juttatást. Még a liberális szabadpiac zászlóshajójának számító Egyesült Államokban is kétszer annyi ideig jár a munkanélküli segély, mint Magyarországon.Sőt, van három ország, ahol tulajdonképpen nincs is határa a munkanélküli segély folyósításának: Ausztráliában, Új-Zélandon és Belgiumban elméletileg örökké lehetne kapni. Természetesen vannak korlátozások, hiszen a munkaügyi hivatallal együtt kell működni, a közvetített állásokat el kell fogadni.Az amerikai példa is mutatja, hogy nem csak szociális megfontolásból ésszerű dolog a magyarnál jóval hosszabb ideig fizetni ezt a juttatást. Válság idején ugyanis a munkanélküli segély az egyik legjobb keresletélénkítő eszköz. Ha nincs pénzük az embereknek, akkor nem fogyasztanak. Így a munkanélküliek számának gyors megugrása tovább csökkenti a keresletet, ami további elbocsátásokhoz vezet. Ha viszont van meglévő, automatikusan beinduló infrastruktúrája a segítség folyósításának, akkor nem kell kapkodva meghozni válságra szabott intézkedéseket.Még a leginkább piacpárti liberális közgazdászok számára is megkérdőjelezhetetlen ezért a munkanélküli segély.

Az Adam Smith Instiute javaslata https://www.adamsmith.org/…/a-libertarian-solution-to-the-w… szerint legfeljebb két évig kellene álláskeresési járadékokat fizetni, és egy ember életében összesen öt évig. Ehhez képest a Fidesz által 2011-ben kilencről három hónaposra visszavágott segélyezési idő nagyon szigorúnak számít."

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kreuzfeldildiko@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.